Nová Duna pozná svojho Harkonnena

Už dávnejšie kolujú po internete správy o pripravovanej adaptácii legendárnej Duny od Franka Herberta, no informácie sú tak rozsypané, že sme sa v redakcii rozhodli, ich troška poskladať dohromady. Takže, čo vieme?
cyberstorm
Filmová história scifi
Najskôr trocha histórie:
V roku 2016 sa znova po dlhej dobe oznámené, že sa chystá nová adaptácia Herbertovej Duny. To samo sebou nie je až takou novinkou, koniec-koncov, kniha, ktorá sa pravidelne umiestňuje na čele rebríčkov najlepších science fiction a má na konte niekoľko ocenení, si to isto zaslúži. Len na okraj spomeňme, že o úplne prvú adaptáciu sa pokúšal Alejandro Jodorowsky už v r. 1974, (odkaz TU), no neúspešne. Napokon ju v 1984 sfilmoval David Lynch a neskôr v r. 2000 sa kniha dočkala TV minisérie z produkcie Sci-Fi Channel a o tri roky neskôr sequelu v podobe Children of Dune.
Dune, obálka prvého vydania (Chilton, 1965)
Dune, obálka prvého vydania (Chilton, 1965) / Zdroj Disclaimer
Kniha. Legenda. Duna.
Novšie pokusy nás zavedú do r. 2008, kedy Paramount vyhlásilo, že má plány o natočenie vysokorozpočtového trháku Peterom Bergerom na režisérskom poste. Žiaľ, plány sa presúvali až do r. 2012, kedy už bolo jasné, že z novej adaptácie Duny jednoducho nič nebude.
Duna 2020?
Preto fanúšikov celkom milo prekvapila správa a plány spoločnosti Legendary, že odkúpila práva a chystá sa natočiť legendu, ktorá je mnohými považovaná za nezfilmovateľnú.
Na režisérskom poste sa začalo skloňovať meno Denisa Villeneuvea, ktorý má na konte snímky ako Sicario, The Arrival a Blade Runner 2049. O svoju produkčnú stoličku sa bude okrem iného deliť s potomkami Franka Herberta (najmä s Brianom Herbertom, ktorý je spolu s Kevinom J. Andersonom autorom prequelov a sequelov Duny), takže je isté, že nebude mať až tak voľnú ruku, ako by si prial.
Denis Villeneuve
Denis Villeneuve / Zdroj Disclaimer
Prinesie nám Denis Villeneuve konečne dokonalé spracovanie Duny?
A čo obsadenie?
Pre Dunu sú v podstate najdôležitejšie tri-štyri postavy. V prvom rade Paul Atreides, mladý šľachtic, ktorý je predurčený stať sa osloboditeľom, spasiteľom a napokon aj niečím viac. Po dlhšom výberovom konaní napokon padla voľba na mladého Timothéea Chalametaa, ktorý si okrem iného zahral aj v Interstellar. Uvidíme, či jeho výkon bude stačiť na zobrazenie mladého Muad'Diba.
Paul Atreides
Paul Atreides Disclaimer
Paul Muad'Dib Atreides. Zľava Kyle MacLachlan (1984), Alec Newman (2000) a najnovšie Timothée Chalamet (202?)
V roli Jessicy Atreides, Paulovej matky a mentorky zazrieme krásku Rebeccu Ferguson, známu napríklad z posledných dvoch Mission Impossible, z thrilleru The Girl on the Train alebo z mrazivej detektívky The Snowman.
Jessica Atreides (Francesca Annis)
Jessica Atreides (Francesca Annis) / Zdroj Disclaimer
Jessica Atreides v podaní Francescy Annis z Lynchovej Duny.
Rebecca Ferguson
Rebecca Ferguson / Zdroj Disclaimer
Vyrovná sa jej Rebecca Ferguson?
Zatiaľčo o hercovi, ktorý bude hrať Paulovho otca vojvodu Leta Atreida ešte nič nevieme, obsadenie jeho životného rivala a nepriateľa, tučného sadistického baróna Vladimíra Harkonnena je už známe. Toho si zahrá Stellan Skarsgård, na ktorého si možno spomeniete ako na kolegu Jane Foster z Thora a Avengerov. Nedávno sa k týmu pridal aj Dave Bautista v roli beštie Rabbana, Vladimirovho psychopatického synovca.
baron Vladimir Harkonnen
baron Vladimir Harkonnen Disclaimer
Bez baróna to nie je ono.
Takže, čo na záver? Príbeh poznáme. Obsadenie tiež. Už sa len tešiť.
No a na úplný koniec si zatiaľ môžete pozrieť galériu koncept artov výtvarníka menom Nivanh Chanthara, ktorý navrhne všetkých tých fremenov, sardaukarov a navigátorov. Tešíte sa?

cyberstorm

cyberstorm
Fanúšik scifi, knižný recenzent. Poviedkový beta-reader a porotca poviedkových súťaží scifi.sk, koordinátor Poviedok na počkanie.

Súvisiace objekty SFDB

(2003)

Deti Duny

(?)

Duna

(2000)

Duna

(2021)

Duna

(1984)

Duna

(1965)

Duna

(1992)

Dune

Diskusia

Norbert
Určite áno nakoľko som film Duna videl a nie iba jedenkrát, ale viac krát, nakoľko ma zaujala nielen samotná predloha a dej filmu ale i jeho filmové spracovanie.Neskôr bola vydaná i hra Duna ktorá bol na dobu vydania spracovaná výborne nielen na grafickú časť, ale i na hrateľnosť hry. Moje pocity ohľadne nového filmu Duny sú nielen nesené očakávaním spracovania ale i tým, že dúfam že to čo bolo natočené už bude i v tejto novej verzii film spracované formou ktorá zachová pôvodný dej filmu a svojou myšlienkou sa postará o znova oživenie tohoto titulu - scifi .
16.10.2019

Zostávajúci počet znakov:

(len pre registrovaných).

Registrovaný užívateľ
Login:
Heslo:
Zachovať prihlásenie po vypnutí prehliadača
Zaregistruj sa, a môžeš dostávať komentáre k témam a článkom, ktoré ťa zaujali.

Súvisiace objekty SFDB

(2003)

Deti Duny

(?)

Duna

(2000)

Duna

(2021)

Duna

(1984)

Duna

(1965)

Duna

(1992)

Dune