(Iba ďalší) príbeh o drakoch (Anna Em - Kniha Ohňa)

Anna Em je zrejme pre mnohých neznáma. Svojou prvotinou s názvom Kniha Ohňa sa rozhodla ambiciózne nahliadnuť do sveta drakov. V tematike obohranej ako evegreeny na gramofónových platniach sa vždy dá nájsť niečo nové a originálne. Ak vás zaujíma, ako sa to podarilo autorke, recenzia vám odpovie na túto otázku.
Podporte scifi.sk
Kniha Ohňa - Obálka - Plagát
Kniha Ohňa - Obálka - Plagát / Zdroj Disclaimer
Táto recenzia môže obsahovať spoilery, ak to bude nevyhnutné na vysvetlenie hodnotenia. Zároveň dodávame, že vznikla bez nároku na honorár.
Poznáte ten fenomén, že niečo dlho nevidíte, ale ak si to raz všimnete, už to nejde prehliadnuť? Presne to sú draci vo fantastike. Kým nevyšiel Eragon (ospravedlňujeme sa, autor sa musel ísť nadýchať na čerstvý vzduch, pri zmienke o knihe mu totiž prišlo mdlo), nejako som ich neregistroval. No potom sa vyrojili ako huby po daždi. Pri každej novej knihe s týmto námetom sa teda pýtam, čím prispeje autor do mozaiky príbehov o týchto vznešených bytostiach. Kniha Ohňa nebola výnimkou.
No moje očakávania naštrbila už samotná anotácia. Viem, že mená sú vecou vkusu, ale Slovenka Lili a imigrant z Anglicka Trystan Blaze naznačovali problém. Okrem toho, tento text by mal navnadiť, ale po jeho prečítaní som nepocítil extra túžbu sa začítať do príbehu. I tak som mu dal šancu.
Anna Em
Anna Em Disclaimer
Bohužiaľ, náznaky neklamali.
Už od prvých strán som začal prevracať očami. Vždy zvyknem na knihe vyzdvihnúť najprv pozitívne veci. Páčila sa mi obálka, štylizovaná ilustrácia v zmysle „menej je viac“ sa ukázala ako dobrý ťah. Rovnako členenie textu na krátke kapitoly mi pomohlo prehrýzť sa ináč problematickým textom.
No viac som toho už ani pri úpornej snahe nenašiel. Ale čo sa týka negatív... Ach, jaj.
Začnem postavami.
Schematické, šablónovité. Každá z nich sa správala, ako to autorka v tej chvíli potrebovala. Bohužiaľ, toto je jedna z vecí, ktoré odlišujú dobrú knihu od podložky pod kývajúci stôl či papiera na podpal. Dobre spracovaná postava reaguje na situáciu, adaptuje sa, ale v rámci svojich medzí.
No tu je raz Lili ufňukaná cintľavka, potom sebavedomá manažérka, len aby pri náznaku problémov zasa hysáčila. Trystan ako hlavný mužský hrdina nie je na tom o nič lepšie. Mal z neho byť zrejme nejaký osudový chlap, no vyznieva skôr ako pózer. Ostatní protagonisti v deji takisto neohúria, Ondrej Zachar je jasný záporák.
Asi najviac ma ale naštvala premena Sandry. Typický obraz seriálov súčasnej doby, kde nás tvorcovia masírujú, aká je daná postava klaďas, potom nasleduje WTF moment a zrazu v retrospektíve tisíc náznakov, že „mali sme to tušiť“. Toto nebola deus ex machina. To bola matka všetkých deus ex machín.
Rovnako aj budovanie deja. V štyristostranovej knihe sa prvý zaujímavejší zvrat odohrá až niekde okolo stej strany. Scény spolu nekorešpondujú, text padá na detailoch. V jednom odseku totiž Lili skonštatuje, že ak by kontrola píly dopadla zle, jej otec by ju navštívil. To jej ale nezabráni, aby sa o dva odseky ďalej pripravovala na návštevu, v snahe zistiť, ako dopadla kontrola. Podobnými logickými prechmatmi sa kniha len tak hemží.
Nepomôže ani nepresvedčivé prostredie. Malé random generické mestečko niekde na Slovensku, je tam píla, kaviareň a bar. To je všetko. Autorka si navyše neodpustila zbytočné poznámky (okej, toto mohol vychytať aj betaríd či redakcia) napr. Martina kaviareň ponúkala aj obedy. Marta rozšírila kaviareň na reštauráciu, no názov nechala pôvodný. Takýchto perál sa tu tiež nájde hromada.
Stupňovanie napätia rozbíjajú nelogickosti, záverečné pátranie po samotnej Knihe Ohňa patrí tiež z kategórie béčkových scén. Protagonisti navyše nevyriešili žiadnu hádanku či hlavolam. Odpovede sa im naskytli, keď to autorka uznala za vhodné. Záverečný súboj sa odbil na pár stranách, navyše končí takým cliffhangerom, že by zbledli závisťou aj ocenení autori.
Nerád takto rýpem do textov, ale ako som už písal pri inej recenzii (a to šlo o knihu lepšiu o niekoľko tried), priateľské potľapkávanie ešte nikomu nepomohlo zlepšiť sa. Preto musím skonštatovať, že táto kniha je proste zlá. Tých pár svetlých momentov zaniká v mori spisovateľského marazmu.
Z anotácie som pochopil, že ide o prvý diel tetralógie. Odporúčam autorke, aby ďalší diel poriadne preškrtala, prešla a niekoľkokrát ho prehnala nemilosrdným sitom betarídrov. Nevravím, že autorka je jalová z hľadiska písania, ale chce to makať, makať a makať. Verím, že jedného dňa sa od nej dočkáme kvalitnejšieho diela, a nie len práce na úrovni siedmaka na základnej škole.
Za recenzný výtlačok ďakujeme vydavateľstvu Art Floyd a autorke.
Titul: Kniha Ohňa
Séria: Kniha Ohňa (1.)
Žáner: fantasy, urban fantasy
Vydavateľstvo a rok vydania: Art Floyd, 2019
Počet strán: 404
Autor obálky: Anton Atarondol Lenčéš
Väzba knihy: mäkká/brožovaná
ISBN: 978-80-89889-28-0
Celkové hodnotenie: 22/100

Marek Páperíčko Brenišin

Marek Páperíčko Brenišin
Recenzent filmov a hier, nadšenec do scifi, fantasy, cudzie mu ale nie je ani anime. Ak nepíše recenzie, zastihnete ho pri písaní poviedok, či už pre seba, alebo v rámci súťaží. Pravidelný účastník Poviedok na počkanie.

Súvisiace objekty SFDB

(2019)

Kniha Ohňa

Diskusia

Buď prvý užívateľ a pridaj svoj príspevok do diskusie
 

Zostávajúci počet znakov:

(len pre registrovaných).

Registrovaný užívateľ
Login:
Heslo:
Zachovať prihlásenie po vypnutí prehliadača
Zaregistruj sa, a môžeš dostávať komentáre k témam a článkom, ktoré ťa zaujali.

Súvisiace objekty SFDB

(2019)

Kniha Ohňa