Tak ToTo bolo sklamanie

Do kín dorazilo pokračovanie prvej polovice Toho spred dvoch rokov. No prvej časti nesiaha ani len po kolená.
cyberstorm
Filmová história scifi
Klaunov majú všetci radi a aj naopak, klauni majú radi všetkých. Najmä deti. Stačí, keď sa spýtate obyvateľov malého amerického mestečka Derry. Georgie vám to potvrdí.
Ale to už všetci dávno vieme. It je klasické Kingovo dielo, ktorého obsah netreba veľmi pripomínať. Už jeho prvá adaptácia z roku 1990 s geniálnym Timom Currym v hlavnej roli sa stala kultovkou. Nové spracovanie pod taktovkou Andyho Muschiettiho nám pred dvoma rokmi naservírovalo celkom veľkú porciu zábavy a... strachu. Prvá kapitola filmu It bola medzi fanúšikmi aj odbornou verejnosťou vysoko hodnoteným počinom.
It: Chaper Two - Final Trailer Disclaimer
Len pár dní dozadu dorazilo do kín jej pokračovanie. It s podtitulom Kapitola 2 predstavuje adaptáciu druhej časti knihy. V príbehu sa posúvame o pár desiatok rokov neskôr. Z malých zakomplexovaných detí z klubu lúzrov sú dospeláci. Niektorí úspešní, iní nie. Žijú si svoje pokojné životy až do okamihu, keď ich vyruší telefonát povolávajúci ich späť do zbrane.
To: Kapitola druhá. Klub lúzrov: stretnutie po rokoch.
To: Kapitola druhá. Klub lúzrov: stretnutie po rokoch. / Zdroj Disclaimer
Po príbehovej stránke sa film sa až na výnimky celkom drží knižnej predlohy. V hlavných úlohách sa predstavia mnohé známe mená, spomedzi ktorých spomeniem aspoň Jessicu Chastain (Beverly), Jamesa McAvoya (Bill) a hlavne Billa Hadera v roli Richieho. A pochopiteľne, vrátil sa aj Bill Skarsgård ako tancujúci klaun Pennywise.
V snímke dochádza k prelínaniu časových rovín, a tak miestami sledujeme zábery spred mnohých rokov s hercami z prvej časti a hneď na to súčasnosť s dospelými hlavnými postavami. Tieto línie sa navzájom prepletajú, i keď treba asi spomenúť, že hlavný dej je ukotvený v prítomnosti a do čias minulých sa pozrieme menej často. V oboch rovinách tak troch v retrospektívnej skratke sledujeme, čo sa stalo po prvej porážke Toho. Postupne vidíme, ako sa stará partia dáva znova dohromady, aby znova čelila hororu tancujúceho klauna Pennywisa. Žiaľ, k hrôze, aspoň z pohľadu diváka, veľmi nedôjde.
Teraz sa na chvíľu zastavím a skúsim opísať, prečo To ako horor vôbec nefunguje. Hoci sa scenáristi snažili a réžia tiež, v porovnaní s prvou kapitolou je To len mľandravá čínska napodobenina. To v druhej časti stratilo takmer všetko, čo ho robí strašidelným. Druhej kapitole jednoducho chýba napätie. Celý dej sa skladá z výjavov a sekvencií, ktoré podobne ako koráliky, na seba nadväzujú, nespája ich však tá niť hrôzy, ktorá by v horore mala byť. Osobne preferujem nápaditosť strašidelných príbehov a podľa môjho súkromného názoru je film s hustou atmosférou a nečakanými zvratmi omnoho lepší než ten s lacnými a predvídateľnými ľakačkami. Žiaľ, v novom To sa atmosféry nedočkáte, rozplynula sa ako para nad hrncom. Miestami síce narazíte na celkom príjemné scény (napríklad stretnutie po rokoch v ázijskej reštaurácii alebo scéna s dievčatkom pod štadiónom), ale to je asi tak všetko. Človek by si povedal, že sa teda aspoň sem tam mykne, naľaká, a keď už priamo nedostane infarkt, tak aspoň v kine trochu pukancov rozsype. Žiaľ, pukance po vyše dvoch a pol hodine stále odmietali vyskočiť spolu s ich majiteľom hrôzou z miesta. Proste... nuda. Ani pri tých najstrašidelnejších scénach sa divák nemykne. Scény, ktoré by mali diváka zdvihnúť zo stoličky, sa vo filme síce sem-tam vyskytnú, ale sú predvídateľné a slabé. Navyše, na väčšine z nich sa divák skôr bude smiať než sa báť.
To: Kapitola druhá. Jedna z tých lepších scén.
To: Kapitola druhá. Jedna z tých lepších scén. / Zdroj Disclaimer
Nevýhodou filmu je aj jeho dĺžka. Určite by Tomu pomohlo skrátenie o takých 40 minút, čím by sa zhutnila atmosféra a odstránila povestná vata. Tá dĺžka aj napriek hereckým hviezdam film naozaj ťahala dole. Pátranie po amuletoch, ktorých sa museli hlavné postavy počas rituálu Chüd vzdať, aby bolo To porazené, bolo pre mňa také záživné ako sledovanie golfu. Navyše práve tu sa ukázala úplná neschopnosť jednak produkčného tímu vytvoriť akú-takú atmosféru a jednak mľandravosť Toho, ktoré nedokázalo prakticky za celý čas nikoho vystrašiť. Veď, povedzme si na rovinu, všetci vieme, ako to dopadne, všetci sme vedeli, že To bude porazené, ale film akoby sa vás snažil utvrdiť v niečom inom, no snaha neprinášala žiadne ovocie. Proste bezzubý prd, ktorý už chcete mať za sebou.
Samotné To, stelesnenie transdimenzionálnej bytosti, však nepôsobí hrôzostrašne, lež smiešne. Kým v prvej časti filmu sme naozaj videli skvelé zobrazenie Pennywisa hraničiace s lovecraftovským vyobrazením niektorých jeho príšer, v druhej časti sa dočkáme maximálne prerasteného pavúka s klaunovou hlavou. V porovnaní s tým už aj starý pavúk z 1990 vyznieva hrôzostrašnejšie. Čo je škoda, pretože sa scenáristi mohli pohrať, a keď už upravovali Kingov román do takej miery, ako ho upravili, tak mohli ešte popustiť a z Pennywisea spraviť démonickú bytosť, pri ktorej by aj Cthulhu bledol závisťou.
To: Kapitola druhá. Niekoľko konceptov a fan dizajnov, ako mohla pavúčia podoba It vyzerať. Vo filme je však omnoho úbohejšia.
To: Kapitola druhá. Niekoľko konceptov a fan dizajnov, ako mohla pavúčia podoba It vyzerať. Vo filme je však omnoho úbohejšia. Disclaimer
Ďalším sklamaním bola absencia niektorých knižných scén, na ktoré sa fanúšikovia Kingovej predlohy isto všetci tešili. Predstava vizuálneho spracovania kontaktu jednej z hlavných postáv s vesmírnou korytnačkou by diváka potešila. No pri tom, ako boli miestami niektoré triky gumové a nerealistické, je nakoniec človek aj vďačný za to, že Maturina nechali len v zanedbateľných náznakoch a v našej predstavivosti, než aby ho mali pokaziť ako pokazili pavúčiu formu Pennywisa.
Aby som však len nezhadzoval, musím uznať, že záverečná bitka medzi Pennywisom/Tým a klubom lúzrov bola, napriek sklamaniu z toho, že chýbali niektoré snové knižné momenty, práve pozitívom celej snímky. Podobne aj herecké výkony. Celý príbeh drží nad vodou vlastne len pár hercov. U dospeláckych verzií je to najmä Bill Skarsgard, ktorý si ukradol celý film pre seba a nestíha naňho ani James McAvoy, pri retrospektívach do mladších liet znova kraľuje mladý Finn Wolfhard, ktorý sa blysol už v úvodnej časti.
To: Kapitola druhá - Klaun
To: Kapitola druhá - Klaun / Zdroj Disclaimer
Zhrnutie: It kapitola 2 je len slabý odvar prvého dielu. Kým v prvom filme fungujú postavy a vnímame a citíme spolu s nimi všetok ich žiaľ, bolesť, strach a všetky veci spojené s dospievaním, samozrejme to všetko na pozadí boja s démonickým klaunom, v kapitole dva o toto všetko prichádzame. Dostávame síce skvelé herecké výkony hlavných predstaviteľov, z ktorých najmä Bill Hader zachraňuje, čo sa dá, ale ani oni neutiahnu celý film, ktorý mal byť hororom roku, no stal sa obyčajnou béčkovskou akčnou komédiou.
Verdikt: 65%
It: Chapter Two / To Kapitola 2
Horor / Thriller
Rok: 2019
Čas: 165 min
Réžia: Andy Muschietti
Scenár: Gary Dauberman
Kamera: Checco Varese
Hudba: Benjamin Wallfisch
Hrajú: James McAvoy, Jessica Chastain, Bill Skarsgård, Bill Hader, Sophia Lillis, Finn Wolfhard, Javier Botet, Jaeden Martell, James Ransone, Wyatt Oleff, Jack Dylan Grazer, Jeremy Ray Taylor, Nicholas Hamilton, Jackson Robert Scott, Chosen Jacobs, Andy Bean, Jay Ryan, Stephen King, Xavier Dolan, Isaiah Mustafa, Teach Grant, Rob Ramsay (a ďalší)
Na záver chceme poďakovať spoločnosti Continental film za vstupenky na film.

cyberstorm

cyberstorm
Fanúšik scifi, knižný recenzent. Poviedkový beta-reader a porotca poviedkových súťaží scifi.sk, koordinátor Poviedok na počkanie.

Súvisiace objekty SFDB

Diskusia

YaYa
Zašla by som ďalej a povedala, že zbieranie relikvií bola vzhľadom na význam pre dej úplná strata času, akurát si Bill Hader potom mohol dať zopár hlášok o tom, ako inhalátor nehorí. Oproti tisícstranovej knihe by možno stálo za to zvážiť vyškrtnutie niektorých postáv - alebo by sa ich aspoň v oboch dieloch nemuseli silou mocou snažiť vyľakať po jednom. Tie časti boli strašne repetitívne, aj tak bolo vždy jasné, že nakoniec vyskočí klaun - už som si len odrátavala postavy, že kedy sa to už skončí. Pennywise by si namiesto tých ľakačiek zaslúžil viac priestoru pre svoju šialenosť. Najmrazivejšie boli aj tak scény, kde mal sólo - s dievčatkom alebo to, ako si nanášal makeup. Niektoré zaujímavé veci navyše odišli úplne do stratena - napríklad Beverline vízie budúcnosti. Proste strašne veľa povinných jázd a prehľadných pokusov donútiť diváka, aby sa strhol, a príbeh šiel trošku na úkor toho
12.09.2019
YaYa
Okrem toho mi film prišiel dosť nesúdržný a rozbitý. Na niektorých miestach už aj tvorcovia - chvalabohu - rezignovali na strašidelnosť a šli skôr po haluziach ako psíček, zombie šofér, babka alebo vtípky so soundtrackom. Tie veci ma fakt bavili a aspoň vzniklo pár zapamätateľnejších scén, ktoré vyšli z toho kolobehu "postava ide sama do šerej miestnosti a BU!" A Barry, teda Bill Hader to dal fakt na pána. Takže viac príbehu, viac priestoru pre záporáka a mohlo TO byť lepšie. A ešte si mohli odpustiť to blikanie v dvoch či troch scénach, z toho mi bolo dosť zle. Desivá scéna sa dá vytvoriť aj bez toho, aby ste človeku spôsobili migrénu :) Ale treba uznať, že párkrát som sa fakt zľakla. Zľakla, ale nebála.
12.09.2019

Zostávajúci počet znakov:

(len pre registrovaných).

Registrovaný užívateľ
Login:
Heslo:
Zachovať prihlásenie po vypnutí prehliadača
Zaregistruj sa, a môžeš dostávať komentáre k témam a článkom, ktoré ťa zaujali.

Súvisiace objekty SFDB