Alitina cesta k slobode (recenzia)

Tretí diel ságy o Alite pojednáva o osobnej pomste, obete za vyššie dobro a Alitinom hľadaní samej seba.
8HitBoy
Filmová história scifi
Tentokrát je Alita zdrvená. Konfrontácia s Destym Novom mala pre jej život fatálne následky a jej starý nepriateľ Zapan je späť, silnejší ako kedykoľvek predtým, keďže vlastní Berserker - takmer nezničiteľné robotické telo, ktoré kedysi patrilo Alite. Zapan, ktorý prekonal vlastnú ťažkú traumu, viní zo svojho osudu práve Alitu, a jeho jediným životným cieľom sa stáva zabiť ju. Terorizuje mesto a zabíja nevinných ľudí a robotov vo viere, že Alita sa sama vzdá a príde k Zapanovi na istú smrť.
Bojový anděl Alita: Cesta ke svobodě Bojový anděl Alita: Cesta ke svobodě
Bojový anděl Alita: Cesta ke svobodě Disclaimer
Tu sa Alita dostáva do zaujímavého konfliktu. Sama sa ničím neprevinila, avšak zo všetkých strán cíti tlak okolia na to, aby sa vzdala, aby sa obetovala za vyššie "dobro". Avšak Alita si je dobre vedomá, že tyranom sa neustupuje a plánuje vyriešiť tento problém po svojom, s obrovskou pištoľou a so svojím umením Panzerkunstu.
A tu sa prakticky začína úplne nový začiatok Alitinho putovania. Po šialenom "deathmatchi" so Zapanom je jej telo zničené a Alita de facto umiera, avšak už stará múdrosť hovorí, že každý koniec je len začiatkom niečoho nového. A tak sa Alita prebúdza v zvláštnej, bielej miestnosti a dozvedá sa, že stále má na výber. Umrieť, alebo nechať sa kompletne opraviť za pomoci techniky z nenávideného Salemu, a stať sa naveky dlžníkom a žoldnierom bohatých elít z mesta na oblohe.
Vtedy stretávame nového hrdinu menom Figure Four. Tento žoviálny chlapík z Vrakovišťa pracuje ako žoldnier, a zisťujeme, že chce získať prácu ochrankára vlaku, ktorý cez Vrakovište preváža dôležitý materiál, a je častým terčom útokov Barjacku, teroristickej organizácie, ktorej cieľom je úplné zničenie Salemu. Hoci je len obyčajným človekom, svojou silou a umom nadriadených očarí a získava túto prácu. Na vlaku, ktorý sa napokon skutočne ocitá pod útokmi bojových jednotiek Barjacku, stretáva tajomnú kyborgku, s ktorou sa ostatní žoldnieri nerozprávajú a poznajú ju len ako Anjela smrti.
Bojový anděl Alita: Cesta ke svobodě
Bojový anděl Alita: Cesta ke svobodě / Zdroj Disclaimer
Po brutálnej akcií, kedy Alita zabíja jedného člena Barjacku za druhým, sledujeme postupné zbližovanie sa Ality a Figure Four, ktorí musia spolu putovať púšťou a hľadajú civilizáciu, odrážajúc stupňujúce sa útoky. Udalosti v púšti, kedy musia čeliť napr. aj zrade svojho bývalého kolegu, ktorého považovali za priateľa, ich napokon zblížia natoľko, že Alita a Figure Four sa do seba zaľúbia.
A všetko ešte viac zamotá tajomný Keisuke, ktorý ovláda umenie psychometrie, teda dokáže prečítať "spomienky" neživých predmetov - ich históriu. Zistí Alita konečne, kým vlastne je?

Hodnotenie: 80 %

Yukito Kishiro - Bojový anděl Alita #03: Cesta ke svobodě (GUNNM #05, GUNNM #06)
Séria: GUNNM/Battle Angel Alita
Vydavateľstvo: CREW
Jazyk: Český
Vydanie: prvé
Rok vydania: 2018
Počet strán: 452
Väzba: brožovaná
ISBN: 978-80-7449-592-2
Preklad: Anna Křivánková
Obálka: Yukito Kishiro

Predchádzajúce časti Ality:

8HitBoy

8HitBoy
私の最大の趣味はアジアのポップカルチャーとチェスです。

Diskusia

Buď prvý užívateľ a pridaj svoj príspevok do diskusie
 

Zostávajúci počet znakov:

(len pre registrovaných).

Registrovaný užívateľ
Login:
Heslo:
Zachovať prihlásenie po vypnutí prehliadača
Zaregistruj sa, a môžeš dostávať komentáre k témam a článkom, ktoré ťa zaujali.