Koniec letnej anime sezóny 2017

Letná sezóna anime skončila a je čas zrekapitulovať si, čím všetkým sa nás toto leto snažilo zaujať.
Podporte scifi.sk
scifi.sk všehochuť - Made in Abyss 2
Čo ma sklamalo?
Začnem tými negatívnymi zážitkami. Hneď úvod leta sklamal nielen mňa, no i stovky ostatných fanúšikov, nakoľko bolo odložené vysielanie dvoch zaujímavo vyzerajúcich anime seriálov.
Prvý z nich je Mahócukaj no Jome, po anglicky The Ancient Magu’s Bride, kráska a zviera na anime spôsob odohrávajúca sa v čarovnom fantastickom svete. Čise má iba 16 rokov, keď jej do života vstúpi prastarý mág Elias, ktorý je viac démon než človek. Následne títo dvaja objavujú svet toho druhého - Čise sa učí používať mágiu a svet čarov a Elias dúfa, že pocíti ľudské emócie. Nanešťastie boli v lete odvysielané iba prvé 3 epizódy a to iba počas premietania na Anime Expo 2017. Dobrou správou ale je, že seriál by mal mať premiéru počas jesennej sezóny, ktorá začína už tento týždeň.
scifi.sk všehochuť - Trailer - Ancient Magus' Bride - OFFICIAL TRAILER | Crunchyroll Disclaimer
Ďalším neodvysielaným seriálom je Violet Garden, no tento má svoju premiéru odloženú až na január 2018. Príbeh je zameraný na mechanické bábky Auto Memories Doll, ktoré slúžia na zapisovanie spomienok ľudí. Niektoré z nich ale boli využité na vojenské účely a po rokoch bojov sa musia vrátiť do bežných životov.
scifi.sk všehochuť - Trailer - Violet Garden PV Disclaimer
Zo seriálov, ktoré som pozeral, ma najviac sklamal Kacugeki Tóken Ranbu. Na súboje samurajov, ktorí sú stelesnením historických japonských zbraní som sa tešil, no napriek kvalitnému grafickému spracovaniu som nedokázal zapnúť viac než 1 epizódu. Na mňa bolo v titule až príliš cítiť, že predlohou je mobilná hra.
scifi.sk všehochuť - Trailer - Kacugeki Tóken Ranbu - trailer 1 Disclaimer
Fate/Apocrypha nie je až takým veľkým sklamaním, ako samuraji, no od Fate som čakal viac, hlavne po temnej a vážnej atmosfére, ktorú v sebe niesol seriál Fate/Zero. Apocrypha je iba jeho slabý odvar a hoci je tu veľa na prvý pohľad zaujímavých postáv, je ich až priveľa, aby sa divák dokázal na niektorú z nich sústrediť a obľúbil si ju. Dokopy 14 historických duší a 14 majstrov, ktorí týchto bojovníkov vyvolali znelo na papieri dobre, no prevedenie sa nepodarilo. Ani akčné scény ma nenadchli tak, ako v iných tituloch Fate série, nakoľko takmer pri každom stretnutí zbraní všetko na scéne vybuchuje, čo iba prispieva k chaosu, ktorý vo mne toto anime vyvolalo.
scifi.sk všehochuť - Trailer - Fate/Apocrypha | Trailer [HD] | Netflix Disclaimer
Čo ma prekvapilo?
Napriek sklamaniam sa v letnom katalógu anime nájde aj zopár klenotov.
Made in Abyss je pre mňa najväčším prekvapením a zároveň je to anime, ktoré som si toto leto užil najviac. Za to môže, popri príbehu, aj kresba a animácia, ktorá je v každej epizóde na úrovni celovečerných filmov a mnohí si pri pozeraní spomenú na tvorbu štúdia Ghibli. Anime sa odohráva v budúcnosti, kde sa vo svete objavila tisíce metrov hlboká priepasť Abyss. Narozdiel od obyčajných dier je Abyss plná pokladov a nebezpečných príšer, ktoré obývajú každý jej kút. To neustále láka dobrodruhov, aby ju preskúmavali a odhaľovali nové tajomstvá. Made in Abyss začína ako nevinná rozprávka, za čo môžu jej dvaja hlavní hrdinovia, Riko a Reg. Avšak keď sa vydajú do Abyss, aby dosiahli až dno priepasti a zistili, čo sa stalo s mamou Riko, atmosféra seriálu rýchlo potemnie a začne naberať na vážnosti. Postupne nám je predstavený svet plný dobrodružstiev a smrteľných nebezpečenstiev, ktorými si dvaja mladí hrdinovia musia prejsť, aby dosiahli svoj cieľ.
scifi.sk všehochuť - Trailer - Made in Abyss - trailer 2 Disclaimer
Minulý týždeň skončila druhá séria My Hero Academia, ktorej vysielanie začalo ešte na jar. Nakoľko mám pozretých niekoľko šónen anime, superhrdinskej akadémii, ktorá sa v Japonsku dostáva na vrchol rebríčkov popularity, som neodolal. Za odmenu som bol prekvapený v každej epizóde, ktorých je dokopy 37. My Hero Academia je sviežim oživením žánru, kde po nindžoch, pirátoch a všelijakých iných nadľusky silných bojovníkoch prichádza rada na ľudí so supershopnosťami. Samozrejme nejde o prvé anime s takýmto námetom, no Academia to spracovala takmer perfektne. Midorija, hlavný hrdina, je obyčajný chlapec vo svete, kde ma takmer každý človek nejakú superschopnosť. Napriek tomu chce byť od malička superhrdinom, sleduje o nich všetky správy, robí si poznámky o ich schopnostiach a učí sa čo najlepšie, aby sa napriek všetkému mohol zapísať do akadémie pre budúcich superhrdinov. Vďaka jeho odhodlaniu, šikovnosti a dobrému srdcu sa mu nakoniec naskytne príležitosť nadobudnúť silu, po ktorej celé detstvo túžil. Získať a ovládnuť ju ale nebude ľahké a tak Midorija začína dlhú cestu za tým, aby sa stal najlepším superhrdinom. Oproti napríklad Narutovi, kde je často sila prezentovaná ako tímová práca je v My Hero Academia stavaná do popredia individualita hrdinov, kde sa každý z nich snaží stať najsilnejším, čím inšpiruje k postupu aj ostatných.
scifi.sk všehochuť - Trailer - Boku no Hero Academia Disclaimer
scifi.sk všehochuť - Trailer - My Hero Academia Season 1 trailer Disclaimer
Čo si ešte plánujem pozrieť?
Napriek tomu, že nám už začína ďalšia anime sezóna a s ňou tucty nových seriálov, ostalo zopár kúskov z leta, ktorým chcem dať šancu, i keď sa nejedná iba o seriáli v rámci sci-fi, fantasy a hororových žánrov.
Knight’s & Magic som zo začiatku leta držal čo najďalej od seba, pretože príbehov o tom, ako sa otaku alebo hard-core hráč videohier ocitne v inom svete, je ako húb po daždi. Knight’s & Magic je zasadené do sveta, kde proti sebe bojujú ľudia prostredníctvom veľkých robotov Silhouette Knights. Hlavný hrdina je, prekvapivo, mecha fanúšik a jeho cieľ ovládať raz veľkého robota je na dosah. Ako som vravel, titul ma na prvý pohľad neoslovil, no spojenie fantasy sveta s mecha robotmi mi dáva nádej, že Knight’s & Magic dokáže prekvapiť.
scifi.sk všehochuť - Trailer - Knight's & Magic Disclaimer
Princess Principal by sa najľahšie dalo opísať ako kreslený Charlieho anjeli v 19. storočí. Príbeh sa odohráva v alternatívnej minulosti v steampunkovom Londýne. V meste existuje veľký múr, ktorí rozdeľuje kráľovstvo na dve časti a partia piatich dievčat, ktorá žije na jednej strane múru, má za úlohu vyriešiť rôzne špionážne prípady.
scifi.sk všehochuť - Trailer - Princess Principal Disclaimer
Psychologická dráma Jókoso Džisurjoku Šijó Šugi no Kjošicu e, alebo ľahšie povedané, Classroom of the Elite, je zatiaľ posledným letným seriálom, ktorý mám v pláne pozerať a zároveň je to najviac obyčajný príbeh, bez štipky fantastiky, zo všetkých spomenutých. Odohráva sa na prestížnej vysokej škole, po ktorej absolvovaní ma každý 100% šancu zamestnať sa. Študenti nie sú na tejto škole obmedzovaný striktnými pravidlami v oblasti oblečenia a vecí, ktoré môžu do školy nosiť. Postupne sa ukazuje, že voľné pravidlá a tolerancia nezaručujú, že s každým študentom bude škola zaobchádzať rovnako. Iba tí najlepší sa budú mať na škole najlepšie.
scifi.sk všehochuť - Trailer - Classroom of the Elite Disclaimer

Peter 'BlackAssasin' Bagoňa

Peter 'BlackAssasin' Bagoňa
Fanúšik fantastiky v každej jej podobe. Na scifi.sk sa venuje anime a cosplayu ale občas sa pozrie aj na komiksy, mangu, videohry a stolové hry.

Súvisiace objekty SFDB

Diskusia

Buď prvý užívateľ a pridaj svoj príspevok do diskusie
 

Zostávajúci počet znakov:

(len pre registrovaných).

Registrovaný užívateľ
Login:
Heslo:
Zachovať prihlásenie po vypnutí prehliadača
Zaregistruj sa, a môžeš dostávať komentáre k témam a článkom, ktoré ťa zaujali.

Súvisiace objekty SFDB