To najlepšie za rok 2019: Zahraničné science fiction

Pokračujeme vo výbere toho najlepšieho za minulý rok, čo sa nám podarilo prečítať. Nech sa páči: Zahraničné science fiction
cyberstorm
Podporte scifi.sk
Spomedzi všetkých scifi kníh, ktoré vyšli v minulých rokoch a ktoré sme v redakcii stihli prečítať, nás zaujali nasledujúce tituly. V niektorých prípadoch išlo o úplné novinky na českom a slovenskom trhu, v iných zasa o reprinty už skôr vydaných diel, no často v novom, omnoho lepšom preklade.
***
Kvety pre Algernona - Obálka - Obálka slovenského vydania
Kvety pre Algernona - Obálka - Obálka slovenského vydania / Zdroj Disclaimer
Daniel Keyes – Kvety pre Algernona (Lindeni)
Pokiaľ ide o preklady klasických diel fantastiky do slovenčiny, ešte máme čo doháňať. Aj preto je výbornou správou, že vydavateľstvo Lindeni začiatkom roka na trh uviedlo slovenské vydanie Kvetov pre Algernona od Daniela Keyesa. A tak sa slovenskí čitatelia môžu konečne ponoriť do príbehu o duševne zaostalom Charliem a jeho ceste za inteligenciou, ktorá mu má priniesť lepší život. Kniha rozosmeje aj rozosmutní, prinúti vás zamyslieť sa a ešte dlho po dočítaní vám bude vŕtať v hlave. Ak ste toto dielo ešte nečítali, určite si ho nenechajte ujsť. Odporúča deväť z desiatich myšiek. (YaYa)
Recenziu knihy od Janky Tabačkovej si můžete prečítať TU
***
Výpadek systémů. Obálka prvého českého vydania (Fobos, 2019).
Výpadek systémů. Obálka prvého českého vydania (Fobos, 2019). / Zdroj Disclaimer
Martha Wells - Výpadek systémů (Fobos)
Výpadek systémů od Martha Wells je cenami ovenčenou prvou knihou zo série Robokata, ktorá má v súčasnosti už štyri časti (piaty diel, Network Effect, má vyjsť toho roku). V novele o sto päťdesiatich stranách stretávame bezpečnostného kyborga, Robokata, dokonalým zabijakom, ktorému sa však jeho profesia zhnusí. Koniec koncov, svedčí o tom aj fakt, že sa sám sebe nabúra do systému a zmení svoju podstatu. Z korporátneho mlynčeka na mäso sa tak napokon stane milý asociál závislý od „netflixu“, ktorý vás možno nebude mať rád, ale určite vás nenechá v štichu, keby ste sa ocitli v papuli nejakej vesmírnej príšery. S postupom deja budeme spolu s kybernetickým asociálom sledovať odhaľujúce sa tajomstvá, čo je vlastne jednou z najsilnejších stránok novely. Odporúčame všetkým scifistickým staromilcom. (Danny)
***
Ocelová šlechta. Obálka prvého českého vydania (Planeta9, 2019).
Ocelová šlechta. Obálka prvého českého vydania (Planeta9, 2019). / Zdroj Disclaimer
Adrian Tchaikovsky - Ocelová šlechta (Planeta9)
Vojnový konflikt - to jediné vystihuje knihu od Adriana Tchaikovskeho .Román, alebo skôr novela, sa odohráva v blízkej budúcnosti, ktorá v mnohom ešte stále pripomína dnešný svet. Je to svet trpiaci všemocnými korporáciami, preľudnením, klimatickými katastrofami a vojnami. Boje o moc sú krvavejšie, technológie vyspelejšie, bohatí bohatší a bežní obyvatelia vhodní akurát len na kanonfuter. Ľudstvo ani v tejto budúcnosti nedosiahlo vykúpenie. a vojny sa vedú aj tu, len vojaci sú pre zabíjanie viac vylepšení. Svoje uplatnenie nachádzajú rôzne implantáty, biozbrane, nad hlavami svištia drony. No tá najdokonalejšia zbraň, obrovské oceľové nezničiteľné exoskelety Sciony, patria len pár vyvoleným. Ale nemožné sa stalo skutočným a jeden takýto nezničiteľný Scion zmizol aj so svojim pilotom. Oceľová šľachta je príbeh bratstva neohrozených, bežných vojakov balansujúcich na tenkej červenej línii, ktorí idú za nepriateľskú líniu zistiť, ako sa vôbec také čosi mohlo stať. Skvelá military ktorú môžeme iba odporúčať. (Danny)
***
Borne. Obálka prvého českého vydania (Argo, 2019).
Borne. Obálka prvého českého vydania (Argo, 2019). / Zdroj Disclaimer
Jeff Vandermeer – Borne (Argo)
Tajuplná budúcnosť plná nebezpečných biotechnologických zázrakov, záhadná Spoločnosť, obrovský lietajúci medveď, rastlina (alebo živočích?), ktorý ani zďaleka nie je tým, čím sa zdá byť. To všetko na pozadí katastrofou zničeného mesta v bližšie nešpecifikovanej budúcnosti. Poetika typického Vandermeerovho rozprávania prepletená so všade sa nastoľujúcimi otázkami a skvelými postavami. Spolu s hlavnou hrdinkou postupne odkrývame záhady a minulosť tajuplného miesta a jeho prízračných a desivýchľudských i biotechnologických obyvateľov. To všetko a omnoho viac v novej knihe Jeffa Vandermeera. Ak sa vám páčil román Annihilation a jeho pokračovania, toto proste budete milovať. (cyberstorm)
***
Liščí gambit. Obálka prvého českého vydania (Host, 2019)
Liščí gambit. Obálka prvého českého vydania (Host, 2019) / Zdroj Disclaimer
Yoon Ha Lee - Líšči gambit (Mašinéria ríše 1) (Host)
Prvá časť trilógie Mašinéria ríše kórejsko - americkej autorky. Skvelá military space opera, ktorá možno na fanúšikov bude spočiatku až príliš všetkými tými informáciami, novotvarmi a zložitosťou. na druhú stranu originálne splieta koncepty science fiction a mágie a prepletá klasickými fantastickými motívmi a klišé, ktoré ale autorka stavia do nového sveta. Rozhodne odporúčame, hoc nejde o žiadnu ľahkú literatúru. Kniha troška trpí klasickými neduhmi všetkých prvých častí, no už teraz sa tešíme na pokračovanie. (cyberstorm)
***
Terminus. Obálka prvého českého vydania (Planeta9, 2019).
Terminus. Obálka prvého českého vydania (Planeta9, 2019). / Zdroj Disclaimer
Tom Sweterlitsch – Terminus (Planeta9)
Znepokojujúci triler o vyšetrovaní vraždy, cestovaní časom a nadchádzajúcej neodvrátiteľnej apokalypse. Jednoznačne jeden z najlepších románov tohto roku, ak nie vôbec celkovo najlepší. Autor v ňom umne miesi prvky science fiction a hororu, paralelných vesmírov a konci sveta v blízkej budúcnosti, ktorý je každým pokusom o jeho skúmanie bližšie a bližšie. Z diela v ktorom čitateľ neustále naráža na rôzne časové línie, časové paradoxy a tajomstvá cítiť osudovosť a celkovú skľúčenosť, ktorá nedá čitateľovi vydýchnuť. Povestnou čerešničkou na vrchu je hlavná charizmatická hrdinka Shannon Moss, ktorej budete celý čas držať palce. (cyberstorm).
***
Vzostup a pád agentúry DODO. Obálka 1. vydania (Argo, 2019)
Vzostup a pád agentúry DODO. Obálka 1. vydania (Argo, 2019) / Zdroj Disclaimer
Neal Stephenson a Nicole Galland - Vzestup a pád agentury DODO (Argo)
Román, do ktorého Neal Stephenson vniesol nápaditosť, intelekt a sofistikovanosť a Nicole Gallandová ľudskú vrelosť, humor a rozprávačské nadanie, oživí nielen mágiu, ale tiež vašu vieru v nemožné, ktorá bola odjakživa na sci-fi a fantastike tým najväčším lákadlom. Tak vznikne D.O.D.O. – Detašované oddelenie diachrónnych operácií, ktoré príde na jeden veľmi nádejný, ale tiež veľmi znepokojujúci spôsob využitia mágie, ktorý môže ľudstvu priniesť mnoho úžitku, ale aj mnoho škody. Kniha o cestovaní v čase a mágii, ktorá chytí za srdce každého fanúšika scifi. (Archer)
***
Prstencový svět. Obálka druhého českého vydania (Laser-books, 2019)
Prstencový svět. Obálka druhého českého vydania (Laser-books, 2019) / Zdroj Disclaimer
Larry Niven – Prstencový svět (Prstenec 1) (Laser)
Ringworld, cenami ovenčený román z dielne Larryho Nivena, patrí ku klasikám a zlatému fondu science fiction. Umelo postavený svet v podobe prstenca alebo stuhy, ktorý obtáča vzdialenú hviezdu a ktorý poskytuje plochu niekoľko miliónov Zemí, sa stane cieľom výskumnej výpravy. Tú iniciuje tajomná civilizácia dvojhlavým a trojnohým pštrosom podobná Bábkarov. Postupne sa stretávame s posádkou lode Lying Bastard, ktorú tvorí hlavný hrdina príbehu Luis Wu, Teela Brown - žena s genetickou predispozíciou ku šťastiu , obrovský dvojnohý mačkoidný tvor z bojovnej rasy Kzintov a bábkar Nessuss. Kniha popisuje výpravu k tomuto titánskemu konštruktu a stavia príbeh na charakteroch postáv, technických opisoch a tajomstve samotného Prstenca. Týmto sa radí ku klasikám ako je 2001: Vesmírna odysea či Stretnutie s Rámom a hoc nepatrí medzi akčnú zábavnú literatúru, isto si dokáže nájsť svojich fanúšikov aj v súčasnosti a ukázať, čo znamená skutočné science fiction v dobe space fantasy. (Tami)
***
Hráč. Obálka prvého českého vydania (Planeta9, 2019).
Hráč. Obálka prvého českého vydania (Planeta9, 2019). Disclaimer
Iain M. Banks – Hráč (Kultura 2) (Planeta9)
Banks patril k prelomovým autorom space opery a svetovej fantastiky vôbec a je len dobre, že sa vydavateľstvo Planeta 9 chytilo hodenej rukavice a prináša nám pekne v poradí už druhý príbeh zo spoločenstva Kultúry. Kultúra sama je takmer dokonalým utopickým systémom. Ale čo robiť, keď sa neskutočne nudíte a nebaví vás už takmer nič? Jernau Morat Gurgeh je Pán Hráč, ale všetky hry má už dávno odohraté a vždy v nich vyhráva. Rozhodne sa teda opustiť pohodlie utopistickej spoločnosti a vyraziť za dobrodružstvom do Azadskej vesmírnej ríše, kde sa nielen že hrá Azad, ale kde to Azadom žije. Kvôli Azadu sa blafuje, podpláca, vyhráža, páchajú vraždy. Víťaz získava všetko, a porazení často smrť. Skvelé science fiction, ktoré sa spočiatku tvári ako priamočiare dobrodružstvo, no časom odkrýva tajné pohnútku nejedného hráča. Recenzia už čoskoro (cyberstorm)
***
Endymion. Obálka druhého českého vydania (Argo, 2019).
Endymion. Obálka druhého českého vydania (Argo, 2019). / Zdroj Disclaimer
Dan Simmons – Endymion (Kantos Hyperionu 3) (Argo)
Musím uznať, že pri tomto titule tak trocha švindľujeme. Prečítali sme ho tesne po Novom roku, ale nakoľko ide o Simmonsa a Kantos Hyperionu, tak sme sa rozhodli spraviť výnimku. O to viac, že ide o nový preklad z dielne Petra Kotrleho, a v podstate o úplne inú knihu, než bolo vydanie z roku 1998 z vydavateľstva Perseus, ktoré bolo takmer nečitateľné.
Príbeh Endymionu voľne nadväzuje na Pád Hyperionu a odohráva sa o niekoľko storočí po páde Hegemónie opísanom v závere Pádu Hyperionu. Ľudstvu vládne Cirkev na čele s pápežom, no v skutočnosti je šedou eminenciou niekto iný. V tomto prostredí stretávame Raula Endymiona, vraha odúdeného na smrť, ktorého osudom je stať sa ochrancom novej Spasiteľky. K tomu všetkému pridajte tajomného Štíra a máte o úžasnú space operovú zábavu postarané.(Tami)
O Kantose Hyperuion si môžete prečítať aj TU.

cyberstorm

cyberstorm
Fanúšik scifi, knižný recenzent. Poviedkový beta-reader a porotca poviedkových súťaží scifi.sk, koordinátor Poviedok na počkanie.

Diskusia

Buď prvý užívateľ a pridaj svoj príspevok do diskusie
 

Zostávajúci počet znakov:

(len pre registrovaných).

Registrovaný užívateľ
Login:
Heslo:
Zachovať prihlásenie po vypnutí prehliadača
Zaregistruj sa, a môžeš dostávať komentáre k témam a článkom, ktoré ťa zaujali.

Ďalšie články a poviedky v téme Best of 2019

To najlepšie za rok 2019: seriály

Pomaličky končíme. Nech sa páči, najlepšie fantastické seriály za minulý rok.

To najlepšie za rok 2019: komiksy a grafické romány

Dostávame sa na koniec nášho malého seriálu o tom najlepšom, čo sme v rámci redakcie scifi.sk čítali. Posledným príspevkom sú komiksy agrafické romány, ktoré sa stali za posledných pár rokov nezanedbateľnou časťou slovenskej a českej prekladovej ale aj domácej fantastiky.

To najlepšie za rok 2019: YA a detská fantastika

Po víkendovej prestávke pokračujeme. Popri skvelej fantasy a hardcore science fiction sem - tam siahneme aj po young adult alebo po fantastike pre mládež a deti.

Čo sa hralo minulý rok? (Steam Awards 2019)

Rok sa s rokom stretol a najznámejšia platforma pre hry od firmy Valve opäť rozdeľovala Steam Awards. O narastajúcej prestíži tohto ocenenia svedčí fakt, že čoraz viac sa ním štúdiá chvália, pomáha to najmä menším vývojárskym kolektívom spropagovať ich hry. Navyše, hlasovanie o najlepších tituloch je v podstate čisto v pôsobnosti fanúšikov. Ako teda rozhodol vox populi sa pozrieme v nasledujúcom článku.

To najlepšie za rok 2019: Zahraničné fantasy

Minule sme vám priniesli to najlepšie zo science fiction. Dnes pridáme fantasy.

To najlepšie za rok 2019: Zahraničné science fiction

Pokračujeme vo výbere toho najlepšieho za minulý rok, čo sa nám podarilo prečítať. Nech sa páči: Zahraničné science fiction

To najlepšie za rok 2019: Domáca slovenská a česká tvorba

Rok 2019 máme za sebou, novoročné a trojkráľové sviatky taktiež, takže je na čase si pozrieť výber toho naj z minuloročnej literárnej nádielky.

To najlepšie za rok 2019: Najväčšie anime trháky 2019.

2019 sa nám končí a to znamená jednu vec. Spätný pohľad na anime, ktoré boli za posledný rok odvysielané. Napriek občasným výkrikom, že médium upadá sme tu aj tentokrát mali kvantum skvelých šou. Nie len pokračovania epických ság, ktoré nás zabávajú už roky, ale aj desiatky úplných noviniek, ktoré si získali svojich fanúšikov po celom svete. Bez obáv si dovolím tvrdiť, že v roku 2019 si našli fanúšikovia anime seriál, poprípade seriály, ktoré sa zaisto zapíšu do ich top 10. Tento rok bol jednoducho povedané SUPER.