Čo môžeme čakať od seriálu The Stand?

Ďalšia Kingova kniha sa dočká spracovania. Čo o ňom zatiaľ vieme?
Ella
Podporte scifi.sk
Musím sa priznať, že Stephenovi Kingovi som nikdy neprišla na chuť. Ako zrejme väčšina jeho čitateľov som ako po prvej jeho knihe siahla po Carrie a... nedočítala ju. Jednoducho ma nebavila a ďalšie knihy som už ani nevyhľadávala. Nepatrím k tomu typu ľudí, ktorý sa rád bojí. Pozrieť si Bird box a Tiché miesto pre mňa znamenali priam nadľudský výkon. Napriek tomu ma pripravovaný seriál The Stand zaujal. Jednak pomerne aktuálnou témou vzhľadom na pandémiu koronavírusu a jednak aj nepochybne hviezdnym obsadením.
Medzi najzvučnejšie mená seriálu patrí rozhodne Whoopi Goldberg. Známa sestra v akcii v pripravovanom seriáli predstavuje 108-ročnú Matku Abagail, slepú prorokyňu, ktorá bude v boji ľudstva o prežitie zohrávať kľúčovú úlohu.
"Je veľmi, veľmi spravodlivá a veľmi dobrá. Ale cítim, že aj veľmi narušená,“ povedala Goldberg o svojej postave. „Nepočúva, keď s ňou Boh hovorí. A má tendenciu ísť svojou vlastnou cestou, pretože taká bola celý svoj život. Chvíľu jej trvá, kým príde na to, že je tu niečo väčšie ako ona."
Jej najväčieho protivníka Randalla Flagga, charizmatického démona, stvárni Alexander Skarsgård. Za jeho najnebezpečnejšiu schopnosť sa považuje moc vzbudiť vo svojich nasledovníkoch to najhoršie.
„Je očarujúci, je krásny a veľmi mocný - mám na mysli skutočne mocný, schopný vykonávať také zázraky, že sa môže vznášať a má úžasné schopnosti,“ povedal šourunner Taylor Elmore o Skarsgardovej postave. „A predsa potrebuje obdiv a uctievanie od ľudí, ktorých k sebe privolal.“
Ako je teda očividné, môžeme očakávať známy boj dobra so zlom. V podaní majstra hororu to však nepochybne nebude žiadny bežný rozprávkový priebeh deja. Ako je u neho bežné, niektoré postavy sa nemusia dožiť ani druhého dielu, takže sa môžeme tešiť na šokujúce zvraty a nečakaný vývoj udalostí.
Jeden z tvorcov seriálu Benjamin Cavell sa k jeho téme vyjadril, že „Za posledných niekoľko rokov sme považovali štruktúru demokracie za samozrejmosť. Teraz sa to všetko zrútilo ako domček z kariet. Je zaujímavé sedovať príbeh o ľuďoch, ktorí ju znova stavajú od základov." V tomto s ním musím súhlasiť. Je totiž pravdepodobné, že skôr či neskôr nás to čaká aj v realite.
Príbeh, prvýkrát publikovaný v roku 1978, začína útekom pacienta, ktorý nesie smrtiaci kmeň vírusu zmutovanej superchrípky, z vládneho testovacieho zariadenia. Táto choroba sa okamžite rozšíri a zabije 99% svetovej populácie, čím vrhá ľudstvo do biblického boja medzi dobrom a zlom. Zhovievavá Matka Abagail povstáva ako vodca dobra proti Randallovi Flaggovi, vládcovi chaosu.
Zaujímavosťou je, že to nebude prvá adaptácia tejto Kingovej knihy, ktorá je považovaná za jednu z najlepších aké kedy napísal. Prvého spracovania sa dočkala už v roku 1994. Tiež išlo o seriálovú minisériu, ktorá bola vysielaná na stanici ABC. Hoci nebola prijatá nejak negatívne, poznačil ju limitovaný rozpočet a striktné obmedzenia, ktoré v tom čase platili pre televízne vysielanie. Pokiaľ ste videli aj pôvodnú sériu, určite si nenechajte ujsť ani nové spracovanie. O tom, že bude lepšie, svedčí nielen štedrejší rozpočet, technický pokrok a nálož hereckých hviezd, ale aj fakt, že nám predstaví nový koniec celého príbehu, pretože scenár pre finálny diel série napísal sám King a údajne má byť odlišný od knihy.
Vzhľadom na to, že seriál spracúva momentálne veľmi aktuálnu tému žiaľu, bolesti a straty spolu so snahou o prežitie, The Stand je na najlepšej ceste stať sa skvelým prírastkom do rozrastajúcej sa rodinky adaptácií Kingovho diela. Tvorcovia našťastie stihli dokončiť natáčanie ešte pred koronavírusovou pandémiou, takže fanúšikovia nebudú musieť na tento remake čakať dlhšie. Pritom sa predpokladá, že seriál vďaka svojej téme a známym tváram osloví aj mnohých nováčikov, ktorí predtým Kingovej tvorbe neholdovali. Minimálne v mojom prípade sa im to podarilo a spolu so skalnými fanúšikmi už netrpezlivo čakám na koniec roka, kedy by mal seriál prísť na obrazovky. Streamovať ho bude CBS All Access.
Fotky a ďalšie herecké obsadenie nájdete tu.

Ella

Ella
Milovníčka fantasy, sci-fi a všetkého normálne nenormálneho :)

Súvisiace objekty SFDB

(2020)

The Stand

Diskusia

Buď prvý užívateľ a pridaj svoj príspevok do diskusie
 

Zostávajúci počet znakov:

(len pre registrovaných).

Registrovaný užívateľ
Login:
Heslo:
Zachovať prihlásenie po vypnutí prehliadača
Zaregistruj sa, a môžeš dostávať komentáre k témam a článkom, ktoré ťa zaujali.

Súvisiace objekty SFDB

(2020)

The Stand