DISENCHANTMENT - krásna a naliata

Kde sa vzal, tu sa vzal, vyskočil na náš ďalší animovaný seriál, nejde však o politickú satiru či sondu do americkej rodinky z predmestia. Disenchantement si „ujíždí“ na vlne fantasy seriálov.
B.T. Niromwell
Podporte scifi.sk
O čo teda ide?
Disenchantment - Trailer - Oficiálny trailer Disclaimer
Hlavná hrdinka Tiabeanie je silnou, nezávislou princeznou, ktorá by sa radšej opíjala a hrala karty, než si plnila svoje vladárske povinnosti. Teda, je ňou zatiaľ – jej kráľovský otec a nevlastná matka ju nútia do sobáša v mene monarchie. Nanepočudovanie, princ nie je žiadny štramák a Bean, ako princeznú familiárne volajú, by radšej zhynula strašnou smrťou, než sa vydala.
Takto aspoň vyzerá zápletka v traileri. V skutočnosti sa však princezná strasie svojej strašnej povinnosti už po dvoch dieloch a ďalšie časti seriálu sa stávajú epizodickejšími, v podstate teda môžete seriál začať, ale i prestať pozerať po akejkoľvek časti. Seriálom sa vinie iba jedna malá, pomerne nenápadná dejová línia, ktorá vás má udržať v strehu, osobne si však nemyslím, že odpoveď na otázku kto sa snaží zviesť princeznú na šikmú plochu je pre mňa motiváciou na pozeranie ďalších dielov. Nie, motiváciou je pre mňa humor a viac-menej nápadité postavičky, ktoré sú vlastne dôležitejšie ako dej samotný.
Princezná má, ako sa sluší a patrí, dvoch spoločníkov... Poskokov? Priateľov? Osiny v zadku? A to, samozrejme, magických. Na jednej strane sedí v miske váh démon Lucy a nalieva Bean tretie poldeci, na druhej miske sa kymáca Elfo, ktorého jedného dňa unavilo byť večne šťastným v krajine elfov a pobral sa do sveta... aby mohol byť večne šťastným tu. Postava Elfa mi ale pripadá trochu nekonzistentná, keď porovnáme, ako rebeloval v krajine škriatkov a ako sa správa neskôr. Na druhej strane je práve Elfova naivita nevysychajúci zdroj vtípkov, i keď som oveľa viac čakala od démonického Luciho. Ten je síce strašne cool, ale pamätnejších momentov má v seriáli pomenej. Hemží sa to tu ale aj rôznymi ad hoc postavičkami, na ktorých sa dá dobre pobaviť. Mojím osobným favoritom je kráľovná Oona.
Disenchantment - Plagát
Disenchantment - Plagát / Zdroj Disclaimer
Disenchantment je dielom tvorcov legendárnych Simpsonovcov a... Po tejto informácii si vlastne dokážete predstaviť, ako Disenchantment vlastne vyzerá, minimálne po tej grafickej stránke. I keď, ak by ste mali nejaké pochybnosti, pri upútavke či obrázkoch na internete ste určite mali pocit déja vu. Treba však uznať, že vizuálne je seriál oproti Simpsonovcom na vyššej úrovni, obzvlášť často opakovaný záver na hrad a mesto stojí za to. Niektoré z postáv sa dokonca vymykajú klasickému „simpsonoidnému“ dizajnu, ako napríklad Luci či kráľovský pár.
Seriálu sa nemusia báť ani slabšie povahy, nejde o nič s wtf momentmi, akými sa pýši Family Guy či Rick and Morty (i keď tam občas pretekajú vedrá krvou), nebudete sa chúliť v klbku a rozjímať o živote ako po pár dieloch Boajacka Horsemana, ide skôr o pohodový večerný seriál čerpajúci zo zatiaľ celkom hlbokej studnice paródie hrdinskej fantastiky, teenage seriálov a absurdít. Obstojne by sa Disenchantment dala prirovnať k Futurame, avšak ide o iný typ hlavného hrdinu, Bean sa ale trochu stráca vo vlastnom šablónovitom správaní.
So všetkými plusmi a mínusmi, z akéhosi dôvodu mám pre tento seriál slabosť a to nie len preto, že v originálnom znení sa občas ozývajú hlasy hercov zo seriálu IT crowd. Uvidíme, ako dlho to vydrží.

B.T. Niromwell

B.T. Niromwell
Má rada: dobrú literatúru, dobré béčka, knihy, filmy, rýpanie do začínajúcich autorov. Nemá rada: zlú literatúru, ľudí, čo používajú slovo "moc" ako príslovku

Súvisiace objekty SFDB

Diskusia

Buď prvý užívateľ a pridaj svoj príspevok do diskusie
 

Zostávajúci počet znakov:

(len pre registrovaných).

Registrovaný užívateľ
Login:
Heslo:
Zachovať prihlásenie po vypnutí prehliadača
Zaregistruj sa, a môžeš dostávať komentáre k témam a článkom, ktoré ťa zaujali.

Súvisiace objekty SFDB