Rozhovor: Oliver Hunt

Do sveta slovenskej literárnej fantastiky vstupuje nový hráč - Oliver Hunt. Jeho teritóriom sú konšpiračné teórie, obľúbené zbrane: vtip a akcia.
B.T. Niromwell
Podpor scifi.sk 2 % z dane v roku 2024
Minulého roku vyšla vo vydavateľstve Art Floyd kniha Libertas: Vzorec času, prvotina slovenského autora píšuceho pod pseudonymom Oliver Hunt. Knižka bola uvedená do predaja v Púchove v decembri minulého roku a na tohtoročnom Slavcone ste mali možnosť stretnúť autora naživo. Pre tých, ktorí tam boli, ale aj pre tých, ktorí tam neboli, dnes prinášame exkluzívny rozhovor.
Keďže Libertas: Vzorec času je tvojou prvotinou, poprosím, aby si sa naším čitateľom trochu predstavil. Takže kto je Oliver Hunt a ako si sa dostal k písaniu?
Ako vznikol Oliver Hunt? Z prvej časti je to moje skutočné meno, z tej druhej vymyslené. Myslím, že každý, kto ma trochu pozná vie, kde som zobral inšpiráciu. A jedného dňa som sa postavil pred zrkadlo, predstavil sa sám sebe a znelo to fakt dobre – a tak sa narodil Oliver Hunt, moje spisovateľské alter ego. Inak som obyčajný človek s veľmi neobyčajným talentom vrhať sa do výziev, ktoré sú nad moje sily a možnosti. Takže takto nejako som sa dostal na zubnú medicínu, k zabehnutiu maratónu, či k samotnému písaniu. Ak by som mal vypichnúť moju úplne prvú vec – mal som asi 15 rokov a bola to zamilovaná báseň istej francúzskej dievčine menom Gwladys. Možno aj práve vďaka nej to nedopadlo úplne najlepšie :) Neúspešný Casanova potom na literatúru zanevrel a vrátil sa k nej až na vysokej škole, kde som dostal nápad, z ktorého sa po mnohých rokoch vykľul môj prvý román Libertas – Vzorec času.
Zatiaľ prvá kniha série Libertas sa zaoberá bojom troch tajných organizácií o vplyv na svetovej scéne. Ako si sa dostal k téme konšpiračných teórií?
Myslím, že v dnešnej dobe je konšpirácii a zavádzania na internete oveľa viac ako overených správ, takže to nebolo nijak ťažké :) Média, či už alternatívne, alebo mainstreamové majú vždy svoju pravdu a chvalabohu sa nájdu ľudia, ktorí vedia vyvrátiť klamstvá jednej aj druhej strany. Ale práve vďaka takýmto, často až fantasmagóriam, aké sú schopní podaktorí napísať, vo mne skrsol nápad vyhrotiť to úplne do extrému a vytvoriť tzv. zákulisný svet a spomínané tri organizácie.
Odkiaľ berieš inšpiráciu na písanie a do akej miery vkladáš seba a svoje zážitky, prípadne ľudí, s ktorými sa stretávaš, do svojej tvorby?
Najväčšou inšpiráciou pre mňa bol svet ako taký. Či už v globálnom hľadisku (snaha využiť aktuálne témy a problémy), ale aj v tom mojom minimalistickom. Samozrejme, snažím sa držať si určitý odstup, no niekedy to naozaj nejde. Napríklad som veľkým fanúšikom Formule 1, avšak nepáči sa mi jej smerovanie, takže imaginárna séria BRC, v ktorej preteká jedna z hlavných postáv Ivica, je vlastne akousi ideálnou predstavou Formule 1 „na steroidoch“ :) A či som sa inšpiroval konkrétnymi ľuďmi? V prípade, že áno, oni už sa tam nájdu 
Čo rád čítaš a pozeráš a koho považuješ za svoj vzor?
Najradšej mám detektívky a sci-fi, takže počítam, že aj vo svojej tvorbe sa v budúcnosti budem venovať predovšetkým týmto žánrom. Nepovedal by som, že mám nejaký vzor. Píšem takým štýlom, aký rád čítam. Jednoduchým, zľahka ironickým a v Opisolande ma vyhlásili za nepriateľa štátu. Ale hlavne sa snažím vždy napísať niečo, čo tu ešte nebolo a čo charakterizuje predovšetkým mňa – dúfam, že sa mi to aspoň trochu darí :D
Čo ti chýba na slovenskej literárnej scéne
Čitateľ! :) A niekto, kto tie knihy spropaguje. Myslím, že väčšina ľudí by na otázku koľkých slovenských autorov už čítali, alebo aspoň poznajú nedali dokopy viac ako 5 mien. Čo je podľa mňa obrovská škoda, pretože je mnoho dobrých kníh, o ktorých sa nevie. Ja sám som na tom bol donedávna podobne, než som sa v literárnych kruhoch začal pohybovať, resp. stáť neďaleko a dúfať, že ma vezmú medzi seba :)
Aké máš plány do budúcnosti?
Momentálne mám rozpracované pokračovanie Libertas, ale v súčasnosti sa venujem hlavne detektívke, ktorá ma, dá sa povedať, celá pohltila a tú by som chcel mať dopísanú do konca leta, ak mi to študijné povinnosti dovolia.

B.T. Niromwell

B.T. Niromwell
Má rada: dobrú literatúru, dobré béčka, knihy, filmy, rýpanie do začínajúcich autorov. Nemá rada: zlú literatúru, ľudí, čo používajú slovo "moc" ako príslovku

Súvisiace objekty SFDB

Diskusia

Buď prvý užívateľ a pridaj svoj príspevok do diskusie
 

Zostávajúci počet znakov:

(len pre registrovaných).

Registrovaný užívateľ
Login:
Heslo:
Zachovať prihlásenie po vypnutí prehliadača
Zaregistruj sa, a môžeš dostávať komentáre k témam a článkom, ktoré ťa zaujali.

Súvisiace objekty SFDB