Pocit úžasu Jurka Malíčka (apríl 2019)

Ak tento mesiac nežijete Game of Thrones, určite žijete Avengermi. Na sociálnych sieťach sa nedá ujsť ani jednému, ani druhému. Jurko si na mušku tentokrát zobral nezobral len túto skupinu superhrdinov, ale celý filmový žáner ako taký.
Filmová história scifi
Nič proti Marvelovkám, naopak, aj keď i to je pravda, že po treťom Thorovi ma nadšenie vzťahujúce sa k sérii celkom opustilo a aktuálnych Avengerov: Endgame vnímam už len ako smutný príklad toho, kam až sú autori ochotní zájsť, aby uspokojili divácky záujem, ale náramne sa teším, že teraz, keď fáza tri skončila, mohli by znova začať vznikať nové filmy podľa komiksov.
No, nové asi nie je najlepšie slovo, aj Avengers: Endgame boli noví, aj Black Panther, aj Shazam, skôr sa teším na komiksové filmy, ktoré nie sú ničoho pokračovaniami, ničoho rozšíreniami, ničoho nijakou fázou a v ideálnom prípade nebudú nijako súvisieť ani s Marvel univerzom, ani s DC.
Opakujem, nič proti tým filmom nemám, len sa teším, že teraz, keď už máme nový najúspešnejší film všetkých čias jasný a Marvel sa dostal na absolútny vrchol (a DC neprestáva v snahe priživiť sa na jeho úspechu), stanú sa znova komiksové filmy pestrejšie.
Ako v nultých rokoch, keď ten ošiaľ po sľubných, ale rozporuplných deväťdesiatkach (4 x Batman, Dick Tracy, Blade, Spawn, Judge Dredd, The Crow, Men in Black, Rocketeer, TNMT, Barb Wire, Tank Girl) vypukol naplno a vznikli Sin City, Constantine, Ghost World, Road To Perdition, A History of Violence, Watchmen, 300, V for Vendeta, RED, Jonah Hex, Wanted, From Hell, The League of Extraordinary Gentleman či Spirit. Výpočet samozrejme nie je úplný, chýbajú v ňom tie druhé Marvelovky (X-Men) a tie tretie (Daredevil, Elektra) a nielen ony, ale na ilustráciu toho, o čo mi ide, to stačí.
Teším sa jednoducho, že znova vznikne v mainstreame priestor pre pestrejšie komiksovky, experimentálnejšie, slobodnejšie, filmy, čo sa neponášajú jeden na druhý, ale skúšajú hľadať vlastné cesty, vlastné výrazové prostriedky a vlastnú poetiku. Niežeby v „desiatkach“ teda v dekáde Marvelu nevznikali, ale bolo ich podstatne menej a venovali sme im podstatne menšiu pozornosť.
Dnes ako by to už ani pravda nebola, ale teším sa na filmy ako Scott Pilgrim vs. The World, ktorý v roku 2010 na chvíľočku rozvíril vlny, ale v mainstreame sa mu vôbec nedarilo, a znova raz sa potvrdilo, že tie vôbec najlepšie komiksové adaptácie sú jednoducho pre masy príliš dobré.
Alebo Kick-Ass, z toho istého roku a o tri roky mladšia dvojka, v ktorých síce ústredného „Nářeza“ celkom zatienila Hit-Girl, Zabíjačka, geniálne stvárnená Chloë Grace Moretzovou, ale to je vlastne jedno, lebo práve jej, Mindyn príbeh zostal nedopovedaný. A patrilo by sa ho dokrútiť, hoci skôr ide o zbožné prianie, ako o reálny zámer. Lebo priemyselne generovaným Marvelovkám tieto filmy konkurovať nemôžu, a to ani v tom prípade, že sú aj úspešné, aj vydarené – ako oba diely Kingsmanov.
A potom tu máme kusy ako predvlaňajší Atomic Blonde, čo bol jednak vynikajúci film a výborná adaptácia komiksu, čistá, štýlová, avšak bez výraznejšej diváckej odozvy. Znova film príliš dobrý pre masy.
Alebo I Kill Giants, nádherne sfilmovaný komiks Joe Kellyho, film nakrútený v roku 2017 vo veľkorysej americko-britsko-belgickej koprodukcii, ktorý sa pre zmenu do našej kino distribúcie vôbec nedostal, hoci ide o snímku, ktorej veľmi svedčí veľké plátno a zaslúžila by si sa na ňu prišli komiksoví nadšenci pozrieť.
No neprišli, nedostali šancu, stratili sa v dave akože fanúšikov komiksu, ktorí síce nikdy žiadny komiks nečítali a skutočne dobrých komiksových filmov videli len veľmi málo, ale za to budú prisahať, že Avengers sú najviac.
Nie sú, nikdy neboli, len sprvu naozaj dobrým filmom sa prihodilo také, že sa stali aktuálnym trendom, módou a tak na seba nabalili aj divákov, ktorým naozaj časové paradoxy neprekážajú, lebo absolútne netušia o čo ide.
Tak trocha chcem veriť, že aj preto Avengers Marvelovky končia, že v tom priemysle, v tom biznise, v tej móde zostalo ešte aspoň zopár ľudí, ktorí majú komiksy naozaj radi a ktorí si uvedomili, že tými svojimi veľkými okázalými atrakciami na jedno použitie urobili skutočným komiksovým filmom vlastne medvediu službu.
Radšej troch nepodarených, ale s nadšením nakrútených autorských Spiritov, ako ďalších veľkých podarených, úspešných, ale v skutočnosti absolútne vyprázdnených Avengers.

Juraj Malíček

Juraj Malíček
Teoretik pokultúry, azda jediný človek na svete, ktorému sa podarilo dvakrát priviesť ku koncu ten istý časopis. R.I.P. Fantázia - on za to môže. Príležitostne publikuje, rád nakupuje v papiernictve a vo videohrách preferuje brokovnicu.

Súvisiace objekty SFDB

Diskusia

Roland Axenberg
Súhlas, aj mne už lezú na nervy retardované marvelácke a DC komiksovky, ktoré vyzerajú akoby ich scenáre písali žiaci prvého stupňa ZŠ. Čo by som dal za sfilmovanie takých Metabarónov alebo Technokaplanov, ale samozrejme len niekým na úrovni Villneuevea, Nolana, Camerona prip. Finchera :)
01.05.2019

Zostávajúci počet znakov:

(len pre registrovaných).

Registrovaný užívateľ
Login:
Heslo:
Zachovať prihlásenie po vypnutí prehliadača
Zaregistruj sa, a môžeš dostávať komentáre k témam a článkom, ktoré ťa zaujali.

Súvisiace objekty SFDB