Hand of Fate (2015, Defiant Development)

Už dlhší čas chýbala hra, ktorá by priniesla čaro stolových hier, balíkov kariet, deckbuildingu a všetkých tých vecí, ktoré na týchto hrách máme tak radi. Hand of Fate okrem toho ponúka aj akciu v súbojoch v reálnom čase a rozhodovania, ktoré majú získať hoc aj nepatrnú výhodu nad neprajnosťou osudu. Vitajte v hre Hand of Fate.
Filmová história scifi
Hand of Fate - Scéna - Titulná snímka
Hand of Fate - Scéna - Titulná snímka / Zdroj Disclaimer
Hra začína pekne, mysticky, vstupom do chrámu. Ako na mnohých miestach inde, aj tu sedí záhadný muž, s tvárou zahalenou látkou, ktorý nás varuje, aby sme odišli. Pretože ak raz začneme hrať, musíme vytrvať až do neistého konca.
Mystika je v hre všadeprítomná. Z kariet, ktoré sú veľmi precízne a atraktívne spracované, doslova dýcha atmosféra RPG-čky v textovom štýle. Na výber je vždy niekoľko možností, každé rozhodnutie so sebou nesie následky. Pozitívne, v prípade zlej kombinácie veľmi negatívne, až fatálne. Perfektne to dopĺňa postava Dealera, ktorý na jednu stranu pomáha a ľutuje hráča pri zlých rozhodnutiach, na vyváženie však skoro neustále chŕli cynické poznámky, ak si to hráč zľahčuje, k tomu aj úvahy o samotnej podstate hry a jej paralely s reálnym životom.
Hand of Fate - Scéna - Hra na život a na smrť
Hand of Fate - Scéna - Hra na život a na smrť Disclaimer
Niektoré udalosti pri sebe nesú súboje, kedy Dealer potiahne určené množstvo kariet z tzv. balíka príšer. Potom začína súboj, ktorý so sebou nesie odmenu, je však potrebné ho prežiť. V tom pomáhajú rôzne zbrane, brnenia, prstene, požehnania a kliatby, ktoré hráč v priebehu hry zbiera. Samozrejme, čím ďalej hráč ide, tým tvrdšie sú postihy a menšie benefity, ktoré môže hráč dostať.
Základom je teda stavba balíka, kde si hráč vyberie preferované vybavenie, udalosti a najnovšie aj svoj osud (voľba obtiažnosti, či iného spestrenia, upresním nižšie). Prirodzene, je potrebné brať na zreteľ aj silné a slabé stránky protivníkov, čiže, ak mám ako hlavných súperov kostlivcov, zoberiem zbrane so svätým (holy) poškodením, na jašteričiarov zasa platí mráz (frost) a podobne. Tento spôsob je hlavným pri skladaní balíka na tzv. story mód.
Hand of Fate - Scéna - Kabinet šampiónov
Hand of Fate - Scéna - Kabinet šampiónov Disclaimer
Tým sa dostávame ku ďalšiemu fenoménu a to je možnosť hrať tzv. story mód, čiže akúsi kampaň, kde postupne hráč vyzve dvanástich šampiónov a nakoniec aj samotného Dealera, alebo „endless“, kde balík určuje Dealer z dostupných kariet a ide len o to, ako ďaleko hráč dokáže zájsť.
K hrám neodmysliteľne patrí aj hudba a tu stavili vývojári na osvedčenú kartu. Jeff van Dyck (môžete ho poznať napríklad zo série Total War) vystrojil krásne arabsky ladený soundtrack, ktorý len dokresľuje mystickú a miestami pod kožu idúcu atmosféru hry. Moje najobľúbenejšie skladby sú Life and Death, Welcome to the Game, Deal of the Millenia, Dead Skin, Dune Storm, Hand of Fate (instrumental) a Hand of Fate, kde si opäť strihla skvelý výkon aj jeho manželka Angela v úlohe vokálov.
Hand of Fate - Scéna - Fate's Folly (maska)
Hand of Fate - Scéna - Fate's Folly (maska) Disclaimer
Vývojári pridali aj dva datadisky, prvým bol Wildcards, kde pribudlo deväť nových osudov, udalostí a výstroje, každý z osudov má svoje špecifiká a hra tak naberá na znovuhrateľnosti. DLC je nutné zakúpiť samostatne.
Druhým a zatiaľ posledným je Murder at Sea, ktorý je súčasťou samotnej hry a prináša nové karty, vybavenia a epický boss-fight, ktorý patrí suverénne k najväčším výzvam. Spracovanie je ale veľmi dobré a stojí za to. Občas môžete mať pocit, že sa hrá nedá prejsť, alebo podobne, ale vedzte, že hra sa hrdí prívlastkom „roguelike“ a robí to veľmi dobre, takže na konci je to de facto hra, ktorá vás necháva vyhrať. Teda to, čo sa od tohto žánru dá očakávať.
Hand of Fate - Scéna - Súboj s kostlivcami
Hand of Fate - Scéna - Súboj s kostlivcami / Zdroj Disclaimer
Vytkol by som akurát niekoľko bugov a glitchov, väčšinou ide o mŕtvoly nepriateľov, ktoré odkopnete do textúry, občas sa ale stane, že pri uhýbaní sa príšere ju zachytíte a tlačíte pekne pred sebou, na dôvažok vám ešte klepne sekeromlatom po hlave. Stáva sa to len občas a preto som za to hodnotenie nestrhol.
Hand of Fate - Scéna - ...vyberte múdro! :-P
Hand of Fate - Scéna - ...vyberte múdro! :-P Disclaimer
Čo teda dodať na záver. Ak máte radi hry, ktoré majú v sebe ducha starých stolových hier, rpg-čiek a kartových hier so skladaním vlastného balíka a ešte si pri tom aj radi zabojujete, v Hand of Fate sa určite nesklamete.
Titul: Hand of Fate
Žáner: Roguelike RPG
Prevedenie: Board Card Game with Real-time Fights
Mód: Singleplayer
Vývojár: Defiant Development
Dátum vydania: 17.02.2015
Klady
+Roguelike kartová hra
+Vzhľad pripomínajúci stolové hry
+Výborne spracované súboje
+Znovuhrateľnost
+Umelecký štýl kariet, animácie
+Silná atmosféra, vyladený príbeh a mystika
+Hudba
Zápory
-Občasné bugy a glitche – zachytenie nepriateľa a utŕžené zranenie napriek vyhýbaniu sa
-Element šťastia
Celkové hodnotenie: 100/100 (s výhradami ale predsa ;-) )
Páperíčko

Marek Páperíčko Brenišin

Marek Páperíčko Brenišin
Recenzent filmov a hier, nadšenec do scifi, fantasy, cudzie mu ale nie je ani anime. Ak nepíše recenzie, zastihnete ho pri písaní poviedok, či už pre seba, alebo v rámci súťaží. Pravidelný účastník Poviedok na počkanie.

Súvisiace objekty SFDB

Diskusia

Kr4b
Až dostanem pc späť z opravy, určite to skúsim :-)
14.07.2015
Marek Páperíčko Brenišin
Varujem ale, občas to dáva dobrý rage :-D ale odporúčam, roguelike ako sviňa, ale veľmi zlatá hra :-)
14.07.2015
jurinko
Co znamena "roguelike"?
14.07.2015
Marek Páperíčko Brenišin
Roguelike is a subgenre of role-playing video games, characterized by procedural level generation, turn-based gameplay, tile-based graphics, permanent death of the player-character, and typically based on a high fantasy narrative setting.
toť definícia na wikipedii a v prípade tejto hry som nezaznamenal výchylku ;-)
19.07.2015

Zostávajúci počet znakov:

(len pre registrovaných).

Registrovaný užívateľ
Login:
Heslo:
Zachovať prihlásenie po vypnutí prehliadača
Zaregistruj sa, a môžeš dostávať komentáre k témam a článkom, ktoré ťa zaujali.

Súvisiace objekty SFDB