Made in Abyss je anime cesta do stredu Zeme

Riko je iba jedno z mnohých detí, ktoré sa v mestskom sirotčinci učia, ako sa stať prieskumníkmi Abyss. Život na ulici bez rodiny a jedla vymenili za dobrodružné výpravy v bezodnej priepasti. Niektorí možno získajú slávu, iní skončia ako ich predošlá rodina.
Podporte scifi.sk
Made in Abyss - Scéna - Abyss
Made in Abyss - Scéna - Abyss Disclaimer
Abyss, priepasť hlboká vyše 20 kilometrov, bola vo svete objavená pred 1900 rokmi. Plná dovtedy nevidených stvorení a artefaktov prilákala dobrodruhov z celého sveta. Podiel na túžbe po dobrodružstve mal aj fakt, že Abyss nie je obyčajná priepasť. Artefakty nájdené v jej hlbinách majú často nadprirodzené vlastnosti, ktoré popierajú zákony prírody a v rôznych častiach Abyss fungujú zákony fyziky naopak. Túžbu po objavovaní a dobrodružstve ale i po stovkách rokov poháňa fakt, že ešte nikto nepreskúmal dno priepasti a neodhalil všetky jej tajomstvá. Respektíve, nikto živý sa z jej dna nevrátil, aby o tom mohol porozprávať.
Dôvodom na to nie sú iba nebezpečné príšery obývajúce každý kút priepasti, no aj tajomné Prekliatie Abyss. Abyss sa skladá z viacerých vrstiev. Každá z nich je charakteristická nielen jedinečnou faunou a flórou, no i efektom, ktorý musia prieskumníci podstúpiť, keď sa chcú vrátiť na povrch. Najjednoduchšie by sa kliatba dala porovnať k tomu, čo zažívajú potápači, ktorí sa snažia vyplávať na hladinu veľmi rýchlo. Ak sa dobrodruh vracia z prvej vrstvy Abyss, zažíva miernu závrať a nevoľnosť. Pri vzostupe z väčšej hĺbky ale dochádza k halucináciám, bolesti celého tela, krvácaniu zo všetkých telesných otvorov, deformácii tela ba aj smrti. No a popri tom všetkom stále hrozí, že si z vás urobí jednohubku niektorý zo zvieracích obyvateľov, ktorí obývajú každú časť Abyss.
Meido in Abisu - Scéna - raňajky v divočine
Meido in Abisu - Scéna - operenci
Túžba po dobrodružstve a objavovaní nepoznaného je ale silnejšia než strach a tak sa okolo priepasti vybudovalo mesto Orth, v ktorom Riko žije. Spolu s ostatnými deťmi trénuje, ako sa stať prieskumníkom na okraji Abyss. Neprejde ale ani deň, kedy by netúžila po tom, aby preskúmala dno priepasti. Jedným z dôvodov je nezastaviteľná zvedavosť, ktorú má v sebe v Orth každý, druhým je fakt, že jej matka bola White Whistle. Tento titul prináleží najlpeším prieskumníkom, ktorí sú dostatočne silní na to, aby prežili nástrahy Abyss a dostali sa čo najhlbšie. Nikto z nich sa ale zo dna ešte nevrátil. Keď Riko jedného dňa stretne robotického chlapca Rega, ktorý prišiel práve z útrob nepreskúmaných priepastí, naskytne sa jej príležitosť tento zostup začať.
V tej chvíli štartuje dobrodružstvo, ktoré udrží diváka až do poslednej minúty. Ale predtým, než sa dokáže ponoriť do fantastického sveta Abyss a jeho čarov a nebezpečenstiev, je privítaný vo farebnom a veselom meste Orth. Kresba na prvý pohľad pripomína filmy od štúdia Ghibli. Nejde ani tak o zobrazenie ľudí, ktorí sú miestami nakreslení jednoducho a majú anatomicky väčšie hlavy, než by sa patrilo, ale o celkový vizuálny zážitok. Prostredia sú plné malých detailov, ktoré odmenia vnímavého pozorovateľa a až filmová kvalita scén je viditeľná v každom zábere.
Meido in Abisu - Scéna - Abyss v rannom svetle
Meido in Abisu - Scéna - ranný pohľad
Mady in Abyss v úvode pôsobí ako veselý príbeh detí, no v momente, keď začnú zostupovať do priepasti, sa ukazuje pochmúrnejšia stránka tohto sveta. Svet, ktorý Riko do tej chvíle poznala je nahradený neznámom. Čím hlbšie dvojica zostupuje, tým temnejšie a nebezpečnejšie sú veci, ktoré musia prekonať, či už fyzicky alebo psychicky. Deti silno kontrastujú z nebezpečenstvami, ktoré na ceste stretnú, čo iba zosilňuje pocity, ktoré chce v divákoch seriál vyvolať. Ŕiko a jej nevinná naivita pri ceste na dno priepasti by mohla pre niekoho pôsobiť rušivo. Keď sa ale zasadení do kontextu sveta, v ktorom sa ľudia bežne vydávajú na jednosmernú cestu za dobrodružstvom a nedokážu ovládať svoje túžby po objavovaní neznámeho, pôsobí jej správanie menej nelogicky. Aj nedostatok výbavy je odôvodnený, nakoľko prežiť v Abyss často znamená byť rýchlejší, než nepriateľ a najväčšou prekážkou stále ostáva kliatba, ktorá ovplyvní dobrodruhov pri akomkoľvek pokuse vydať sa smerom nahor.
Riko chce zistiť, čo sa stalo s jej mamou a čo ju čaká na dne Abyss. Reg túži zistiť, čo je zač a dúfa, že cesta s Reg mu pomôže odhaliť stratené spomienky. Obaja majú spoločný cieľ, dosiahnuť dno Abyss aj za cenu toho, že sa už nikdy nevrátia na zemský povrch a obaja majú iné prednosti, ktoré im na spoločnej ceste pomôžu. Priepasť ale nerozlišuje medzi deťmi a dospelými a na túto dvojicu čaká nespočetne veľa nebezpečenstiev. Nič nie je v živote zadarmo a Abyss si za svoje tajomstvá vyberá krutú daň. Konflikt medzi tým, čo chcú dobrodruhovia dosiahnuť a tým, čo sú pre svoju zvedavosť a túžby ochotní obetovať je jedna z hlavných tém anime. Tým, že v centre deja sú 2 deti táto celá tematika naberá na vážnosti.
Meido in Abisu - Scéna - mladá lovkyňa pokladov Riko
Meido in Abisu - Scéna - neznámo
Prvá séria Made in Abyss nám v 12 častiach rozpráva o začiatku dobrodružstva dvoch malých hrdinov. Počas cesty sa dostávajú do mnohých nebezpečenstiev a postupne odhaľujú tajomstvá priepasti. Okrem príšer, ktorých prvotný inštinkt je ich zožrať, sa stretávajú aj s inými prieskumníkmi a obyvateľmi nižších vrstiev tohto čarovného miesta. Ich nepriateľmi ale nie je iba priepasť, neznámy svet a jeho nadprirodzené nástrahy, no aj samotné ľudské túžby a pocity, s ktorými sa musia dvaja detskí hrdinovia vysporiadať. Keď v úvode povedia, že sú ochotní riskovať pre zistenie pravdy všetko, ešte netušia, ako skoro a ako tvrdo budú musieť dokázať pravdu týchto slov. Naivita Riko vyúsťuje do zbytočných nebezpečenstiev, ale napriek tomu ostáva jej motivácia a snaha dosiahnuť cieľ neoblomná a ja som mal chuť držať jej palce až do poslednej minúty seriálu. Napriek tomu, že ten cieľ je ďaleko mimo jej možností, dokáže spolu s Regom spolupracovať na jeho dosiahnutí. Zároveň Reg nie je iba nástroj na boj s príšerami a zostup priepasťou, ale funguje ako zaujímavý charakter a v anime dostane rovnako veľa priestoru na rozvoj ako Riko.
Meido in Abisu - Scéna - príprava na cestu
Meido in Abisu - Scéna - podzemný les
Príbeh Made in Abyss sa neskončil. Je založený na manga predlohe, ktorá ešte stále vychádza. Napriek tomu posledná časť nie je nasilu ukončená napínavým cliffhangerom, čo ma nesmierne potešilo. Namiesto naťahovania sa divák môže tešiť na rozumné ukončenie jednej kapitoly cesty Riko a Rega. Jej výsledkom je, že charaktery postáv prechádzajú podstatnou zmenou v tom, ako vnímajú svoju cestu a pripravujú sa na to, čo ich bude čakať hlbšie v Abyss. Cesta do stredu Zeme na anime štýl mi priniesla dobrodružný príbeh, ktorému osobne nemám čo vytknúť. Každá epizóda ma dokázala prekvapiť a vtiahnuť do sveta viac, než tá predchádzajúca a aj dlho po jej konci som premýšľal nad tým, ako svet Abyss funguje. Snažil som sa rozlúštiť náznaky jeho tajomstiev a netrpezlivo som očakával, či sa moje teórie v nasledujúcich epizódach potvrdia alebo nie.
scifi.sk všehochuť - Trailer - Made in Abyss - trailer 1 Disclaimer
Made in Abyss
Žáner: dobrodružné, fantasy, sci-fi
Réžia: Kodžima Masajuki
Scenár: Kurata Hidejoki
Štúdio: Kinema Citrus
Fakty: Japonko, 2017, 12 dielov po 24 minút, 13. diel 48 minút

Peter 'BlackAssasin' Bagoňa

Peter 'BlackAssasin' Bagoňa
Fanúšik fantastiky v každej jej podobe. Na scifi.sk sa venuje anime a cosplayu ale občas sa pozrie aj na komiksy, mangu, videohry a stolové hry.

Súvisiace objekty SFDB

Diskusia

Buď prvý užívateľ a pridaj svoj príspevok do diskusie
 

Zostávajúci počet znakov:

(len pre registrovaných).

Registrovaný užívateľ
Login:
Heslo:
Zachovať prihlásenie po vypnutí prehliadača
Zaregistruj sa, a môžeš dostávať komentáre k témam a článkom, ktoré ťa zaujali.

Súvisiace objekty SFDB