Má štyridsať a je nesmrteľný: Votrelec 1. časť (by Marek Hyena Eliáš)

Tento týždeň sme oslavovali veľa narodenín. Indiana Jones a posledná krížová výprava oslavovala 30 rokov. Hviezde Vojny 42 rokov. A, samozrejme, ručníkový deň! Ale dnes je aj iný, významný narodeninový deň. Už 40 rokov vás nikto vo vesmíre nepočuje kričať!
cyberstorm
Podpor scifi.sk 2 % z dane v roku 2024
Alien
Alien / Zdroj Disclaimer
Film Dark Star režírovaný legendárnym Johnom Carpenterom, mal byť sci-fi komédiou, ale keď prišiel do kín, málokto sa smial. Ani na mimozemšťanovi, ktorý vyzeral ako bodkovaná nafukovacia lopta na kuracích nohách. Napokon, keď zatúlaného lodného maznáčika hľadal seržant Pinback vo ventilačných šachtách, bolo to skôr napínavé ako vtipné.
Dark Star - Poster -
Dark Star - Poster - Disclaimer
Dnes by si na Dark Star už nikto nespomenul. Keby v hlave onoho seržanta Pinbacka nezasial strašidelný zárodok. Z neho sa napokon vyliahlo monštrum, ktoré sa stalo legendou a nezastaviteľne sa množí už štyridsať rokov.
Predstaviteľ Pinbacka, Dan O’Bannon, ktorý bol aj spoluautorom scenára Dark Star, pochopil, že s komédiou mu to nejde. A tak skúsil ľudí vystrašiť. Spolu s Ronaldom Shussetom vytvorili na základe naháňačky mimozemšťana v šachtách scenár k celému filmu. Z neúspešnej komédie si vzali aj ďalší prvok – astronautov, ktorí neboli nablýskaní a nabudení hrdinovia, čo by sa strmhlav vrhali do dobrodružstiev. Len namiesto astronautov zblbnutých dvadsiatimi rokmi misie máme niečo ako kozmických kamionistov – ufrflaných a špinavých chlapov.
Alebo žien. Scenáristi boli totiž takí zaujatí príbehom a samotným mimozemšťanom, že postavám nevenovali zvláštnu pozornosť. Dokonca ani obvyklú, keď v poznámke uviedli, že postavy môžu hrať muži alebo ženy, ako sa bude hodiť.
Načo by aj? Postavy (v tom čase ich bolo len šesť) boli kolegovia v práci, čo väčšinu času trávili hyperspánkom a vzhľadom na okolnosti sa romantické prvky neplánovali vôbec.
Scenár sa podarilo predať produkčnej spoločnosti Brandywine, odnože 20th Century Fox. Producenti David Giler a Walter Hill sa pustili do úpravy scenára. Práve im možno ďakovať za to, že sa v príbehu ocitol Ash, čiže android s nekalými úmyslami. Šesť pôvodných postáv premenovali a konečne určili, kto bude akého pohlavia.
Alien (1979): Official trailer Disclaimer
Scenár filmu, ktorý už mal svoj definitívny názov, Alien, sa takto pekne pomaly, potichu marinoval, upravoval a vôbec sa mu nechcelo na svet. Fox sa do financovania tohto projektu nijako nehrnul. No prišiel závratný úspech Star Wars a šéfovia štúdii spanikárili – sci-fi sa ukázalo byť nečakane výnosnou komoditou. Jediný projekt vhodný do výroby, ktorý mal Fox k dispozícii, bol Votrelec. A tak dostal zelenú.
Osoby a obsadenie
Ridley Scott - Ridley Scott
Ridley Scott - Ridley Scott / Zdroj Disclaimer
Réžie sa po niekoľkých neúspešných vyjednávaniach s inými kandidátmi ujal Ridley Scott, Angličan, ktorý len nedávno sľubne debutoval. Hneď prvý film série tak založil tradíciu – režiséri boli nie priamo začínajúci, no ešte len na začiatku kariéry.
Úloh nešťastných členov posádky sa zhostili zväčša zavedení herci, starší, než bolo v tom čase bežné pre podobné filmy. Asi najznámejší bol Tom Skerritt, ktorého rola kapitána Dallasa priam zvádzala divákov predpokladať, že sa ako hlavný hrdina úspešne dožije víťazného konca filmu. O to šokujúcejšia bola jeho smrť.
Posádka Nostroma.
Posádka Nostroma. / Zdroj Disclaimer
Mnoho ľudí ani nevie, že na prvú klapku napochodoval ako Kane nie John Hurt, ale iný herec – Jon Finch. Scott síce úlohu ponúkol Hurtovi, no ten musel Votrelca odmietnuť, pretože mal v tom čase nakrúcať iný film. Zápal priedušiek a škaredý diabetický záchvat však spôsobili, že Finch sa s filmom rozlúčil. Na druhej strane, Hurtov film zrušili, a tak napokon predsa dostal na tvár latexovú obludu.
Aj Veronica Cartwright sa tešila z peknej roly. Akurát keď jej oznamovali, že ju dostala, akosi zabudli špecifikovať, ktorú. Až do prvej skúšky kostýmov už na pľaci v Anglicku žila v presvedčení, že je Ripley.
Sigourney Weaver - Sigourney Weaver v roli Ellen Ripley.
Sigourney Weaver - Sigourney Weaver v roli Ellen Ripley. / Zdroj Disclaimer
Naopak, najmenej skúsená Sigourney Weaver sa pôvodne uchádzala o úlohu navigátorky. V scenári, ktorí mali herci v tom čase k dispozícii, to bola totiž drsná hláškárka. No režisérovi sa táto málo známa, mimoriadne vysoká herečka viac hodila do úlohy schopnej dôstojníčky, ktorá sa nebojí postaviť sa mužom na odpor a napokon krvilačného mimozemšťana porazí. Nežnejšia modrooká Veronica sa napokon stala citlivou, ustrašenou navigátorkou.
Zuby a sliz
Okrem výberu hercov zamestnával režiséra aj samotný votrelec. Bol to pomerne ťažký oriešok, keďže Scott chcel, aby vzbudzoval hrôzu a nebol to ľahko odhaliteľný herec v latexovom kostýme. Tvorcovia si preto na pomoc pozvali odborníka naslovovzatého – Švajčiara Hansa Rudiho Gigera. Jeho tvorba bola niečo úplne iné, než ktokoľvek kedykoľvek zo seba vyplodil. Jeho kresby sľubovali zodpovedajúco úchylné prevedenie votrelca.
Hans Giger - H. R. Giger
Hans Giger - H. R. Giger / Zdroj Disclaimer
H. R. Giger: The Art of Biomechanics Disclaimer
H. R. Giger: The Art of Biomechanics
Giger nesklamal. I keď tvorba bola trápením, keď jeho vízie narážali na technické a finančné obmedzenia. No napokon snáď priam samo nebo zoslalo štábu ďalší pozoruhodný zjav: študent Bolaji Badejo mal vyše dvoch metrov a skľučujúco tenké ruky a nohy. Nasaďte mu animatronickú hlavu, pošlite ho na lekcie tai-či a máte dva a pol metrové monštrum s hmyzími pohybmi.
Bolaji Badejo - Bolaji Badejo v kostýme votrelca.
Bolaji Badejo - Bolaji Badejo v kostýme votrelca. / Zdroj Disclaimer
Scott i tak nenechal nič na náhodu – netvora snímal vždy len tak, aby ho diváci nevideli vcelku, utápal sa v tme, stekal po ňom lubrikant a vedeli ste s istotou povedať len toľko, že má zuby. A neváha ich použiť.
Režisér sa zaslúžil o ďalší dôležitý prvok. Pôvodne scenár končil, keď Ellen (v tom čase ale krstné meno ešte nemala) ufujazdila v záchrannom člne a votrelec poslušne vybuchol spolu s Nostromom. Scott však presvedčil producentov, aby pridali záverečný zvrat. Chcel ísť ešte ďalej, netvor mal dovtedy preživšej dôstojníčke odtrhnúť hlavu, usadiť sa do kresla a ľudským hlasom nahrať záverečné hlásenie. Tu sa však už ľudia od Foxu vzopreli. Mimozemšťan putoval z lode a bol spálený motormi.
Nebola to však jediná scéna, ktorá sa nenakrútila. A ďalšie sa síce nakrútili, ale skončili na dlážke strižne, či už z časových dôvodov alebo pre udržanie tempa. V konečnom zostrihu bolo napokon omnoho menej krvi a násilia než pôvodne. Tak napríklad sme sa nikdy s určitosťou nedozvedeli, ako skončila votrelcova posledná obeť. Najprv údajne mala jednoducho zomrieť od strachu. V ďalšej verzii ju potvora napchala do otvoru, kam by sa inak nezmestila. Veronica Cartwright spomína, že bola celkom určite znásilnená. V každom prípade to bolo bolestivé a krvavé.
Úteky, mdloby a zvratky
Napriek tomu, že sa z krvi a mäsa ubralo, účinok na divákov bol mimoriadny. Tvorcovia si mohli gratulovať – z Votrelca bol hit. A to ešte netušili, že sa stane legendou.
V hľadisku sa – síce nie masovo, ale predsa – omdlievalo, ľudia sa sťahovali na miesta ďalej od plátna a toalety kín občas dekorovali zvratky.
Novátorský prístup sa osvedčil. Ľudia sa v kine báli, a to napriek tomu, že vraždiaci mimozemšťan strávil na plátne spolu len čosi vyše štyroch minút.
Haló okolo filmu neutíchalo. Stal sa z neho mém, pozná ho každý, aj tí ľudia, čo ho nevideli. Scéna, kedy príšera vyskočí z Kanea, vošla do histórie sama osebe.
Vyrojili sa desiatky béčkových a céčkových napodobenín, neváhali ísť aj tam, kam sa tvorcovia Votrelca ísť neodvážili – orálne znásilnenie pokojne nahradili vaginálnym aj s nasledujúcim pôrodom.
Záverečný zvrat, keď je príšera alebo ľudský zloduch zdanlivo zlikvidovaný, len aby vzápätí vyskočil spoza rohu, sa začal priam nadužívať.
Ako jeden z mála západných filmov sa Alien votrel aj za železnú oponu. Zrejme najmä vďaka tomu, že zobrazil chamtivú kapitalistickú firmu, ktorá neváhala pre svoj zisk obetovať životy vykorisťovaných zamestnancov. Aj u nás mal film dlhotrvajúci dopad. Pri slove „votrelec“ si ľudia automaticky predstavili zubatú obludu. Dokonca keď sa po revolúcii v roku 1989 pretrhla hrádza sci-fi filmov, kníh a seriálov, dlho sa každé „alien“ mechanicky prekladalo ako „votrelec“.
Kým však prvý diel dorazil k nám, už sa písal rok 1986 a kovaní votrelcológovia vedia, čo to znamená.
Oficiálny poster filmu
Oficiálny poster filmu / Zdroj Disclaimer
Pokračovanie.

cyberstorm

cyberstorm
Fanúšik scifi, knižný recenzent. Poviedkový beta-reader a porotca poviedkových súťaží scifi.sk, koordinátor Poviedok na počkanie.

Súvisiace objekty SFDB

(1986)

Votrelci

(1979)

Votrelec

Diskusia

Buď prvý užívateľ a pridaj svoj príspevok do diskusie
 

Zostávajúci počet znakov:

(len pre registrovaných).

Registrovaný užívateľ
Login:
Heslo:
Zachovať prihlásenie po vypnutí prehliadača
Zaregistruj sa, a môžeš dostávať komentáre k témam a článkom, ktoré ťa zaujali.

Súvisiace objekty SFDB

(1986)

Votrelci

(1979)

Votrelec