Smrtiaci anjel Alita (recenzia)

Druhý diel ságy o Alite nám ukazuje iné stránky Alitinej povahy a začiatok jej premeny na legendárneho bojového anjela.
8HitBoy
Filmová história scifi
Alita je na úteku. Po udalostiach prvého dielu tejto dnes už legendárnej mangy je Alita otrasená a nevidí zmysel vo svojom ďalšom bytí. V rámci svojho vyrovnávania sa s traumou potajomky uteká od svojho adoptívneho otca, doktora Daisuke Ida, a snaží sa postaviť na vlastné nohy. Boje, ku ktorým došlo počas jej krátkej anabázy ako lovkyne odmien v nej pomaličky prebúdzajú jej pôvodné ja a Alita zisťuje, že najprirodzenejšie sa cíti na bojovom poli so zbraňou v ruke. Plná doposiaľ skrývaného hnevu sa snaží vybiť svoju zlosť a nájsť zabudnutie v zaujímavom a mimoriadne populárnom športe menom motorball.
Bojový anděl Alita: Smrtící anděl Bojový anděl Alita: Smrtící anděl
Bojový anděl Alita: Smrtící anděl Disclaimer
Tu narážame na zrejme najväčší problém, aký osobne mám s týmto dielom Ality. Hoci kresba je úžasná a vidieť Alitu konečne v akcií je to, na čo sme čakali stovky strán, motorball si skrátka takú rozsiahlu časť celého príbehu nezaslúžil a pocitovo sa dej dlhú dobu takmer vôbec nikam neposúva. Tento šport, ktorý je sprvu vykreslený ako neškodná zábavka, v ktorej kyborgovia pretekajú v akomsi pelotóne a naháňajú sa o loptu, však skrýva temné tajomstvo. Alita čoskoro zisťuje, že prioritou Alitiných súperov nie je ani tak získať loptu, ako skôr zabiť našu hrdinku.
Alita začína motorballové zápasy v treťej lige, ale vďaka svojím úžasným Panzerkunstovým schopnostiam sa bleskovo prebojuje do najvyššej ligy, ktorej dlhodobo dominuje neporaziteľný šampión Džašugán. Ten žije so svojou sestrou Šumirou a jeho poradcom a technikom nie je nikto iný ako Alitin otec Daisuke Ido, ktorého plánom je poraziť Alitu v motorballovom zápase a tým ju prinútiť sa konečne vrátiť domov. To však nepôjde tak jednoducho, keďže Džašugán skrýva temné tajomstvo svojej neporaziteľnosti, do ktorého je zapletený aj tajomný vedec Desty Nova, ktorý je už nejaký čas fascinovaný Alitou a spraví všetko preto, aby sa k nej dostal bližšie.
Hoci rozsah, ktorý je venovaný v deji motorball, pôsobí prehnane, plusom tohto dielu ságy je práve obrovský náklad skvelej akcie. Počas motorballu sa sekajú kyborgom končatiny a sú vyhadzovaní do vzduchu v rámci akéhosi fascinujúceho "robogore". Motorball nám navyše dáva možnosť spoznať ďalšiu stránku Alitinej povahy - Alitu smútiacu, Alitu tak nahnevanú, že skrížiť jej cestu by bolo komukoľvek osudným a Alitu ochotnú podriadiť čokoľvek svojmu úspechu a snahe neustále sa zlepšovať v tom, čo miluje. Dáva to jej charakteru ďalšiu hĺbku a núti to čitateľa ešte viac jej držať palce v jej neľahkej ceste za slobodou a samostatnosťou.
Aby toho ale samozrejme nebolo málo,do deja sa vracia aj Alitin starý nepriateľ na život a na smrť Zapan. Ten, taktiež poznačený osobnou tragédiou, sa vydáva presne opačnou cestou než Alita, ktorú viní zo svojej zničenej kariéry lovca odmien a navždy zohavenej tváre. Rozhodol sa ísť cestou osobnej pomsty, počas ktorej stretáva Destyho Novu, ktorý rozhodne neodmietne takúto príležitosť. Spojenie týchto dvoch mužov znamená pre Alitu a všetkých jej blízkych smrteľné nebezpečenstvo, čo sama čoskoro pocíti.

7/10
Yukito Kishiro - Bojový anděl Alita: Smrtící anděl
Vydavateľstvo: CREW
Jazyk: Český
Počet strán: 477
Rok vydania: 2018
ISBN: 978-80-7449-537-3

Recenzia na prvý diel

8HitBoy

8HitBoy
私の最大の趣味はアジアのポップカルチャーとチェスです。

Súvisiace objekty SFDB

Diskusia

Buď prvý užívateľ a pridaj svoj príspevok do diskusie
 

Zostávajúci počet znakov:

(len pre registrovaných).

Registrovaný užívateľ
Login:
Heslo:
Zachovať prihlásenie po vypnutí prehliadača
Zaregistruj sa, a môžeš dostávať komentáre k témam a článkom, ktoré ťa zaujali.

Súvisiace objekty SFDB