Babylon 5 sa dožije reštartu pre americkú stanicu CW

Magazín Variety publikoval správu o tom, že Joe Michael Straczynski pripravuje spolu s americkou stanicou CW reštart jeho pôvodného seriálu Babylon 5. Reakcie na túto novinku sú roznorodé. Medzičasom sa k správe vyjadril aj samotný tvorca, JMS.
Podporte scifi.sk
Niektorí plačú, ďalší nadávajú. Iné skupiny fandomu sú nadšené a tešia sa na prichádzajúci seriál. Situácia sa zdá byť po vypustení informácií ohľadom pripravovaného nového reštartu seriálu Babylon 5 v inovovanej podobe pre tretie tisícročie rozporuplná.
Časopis Variety včera totiž publikoval informáciu, že americká stanica CW (výkladná skriňa Warner Bros. televíznej produkcie a domov seriálov Supernatural, The 100, The Vampire Diaries a tých superhrdinských z DC univerza) pripravuje v spolupráci s pôvodným tvorcom Babylonu 5, J. Michaelom Straczynským prerod pôvodného kultového seriálu, ktorý doteraz Warneri veľmi úspešne ignorovali.
Straczynskí sa už predtým na svojom Twitteri zmienil o tom, že sa niečo kuchtí a čoskoro by sme sa mohli dočkať nového projektu (alebo dokonca projektov?) z tohto obľúbeného univerza. Objavili sa totiž aj informácie o možnom animovanom seriály alebo filme, čomu by odpovedalo spoločné stretnutie hercov a herečiek z pôvodného Babylonu 5 v apríli tohto roku - vraj sa nestretli náhodne, ale malo ísť o štúdiové zvukové nahrávky scén práve pre neznámy nový projekt.
Teraz je však mačka (minimálne tá jedna) z vreca von: nová verzia tohto sci-fi seriálu má byť reboot / reštart "od piky", v ktorom je John Sheridan, dôstojník Zemských síl s tajomnou minulosťou, prevelený na Babylon 5, stanicu v neutrálnom priestore v čase krehkého mieru a stálej hrozby vojny. Jeho príchod spustí osudové udalosti, ktoré si ani nevedel predstaviť, keď výskumná loď Zemskej spoločnosti náhodou vyvolá konflikt s civilizáciou na vývoji milión rokov pred nami. Sheridan a ostatní z posádky Babylonu 5 sú tak na frontovej línii boja o prežitie ľudstva.
Niektoré elementy tohto prvotného popisu evokujú udalosti alebo aspekty originálu: "tajomná minulosť" môže poukazovať na stratu pamäti predchádzajúcej postavy Jeffreyho Sinclaira ako jedného z mála preživších katastrofického konfliktu počas Minbarijsko-zemskej vojny; "krehký mier" pravdepodobne poukazuje práve na ukončenie tejto vojny; "stála hrozba vojny" môže byť odkaz na rozbroje medzi Narnou a Centauri; "výskumná loď" je pravdepodobne Icarus, ktorý na okraji známeho vesmíru prebudí zo spánku tajomnú vyspelú rasu... Ťažko však povedať, či všetky prvky tohto známeho deja ozaj zasadnú tak, ako sme ich videli na televíznych obrazovkách v 90. rokoch. Je možné, že JMS sa vráti dokonca aj k niektorým pôvodným nápadom, ktoré boli obsiahnuté v jeho prvotnom pláne pre Babylon 5 a ktoré musel opustiť vzhľadom na realizačné možnosti, zmeny v obsadení rolí a produkčné obmedzenia. Ktovie, ako sa zmení dizajn samotnej stanice, lodí či rozloženie síl v tomto vesmíre... Otázok je viac, ako by fandomu bolo milé, preto sa do diskusie vložil aj samotný JMS:
"Aby som odpovedal na všetky otázky, áno, je to pravda, Babylon 5 je aktuálne aktívne vo vývoji ako seriál pre CW. Medzi zamestnancami stanice je niekoľko veľmi vážnych fanúšikov a snažia sa, aby sa seriál stal skutočnosťou. Ja som po pás v písaní pilotnej časti a ak seriál dostane zelenú, budem ho viesť. Stanica chápe jedinečnosť Babylonu 5 a dávajú mi veľký priestor na realizáciu mojich príbehov.
Ako sa hovorí v oznámení, jedná sa o reboot od piky a nie o pokračovanie, a to z viacerých dôvodov. Hérakleitos napísal: "Nestúpiš dvakrát do rovnakej rieky, pretože rieka sa zmenila, a zmenil si sa aj ty". V rokoch od Babylonu 5 som napísal mnoho ďalších televíznych seriálov a filmov, čím som získal rovnako veľa spisovateľských nástrojov, ktoré môžem využiť na odpovedanie otázky: ak by som tvoril Babylon 5 dnes prvýkrát, s vedomosťami spisovateľa, ktoré mám teraz, ako by vyzeral? Ako by som využil všetky tie spisovateľské nástroje a technologické zdroje dostupné v roku 2021, ktoré predtým neboli na dosah? Ako by reflektoval svet, v ktorom dnes žijeme, a otázky, ktoré si kladieme a ktorými sme denno-denne konfrontovaní? Fandom pravidelne hovorí o tom, ako veľmi bol pôvodný seriál jasnovidecký a relevantný pre dnešný svet; bolo by zaujímavé sa pozrieť, čo nás čaká na našej ceste ďalej.
Takže sa nebude jednať o prerozprávanie rovnakého príbehu rovnakým spôsobom, pretože Hérakleitos má o rieke pravdu. Bolo by to nezábavné a bez prekvapení. Je lepšie ísť cestou, ktorú volili napr. Westworld alebo Battlestar Galactica, kde zoberiete originálne prvky, ktoré sú stále platné a vhodíte ich do mixéra s tonou nových nápadov, ktoré sú zároveň výzvami, aby ste vytvorili niečo čerstvé a zároveň známe.
Tým, ktorí sa pýtajú, pretože nemôžeme jednoducho pokračovať... pre seriál na káblovke ako je tento, to nebude možné, pretože viac ako polovica nášho obsadenia tvrdohlavo ostáva stále za Okrajom. Ako by ste rozprávali pokračovanie s pôvodným Londom, ale bez pôvodného Vira? Alebo G'Kara? Ako mám rozprávať príbeh Sheridana bez Delenn? Alebo príbeh Babylonu 5 bez Franklina? Garibaldiho? Zacka?
Pôvodný Babylon 5 bol neskutočne inovatívny: ako prví sme použili CGI na vytvorenie lodí a postáv, a boli sme medzi prvými, kto točil na širokouhlý film a mohutným 5.1 zvukom. Najdôležitejšie - ako prví sme pomocou Babylonu 5 predstavili diváctvu, ktoré bolo zvyknuté na epizodickú televíznu tvorbu, koncept príbehu s päťročným dejovým oblúkom s vopred plánovaným začiatkom, stredom a ukončením... čím sme zaviedli úplne novú paradigmu do televízneho rozprávania, ktorá sa neskôr stala normou. Tradícii inovácií ostaneme verní aj v tejto verzii, a ja dúfam, že vytvorím dodatočné nové formy rozprávania príbehov, ktoré posunú televízne médium k ďalšej hranici možného.
Dovoľte mi na záver povedať, že všetci v stanici CW sú veľmi nadšení a podporujú tento projekt. Chápu jedinečnú pouzíciu, ktorú má Babylon 5 ako v televízii, tak medzi fanúšikmi, a robia všetko pre to, aby zaručili maximálnu kreatívnu slobodu pre nový príbeh, ktorý pritiahne nových divákov a diváčky, pričom bude ctiť všetko, čo bolo predtým."
Uvidíme, ako sa veci vyvinú. Určite budeme spoločne vývoj tohto projektu detailne sledovať, keďže sa jedná o obľúbené univerzum mnohých z redakcie scifi.sk. Držme si palčeky, chápadlá alebo čokoľvek, čo máte! ;)

Alexander Schneider

Alexander Schneider
Knižný a filmový recenzent, bývalý porotca súťaže Martinus Cena Fantázie, propagátor a predseda Združenia fanúšikov Babylonu 5 na Slovensku. Scifi, fantasy, horor: Herbert, Holdstock a Lumley.

Súvisiace objekty SFDB

Diskusia

Buď prvý užívateľ a pridaj svoj príspevok do diskusie
 

Zostávajúci počet znakov:

(len pre registrovaných).

Registrovaný užívateľ
Login:
Heslo:
Zachovať prihlásenie po vypnutí prehliadača
Zaregistruj sa, a môžeš dostávať komentáre k témam a článkom, ktoré ťa zaujali.

Súvisiace objekty SFDB