Medzi Burgessovými spismi objavili pokračovanie Mechanického pomaranča

Medzi spismi Anthonyho Burgessa objavili nezverejnený rukopis nadväzujúci na jeho najznámejšie dielo Mechanický pomaranč.
YaYa
Podporte scifi.sk
Približne dvestostranové dielo s názvom A Clockwork Condition (dalo by sa preložiť ako Mechanická podstata) obsahuje Burgessove myšlienky o ľudskej podstate a autor v ňom ďalej rozvíja témy svojho románu z roku 1962.
A Clockwork Orange - Ukážka - A Clockwork Condition Disclaimer
Možno vás sklameme, ale novonájdené dielo nie je beletristické. Miešajú sa v ňom filozofické úvahy s autobiografickými prvkami.
Burgess sa v ňom okrem iného vyjadruje aj ku kontroverznosti Kubrickovej filmovej adaptácie Mechanického pomaranča z roku 1971 s Malcolmom McDowellom v hlavnej úlohe.
V Británii sa totiž v tom čase začali množiť trestné činy napodobňujúce násilie zobrazené vo filme. A hoci Kubrick spojenie so svojím dielom odmietal s tým, že film nedokáže nikoho prinútiť k činom, ktorých by beztak nebol schopný, nakoniec Mechanický pomaranč z krajiny stiahol. V Spojenom kráľovstve sa opätovného uvedenia dočkal až po režisérovej smrti v roku 1999.
Mechanický pomaranč - Scéna - Malcolm McDowell ako Alex
Mechanický pomaranč - Scéna - Malcolm McDowell ako Alex / Zdroj Disclaimer
V USA však medzitým zožal veľký úspech a v roku 1972 sa mu ušla aj nominácia na Oscara (slávnu sošku si však v tom roku odniesol film Francúzska spojka).
Rukopis A Clockwork Condition nebol nikdy zverejnený a objavili ho medzi spismi z Burgessovho domu v mestečku Bracciano neďaleko Ríma.
Keď dom po spisovateľovej smrti v roku 1933 predali, písomnosti presťahovali Manchestru, kde ich katalogizuje organizácia International Anthony Burgess Foundation.
Okrem filozofických úvah o ľudskej postave autor vo svojom rukopise vyjadruje obavy z účinkov technológií, najmä médií, na ľudí.
Vysvetľuje v ňom aj, odkiaľ sa vzal názov Mechanický pomaranč.
Po odchode z armády v roku 1945 totiž Burgess v istom londýnskom bare začul, ako jeden starý muž o niekom povedal, že je „šialený ako mechanický pomaranč“. To slovné spojenie mu utkvelo v pamäti ako vhodný názov pre literárne dielo, ale trvalo ešte dvadsať rokov, kým ho skutočne použil.
A Clockwork Orange - Plagát -
A Clockwork Orange - Plagát - / Zdroj Disclaimer
Riaditeľ International Anthony Burgess Foundation Andrew Biswell k novému nálezu uviedol:
„Toto pozoruhodné nezverejnené pokračovania Mechanického pomaranča prináša nový pohľad na Burgessa, Kubricka a kontroverznosť kultového románu. A Clockwork Condition objasňuje kontext Burgessovho najznámejšieho diela a zdôrazňuje jeho názory na zločin, trest a možné škodlivé účinky vizuálnej kultúry.“
Autor vraj prácu na rukopise zanechal, keď si uvedomil, že je románopisec, a nie filozof.
Niektorých z tém, ktoré v ňom otvoril, sa dotkol v autobiografickom románe The Clockwork Testament z roku 1974.

YaYa

YaYa
Má rovnako rada bosorky na metlách aj vesmírne lode. Pre scifi.sk najmä recenzuje knižky, na streamoch filozofuje o Fantastickej poviedke a organizuje Poviedky na počkanie.

Súvisiace objekty SFDB

Diskusia

Buď prvý užívateľ a pridaj svoj príspevok do diskusie
 

Zostávajúci počet znakov:

(len pre registrovaných).

Registrovaný užívateľ
Login:
Heslo:
Zachovať prihlásenie po vypnutí prehliadača
Zaregistruj sa, a môžeš dostávať komentáre k témam a článkom, ktoré ťa zaujali.

Súvisiace objekty SFDB