Nové vydanie Marťana

Vydavateľstvo IKAR pripravuje nové vydanie Marťana od Andyho Weira. Už o chvíľu si budete môcť kúpiť knihu s filmovou obálkou. Nech sa páči prvý článok od tohto vydavateľstva na našej stránke, pár slov o Marťanovi a ukážka novej obálky.
Rose
Podpor scifi.sk 2 % z dane v roku 2024
„Som v riti. Zhodnotil som všetky fakty a došiel k vedecky podloženému záveru. V riti.“
Úprimne si povedzme, môže byť kniha, ktorá začína týmito slovami, zlá? Samozrejme, že nie. A veru ani nie je. Marťan od Andyho Weira vás pohltí od prvej strany a neodložíte ho až kým nedočítate. Kľudne vám to zaručím :)
Kniha je plná odborných odsekov a fráz ale keď sa botanik ocitne úplne sám na Marse a ide mu naozaj o život, inak sa ani nedá. Veľmi rýchlo si však zvyknete na jeho opisy a o chvíľu sa so všetkým tými CO2, rovermi, skafandrami, solmi a podobnými termínmi zžijete. Príbehu nechýba humor a nákazlivý optimizmus hlavného hrdinu. Zamyslite sa spolu so mnou, keby ste sa ocitli na jeho mieste, čo by ste robili? Sami, niekoľko miliónov kilometrov vzdialený od najbližšej civilizácie... Je to síce len kniha, ale jeho chuť žiť ma veľmi ovplyvnila keď som si na neho spomenula napríklad pri raňajšom vstávaní. Chvíľami som dokonca chcela uveriť, že je to podľa skutočnej udalosti. Celý čas sa nevzdáva a z každého dňa, z každej udalosti sa snaží vyťažiť čo najviac. Čas si kráti písaním denníka, ktorý dúfa, že ak sa mu niečo stane raz niekto nájde. Aby prežil pokúsi sa vypestovať zemiaky. Na Marse! Tiež bude potrebovať zásoby pitnej vody, ako a odkiaľ ju získa sa tiež dozviete. Veci, ktoré na Zemi považujeme za samozrejmosť sú na Marse otázkou života a smrti.
Marťan - druhé vydanie
Marťan - druhé vydanie Disclaimer
Marťan vo vydavateľstve IKAR vychádza v septembri 2015 už v druhom vydaní s úžasnou filmovou obálkou. Knihu si môžete objednať tu. Áno, kniha sa dočkala aj filmového spracovania s Mattom Damonom v hlavnej úlohe. Už v traileri vidieť, že film bude zážitok. Ak neveríte, posúďte sami:
The Martian - Trailer - Disclaimer
Často sa stáva, že film sa na knihu vôbec nechytá. Kniha býva vždy lepšia ako film. Najmä kvôli tomu, že každý človek má svoju fantáziu a inak mu pracuje predstavivosť. V tomto prípade si však myslím, že to bude vyrovnaný súboj. Mnohým veciam, ktoré si čitateľ v knihe predstavuje dá naozajstný rozmer až film. Kniha je zážitok, určite taký bude aj film.
Anotácia:
Pred šiestimi dňami sa astronaut Mark Watney stal jedným z prvých ľudí, ktorí pristáli na Marse.
Dnes nepochybuje, že bude prvý, kto na ňom aj zomrie.
Spočiatku úspešná misia na povrchu Marsu sa musí predčasne ukončiť pre piesočnú búrku, ktorá ohrozuje život posádky. Mark pri nej takmer zahynie, a keď sa preberie, nachádza sa v úplne novej životnej situácii. Ostal celkom sám na planéte, ktorá akoby sa ho zo všetkých síl pokúšala zabiť. Nemá ako oznámiť Zemi, že je nažive, a aj keby sa mu to podarilo, jeho zásoby ani zďaleka nepostačujú, aby prežil do príletu ďalšej kozmickej lode.
Na druhej strane aj tak asi nebude mať dosť času, aby zomrel hladom. Poškodené vybavenie, kruté marťanské prostredie a starý známy „ľudský faktor“ so svojimi prešľapmi a chybami ho môžu zabiť oveľa skôr.
Mark však nie je ochotný len tak to vzdať. Vďaka svojej vynaliezavosti, technickým schopnostiam a zarytému odhodlaniu vytrvalo bojuje s jednou neprekonateľnou prekážkou po druhej. Vystačí mu silná vôľa a hlboké znalosti na to, aby prekonal neprekonateľné?
Marťan. Prvé slovenské vydanie (Ikar, 2014)
Marťan. Prvé slovenské vydanie (Ikar, 2014) / Zdroj Disclaimer
Autor článku: Jana Uherčíková - IKAR

Rose

Rose
Knižná recenzentka, bývalá porotkyňa Martinus Cena Fantázie, koordinátorka súťaže Mikropoviedok na scifi.sk

Súvisiace objekty SFDB

(2011)

Marťan

Diskusia

Adhara
Z akého dôvodu sa robí druhé vydanie a nie dotlač? Či je tým dôvodom nová obálka? :-)
Som zvedavá, ako sa tie rozsiahle monológy a výklady z knihy podarí previesť do filmu...
20.08.2015
mayo
asi som divný, ale knihu som asi v polovici odložil nazad na policu :) nie že by bola zlá, to vôbec nie, napísaná je skvele - len ma nejako prestala zaujímať, možno to bude tým, že sa dej okolo hlavného hrdinu obmedzuje na interakcie s prostredím, a z toho sa toľká dynamika, zvraty, psychológia, ako zo skupiny postáv, asi proste vytĺcť nedá. nech je tam snahy o napínavosť koľko chce, v podstate od začiatku vieme, že to prežije, miestami sa to zvrháva na opis pracovného postupu, ktorý má v sebe navyše mnoho dier, pretože autor nie je povolaním botanik, chemik, fyzik, astronóm či kozmonaut, ale programátor. takže, jediné, čo mu uverím, je, že je za istých okolností snáď možné prepisovať program v pristávacom module, ale to ostatné už nie, napríklad, že má ten modul len jednu anténu a žiadnu záložnú, a podobné nezmysly :D
21.08.2015
Adhara
Druhá polka knihy bola aj tak horšia. :-) Z psychológie by sa podľa mňa dalo vytĺcť viac, ale o to autorovi asi nešlo, mám dojem, že z toho chcel urobiť také ľahké čítanie, aké sa len pri zachovaní akej-takej technologickej realistickosti dá. Inak, anténa bola jedna len na habe, tri boli v odletovom module, hovorí o tom tuto tento úryvok: http://riddicksrealm.blogspot. sk/2015/06/andy-weir-martan-uk azka.html Tých faktických dier škoda, ale čo čítam hodnotenia, zatiaľ vadili len nejakým dvom-trom ľuďom, ostatným skôr, ako sa zdá, by na presvedčenie stačilo aj menej.
22.08.2015

Zostávajúci počet znakov:

(len pre registrovaných).

Registrovaný užívateľ
Login:
Heslo:
Zachovať prihlásenie po vypnutí prehliadača
Zaregistruj sa, a môžeš dostávať komentáre k témam a článkom, ktoré ťa zaujali.

Súvisiace objekty SFDB

(2011)

Marťan