Ukážka: Vilma Kadlečková - Jantarové oči (Mycelium 1)

Fanúšikom českej fantastiky sa po rokoch splnil sen a Argo konečne znova vydalo beznádejne vypredané Jantarové oči, prvý diel ságy Mycelium od Vilmy Kadlečkovej. Tentoraz v pevnej väzbe a s papierovým obalom.
cyberstorm
Podpor scifi.sk 2 % z dane v roku 2024
Jantarové oči. Druhé vydanie (Argo, 2021).
Jantarové oči. Druhé vydanie (Argo, 2021). / Zdroj Disclaimer
Najdôležitejšie veci sa odohrajú v skrytosti. To je prastaré össenské príslovie, ktoré sprevádza celú osemdielnu ságu Mycelium. Jantárové oči sú jej prvou časťou a predstavia sa vám v nej nielen charizmatický a ctižiadostivý hrdina Lucas Hildebrandt, ale hneď tri mimozemské civilizácie, o ktorých existencii nemali obyvatelia Zeme ešte pred pár desiatkami rokov ani tušenie. Najzáhadnejšie zo všetkých pôsobí fanatická Össe ovládaná nielen kňazmi, ale aj päticou psychoaktívnych húb, posvätných drog... avšak len do okamihu, keď sa na scéne objaví Aš~šád z Fomalhiwy, človek vychovaný na planéte, kde je psychotronika na nebývalej úrovni súčasťou každodenného života. Ocitli ste sa na začiatku ságy, ktorá už získala tisíce verných fanúšikov. Vydajte sa spolu s nimi odhaliť, čo sa odohralo v skrytosti…
Druhé vydanie epickej scifi série!



Vilma Kadlečková
_
Vilma Kadlečková sa narodila roku 1971 v Prahe. Písanie a láska k fantastike ju sprevádzali od detstva. Od roku 1987 sa jej poviedky začali objavovať v literárnych súťažiach SF klubov a v pololegálnych fanzínoch. Na začiatku deväťdesiatych rokov, keď sa trh otvoril, v rýchlom slede vydala niekoľko kníh, ktoré sa odohrávali v alternatívnej budúcnosti a na iných planétach – vo svete, kde existuje psychotronika a nerast zvaný argenit, ktorý slúži bytostiam s mimozmyslovými schopnosťami ako zdroj energie. Knihy z „argenitového vesmíru“ boli prijaté dobre a vyniesli jej niekoľko literárnych cien, ale písanie sa nestalo jej hlavným zamestnaním. Po doštudovaní knihovníctva na Karlovej Univerzite pracovala ako redaktorka, založila rodinu (je vydatá a má tri dcéry) a literárne sa na dlhé roky odmlčala.
Od roku 2007 znova publikuje. Jej poviedky sa objavujú v žánrových antológiách (Imperium Bohemorum, Hviezdy českej sci-fi, Krvavá česť, 12 nesmrteľných, Na konci apokalypsy, Žena s levom), podieľala sa na detskej fantasy Tajná kniha Šerosvitu a v nakladateľstve Argo publikovala . V roku 2010 jej vyšla prierezová zbierka Na pomedzí Eternaalu – Legendy o argenite, kde sú iba príbehy z argenitového vesmíru.
Jej najrozsiahlejším dielom je sága Mycelium, ktorú od roku 2013 vydáva vydavateľstvo Argo. Zatiaľ vyšlo šesť zväzkov. Na prvý polrok roku 2022 sa plánuje siedmy a ôsmy diel, ktorým sa Mycélium uzavrie (v celkovom rozsahu cez 4000 strán).
Mycélium pravidelne získavalo ocenenie od Akadémie science fiction, fantasy a hororu. Prvý diel je najlepšou pôvodnou knihou za rok 2013, tretí diel vyhral o rok neskôr. (párne diely zakaždým prišli skrátka, pretože boli vydané ten istý rok.) Piata kniha je podľa Akadémie najlepšou pôvodnou českou knihou roku 2016. Ocenená bola aj novela Lunapark Luna, ktorá sa odohráva v rovnakom svete päťdesiat rokov pred dejom Mycelia (kategória poviedka za rok 2010).

Vilma Kadlečková – Jantarové oči
Séria: Mycelium #1
Vydavateľstvo: Argo
Rok vydania: 2021
Vydanie: druhé
Jazyk: český
Počet strán: 433
Väzba: tvrdá/viazaná
Obálka a ilustrácie: Tomáš Kučerovský
ISBN: 978-80-257-3633-3
Odkazy:

cyberstorm

cyberstorm
Fanúšik scifi, knižný recenzent. Poviedkový beta-reader a porotca poviedkových súťaží scifi.sk, koordinátor Poviedok na počkanie.

Súvisiace objekty SFDB

Diskusia

cyberstorm
Osobne sa na toto vydanie veľmi teším :)
21.12.2021
Aleš Horváth
Myslím si, že slovo "ukážka" v nadpise je zavádzajúce
22.12.2021
cyberstorm
A to uz preco?
22.12.2021
Aleš Horváth
lebo to nabáda k tomu, že človek tu nájde úryvok z diela a ten sa tu, žiaľ, nenachádza
22.12.2021
cyberstorm
Ale samozrejme ze tu je :D Dokonca v peknej listovatelnej podobe cca 15 stran
22.12.2021
Aleš Horváth
na prvé tri odkazy dostanem odpoveď "This www.scifi.sk page can’t be found"
23.12.2021
cyberstorm
Ales ukazku z knihy mas priamo tu v tomto clanku :/ Doslova medzi anotaciou romanu a medailonom autorky
23.12.2021
Goran
neviem čím to bolo, ale na niektorom počítači sa mi tiež ukážka nezobrazovala... na mojom noťase to ale fičí.
23.12.2021
Aleš Horváth
teraz už aj mne, ale zo začiatku tam nič nebolo. preto som bol prekvapený keď Cyberstorm vravel o 15 stranách. pravdepodobne to opravil až dodatočne, lebo teraz mi fungujú aj odkazy normálne, predtým tiež nie.
ja som si medzitým už knihu zohnal takže mi tá ukažka už nechýbala.
23.12.2021
8HitBoy
Neopravil nič dodatočne, išlo to od začiatku lol.
23.12.2021

Zostávajúci počet znakov:

(len pre registrovaných).

Registrovaný užívateľ
Login:
Heslo:
Zachovať prihlásenie po vypnutí prehliadača
Zaregistruj sa, a môžeš dostávať komentáre k témam a článkom, ktoré ťa zaujali.

Súvisiace objekty SFDB