Rodina ako žiadna iná (recenzia)

Keď české vydavateľstvo Crew oznámilo že vydá momentálne mimoriadne populárnu mangu Spy x Family, srdiečko nejedného fanúšika ázijskej popkultúry urobilo drobné salto. Poďme sa spolu pozrieť na to, prečo je tomu tak.
8HitBoy
Podpor scifi.sk 2 % z dane v roku 2024
České vydavateľstvo komiksov a mangy Crew je známe tým, že vždy poriadne zvažuje, do akého projektu ísť, a do akého nie. Zväčša zvyknú staviť na veľké a známe franchises ako Naruto, Fullmetal Alchemist, Demon Slayer alebo My Hero Academia. Pomedzi to sa od nich často dočkáme aj vydania rôznych kultových klasík, ako napr. Alita Battle Angel, Akira, Špirála alebo Ghost in the Shell. Sem-tam však čitateľom udrú do oka aj tituly, ktoré na prvý pohľad vyzerajú na českom a slovenskom trhu ako risk. Stávka na skvelý, aj keď pomerne neznámy Ateliér špicatých klobúkov vydavateľstvu však rozhodne vyšla viac ako dobre. Na prvý pohľad sa môže čitateľom zdať, že do podobnej kategórie spadá aj vydanie novinky s názvom Spy x Family. Nie je tomu však tak.
Spy x Family Spy x Family
Spy x Family Disclaimer
Nenápadná manga totižto patrí k najpopulárnejším aktuálne vychádzajúcim mangám vo svete. S priemerným hodnotením takmer 8.6/10 na populárnom portáli myanimelist.net a s miliónmi fanúšikov po celom svete to bola v podstate ďalšia stávka na istotu a vynikajúci ťah od tohto známeho vydavateľstva.
O čom vlastne príbeh mangy ale pojednáva? Dej je zasadený do akejsi alternatívnej podoby studenej vojny, kedy o dominanciu bojujú dve krajiny – Ostania a Westalis. Medzi týmito dvoma krajinami, náramne pripomínajúcimi Východné a Západné Nemecko, neustále prebiehajú rôzne konflikty a roztržky, ktoré však zatiaľ neprerástli do otvoreného konfliktu. Ďakovať za to možno najmä špiónom, ktorých úlohou je udržiavať nastolené krehké prímerie. A tým najlepším z najlepších je medzi špiónmi práve Súmrak.
Spy x Family Spy x Family
Spy x Family Disclaimer
Súmrak je medzi špiónmi skrátka absolútnou jednotkou a vždy dokáže splniť svoju misiu, akokoľvek náročná by bola. Teraz sa však dostáva prvýkrát v živote do situácie, kedy nevie ako ďalej. Prímerie medzi dvoma znepriatelenými krajinami narúša tajomný muž menom Donovan Desmond, ktorému sa úspešne darí z úzadia ovplyvňovať dianie v oboch krajinách. Nanešťastie, Desmond je veľmi obozretný človek, držiaci si od ostatných ľudí odstup. Pravidelne chodieva vlastne len na stretnutia rodičov detí prestížnej súkromnej školy, ktorú navštevuje jeho syn. Žeby cesta k nemu viedla tadiaľto? Potom by ale vyvstal nový problém. Ako si má Súmrak za týždeň zohnať dieťa a manželku?
Spy x Family Spy x Family
Spy x Family Disclaimer
Dcérku Anyu nachádza pomerne rýchlo – v miestnom sirotinci. Anya je jediná spomedzi sirôt, ktorá dokáže čítať a písať a aj keď tvrdí, že má šesť rokov, podľa Súmraka vyzerá nanajvýš na päť. V sirotinci Anya rozhodne nie je vôbec obľúbená a v podstate je jeho správca rád, že sa jej konečne zbaví, pretože má z jej pohľadu, ktorým akoby nahliadala na dno jeho duše, veľmi nepríjemné pocity. Správca však nebol ďaleko od pravdy. Anya je totižto esperka, telepatka, dokáže čítať myšlienky. Vďaka tomu dokáže ihneď zistiť, že Súmrak je špión, avšak tento fakt ju nevydesí, ba práve naopak. Okamžite pristúpi na jeho hru a rozhodne sa predstierať, že je jeho dcérou. Bod jedna by sme teda mali... Kto sa však stane Anyinou mamičkou?
Yor Briarová má nudné zamestnanie na mestskej radnici. Táto krásna 27-ročná žena má však drobný problém. Jej nulové komunikačné schopnosti a hlava, lietajúca neustále v oblakoch, jej znemožňujú nájsť si plnohodnotného životného partnera. Vďaka tomu sa stáva terčom posmechu kolegýň a jej mladší brat začína mať o ňu obavy. Keď napokon Yor kolegyne pozvú na párty a vyzvú ju, aby prišla aj s priateľom, dúfajúc v ďalšie poníženie svojej podivnej kolegyne, mladá žena pristupuje na ich hru. Kde však tak narýchlo nájde muža, ktorý bude ochotný hrať jej priateľa? Zdá sa, že Yor a Súmrak boli ako stvorení jeden pre druhého, no nie? Keď k tomu navyše pridáme fakt, že nudné zamestnanie a život bez záväzkov sú pre Yor len kamuflážou pre druhý život nájomnej vrahyne s krycím menom Tŕňová princezná, problém je na svete.
Spy x Family Spy x Family
Spy x Family Disclaimer
Súmrak tak prijíma novú identitu – nudného psychiatra menom Loid Forger, a spolu s Yor a Anyou vytvára eklektickú a mimoriadne dysfunkčnú rodinku, sľubujúcu množstvo nedorozumení a bláznivých situácií. Otec špión, snažiaci sa dostať bližšie k mimoriadne nebezpečnému mužovi a matka nájomná vrahyňa, tá najlepšia zo všetkých. Avšak oni dvaja to o sebe, samozrejme, netušia! Vie to totiž len ich malá dcérka, ktorá im akosi zabudla spomenúť, že vie prečítať každú jednu ich myšlienku. Skvelá zostava, nemyslíte?
Spy x Family patrí rozhodne k tomu najlepšiemu, čo súčasná manga ponúka. Mimoriadne vtipný príbeh s množstvom zábavných postáv, ktoré si veľmi obľúbite. Či sa jedná o zásadového a chladného Loida, zmätenú ale šarmantnú Yor, či neskutočné zlatíčko Anyu. Každá jedna z troch hlavných postáv má čosi do seba a spoločne vytvárajú nezabudnuteľný trojlístok.
Kresba mangy je podarená a k tónu príbehu sa náramne hodí, český preklad je kvalitný a nerušivý. Crew s vydaním tohto podareného kúsku rozhodne urobila správny krok a nám neostáva nič iné, len sa tešiť na ďalšie zväzky.

Hodnotenie: 95%
Tatsuya Endo - Spy x Family (1. zväzok)
Vydavateľstvo: CREW
Jazyk: Český
Preklad: Michala Kropáčková
Počet strán: 196
Väzba: brožovaná
Rok vydania: 2021
ISBN: 9788076790780

Za poskytnutie recenzného výtlačku veľmi ďakujem českému vydavateľstvu Crew.
Nakladatelství Crew Reklamné logo
Nakladatelství Crew Disclaimer

8HitBoy

8HitBoy
私の最大の趣味はアジアのポップカルチャーとチェスです。

Súvisiace objekty SFDB

Diskusia

Buď prvý užívateľ a pridaj svoj príspevok do diskusie
 

Zostávajúci počet znakov:

(len pre registrovaných).

Registrovaný užívateľ
Login:
Heslo:
Zachovať prihlásenie po vypnutí prehliadača
Zaregistruj sa, a môžeš dostávať komentáre k témam a článkom, ktoré ťa zaujali.

Súvisiace objekty SFDB