Skrýš (recenzia)

Kresbou mimoriadne tmavá a dejom bezútešná manga Skrýš vás prinúti premýšľať o tom, aká tenká je hranica medzi príčetnosťou a šialenstvom.
8HitBoy
Podpor scifi.sk 2 % z dane v roku 2024
Mangy od japonského mangaku Masasumiho Kakizakiho spája jedna spoločná črta - dej je surový a bezútešný a kresba je nápaditá, ostrá a znepokojujúca. Inak tomu nie je ani pri kratučkom príbehu Skrýš (angl. Hideout), ktorý v Česku vydalo vydavateľstvo Crew.

Skrýš. Prvé české vydanie (Crew, 2018) Skrýš, česká obálka
Skrýš. Prvé české vydanie (Crew, 2018) Disclaimer
Najskôr čosi k deju. Na začiatku príbehu spoznávame mladý manželský pár - spisovateľa Seiičiho Kirišimu a jeho manželku Miki. Zisťujeme, že v ich vzťahu nie je všetko v poriadku a Miki svojho manžela doslova nenávidí. Seiiči sa však nenechá jej ostrými slovami odradiť a neustále nalieha na to, aby si spolu vyšli na výlet k miestu, ktoré je známe poverami o tom, že páry, ktoré ho navštívia, vydržia spolu naveky. Miki neustále jeho akcie a slová ironizuje a situácia veľmi rýchlo eskaluje do situácie, kedy sa Seiičimu naoko minie benzín a obaja manželia ostávajú uväznení v nepojazdnom aute v hustom daždi.
Manga Skrýš Manga Skrýš
Manga Skrýš Disclaimer
Až tu spoznávame reálne Seiičiho úmysly. Seiiči viní Miki z toho, že je zodpovedná za smrť ich syna a trpí strašnými nočnými morami a výčitkami, ktoré mu ničia život. Seiičiho plán nikdy nebol dať ich manželstvo opätovne dokopy. Plánuje totiž Miki na tomto opustenom mieste zabiť.
V tomto momente začína autor skvele pracovať s prelínaním dvoch dejových línií - súčasnosti, v ktorej Seiiči viackrát udrel Miki do hlavy ťažkým náradím a myslí si, že sa jej konečne zbavil a môže začať nový život, a flashbackov, ktoré nám postupne odkrývajú, čo všetko viedlo k osudnej tragédií, ktorá zničila životy oboch mladých ľudí.
V tomto spočíva jeden z najväčších kladov tejto mangy. Autor brilantne balansuje medzi týmito dvoma rovinami a z dejového hľadiska volí správne momenty, kedy tieto línie opätovne zmeniť, kedy odhaliť nový zvrat, nový šokujúci fakt. Práca s budovaním napätia a prelínaním viacerých línií rozprávania je v tomto príbehu zvládnutá na najvyššej úrovni.
Tak postupne zisťujeme, že Miki nebola nikdy vzornou matkou, o syna sa nestarala dostatočne a neustále robila svojmu mužovi výčitky za to, že nedokáže zarobiť dostatok peňazí. Seiiči veľmi trpel a snažil sa o svoju rodinu postarať, avšak narážal na ďalšie a ďalšie odmietnutia vydavateľov a výčitky od manželky. Popri tom si ani sám neuvedomil, ako jeho jediný syn vyrastá bez dobrej matky a prakticky aj bez otca, keďže ten je neustále zavretý v kancelárií a nie je duchom prítomný.
Manga Skrýš Manga Skrýš
Manga Skrýš Disclaimer
Dej napokon vrcholí v tmavej jaskyni, kde Seiiči a Miki, ktorá jeho útok prežila, raz a navždy vyriešia svoje bezvýchodiskové situácie. Ako s tým všetkým súvisia desivý chlapec, hľadajúci svoju maminku, zviazaná žena v kobke a psychopatický bradatý muž, ktorý sliedi po jaskyni s mačetou v ruke? Nájdu Seiiči a Miki aspoň čiastočne pokoj na duši?
Manga Skrýš Manga Skrýš
Manga Skrýš Disclaimer
Manga Skrýš je veľmi zaujímavé čítanie. Ako som už spomínal, jedným z najväčších kladov príbehu je fantastické prelínanie medzi veľmi kontrastnými dejovými líniami. Kontrast je jasne viditeľný aj na kresbe. Súčasnosť je znázorňovaná ako tmavá a desivá a minulosť je kreslená svetlo, vizuálne veľmi príjemne, čo pôsobí až komicky nevhodne v kontexte toho že vopred vieme, že Seiičiho a Mikin syn napokon tak či tak umrie. Seiičiho postupný prepad z rodinného života, ktorý si zrejme sám až príliš idealizoval, až po absolútne šialenstvo je silnou nosnou témou príbehu, avšak nemôžem sa zbaviť pocitu, že táto manga je jednoducho príliš krátka na to, aby tento prerod mohol lepšie vyniknúť. Prirovnať ho je možné zrejme najlepšie k známemu Jackovi Torranceovi z The Shining od Stephena Kinga. Tento motív však úplne pochopiteľne nevynikne vo forme 200-stranovej mangy až tak úderne ako v prípade dlhého románu alebo filmu, čo je škoda.
Druhým obrovským plusom mangy je kresba. Kakizakiho kresba je plná ostrých tvarov, detailov a neustále je extrémne znepokojivá. Na niektoré jeho stránky sa čitateľovi naozaj nepozerá najľahšie, avšak to je práve na nich skvelé. Spolu s príbehom vytvárajú dobrú kombináciu, ktorá čitateľovi ponúka silný a nepríjemný zážitok.
Masasumi Kakizaki, japonský mangaka Japonský mangaka Masasumi Kakizaki
Masasumi Kakizaki, japonský mangaka Disclaimer
Jediné, čo by som mange Skrýš vytkol, je práve to, že nie je dlhšia a tým pádom ešte lepšia. Dej totižto čitateľovi utečie prirýchlo, a komplikovaná psychologická téma nedostáva dostatočný čas na úplné vyniknutie, na to, aby ju čitteľ naplno precítil. Celý čas pozorujeme dve povahovo otrasné osoby - Miki, ktorú k tomu priviedla nekonečná sebestrednosť a ignorácia svojich blízkych a Seiičiho, ktorého zničila Miki a oná osudná chvíľa. Avšak tento príbeh nemá kladného hrdinu, len dvoch ľudí, ktorí sa navzájom snažia zničiť a dúfajú, že to im umožní začať odznovu. Toto je naozaj komplikovaná zápletka, ktorá by si zaslúžila ešte pokojne niekoľko stovák ďalších strán. Je to síce škoda, ale nijako to neznižuje fakt, že Skrýš je výborná hororová "jednohubka".

Hodnotenie: 75 %

Masasumi Kakizaki - Skrýš
Vydavateľstvo: Crew
Jazyk: český
Vydanie: prvé
Rok vydania: 2018
Počet strán: 222
Väzba: brožovaná
ISBN: 9788074495908
Preklad: Anna Křivánková


Za poskytnutý recenzný výtlačok ďakujeme vydavateľstvu Crew.
Nakladatelství Crew Reklamné logo
Nakladatelství Crew Disclaimer

8HitBoy

8HitBoy
私の最大の趣味はアジアのポップカルチャーとチェスです。

Súvisiace objekty SFDB

Diskusia

Buď prvý užívateľ a pridaj svoj príspevok do diskusie
 

Zostávajúci počet znakov:

(len pre registrovaných).

Registrovaný užívateľ
Login:
Heslo:
Zachovať prihlásenie po vypnutí prehliadača
Zaregistruj sa, a môžeš dostávať komentáre k témam a článkom, ktoré ťa zaujali.

Súvisiace objekty SFDB