Krv a YA (recenzia knihy Krvavá dedička)

Nuž. Zablúdil som do krajov YA literatúry, ktorá je viac pre dievčatá. Uvedomujem si, že nie som cieľovka, a tak sa pokúsim podtrhnúť veci, ktoré sú v tomto diele celkovo dobré/zlé a nie typické veci, ktoré trápia YA.
Dearon
Podpor scifi.sk 2 % z dane v roku 2024
Kniha má vskutku zaujimavý svet inšpirovaný carským Ruskom a ruským folklórom, čo je zaujímavý nápad i keď miestami autorka vymýšľa hlúpe názvy pre banálne veci. Ako zaujímavú a trocha svojsky prevedenú inšpiráciu vidím zo seriálu Avatar, čo bolo pre mňa fajn, kedže som fanúšik tohto seriálu. Máme tu totiž predstavu: čo keby boli ľudia schopní ovládať živly (v tomto prípade oveľa rozšírenejšie spôsoby užívania mágie) na pokraji spoločnosti a boli zotročovaní?
Amélie Wen Zhao a jej kniha
Amélie Wen Zhao a jej kniha Disclaimer
Celkovo sa nám tu javí typický YA príbeh, ktorý nie je práve nejako špeciálny. Máme tu hrdinku, ktorá ako vždy sa snaží získať svoj trón či očistiť meno. Bla bla bla. Poznáme to. Hrdinka samotná mi robila problém, lebo sa skoro nevyvíjala. Nevidel som u nej žiadny progres a stále sa správala rovnako a pomerne hlúpo. Sekundárna postava, prešibanec Ramson ktorý mal tiež svoju dejovú líniu a POV popri hlavnej hrdinke síce nejaký ten vývoj mal, ale bol to veľmi "originálny" príbeh zloducha s potlačovanou minulosťou (chudáčik, fňuk, fňuk, fňuk) čo sa chystá zradiť hlavnú postavu, ale vytvorí si k obeti vzťah, pateticky sa do nej zamiluje a bla bla bla... Pritom spočiatku sa mi javil ako zaujímavá postava. Naviac, na to, že ho predchádzala povesť úžasného a nepolapiteľného zločinca, choval sa miestami ako blbec a jeho motivácia mi tiež prišla ako nelogická. K tomu sa nám, ako ináč, načrtol už aj romantický trojuholník... Ale to už holt patrí medzi klišé YA takže to nerátam ako objektívne.
Amélie Wen Zhao
_
Amélie Wen Zhao je čínska autorka narodená v Paríži, ktorá sa zamilovala do príbehov od chvíle ako bola dosť stará na to, aby v rukách držala knihu. Vyrastajúc v medzinárodnej komunite v Pekingu mala možnosť ponoriť sa do hodnôt a učenia troch rôznych kultúr. Medzi jej obľúbené príbehy patria Bedári a Búrlivé výšiny.
Čoskoro pocítila túžbu rozprávať svoje vlastné príbehy. Po dokončení štúdia ekonómie na univerzite v New Yorku začala pracovať v odbore finančníctva a po nociach písala. Jej prvotinou je trilógia Krvavá dedička, ktorá vzbudila kontroverzné reakcie ešte pred vydaním. Dúfa, že v jej knihách osloví čitateľa motívmi tolerancie, sily a lásky a že bude ďalej posúvať hranice YA literatúry skrz nové, medzikultúrne témy. (legie.info)
Kniha samotná sa aspoň dobre a svižne čítala, i keď ku koncu ma už troch otravovala, avšak podotýkam, že vskutku v tomto smere hralo rolu aj to že nie som cieľová skupina.
Záverom si však neodpustím malý komentár na margo diskriminácie knihy ešte pred jej vydaním, keď niektoré skupiny na základe svojho presvedčenia dávali románu nízke hodnotenia a označovali ho za rasistický. Podľa môjho názoru to nie je pravda a paradoxne to knihu a jej autorku len zviditeľnilo.

Zhrnutie: Suma sumárum, pre dievčatá ktoré sú cieľovou skupinou je to určite skvelé čítanie a pre ne to ODPORÚČAM. Keď sa však na knihu dívam z literárneho ľadiska, je vidieť že sa autorka má ešte čo učiť.

Hodnotenie: 55%

Amélie Wen Zhao - Krvavá dedička (Blood Heir)
Vydavateľstvo: CooBoo (Albatros media)
Jazyk: slovenský
Počet strán: 440
Väzba: brožovaná
Rok vydania: 2021
ISBN: 978-80-566-2061-8
Preklad: Ivana Cingelová

Ďakujem vydavateľstvu CooBoo za poskytnutie recenzného výtlačku
Vydavateľstvo CooBoo.
Vydavateľstvo CooBoo. / Zdroj Disclaimer

Dearon

Dearon
Som veľký fanúšik fantastiky, predovšetkým žánru fantasy. Dávam prednosť hlavne klasike ako Tolkien, Kay či Williams ale nepohrdnem ani drsnejšími vecami ako Sapkowski, Martin či Červenák.

Súvisiace objekty SFDB

Diskusia

Buď prvý užívateľ a pridaj svoj príspevok do diskusie
 

Zostávajúci počet znakov:

(len pre registrovaných).

Registrovaný užívateľ
Login:
Heslo:
Zachovať prihlásenie po vypnutí prehliadača
Zaregistruj sa, a môžeš dostávať komentáre k témam a článkom, ktoré ťa zaujali.

Súvisiace objekty SFDB