Leigh Bardugo - Zjazvený kráľ (recenzia)

V dnešnej recenzii som sa pozrel na prvý diel fantasy série Zjazvený kráľ od americkej autorky fantasy Leigh Bardugo. Stál za to?
Martin-san
Podpor scifi.sk 2 % z dane v roku 2024
Hneď v úvode by som rád podotkol, že som trilógiu Griša nečítal a preto je dosť možné, že nevystihnem dokonale všetky vzťahy a udalosti. Napriek tomu ma to neodradilo a s odhodlaním som sa pustil do čítania. Zjazveného kráľa budem preto hodnotiť ako samostatný román.
Leigh Bardugo Leigh Bardugo
Leigh Bardugo Disclaimer
Príbeh priamo nadväzuje na koniec série Griša, kde došlo k zničeniu Temnana. Mimochodom, preklad Temnan sa mi strašne zle píše a ešte horšie vyslovuje, preto budem používať originálny anglický názov The Darkling. Ravkanský trón bol navrátený Nikolajovi. Mal by to byť šťastný koniec Tento Happy end avšak nebude trvať dlho, keďže Nikolaj príde nato, že občianska vojna si od neho vyžiadala oveľa viac, ako si myslel. Kliatba, ktorú nad ním Darkling vyslovil, mu dosť znemožňuje to, aby dokázal spravodlivo vládnuť vo svojom znovunadobudnutom kráľovstve. Temnota z neho totiž robí v noci monštrum, ktoré túži po ľudskom mäse. Okrem svojich osobných problémov sa musí Nikolaj zaoberať politikou a ekonomikou kráľovstva zruinovaného občianskou vojnou. Preto sa Nikolaj sa vydá so svojou generálkou Zojou na cestu, na ktorej konci je záchrana celej Ravky. Nevie, že cena bude pre neho a celé kráľovstvo privysoká.
Kniha je veľmi dobre napísané YA (Young Adult), ktorá spĺňa všetky znaky kvalitného románu. Hovorím o dobrom príbehu, komplexne napísaných postavách, či už kladných alebo záporných. Autorka aj napriek tomu, že je to priame pokračovanie, udalosti a minulosť postáv vysvetlila v takej miere, aby sa aj nový čitateľ mohol vcítiť do deja. Príbeh sleduje dve skupiny ľudí z dvoch knižných sérií. Prvá je už spomínaná Nikolajova družina, snažiaca sa o záchranu Ravky. Druhú skupinu tvoria postavy zo série Vrania Šestka, ktoré sú na záchrannej misií a snažia sa nájsť a vyslobodiť všetky Griše zo zajatia.. Vďaka striedaniu týchto skupín je príbeh plynulý a nezačne nudiť. Dejová línia u oboch skupín nepostráda originalitu a napäťový oblúk je kvalitne vypracovaný. V knihe nie je núdza ani o vtipné momenty, na ktorých je vidieť, ako vzťahy medzi postavami perfektne fungujú a aj ja, ako človek, ktorý som nečítal žiadnu predošlú knihu, som mal pocit, že postavy poznám odjakživa. Veľkým plus je aj veľmi zaujímavý a uveriteľný model mágie, ktoré využívajú Griše ,a aj to, že dopad na príbeh má aj geopolitika Ravky. Celému príbehu to tak dodáva istý realistický nádych. Na jednej strane ale treba podotknúť, že koniec knižky sa dal odhadnúť hneď v úvode, pričom otvorený koniec nezakončil príbeh tohto románu, čo jemne pokazilo celý umelecký zážitok, ale toto mínus sa stratí v kvalitnom príbehu a dobre napísaných postavách.
Zjazvený kráľ - mapa Zjazvený kráľ - mapa
Zjazvený kráľ - mapa Disclaimer
Na koniec chcem ešte podotknúť, že aj keď sa jedná o samostatný príbeh a teda čitateľ nepotrebuje predošlé knihy na pochopenie deja, kvalita autorkinho písania ma presvedčila, aby som dal šancu aj jej predošlým sériám. Dúfam, že vás presvedčila moja recenzia, a že dáte Griši šancu aj vy.

Hodnotenie: 90%
Leigh Bardugo - Zjazvený kráľ
Vydavateľstvo: Slovart
Jazyk: Slovenský
Počet strán: 488
Väzba: brožovaná
Rok vydania: 2020
ISBN: 9788055641935

Ďakujem vydavateľstvu Slovart za poskytnutý výtlačok.
Vydavateľstvo Slovart - Reklamné - Logo Reklamné logo
Vydavateľstvo Slovart - Reklamné - Logo Disclaimer

Martin-san

Martin-san
Weeb a odveký knihomol. Medzi moje obľúbené knižné žánre patrí Fantasy, Scifi a historické knihy. Čestný člen Jojo bizzare adventure Fanbase a spoluzakladateľ Scifi.sk LOONA fanklubu

Súvisiace objekty SFDB

Diskusia

BocianSara
Ahoj :) Čítala som iba duológiu Vrania šestka, ktorá bola skvelá, ale nemala odvahu pustiť sa do Zjazveného kráľa bez prečítania Griše :D Veľmi ma namotávajú všetky trailery a fotky zo seriálu :D
29.03.2021

Zostávajúci počet znakov:

(len pre registrovaných).

Registrovaný užívateľ
Login:
Heslo:
Zachovať prihlásenie po vypnutí prehliadača
Zaregistruj sa, a môžeš dostávať komentáre k témam a článkom, ktoré ťa zaujali.

Súvisiace objekty SFDB