Kira je ostrihaná! A je Bašír gej? (Hejterov sprievodca po DS9, epizóda 3)

Hlboký vesmír 9 hneď zo začiatku prepisuje históriu Star Treku! Objavuje sa prvá postava, ktorá vyzerá jako moja mama!
Aldeberan
Filmová história scifi
Dojmy z prvej dvojčasti si prečítajte tu!
A poďmne hneď k ďalšej časti.
Za doktorom Bašírom príde totálne teplý cardassiánsky krajčír, pretože sa očividne chce zoznámiť s jediným ďalším gejom na stanici. Bašír to ale nepochopí, na mostíku urobí hysterickú scénu a úplne sa strápni tým, že krajčíra označí za špióna.
StarTrek Deep Space Nine - Star Trek first gay couple?
StarTrek Deep Space Nine - Star Trek first gay couple? Disclaimer
Zvyšok posádky našťastie od trápnej chvíle zachráni náhla krízová situácia. Dve cardassiánske vojnové lode naháňajú bajoránsku bárku. Po pár výstreloch vybuchne a divák je prvý krát v seriáli vystavený klasicky zle urobenej a divno vyzerajúcej startrekovskej explózii. Babylon 5 mal oveľa lepšie efekty, všetky explózie v Star Treku vyzerajú, ako rozmazaná prskavka.
Našťastie pilota na poslednú chvílu teleportujú na stanicu. Kira ho hneď spozná, je to jej starý kamarát Usáma z bajoránskej Al-Káidy. Veď kto z nás nemá kamoša v globálnej teroristickej organizácii?
A v tom som si to všimol.
Kira sa nechala ostrihať!
StarTrek Deep Space Nine - Kira, preco?
StarTrek Deep Space Nine - Kira, preco? Disclaimer
Dlhé vlasy jej sadli viac. Mínus dva body, vyzerá moc ako moja mama.
Sisko sa pre zmenu zachová rozumne a teroristu na stanici mať nechce. To Kiru naserie a začne na Siska bonzovať, kde sa len dá, dokonca aj jeho šéfke. Udavačka jedna. Sisko sa ale zdrba od admirálky nezľakne a nevydá teroristu z Al-Káidy cardassiánskej spravodlivosti. Dôvod? Nechce nasrať Bajoranov. To dáva zmysel, ale prečo to nepovedal Kire hneď?
Kira a Usáma nám predstavia kúsok trochu nudnej bajoránskej politiky. Občianska vojna vyzerá zažehnaná, ale nie všetci Bajorania sú radi, že sa im do systému nasťahovala Federácia. A celkom ich chápem, vymeniť fašistov za komunistov nie je žiadna výhra, však to poznáme.
A potom (náhodou!) sa objavia na scéne tie dve klingonské sestry, čo sa v TNG nemali radi s Worfom a skúšali urobiť puč a tak. Bez irónie, toto je celkom cool. A tiež majú poriadny výstrih.
StarTrek Deep Space Nine - Klingonske mokre sny.
StarTrek Deep Space Nine - Klingonske mokre sny. Disclaimer
Ale najväčšie prekvapenie tejto časti je, že ten teplý cardassiánsky krajčír zo začiatku je naozaj zároveň aj špión! Keď pozve Bašíra k sebe do obchodu po záverečnej „aby si vyskúšal sako“, tak to najprv vyzerá na pokus o romantický večer. Ale potom dorazia sexy klingonky a my sa dozvieme, že Usáma je stále zlý a celý čas chce len vyrobiť technoblabla bombu a oni mu idú predať nejaké blabla k jeho technu.
Wow, kto by čakal, že terorista zostane teroristom?
StarTrek Deep Space Nine - Terrorist gonna terrorize
StarTrek Deep Space Nine - Terrorist gonna terrorize Disclaimer
Každopádne, zvyšok časti je predvídateľná nuda. Sisko pošle Kiru s Usamom na stretko s Klingonkami, pretože si neváži život svojej posádky. Niečo sa pokazí, Kira skoro zomrie, ale všetko dobre dopadne a zmysel celej tejto epizódy mi stále uniká.
Technoblábol týždňa: Bilitrium je kryštalický zdroj energie. Skombinujte ho s konvertérom antihmoty a máte mega bombu, čo dokáže zamoriť radiáciou polovicu hviezdneho systému. Ešte šťastie, že v Star Treku nie sú žiadne expanzívne mimozemské impériá, ktoré by takúto zbraň hromadného ničenia mohli využiť pri svojich výbojoch!
A jej výbuch tiež dokáže uzavrieť červiu dieru. Pamätajte na to, ak toto spomenú v seriáli ešte raz, tak zjem svoj klobúk.
Životný míľnik týždňa: Nič moc. Bašír nie je na cardassiánov. Chudák teplý krajčír nedostal ani pusu za pomoc. Kira je zjavne skúsená politička, ale zatiaľ jej politikárčenie pozostávalo z otravovania hodnostárov kvôli nepodstatným blbostiam.
Dejový vývoj týždňa: Bajoráni nemajú radi Federáciu, lebo si uvedomujú, že je to komunistická ríša zla.
Hodnotenie: 4 bajoránski Rikerovia z 10.
StarTrek Deep Space Nine - bajoran riker
StarTrek Deep Space Nine - bajoran riker
StarTrek Deep Space Nine - bajoran riker
StarTrek Deep Space Nine - bajoran riker
Predchádzajúce časti seriálu:

Aldeberan

Aldeberan
Filmový a seriálový recenzent. Profesionálny hejter a odkrývač toho najbizarnejšieho v pop-kultúre. Redakčný glos-majster.

Súvisiace objekty SFDB

Diskusia

Peter Molnár (Posledný vzdušný pirát Zemplína)
No náhodou, Kire (či Nerys ?) ten kratší účes sekne. ;-)
08.08.2017

Zostávajúci počet znakov:

(len pre registrovaných).

Registrovaný užívateľ
Login:
Heslo:
Zachovať prihlásenie po vypnutí prehliadača
Zaregistruj sa, a môžeš dostávať komentáre k témam a článkom, ktoré ťa zaujali.

Súvisiace objekty SFDB