Cyberpunková klasika (Neuromancer – veľmi krátka recenzia)

Čo napísať o románe, ktorý bol už toľkokrát rozobratý na atómy, preštudovaný zo všetkých strán a znovu zložený do podoby procesora plného plošných spojov? Asi nič, no toto nemá byť siahodlhé pitvanie autorovej duše, ale skôr navnadenie čitateľov. Takže sa o to v krátkosti pokúsim
cyberstorm
Podporte scifi.sk
Kyberpunk je jedným z najdôležitejších subžánrov science-fiction a Neuromancer je, nech mi súrodenci Wachovskí odpustia, najvýznamnejším kyberpunkom.
Dej priam vystihuje podstatu toho legendárneho undergroundového hypertechového hnutia: v blízkej budúcnosti, vo svete drog, násilia, megakorporácií a všadeprítomného wearu narážame na Casea, hlavnú postavu knihy. Ten je dokonalým archetypom pouličného hackera, tak často využívaného v pôvodnom cyberpunku 80. rokov. Najskôr špičkový kovboj kyberpriestoru, neskôr antihrdina bez peňazí, ale zato so závislosťou od drog a mafiou v pätách. Po tom, čo spravil tú najbežnejšiu chybu a jeho zamestnávatelia sa mu odvďačili tým, že mu pošteklil neuróny ruským mykotoxínom, nemá na výber a prijme zákazku od chlapíka menom Armitage. A tak sa spolu s jeho parťákmi Molly a kyberkonštruktom Čárou Dixem vydáva na halucinogénny trip kyberpriestorom. Čoskoro sa však stávajú obyčajnými bábkami v hre dvoch mocných umelých inteligencií.
Gibsonov román vo svojej dobe (vydaný bol v roku 1984) znamenal skutočnú revolúciu. Hoci nebol prvým kyberpunkom (zaň mnohí doteraz považujú Brunnerov The Shockwave Rider z 1975), bol snáď s výnimkou Sterlingovho Schismatrixu, najvýznamnejšou novou na poli science-fiction skorých 80. rokov.
Neuromancer  - Plagát -
Neuromancer - Plagát - / Zdroj Disclaimer
Úplne prvé vydanie Neuromancera z r. 1984...
Z knihy cítiť snahu o inovatívnosť asi ako z Rodschielda doláre. Vraví sa, že Gibson prepísal prvú tretinu knihy aspoň sedemkrát, lebo sa mu zdala príliš podobná filmovému Blade Runneru, ktorý vyšiel o dva roky skôr. Napriek tomu, že ide o veľmi známy román, nie je to ľahká kniha. Na každom kroku tak čitateľ naráža na novotvary, ktoré autor pre toto dielo vytvoril. Z dnešného pohľadu vyznejú mnohé scény mierne komicky, no treba si uvedomiť dobu, v ktorej bola kniha písaná. Gibsonov temný noirový svet je preto plný neóniek, adidasiek, biotechnológií, nelegálneho hardvéru a drog. Celkovo popisuje Gibson atmosféru hraničiacu s dystopickou víziou budúcnosti, ktorá sa však, našťastie, nenaplnila (zatiaľ).
Neuromancer  - Plagát -
Neuromancer - Plagát - / Zdroj Disclaimer
...a najnovšie české vydanie z Laseru
Hoci bol Neuromancer napísaný už pred viac ako tridsiatimi rokmi a mnohé technológie tam opísané sú už dávno prekonané (éra osobných počítačov bola ešte len v plienkach a o internete sa mohlo elektrickým ovečkám iba snívať), stále má čo ponúknuť. A pre tých, ktorí sú zvedaví, čím sa to nechali Matrixáci inšpirovať, ho odporúčam dvojnásobne!

cyberstorm

cyberstorm
Fanúšik scifi, knižný recenzent. Poviedkový beta-reader a porotca poviedkových súťaží scifi.sk, koordinátor Poviedok na počkanie.

Súvisiace objekty SFDB

Diskusia

Buď prvý užívateľ a pridaj svoj príspevok do diskusie
 

Zostávajúci počet znakov:

(len pre registrovaných).

Registrovaný užívateľ
Login:
Heslo:
Zachovať prihlásenie po vypnutí prehliadača
Zaregistruj sa, a môžeš dostávať komentáre k témam a článkom, ktoré ťa zaujali.

Súvisiace objekty SFDB