Temná veža - Recenzia

Do kín zavítala filmová adaptácia Kingovej série o Temnej veži a osude Stredosveta. Pištoľník Roland Deschain, posledný z rodu Eldov, a Muž v čiernom alias Walter O’Dim bojujú o existenciu čiernej veže. Knižná sága patrí k majstrovským dielam fantastiky, dokázal jej film sekundovať? Spoločne sa na to pozrieme v nasledovnej recenzii. Tá obsahuje spojlery tam, kde to bolo nevyhnutné pre vysvetlenie hodnotenia. Zároveň autor robil recenziu bez nároku na honorár.
Podpor scifi.sk 2 % z dane v roku 2024
„Muž v čiernom unikal cez púšť a pištoľník kráčal v jeho stopách.“
Dark Tower - Plagát - Plagát filmu
Dark Tower - Plagát - Plagát filmu / Zdroj Disclaimer
Dej sa začína týmito slovami, nasledujú zábery zo záhadného miesta, kde žijú ľudia zdanlivo bezstarostným životom. Čoskoro však ilúzia padne a v záhadnom zariadení deti pália paprskami svojej energie (vo filme ako „Žiara“) na Temnú vežu týčiacu sa medzi svetmi. Preľneme sa do reálneho sveta, kde zisťujeme, že je to len sen malého Jakea Chambersa (Tom Taylor). Alebo nie je? Zemetrasenia, katastrofy, všetko sa to deje príliš organizovane, než aby to bola náhoda. Plus, k tomu tie vízie.
Ako človek, ktorý prešiel knižnými predlohami a vychádzajúcimi komiksami, môžem povedať, že film je akýmsi priblížením série ľuďom, ktorí nepoznajú toho Kingove univerzum. Čo so sebou nesie aj svoje klady, či zápory.
Dark Tower - Scéna - Roland Deschain
Dark Tower - Scéna - Roland Deschain / Zdroj Disclaimer
Dej je naskladaný pomerne solídne, akurát uvedenie pištoľníka Rolanda (Idris Elba) prišlo na môj vkus trošku neskoro. Jeho nástup bol ale ikonicky, zahanbiť sa nenechal ani Walter O’Dim (Muž v čiernom, Matthew McConnaughey), z ktorého doslova sála, že je záporák a ešte si to aj užíva. Z dvojice menovaných musím povedať, že kým McConnaugheymu rola sadla ako ehm na šerbeľ, Elba so svojou rolou zápasil, u mňa ale nakoniec úspešne. Jake Chambers bol dobrý, miestami ale neuveriteľný. Namiesto toho, aby upozornil na očividné nezhody (divná koža), hystericky jačí „mami, musíš mi veriť“.
Z vedľajších postáv, ktorých bolo slušné množstvo, ale ostalo v pamäti len pár. Laurie (Katheryn Winnick) ako mama Jakea hrala dobre a bola aj celkom slušným eye-candy. Jej partner bol vyslovene do počtu, rovnako žiaľ aj dopadla Tirana (Abbey Lee), ktorá predviedla peknú tváričku. A nič viac. Sliediči a zajaté deti, všetko sa to miešalo v jednom guláši. Preto som uvítal osvieženie v podobe dediny Stredosveta, kde vynikla jasnovidka Arra (Claudia Kim). Zvyšok nestál za zapamätanie.
Dark Tower - Scéna - Muž v čiernom
Dark Tower - Scéna - Muž v čiernom / Zdroj Disclaimer
Priznám sa, že podľa prvotných komentárov som čakal hovadinu ako delo, ale bol som príjemne prekvapený. Atmosféra bola vybudovaná slušne, miestami bola ťaživá ako v dobrom horore, inokedy akčná ako v správnom westerne. Film ma z každého kúsok, dokonca sa našiel aj miesto pre humor, keďže Rolandove vyjadrovanie na Zemi pôsobí viac než úsmevne. Streľba pištoľníka tiež dala česť predlohe, až v závere sa ukáže, prečo pištoľníci tak memorujú to, čo sa učia po generácie.
Nevadilo mi ani to, že do úlohy Rolanda obsadili herca tmavej pleti, hoci som z toho mal zmiešané pocity, keďže podľa predlohy je Roland beloch. Všetky moje predsudky ale padli. Nikolaj Arcel ako režisér predviedol slušný výkon, dalo sa ale ísť vyššie. Akiva Goldsman urobil priemerný scenár, mal síce odvážne ťahy, ale ako keby sa v kľúčovom okamihu zľakol a nechal to tak. Čo bolo na škodu.
Dark Tower - Scéna - Laurie a Jake Chambers
Dark Tower - Scéna - Laurie a Jake Chambers / Zdroj Disclaimer
Vizuál bol dobre zvládnutý, reálny svet, aj Stredosvet boli pekne a verne vyobrazené, v tomto smere niet čo vytknúť. Snáď len akčné pasáže boli miestami neprehľadné, ale na druhú stranu, mali v sebe náboj a iskru.
Hudba bola primeraná filmu, čo je zvláštne, zarezonovala mi až záverečná skladba v titulkoch zvaná Roland of Eld. Ale nedá sa povedať, že by Junkie XL neodmakal dobrú prácu. Platí to, čo som spomínal vyššie. Mohol aj lepšiu.
Dark Tower - Scéna - Temná veža
Dark Tower - Scéna - Temná veža / Zdroj Disclaimer
Temná veža je teda akýmsi pokračovaním kníh a snahou zoznámiť širšiu verejnosť aj s inými Kingovými dielami, než sú horory. Najmä u nás totiž preniká svet Temnej veže medzi ľudí veľmi pomaly. Otázkou je, či film skôr neodradí, ako by mal prilákať.
{i,„Nemierim rukou. Ten kto mieri rukou zabudol tvár svojho otca. Mierim očami.
Nestrieľam rukou.Ten kto strieľa rukou zabudol tvár svojho otca. Strieľam mysľou.
Nezabíjam zbraňou.Ten kto zabíja zbraňou zabudol tvár svojho otca. Zabíjam srdcom.“}
Dark Tower - Scéna - "... jeden ju má ochrániť, druhý zničiť..."
Dark Tower - Scéna - "... jeden ju má ochrániť, druhý zničiť..." / Zdroj Disclaimer
Filmová adaptácia série o Pištoľníkovi a Mužovi v čiernom tak nebola zlá, ale nie je to ani film roka. Najväčší zloduch – Karmínový kráľ – sa totiž vo filme ani neukáže, je tam len náznakovo spomenutý. Ale ani napriek tomu to neboli vyhodené peniaze a film som si užil. Ak teda ste ochotní tvorcom čo-to prepáčiť, nebudete sklamaní. Náročnejší divák, alebo človek neznalý univerza ale môže odchádzať s rozpačitými dojmami.
Dark Tower/Temná veža
Akčný / Dobrodružný / Fantasy / Horor / Sci-Fi / Western
USA, 2017, 95 min
Réžia: Nikolaj Arcel
Predloha: Stephen King (kniha)
Scenár: Akiva Goldsman, Jeff Pinkner, Anders Thomas Jensen
Kamera: Rasmus Videbæk
Hudba: Junkie XL
Herci: Matthew McConaughey, Idris Elba, Katheryn Winnick, Claudia Kim, Jackie Earle Haley, Abbey Lee, Dennis Haysbert, Nicholas Hamilton, Fran Kranz, José Zúñiga, Tom Taylor, Karl Thaning, Joe Vaz, Michael Barbieri, Jay-Jay Botha, Kenneth Fok
Celkové hodnotenie: 70/100

Marek Páperíčko Brenišin

Marek Páperíčko Brenišin
Recenzent filmov a hier, nadšenec do scifi, fantasy, cudzie mu ale nie je ani anime. Ak nepíše recenzie, zastihnete ho pri písaní poviedok, či už pre seba, alebo v rámci súťaží. Pravidelný účastník Poviedok na počkanie.

Súvisiace objekty SFDB

Diskusia

Adhara
Temnú vežu som považovala za nesfilmovateľnú. A ak je niečo nesfilmovateľné, potom sa to dá sfilmovať iba jediným spôsobom, ktorý, ako naznačujú recenzie (film som nevidela), bol použitý aj tu: držať sa predlohy len veľmi voľne. Čítam už tretiu recenziu a ani v jednej nebola zmienka o Eddiem a Susannah – niežeby mne osobne tento párik chýbal, no zredukovať troch vyvolených na jediného vyvoleného je už fakt len letmá inšpirácia knihou. A zdá sa, že oproti ságe pribudli aj nejaké nové postavy.
18.09.2017
Marek Páperíčko Brenišin
Tiež by som uvítal Susannah, keďže mala pomerne veľkú rolu v knihách, ale asi sa zrejme nedalo čarovať, alebo nevyšiel priestor. Ja to beriem ako fanservice.
18.09.2017

Zostávajúci počet znakov:

(len pre registrovaných).

Registrovaný užívateľ
Login:
Heslo:
Zachovať prihlásenie po vypnutí prehliadača
Zaregistruj sa, a môžeš dostávať komentáre k témam a článkom, ktoré ťa zaujali.

Súvisiace objekty SFDB