Matrix: Ressurections - čo všetko zatiaľ vieme?

O Matrixe 4 sa hovorí už dlhšiu dobu. Poďme si teda spolu zhrnúť známe informácie
cyberstorm
Filmová história scifi
Trilógia Matrix patrí k najvýznamnejším filmovým žánrovým počinom, ktoré boli vôbec natočené. Dalo sa teda čakať, že vznikne (ne)chcené pokračovanie legendy, teda niečo, o čom sa šuškalo už niekoľko rokov. Napriek rôznym fámam sa však o Matrixe 4 nevedelo prakticky nič, len to, že sa vráti Neo, Trinity, Morpheus a réžiu budú mať znova na starosti sestry Wachovské.
Lana Wachowski, David Mitchell a Aleksandar Hemon
Lana Wachowski, David Mitchell a Aleksandar Hemon Disclaimer
Až nedávno sa začali sypať kusé informácie. Ako prvý unikol názov filmu. Matrix: Ressurection. Názov oficiálne včera potvrdilo štúdio Warner Bros. na CinemaCon 2021. Vzhľadom na predchádzajúce snímky s názvami Reloaded a Revolution, ako i vzhľadom na záver tretieho filmu je názov celkom pochopiteľný. Vzkriesenie Nea, frančízy i nádeje v schopnosti Wachovských, ktoré síce po matrixovskej trilógii natočili pár filmov, no až na V for Vendetta šlo zväčša o ľahko nadpriemerné diela (Cloud Atlas) alebo prepadáky (Jupiter Ascending, Speed Racer). Vlastne, viac než o sestry Wachowské tu ide o Lanu Wachowskú, ktorá film režíruje, produkuje a v spolupráci s Davidom Mitchellom, autorom knihy Atlas mrakov, aj napísala scénar.
Ako ďalšia informácia sa objavilo obsadenie: okrem kultových postáv v podobe Keanu Reavsa (Neo) a Carrie-Anne Moss v roli Triniti vo filme stretneme ešte niekoľko známych tvárí. Lamberta Wilsona v roli Merovingiana, Daniela Bernhardta ako agenta Johnsona, Neila Patricka Harrisa, Jessicu Henwick či Christinu Ricci. Rolu Niobe si zopakuje Jada Pinkett Smith. Naopak, už teraz sa vie, že na Laurenca Fishburna môžeme zabudnúť. Jeho rolu Morphea si údajne zahrá Yahya Abdul-Mateen II, ktorého poznáme ako Black Mantu z Aquamana.
Matrix: Ressurection - fanart
Matrix: Ressurection - fanart Disclaimer
A na záver, len včera sa na stránke serveroch objavil prepis prvých pár minút filmu. Stále však chýba trailer, a preto berte uvedené informácie s rezervou.
Citujem:
Celý trailer sa začína sa blyštiacim sa mestom. Psychiater (Neil Patrick Harris) sedí s pacientom menom Thomas. Thomas je Keanu Reeves a má problémy. Hovorí, že má sny, ktoré nie sú celkom sny. Vidíme ho, ako kráča po ulici so zeleným kódom Matrix. "Zbláznil som sa?" pýta sa. "To nevravíme," odpovedal lekár. Thomas potom sedí vo vani s gumenou kačkou na hlave. Vstúpi do kaviarne a pozdraví Trinity. "Stretli sme sa?" pýta sa, keď si podávajú ruky.
Vidíme, že Thomas doma užíva modré tabletky. Pozerá do neba a sleduje lietajúci kŕdeľ vtákov. Snaží sa to analyzovať. Ďalej je vo výťahu s partiou telefonujúcich ľudí a pozerá sa hore na odraz každého pozerajúceho sa na obrazovky. Asi tu sa začína hrať pieseň „White Rabbit“.
Yahya Abdul-Mateen II sa ukazuje ako postava, ktorá vyzerá rovnako ako Morpheus (oholená hlava, drobné slnečné okuliare) a ponúka Thomasovi červenú pilulku. Stretáva osobu s modrými vlasmi, ktorá má tetovanie králika. Toto všetko sa nám, publiku, zdá veľmi povedomé, pretože toto je niečo ako... Matrix znova?
Neo a osoba s modrými vlasmi prechádzajú zrkadlom. Je v kaviarni. Potom je spolu s postavou Abdul-Mateena II v tréningovej miestnosti pri jazere. "Jediná vec, na ktorej ti záleží, je stále tu," hovorí. "Nikdy sa nevzdáš." Začínajú predvádzať bojové umenia a Thomas tvrdo udrie Abdul-Mateenovu postavu do hrude až odletí z miestnosti.
Thomas a modrovlasá osoba sú vo vlaku. Vzápätí sledujeme guľku ostreľovača odpálenú z diaľky, ako letí vlakom k nim. Tony akčných scén sa teraz veľmi rýchlo striedajú. Vidíme polia ľudí zapojené do Matrixu. Trinity sa začína odpájať od Matrixu. Modrovlasá osoba spomalene skáče cez auto. Thomas vo vzduchu zadrží vystrelené náboje. Helikoptéra vystrelí raketu na Thomasa a Trinity a Thomas vo vzduchu zmení jej smer a trafí inú helikoptéru. Potom je Thomas v kancelárii s mužom v obleku, ktorého hrá Jonathan Groff. "Vrátite sa tam, kde to všetko začalo," hovorí. "Späť k Matrixu." Potom názov: Matrix, ktorý mizne, a potom Ressurection.
Celkovo máte pocit, že všetko, čo sa predtým stalo s Neom, Trinity a Morpheom, sa deje znova, len s malými zmenami. Postavy predurčené prežiť tie isté príbehy znova a znova. Alebo niečo podobné. Vlastne nevieme. Ale vyzerá to presne tak veľké a akčné, ako sme očakávali.
Film má mať premiéru 22. 12. 2021 a objaví sa ako v kinách, tak aj na HBO Max.

cyberstorm

cyberstorm
Fanúšik scifi, knižný recenzent. Poviedkový beta-reader a porotca poviedkových súťaží scifi.sk, koordinátor Poviedok na počkanie.

Súvisiace objekty SFDB

Diskusia

Buď prvý užívateľ a pridaj svoj príspevok do diskusie
 

Zostávajúci počet znakov:

(len pre registrovaných).

Registrovaný užívateľ
Login:
Heslo:
Zachovať prihlásenie po vypnutí prehliadača
Zaregistruj sa, a môžeš dostávať komentáre k témam a článkom, ktoré ťa zaujali.

Súvisiace objekty SFDB