Prehľad nadchádzajúcich fantasy seriálov - 1. časť

Tak nám zabili cisára pána, dalo by sa jemne parafrázovať z románu Jaroslava Haška. Game of Thrones sa skončil, kráľ fantasy seriálov je mŕtvy. Ale čo pokračovanie toho porekadla? Nech žije kráľ. Kto ním však bude?
cyberstorm
Podpor scifi.sk 2 % z dane v roku 2024
Amazon. Hulu/Disney. HBO. BBC. Netflix. To je len pár spoločností, ktoré sa rozhodli zviezť na obrovskom úspechu Hier o tróny.
Tie len nedávno skončili a na televíznom poli hrozilo, že ostane ticho. Samozrejme, je to len dočasný stav, pretože už teraz sa nám sypú na hlavu ďalšie seriály: Good Omens, NOS4A2 či nežánrový ale o to hrozivejší Černobyľ. To však nie je ani len zďaleka všetko, už čoskoro dorazia ďalšie rôzne fantasy ságy, aby nás znova vmačkli do kresiel k monitorom a televíznym obrazovkám. A o akéže to projekty pôjde?
Prinášame ucelený prehľad plánovaných televíznych seriály, i keď pripúšťame, že zoznam nemusí byť ani zďaleka kompletný. Pripútajte sa, začíname:
***
A Song of Ice and Fire
A Song of Ice and Fire Disclaimer
Game of Thrones, bez ohľadu na to, či sa nám 8. séria páčila alebo nie, je jedným z najväčších hitov súčasnosti a aktuálne najväčší fantasy seriál. Po tom čo skončil, sami producenti potvrdili, že pracujú na piatich spinoffoch tohto seriálu. O jednom prequeli sa už dávnejšie vie, že je vyradený z hry. Na produkcii vlastného spinoffu GoT pracoval aj producent Bryan Cogman, ktorý pre GoT napísal jedenásť častí. Podľa jeho vlastných slov z apríla je však tento spinoff mŕtvy a nebude sa na ňom ďalej pracovať.
Na druhú stranu sám GRR Martin v máji potvrdil, že minimálne tri série zviazané s GoT sa neustále posúvajú vpred. Jednu z nich na svojej stránke nazýva The Long Night. Spolu s Martinom sa na projektoch podieľajú Carly Wray (The Leftovers) a Jane Goldman (Kick-Ass) a práve z Goldmanových vyhlásení vieme, že bude o súmraku Veku hrdinov, čo povedie k prvej Dlhej noci. Podľa Martina sa bude natáčať už koncom tohto roka, no prvej časti sa nedočkáme skôr než v r. 2021.
Ostatné dva finišujú fázu prípravy scenára, z nich jeden by mal popisovať posledné dni Valyrie.
Fan poster k Game of Thrones: The Long Night prequelu
Fan poster k Game of Thrones: The Long Night prequelu Disclaimer
HBO začalo obsadzovať role jednotlivými hercami. V prvom kole boli angažovaní napr. Naomi Watts (Mulholland Drive), John Simm (Doctor Who, Life on Mars), Marquis Rodriquez (Marvel’s Luke Cage), Richard McCabe (Wallander), John Heffernan (Jonathan Strange and Mr. Norrell), Dixie Egerickx (Patrick Melrose). Neskôr sa k nim pripojili napr. Ivanno Jeremiah (Humans), Denise Gough (Monday), Jamie Campbell Bower (Fantastic Beasts: The Crimes of Grindelwald) a ďalší. Pilotnú časť bude režírovať S. J. Clarkson (Jessica Jones, The Defenders).
Nakoľko G. R: R: Martin len prednedávnom vydal svoj ďalší prokrastinačný projekt o histórii rodu Targaryen (Fire and Blood), je pravdepodobné, že časť scenára bude čerpať práve z týchto informácií.
Fire and Blood
Fire and Blood / Zdroj Disclaimer
Názor scifi.sk
Prečo áno: GoT stovky rokov pred udalosťami v GoT!!!
Prečo nie: Znova pôjde o originálne príbehy a scenáre bez detailnejšieho popisu, čo sa nám už v 8. sérii vypomstilo.
***
His Dark Materials
His Dark Materials / Zdroj Disclaimer
Phillip Pullman je autor, ktorého meno sa navždy bude spájať s kontroverznou YA knižnou sériou His Dark Materials (s. ako Jeho temné hmoty). Prvý diel dobrodružnej trilógie v ktorej sa mieša technika, mágia a náboženstvo, už raz bola prenesená na plátna kín (The Golden Compass, 2007) s Dakotou Blue Richards, Nicole Kidman, Danielom Craigom a Evou Green v hlavných rolách, no po rozporuplných kritikách sme sa ďalšieho pokračovania nedočkali.
His Dark Materials. Trailer. Disclaimer
Pomyselnú hodenú rukavicu zodvihlo BBC v spolupráci s HBO a predstavia nám podľa vlastných slov adaptáciu, ktorá by mala byť pôvodnej knižnej trilógii omnoho bližšie. Do hlavných úloh producenti obsadili Ruth Wilson, Daphne Keen, Jamesa MacAvoya a Lin Maniel Mirandu. Seriálu, na ktorý už medzitým vyšiel trailer, by sme sa mali dočkať už koncom tohto roka. Rozhodne sme veľmi zvedavý, ako to dopadne, nakoľko knihy majú isté čaro, ktoré rozhodne nebude ľahké preniesť do audiovizuálnej podoby.
Temné hmoty. Prvé slovenské omnibusové vydanie (Ikar, 2007).
Temné hmoty. Prvé slovenské omnibusové vydanie (Ikar, 2007). / Zdroj Disclaimer
Názor scifi.sk
Prečo áno: Skvelý príbeh a pointa. Výborné postavy a atmosféra.
Prečo nie: Už raz sa na ňom tvorcovia popálili. Navyše kvôli príbehu a zasadeniu nemusí vyhovovať každému.
***
The Lord of the Rings. Prvé vydanie trilógie (George Allen & Unwin, 1954/1955)
The Lord of the Rings. Prvé vydanie trilógie (George Allen & Unwin, 1954/1955) / Zdroj Disclaimer
Aj keď je neoficiálne nazývaný {Lord of the Rings seriálom, takmer isto ide len o pracovný názov a celý seriál sa bude odohrávať v inej dobe než legendárna Tolkienova trilógia. Na internete sa špekulovalo o tom, že by sa celá séria mohla zameriavať na mladého Aragorna, pred udalosťami popísanými v Pánovi prsteňov a sledovať jeho dobrodružstvá v dobe, keď ako Dúnedainský ranger vystupoval pod rôznymi menami ako napr. Strider alebo Thorongil. Amazon však tieto informácie prakticky vyvrátil.
Začiatkom tohto roku Amazon teasol mapku východných častí Stredozeme spolu s dobre známym veršom
“Three Rings for the Elven-kings under the sky.”
Je teda možné že seriál napokon bude o druhom veku, teda veku, v ktorom Sauron ukul nielen Prsteň moci, ale aj ostatné prstene.
Mapka časti Stredozeme, ktorú teasol Amazon na svojm Twitri. Mapka Stredozeme, ktorú teasol Amazon na svojm Twitri.
Mapka časti Stredozeme, ktorú teasol Amazon na svojm Twitri. Disclaimer
Seriál by mal mať päť sérií a na jeho tvorbe sa podieľajú J.D. Payne and Patrick McKa ako showrunneri. Premiéra ani žiadne ďalšie informácie nie sú známe.
Názor scifi.sk
Prečo áno: Tolkien. Stredozem. Sauron. Presteň. Máme pokračovať?
Prečo nie: V podstate obohratá pesnička. Veľké zlo proti dobru. Ak však k tomu pristúpia s rozvahou, môže to uspieť.
***
The Dark Tower
The Dark Tower / Zdroj Disclaimer
Dva roky dozadu sme mali možnosť si pozrieť filmovú adaptáciu Temnej veže, a napriek skvelému hereckému obsadeniu to bol, povedzme si úprimne, maximálny prepadák. O to viac sa tešíme na adaptáciu seriálovú, ktorá jednaj poskytne viac priestoru na prezentáciu postáv a mytológie Kingovho majstrovského kusu a po druhé snáď do seba zapracuje aj niektoré ďalšie prepojenia Kingovho multiverza (mrk smerom na It).
Kingova sága o Temnej veži je mnohovrstvnatá dark fantasy / hororová séria o putovaní posledného pištoľníka Rolanda postapokalyptickým temným svetom za tajomnou Temnou vežou, ktorá je, zdá sa, stredobodom celého vesmíru.
Sam Strike/Roland Deschain
Sam Strike/Roland Deschain Disclaimer
Na pozíciu showrunnera zasadol Glen Mazzara (The Walking Dead) a v hlavných rolách projektu z dieľne Amazonu sa nám majú predstaviť Sam Strike (Nightflyers) v roli Rolanda a Jasper Pääkkönen (Vikingovia)v roli Muža v čiernom.
Názor scifi.sk
Prečo áno: Skvelá mytológia Kingových diel. Samotná postava Roland, čo by akéhosi potomka kráľa Artuša.
Prečo nie: Príliš veľké, miestami filozofické sústo, na ktorom môžu tvorcovia pohorieť.
***
Kolo času. Druhé české vydanie - komplet séria 0-14. (Fantom Print, 2012-2017)
Kolo času. Druhé české vydanie - komplet séria 0-14. (Fantom Print, 2012-2017) / Zdroj Disclaimer
Koleso času sa už v minulosti dočkalo akejsi adaptácie v podobe kratučkého snímku Winter Dragon, ktorého kvalita je však veľmi slabá.
Winter Dragon (2015). Prvý pokus o adaptáciu Kolesa času. Disclaimer
Autorské práva na túto gigantickú ságu zakúpil Amazon spolu so Sony Pictures Television. Popri spomínaného seriálu zo Stredozeme a Temnej veži tak ide už o tretí fantasy projekt, ktorý tento gigant plánuje produkovať. Na pozícii shorunnera uvidíme Rafe Judkinsa (Agents of S.H.I.E.L.D., Chuck). Rick Selvage a Larry Mondragon z Red Eagle Entertainment, Ted Field a Mike Weber z Radar Pictures (Beirut, Jumanji: Welcome to the Jungle) a Darren Lemke (Shrek Forever After) budú na postoch výkonných producentov. O čo najvernejší prepis do vizuálnej podoby sa postará vdova po Jordanovi a držiteľka autorkých práv, Harriet McDougal, ktorá obsadí post konzultanta. Podľa najnovších informácií začalo obsadzovanie hlavných rolí. Zatiaľ je známe len jedno meno - Rosamund Pike (Gone Girl) v roli Moiraine.
Rosamund Pike v roli Moiraine
Rosamund Pike v roli Moiraine / Zdroj Disclaimer
Názor scifi.sk
Prečo áno: Epická séria o boji Dobra so Zlom.
Prečo nie: Štrnásť kníh neznamená štrnásť sérií. Navyše obohraný koncept boja zla a dobra, ktorý nemusí sadnúť novej generácii rozmaznanej GoT.
***
The Chronicles of Narnia
The Chronicles of Narnia / Zdroj Disclaimer
Koncom roku 2018 stanica Netflix oznámila svoj záujem o adaptáciu Kroník Narnie od C. S. Lewisa. Samozrejme, nie je to prvá adaptácia, všetci ešte máme v pamäti filmovú sériu, ktorá začala v r. 2000. Úplne prvý pokus o prenesenie Lewisovho diela na filmové plátno bol však už v roku 1967 a o niečo neskôr aj v r. 1979 (oboje Lev, šatník a čarodejnia). Menej známy je štvordielny televízny seriál z produkcie britskej BBC (1988-1990). Vo všetkých prípadoch bola však kvalita spracovania veľmi nízka.
Chronicles of Narnia, The: The Lion, the Witch and the Wardrobe - Aslan volá do boja Chronicles of Narnia, The: The Lion, the Witch and the Wardrobe - Aslan volá do boja
Chronicles of Narnia, The: The Lion, the Witch and the Wardrobe - Aslan volá do boja Disclaimer
Podľa vyjadrenia Netflixu by malo byť sfilmovaných všetkých sedem kníh a producentsky by mali projekt zaštítiť Douglas Gresham, Vincent Sieber a hlavne Mark Gordon (Grey's Anatomy, Criminal Minds, Ray Donovan či Quantico). Tešíme sa?
Názor scifi.sk
Prečo áno: Skvelé dobrodružstvo, na ktorom mnohí z nás vyrastali.
Prečo nie: Pre mnohých z nás už moc naivné a čiernobiele vykreslenie. Snáď pre mladších divákov.
***
Zaklínač - Plagát - Wiedźmin. Pôvodné vydania (SuperNOWA, 1993-1997).
Zaklínač - Plagát - Wiedźmin. Pôvodné vydania (SuperNOWA, 1993-1997). / Zdroj Disclaimer
Čo už napísať o Zaklínačovi? V stredoeurópskych vodách notoricky známa knižná séria poľského autora Andrzeja Sapkowského, ktorá bola v našich hájoch slávnejšia skôr, než sa jej chytili herní vývojári a spravili z nej výborné RPG. V minulosti bola už raz prevedená Poľskou televíziou do seriálovej podoby, no o kvalite tejto adaptácie budeme radšej mlčať.
V súčasnosti kúpilo práva na seriál spoločnosť Netflix a dočkať by sme sa ho mali už tohto roku. V hlavných úlohách sa predstavia Henry Cavill (Geralt), Freya Allan (Ciri), Anya Chalotra (Yennefer), Anna Shaffer (Triss) a Joey Batey (Marigold). Seriál má na strosti Lauren Schmidt Hissrich, ktorá už predtým spolupracovala na Západnom krídle, Daredevillovi alebo na Defenderoch.
Zaklínač - Herný Geralt vs. ten filmový (Henry Cavill)
Zaklínač - Herný Geralt vs. ten filmový (Henry Cavill) Disclaimer
A hoc sa nedávno rozčerili hladiny našich obáv fotkami Nilfgaardských vojakov v divnom brnení, my stále veríme, že to bude super!
Názor scifi.sk
Prečo áno: Skvelá hrdinská fantasy využívajúca slovansko-germánsku mytológiu. Navyše Geralt! Veľmi silná funúšikovská základňa.
Prečo nie: Už teraz vzbudzuje obavy kvôli niektorým informáciám.
***
The Dark Crystal: Age of Resistance.
The Dark Crystal: Age of Resistance. / Zdroj Disclaimer
Pôvodný Temný kryštál bola bábková fantasy z r. 1982. Príbeh o putovaní mladých Gelflingov, priateľstve a boji so zlom, ktoré predstavujú vtákoidní Skeksisovia, tajomnom Temnom kryštále a rovnováhe sveta sa mnohým zapísala do srdca.
Dark Crystal: Age of Resistance je pripravovaný televízny seriál z produkcie Netflixu. Ide o prequel k pôvodnému temnému kryštálu od Jima Hensona z r. 1982. Znova sa ocitneme vo svete Thra, kde traja Gelflingovia objavujú desivé tajomstvo stojace za Skeksiskou mocou a vydajú sa zapáliť ohne vzbury a zachrániť ich svet.
The Dark Crystal: Age of Resistance. Teaser. Disclaimer
Seriál má byť natočený v podobnom duchu ako pôvodný film, s pomocou bábok, i keď následne digitálne vylepšený. Producentsky projekt zastrešuje spoločnosť The Jim Henson Company (pôvodný The Dark Crystal ale aj Labyrinth) spolu s Lisou Henson, vdovou po tvorcovi pôvodného filmu, ktorá sa angažuje v televíznych seriáloch pre deti. Réžiu dostal na starosti Louis Leterrier (nový Clash of the Titans, Now You See Me).
K dispozícii bude desať epizód a séria bude mať premiéru 30. augusta 2019.
Názor scifi.sk
Prečo áno: Temný kryštál je medzi fanúšikmi fantastiky kultom. Podľa traileru, ktorý sme mali nedávno možnosť vidieť, to vyzerá tak, že minimálne po vizuálnej stránke dostaneme nádhernú fantasy rozprávku
Prečo nie: Niekedy je lepšie nechať niektoré filmy na pokoj a nerýpať do nich. O to viac, ak majú kultové postavenie. Trocha sa obávame, že projekt môže napokon pôsobiť čiernobiele a infantilne.

cyberstorm

cyberstorm
Fanúšik scifi, knižný recenzent. Poviedkový beta-reader a porotca poviedkových súťaží scifi.sk, koordinátor Poviedok na počkanie.

Diskusia

Buď prvý užívateľ a pridaj svoj príspevok do diskusie
 

Zostávajúci počet znakov:

(len pre registrovaných).

Registrovaný užívateľ
Login:
Heslo:
Zachovať prihlásenie po vypnutí prehliadača
Zaregistruj sa, a môžeš dostávať komentáre k témam a článkom, ktoré ťa zaujali.