Špicaté klobúky vs. ďalšia náročná čarodejnícka skúška! (recenzia)

Čarokrásna manga Ateliér špicatých klobúkov sa konečne dočkal ďalšieho zväzku. Čo nového vo svete Coco a jej priateliek?
8HitBoy
Podporte scifi.sk
(Recenzia obsahuje aj zmienky o deji predchádzajúcich troch zväzkov)

Budem sa opäť len opakovať, ale svet z mysle japonskej mangaky Kamome Shirahamy o mladých žiačkach v čarodejníckom ateliéri majstra Qifreya je výborný. Premyslený do najmenších detailov, so zaujímavým systémom mágie, kde naši hrdinovia musia kresliť a skladať do seba komplikované runy, ktorých kresbu trénujú celé roky, aby sa stala úplne bezchybnou. Manga Ateliér špicatých klobúkov vynikajúco dávkuje nové a nové informácie, ktoré dokresľujú rozmanitý kolorit Shirahaminho nádherne nakresleného sveta a rozhodne by po nej mal siahnuť každý fanúšik (nielen) shojo mangy a originálneho, feel good fantasy.
Príbeh nadväzuje opäť tam, kde sme sa s mladými čarodejkami naposledy rozlúčili. Hlavná hrdinka Coco už nepatrí k nevedomým, ako v tomto svete hovoria ľuďom nezasväteným do tajov mágie, avšak stále zaostáva za svojimi spolužiačkami Riche, Tetiou a najmä šikovnou Agátou o poriadny kusisko.
Tak ako v minulom dieli hrala prím najmä nevrlá Agáta, u ktorej lepšie chápeme prečo chce byť neustále najlepšia zo všetkých, rovnako ako tlaky, ktoré musí ako členka legendárneho čarodejníckeho rodu zažívať, aj v tomto zväzku dostávajú niektoré čarodejníčky o kúsok viac priestoru na vyniknutie, ako tie zvyšné. Je to opäť Agáta, ktorá podstupuje druhú z piatich čarodejníckych skúšok, rovnako ako Riche, ktorú poznáme doposiaľ len vďaka jej rovnej ofinke a smutným očiam, čiže pridaná emočná hĺbka jej postave len a len prospieva.
Ateliér špičatých klobouků 4 - Scéna - Ateliér špicatých klobúkov 4 Ateliér špicatých klobúkov 4
Ateliér špičatých klobouků 4 - Scéna - Ateliér špicatých klobúkov 4 Disclaimer
Ateliér špičatých klobouků 4 - Scéna - Ateliér špicatých klobúkov 4 Ateliér špicatých klobúkov 4
Ateliér špičatých klobouků 4 - Scéna - Ateliér špicatých klobúkov 4 Disclaimer
Charizmatický majster Qifrey svoju žiačku Riche prihlasuje na druhú čarodejnícku skúšku spolu s Agátou. Robí tak však poza jej chrbát, na čo Riche reaguje nanajvýš podrážene. Vysvetľuje svoj originálny postoj k mágii – na rozdiel od ostatných žiačok sa odmieta donekonečna drilovať nové a nové runy a chce nechať svojim magickým schopnostiam voľný priebeh. Desí sa totiž toho, že keď začne používať mechanicky naučené kúzla, budú to už niekoho iného čary, nie jej vlastné. S argumentmi svojho majstra napokon súhlasí a rozhodne sa druhú skúšku taktiež absolvovať, ale prizvukuje, že tak urobí len za pomoci svojich vlastných kúziel a ak ju bude Qifrey nútiť do čohokoľvek iného, z Ateliéru odíde. Qifrey, cítiaci, že vyhrážku myslí Riche smrteľne vážne, napokon na tieto podmienky pristúpi.
Novými hrdinami v príbehu sú čarodejka Alaira, ktorá dohliada na bezpečný priebeh skúšky, ale i mladý čarodejník Eunie, trpiaci na mimoriadne nízke sebavedomie. Ako sa dozvedáme, Eunie sa pokúša absolvovať túto skúšku už tretíkrát, avšak sám si príliš veľké šance nedáva. Jeho učiteľ mu totižto už celé roky do hlavy vtĺka že je len na príťaž a je úplne neschopný, čo rozhodne psychikou mladého a talentovaného kúzelníka poriadne zamávalo.
Úlohou kúzelníkov bude privlastniť si jedno mláďatko grifa, pripomínajúceho tučniaka, a prejsť s ním bezpečne cez pokrútenú magickú cestu plnú rôznych nástrah. Eunie, Agáta a Richeletta, ako sa celým menom volá večne smutná Riche, dokážu dať hlavy dokopy a za intenzívnej spolupráce postupujú ďalej a ďalej nebezpečnou skúškou. To však netušili, že útok nielen na nich, ale aj na Coco, Tetiu a Qifreya plánujú desiví krempáci, pôvodcovia všetkého zla v Shirahaminom svete, ktorí sa neštítia používať aj zakázanú mágiu. Ako si naši hrdinovia poradia s týmto priamym útokom?
Ateliér špičatých klobouků 4 - Scéna - Ateliér špicatých klobúkov 4 Ateliér špicatých klobúkov 4
Ateliér špičatých klobouků 4 - Scéna - Ateliér špicatých klobúkov 4 Disclaimer
Ateliér špičatých klobouků 4 - Scéna - Ateliér špicatých klobúkov 4 Ateliér špicatých klobúkov 4
Ateliér špičatých klobouků 4 - Scéna - Ateliér špicatých klobúkov 4 Disclaimer
Rovnako ako predchádzajúce tri zväzky, štvrtý diel Ateliéru špicatých klobúkov je mimoriadne chytľavým čítaním, ktoré chytí za srdce. Autorkina kresba je na tradične vysokej úrovni a najmä pri kresbičkách oddeľujúcich od seba jednotlivé kapitoly som sa musel pristaviť a plne precítiť a doceniť to, ako prekrásna táto tenučká manga je. Postavy príbehu pôsobia živo a sú to čím ďalej tým komplexnejšie a uveriteľnejšie postavy. U každej jednej hrdinky presne chápeme prečo je taká, aká je, či hovoríme o zvedavej a bezstarostnej Coco, veselom slniečku Tetii, mrzutej Riche, majúcej problém veriť dospelým, ktorí ju už toľkokrát zradili, alebo naoko chladnej Agáte, patriacej k najtalentovanejším kúzelníčkam vôbec, ktorá síce pôsobí nevrlo, ale pre svoje priateľky je kedykoľvek ochotná riskovať život. Do toho zisťujeme čoraz viac o minulosti a motiváciách ich majstra, ktorý nie je zďaleka taký bezchybný, ako ho vidí mladunká Coco, ale aj napriek tomu je to azda ten najlepší majster, akého si mohli želať.
Siahnite po tejto magickej mange, ktorá je azda tou najlepšou spomedzi všetkých momentálne vydávaných sérií českého vydavateľstva Crew. Príbeh štvrtého zväzku končí obrovským cliffhangerom, ktorý navýši očakávania fanúšikov do doposiaľ nepoznaných výšok. Ako dopadne čarodejnícka skúška? Podarí sa Qifreyovi ochrániť svoje zverenkyne? Odpovede na tieto otázky sa dozvieme v piatom zväzku tejto geniálnej mangy, ktorý by mal vyjsť už budúci mesiac!

Hodnotenie: 95%
Kamome Shirahama - Ateliér špičatých klobouků (4. zväzok)
Vydavateľstvo: CREW
Jazyk: Český
Preklad: Michala Kropáčková
Počet strán: 196
Väzba: brožovaná
Rok vydania: 2021
ISBN: 9788076790162

8HitBoy

8HitBoy
私の最大の趣味はアジアのポップカルチャーとチェスです。

Súvisiace objekty SFDB

Diskusia

Buď prvý užívateľ a pridaj svoj príspevok do diskusie
 

Zostávajúci počet znakov:

(len pre registrovaných).

Registrovaný užívateľ
Login:
Heslo:
Zachovať prihlásenie po vypnutí prehliadača
Zaregistruj sa, a môžeš dostávať komentáre k témam a článkom, ktoré ťa zaujali.

Súvisiace objekty SFDB