Týždeň na scifi.sk 18.4. - 24.4.2021

Týždeň sa s týždňom stretol a je čas zhrnúť si náš ďalší program.
YaYa
Filmová história scifi

Majstri svetovnedeľa 18.4. o 18:30
Už dnes večer ďalším vydaním pokračuje relácia Majstri svetov o RPGčkach.
V posledných dieloch sa Šaňo a Eddie venovali budovaniu fiktívnych svetov pre hry, konkrétne tomu, ako vytvárať náboženstvá a božský panteón. V dnešnej reláciu sa pozrú na tému kozmológie.
Posledných Majstrov svetov si môžete pozrieť tu:
Tvorba svetov - Ep. 43 - Bohovia a mýty III. - Náboženstvá Disclaimer
Dungeons and Dragons – Krutovláda drakovnedeľa 18.4. o 19:30
Potom si tradične môžete hneď pozrieť, ako teória vyzerá v praxi, v streamovanej RPGčke.
Osamelá rybárska dedinka, na ktorú v túto noc má zaútočiť drakostej so svojimi hordami, sa zdá byť čudnejšia, ako sme predpokladali. Podarí sa našej družine presvedčiť domácich obyvateľov, aby sa zúčastnili jej obrany? A čo skrýva jaskyňa pod ostrovom? Sú babizne pri ohníku ozaj čarodejnice? A je Ingol skutočne otrávený?
Poslednú časť dobrodružstva si môžete pozrieť tu.

Nerdspace – Lovecraft a mýtus Cthulhu - pondelok 19.4. o 19:00
Pondelkový Nerspace zabrnká na hororovú strunu. Rozprávať sa nebudeme o nikom inom ako o majstrovi temnej, plazivej atmosféry a veľkých chápadlatých príšer Howardovi Phillipovi Lovecraftovi. Ako jeho dielo zostarlo? Dokáže ešte vydesiť moderného čitateľa? Ako lovecraftovské príšery ovplyvnili popkultúru? Aj tieto otázky si v pondelok položia naši hostia.
Minulý týždeň sme sa pozreli na fantastiku odohrávajúcu sa vo viktoriánskom anglicku. Hosťom bol aj slovenský autor steampunku Peter Jelinek. Diskusiu si môžete pozrieť tu:
Nerd Space - Ep. 15 - Viktoriánska fantastika Disclaimer
Prípadne môžete siahnuť po nejakých starších reláciách na našom YouTube kanáli.

Adventuristi 8. bitu: I have no mouth and I must scream utorok 20.4. o 18:00
V utorok od 18:00 do 20:00 môžete povzbudzovať Šaňa pri ďalšej časti streame retro hry I have no mouth and I must scream na motívy poviedky Harlana Ellisona.
Ted je cynický paranoik. Jeho oči kmitajú neustále z jednej strany na druhú a strach ho roztrasie pri každom náznaku nebezpečenstva. Nájde sa v tomto úbožiakovi čo len štipka ľudskosti?
Predchádzajúci Nimdokov príbeh nájdete tu:
I Have No Mouth, And I Must Scream - Nimdokov príbeh Disclaimer

Poď sa s nami báť streda 21.4. o 19:00
V stredu bude Martin už vo zvyčajnom čase pokračovať vo včerajšom streame hry Remothered: Broken Porcelain

Planéta Weebpiatok 23.4. o 20:00
Predminulý piatok sa s nami naši manga/anime maniaci podelili o svoje obľúbené seriály zo zimnej sezóny. Tento týždeň sa pohnúť ďalej a rozoberú, aké nové seriály sa chystajú na sezónu jarnú. Ak teda máte chuť na nejaké nové anime, určite si ich vypočujte, pripravia si pre vás veľa zaujímavých tipov.
Ochutnávku nájdete v tomto článku z minulej nedele.

Poďte sa s nami báťsobota 24.4. o 20:00
Séria hororových herných streamov bude pokračovať s Resident Evil 7. Čo dodať, príďte sa báť! Predchádzajúci časť si môžete pozrieť tu.

Slavcon onlinesobota 24.4.
Budúci týždeň sa uskutoční online verzia obľúbeného Slavconu. Scifi.sk sa na tomto cone podieľa organizáciou sci-fi sekcie.

Informácie pre poviedkarov
V sobotu sa na scifi.sk už po 54. raz konali Poviedky na počkanie. Väčšina autorov si vybrala slovnú tému a písala o rôznych prievozníkoch. Prehľad ich diel s linkami nájdete tu.
Do konca apríla, čiže už len necelé dva týždne nám môžete posielať poviedku do 2. tohtoročného kola súťaže Fantastická poviedka. Víťaza, v prípade, že priemerné hodnotenie jeho diela presiahne 8 bodov, čaká odmena až 100 EUR. Nezabudnite, súťažná poviedka musí vyhovovať pravidlám. Nezabudnite ani na to najnovšie pravidlo – aj hororové poviedky od tohto kola musia obsahovať fantastický prvok. Civilné sekerové horory teda neberieme.
Poviedku nám, samozrejme, môžete poslať aj ako nesúťažnú. Stačí kliknúť na veľké plus na hornej lište. Ak medzi pridaním a uverejnením poviedky uplynie dlhší čas, neľakajte sa. Momentálne máme pomerne plnú čakačku.

Možno vám uniklo
Za posledný týždeň sme okrem spomínaného prehľadu anime sezóny, informovali aj o veľmi zaujímavom projekte na Kickstarteri. Ide o zbierku sci-fi poviedok od mnohých známych amerických autorov, na ktorej sa podieľa aj Julie Nováková, hosťka nášho Nerdspace o mimozemskom živote.
V piatok u nás navyše vyšiel veľmi vyčerpávajúci článok o Draculovi od Gorana. Dozviete sa z neho, ako táto klasika obstojí u dnešného čitateľa, ako aj kopu zaujímavostí o tom, ako slávny krvilačný gróf vznikal.
Z našich starých článkov by sme vás chceli upozorniť na zaniknutú rubriku Večerníček. Kedysi sme v nej pravidelne prinášali na zaujímavé žánrové krátke filmy, napríklad tento mikrohoror. Čo vy na to? Chceli by ste, aby sa večerníčky na scifi.sk vrátili?

Ak sa vám naše aktivity páčia, môžete nás podporiť kúpou trička alebo 2% z daní.
Chcete s nami pokecať? Pripojte sa na náš Discord server.

YaYa

YaYa
Má rovnako rada bosorky na metlách aj vesmírne lode. Pre scifi.sk najmä recenzuje knižky, na streamoch filozofuje o Fantastickej poviedke a organizuje Poviedky na počkanie.

Súvisiace objekty SFDB

Diskusia

Buď prvý užívateľ a pridaj svoj príspevok do diskusie
 

Zostávajúci počet znakov:

(len pre registrovaných).

Registrovaný užívateľ
Login:
Heslo:
Zachovať prihlásenie po vypnutí prehliadača
Zaregistruj sa, a môžeš dostávať komentáre k témam a článkom, ktoré ťa zaujali.

Súvisiace objekty SFDB