Keď je vraždiaci stroj sympaťák

V češtine nedávno vyšla cenami ovenčená novela Výpadek systémů od Marthy Wells. Tu je recenzia.
YaYa
Filmová história scifi
Novela Výpadek systémů od americkej spisovateľky Marthy Wells má pomerne klasickú zápletku, akoby vystrihnutú z osvedčeného receptu starej mamy na sci-fi triler. Vedecký tím sa vydáva na prieskum neznámej planéty. Veci sa začnú kaziť, najprv úplne nenápadne, neskôr sa výprava zmení na boj o život. Takých príbehov tu už bolo, poviete si. A ešte aj bude. Knižka by sa ale zrejme nepýšila Nebulou, Hugom aj Locusom zároveň, keby na nej predsa len nebolo niečo výnimočné.
Výpadek systémů. Obálka prvého českého vydania (Fobos, 2019).
Výpadek systémů. Obálka prvého českého vydania (Fobos, 2019). / Zdroj Disclaimer
Autorka totiž príbeh vyrozprávala z pohľadu bezpečnostnej jednotky, čiastočne robota, čiastočne organického naklonovaného mäsa, vytvoreného na jediný účel – bojovať a zabíjať. Korporácia, ktorá riadi kolonizáciu vesmíru, ho poskytla spomínanej vedeckej výprave ako ochranku. Nejde však o obyčajného bezpečnostného robota. Dalo by sa povedať, že tak ako mnohé ďalšie kusy prenajatého vybavenia je z druhej ruky a tak trochu chybný. Robokata, tak sám seba nazýva, totiž jeho práca nebaví. Dokonca sa nabúral do vlastného operačného systému, lebo po istom incidente z minulosti už rozhodne nemá chuť ľudí zabíjať. Väčšinu času s nimi dokonca nechce mať ani nič spoločné. Zdá sa, že jeho najväčšou túžbou je, aby mu všetci dali pokoj a nechali ho pozerať obľúbený seriál. Z vraždiaceho stroja sa teda vo Wellsovej podaní stáva taký milý asociál závislý od „netflixu“, ktorý vás možno nebude mať rád, ale určite vás nenechá v štichu, keby ste sa ocitli v papuli nejakej vesmírnej zrúdy.
„A ty lidem nedávaš za vinu, že tě k tomu donutili? To, co se ti stalo?“
[...]
„Ne, to dělají lidé,“ řekl jsem, „roboti tak hloupí nejsou.“
Co jsem asi tak měl dělat? Pozabíjet kvůli krutosti několika jedinců všechny lidi? Už to tak prostě bude. Fiktivní postavy ze seriálů mám radši než ty skutečné.
Knižka je krátka, číta sa rýchlo, zmáknete ju za dlhšiu cestu vlakom (ak vás nebudú rušiť otravní spolucestujúci ako mňa). Príbeh sa začína in medias res, keď na vedcov zaútočí obrovská vesmírna príšera. Ide o prvú zo série udalostí spôsobených drobnými výpadkami rôznych systémov. Keď sa tieto malé nehody ale začnú nenápadne hromadiť, postavy sa dovtípia, že sa deje niečo nekalé. Kniha má teda istý prvok tajomstva, nejde však o detektívne prvky v pravom slova zmysle. Čitateľ nemá šancu sám odhaliť, čo sa deje, na to je svet preňho príliš nový a komplikovaný. Musí teda počkať, kým mu to postavy povedia, čo môže byť niekedy na škodu. V tejto konkrétnej knihe však táto zložka nie je až taká podstatná. Pátranie po pravde nie je ani tak cieľom ako prostriedkom, aby sme sa mohli na základe interakcií postáv dozvedieť viac o Robokatovi a korporácii a položiť si pri tom niekoľko zásadných spoločenských a filozofických otázok. Tie sa netýkajú len pre sci-fi obligátnej hranice medzi strojom a človekom, ale ako naznačuje už text na prebale, slobodnej voľby vo všeobecnosti.
Martha Wells
Martha Wells / Zdroj Disclaimer
Ako kľúč tu môže poslúžiť samotný názov. Výpadek systémů, v angličtine All Systems Red, v doslovnom zmysle odkazuje na dej. Keby sme sa v tom vŕtali hlbšie, mohlo by ale ísť aj o určité zlyhania spoločenských systémov snažiacich sa ľuďom nadiktovať, ako majú žiť.
Celkovo mi Výpadek systémů zo všetkého, čo som kedy čítala, najviac pripomína Martinovu novelu Nightflyers. Má totiž podobný rozsah, tiež ide o príbeh izolovanej komunity v problémoch a aj tu vystupuje vedecký tím, miestami hraničiaci s kolektívnou postavou. Ten sa v oboch knižkách musí vyrovnať s prítomnosťou podozrivého outsidera, v tomto prípade Robokata. No kým Martinova novela je vypointovaná, v istom zmysle nostalgicky staromódna, Výpadek systémů ťahá najmä zaujímavá hlavná postava a otázky, ktoré nám príbeh kladie v druhom pláne. Najpodstatnejším rozdielom je ale to, že Výpadek systémů je síce ucelený, ale nie samostatný príbeh, prvý diel z novelovej tetralógie Z denníků Robokata. Možno teda očakávať, že hlavná postava aj svet sa budú ešte ďalej rozvíjať.
S Robokatom sa teda ešte stretneme. Ja sa celkom teším, je to sympaťák.
Murderbot Diaries - Celý záznam - Rozhovor Marthy Wells pre podcast Robotics Through Science Fiction Disclaimer
Objednajte si priamo na martinuse: Martha Wells – Výpadek systémů
(Nákupom cez tento link podporíte scifi.sk)
Martha Wells – Výpadek systémů (Z denníků Robokata 1)
Český preklad: František Jahnátek
Vydavateľstvo: Fobos
Rok vydania: 2019
Počet strán: 153
ISBN: 978-80-7585-684-7

YaYa

YaYa
Má rovnako rada bosorky na metlách aj vesmírne lode. Pre scifi.sk najmä recenzuje knižky, na streamoch filozofuje o Fantastickej poviedke a organizuje Poviedky na počkanie.

Súvisiace objekty SFDB

Diskusia

Buď prvý užívateľ a pridaj svoj príspevok do diskusie
 

Zostávajúci počet znakov:

(len pre registrovaných).

Registrovaný užívateľ
Login:
Heslo:
Zachovať prihlásenie po vypnutí prehliadača
Zaregistruj sa, a môžeš dostávať komentáre k témam a článkom, ktoré ťa zaujali.

Súvisiace objekty SFDB