Dobrodružstvo v Angouleme - D mínus 1

Vo francúzskom mestečku Angouleme dnes štartuje tretí najväčší festival komiksového umenia na svete a scifi.sk má na ňom svojho zástupcu! Ako teda vyzeral Šaňov včerajší príchod do centra komiksového diania na pár nasledujúcich dní na svete?
Podpor scifi.sk 2 % z dane v roku 2024
Celé to začalo nevinne, keď som sa pred dvoma rokmi vo Viedni stretol s Xavierom, vydavateľom francúzskeho komiksového časopisu Scarce, a Timom, komiksovým ilustrátorom z USA, ktorý sa zastavil v strednej Európe počas jeho cesty po starom kontinente. Hneď ma prijali do svojej skupiny geekov, ktorá každoročne navštevuje francúzsky festival komiksu v malom mestečku Angouleme. To som ešte nevedel, že sa tu raz naozaj objavím.
Festival International de la Bande Dessinée d'Angoulême - Plagát - 1
Festival International de la Bande Dessinée d'Angoulême - Plagát - 1 / Zdroj Disclaimer
Je streda, 28. januára, skoro 13 hod. Do Paríža som pricestoval včera. Som rád, že som tak urobil, pretože môj TGV (té-žé-vé, francúzsky rýchlovlak) z Frankfurtu mal problémy s motorom, ktoré sa pretavili do viac ako hodinového meškania, a ak by sa tak stalo dnes, tak by som už adrenalínovo vrel, aby som stihol plánovaný prípoj do Angouleme. Pri veži Montparnasse v malom bistre La Marine stretávam Tima a Xaviera na obed. Krátko prebehneme následujúce dni, Tim sa ma pýta, čo očakávam. Po krátkom premýšľaní hovorím, že neviem, čo očakávať – na väčšom západoeurópskom cone či festivale som ešte nebol a neviem, či moje skúsenosti z ComicConu v americkom Phoenixe alebo StarCityConu v Houstone sú relevantné. Tim krúti hlavou. Toto je trochu iná káva, zdá sa mi. Veď prečo nie – Festival International de la Bande Dessinée d'Angoulême (Angoulemský medzinárodný festival komiksu) je tretí najväčší festival tohto žánru vo svete, po Comikete v Japonsku a Lucca Comics and Games v Taliansku. Žiadna malá ryba teda. Ak ste o ňom ale doteraz nepočuli, nič si z toho nerobte. Ak tu ale prídete, buďte ale pripravení na viac ako 200.000 návštevníkov a vystavovateľov z celej Európy. A tento rok, po Charlie Hebdo, sa tu toho očakáva ešte viac.
Festival International de la Bande Dessinée d'Angoulême - Scéna - 1 - Tim a Xavier na ceste na stanicu
Festival International de la Bande Dessinée d'Angoulême - Scéna - 1 - Tim a Xavier na ceste na stanicu Disclaimer
Po výdatnom obede sa premiestňujeme na Gare Montparnasse, aby sme sa stretli s ostatnými z našej skupiny a o 14:44 už náš vlak vyráža smerom do Angouleme. Čoskoro sa zoznamujem s babami, ktoré sedia vedľa mňa v rade. Tiež cestujú na festival – neskôr zisťujem, že tak robí skoro 90 % celého vlaku. Sú skupinou, ktorá tvorí nezávislé komiksy v Taliansku a na festivale nie sú prvýkrát. Giorgia mi rozpráva, ako pri ceste vlakom na minuloročný festival niečo kreslila na počítači, keď sa k nej prihovoril chlap sediaci vedľa a začal sa na jej prácu vypytovať. Následne vysvitlo, že robí ilustrátora pre Marvel, DC a ďalšie vydavateľstvá. Veru, aj takých tu stretnete. Vymeníme si s Giorgiou kontakty, sľubujem, že sa ako zástupca tlače prídem na nich pozrieť, berieme kufre a vystupujeme.
Festival International de la Bande Dessinée d'Angoulême - Scéna - 2 - Dievčatá z Teiery vo vlaku
Festival International de la Bande Dessinée d'Angoulême - Scéna - 2 - Dievčatá z Teiery vo vlaku Disclaimer
Angouleme nás privíta hmlou, mrholením a Marie Cloude, našou domácou, u ktorej máme zarezervované izby. Pätdesiat tisícové mestečko bude počas nasledujúcich dní praskať vo švíkoch. Hotelov je málo a domáci teda poskytujú zvyšné kapacity. Na pár dní tu všetci žijú komiksom a vyzerá to tak, že si toho vážia. Cestou autom na výstavisko k registrácii si všímam vlajky oznamujúce festival s kreslenou mačkou, ktorá je symbolom festivalu. Veľké tabule hlásia, ktorými jednosmerkami v stredovekom centre sa musíte vydať, aby ste sa dostali na miesto činu – špecificky pre vystavujúcich alebo hostí.
Festival International de la Bande Dessinée d'Angoulême - Scéna - 3 - Príchod do Angouleme
Festival International de la Bande Dessinée d'Angoulême - Scéna - 3 - Príchod do Angouleme Disclaimer
Po niekoľkých zátačkách v tesných uličkách malý pežotík Marie-Claude zastavuje v centre pred radnicou. Baroková budova na vŕšku je honosnou stavbou, ktorá sa teraz mení na centrum diania. Registrácia a celá administratíva festivalu spolu s tlačovým centrom je na tomto mieste. A veru, stojí to za to. Miestnosť pre tlač je nádherná. Tele 2 už robí svoju reportáž, vzadu sa pripravuje barový pult pre hostí. Palec hore.
Festival International de la Bande Dessinée d'Angoulême - Scéna - 4 - Press Room
Festival International de la Bande Dessinée d'Angoulême - Scéna - 4 - Press Room Disclaimer
Spolu s Christopheom a Xavierom sa presúvame do nášho stanu hneď vedľa radnice. Mesto nemá ani výstavné kapacity na to, čo sa z malého festivalu stala svetová Mekka komiksu, každé námestie je zaplnené šiatrami, v ktorých nájdete jednotlivé žánrové alebo priemyselné skupiny – alternatívny komiks, profesionálov, samotný pavilón tu má tento rok Čína a ďalší je venovaný ostatnému umeniu z Ázie. Cez dvadsať ďalších výstavných miest obsahuje práce niekoľkých svetových umelcov alebo kultových komiksov (Calvin a Hobbes, Džiro Taniguči, Jack Kirby, Jim Curious, Asterix a ďalší). Xavierov magazín Scarce je v alternatívnej sekcii. Na stánok pripevníme pripravené meno, komiksy a magazíny strčíme pod stolík. Na dnes sme tu skončili.
Festival International de la Bande Dessinée d'Angoulême - Scéna - 5 - Stan Nový Svet
Festival International de la Bande Dessinée d'Angoulême - Scéna - 5 - Stan Nový Svet Disclaimer
Festival International de la Bande Dessinée d'Angoulême - Scéna - 6 - Christophe pri stánku
Festival International de la Bande Dessinée d'Angoulême - Scéna - 6 - Christophe pri stánku Disclaimer
Festival International de la Bande Dessinée d'Angoulême - Scéna - 7 - Priestor v stane
Festival International de la Bande Dessinée d'Angoulême - Scéna - 7 - Priestor v stane Disclaimer
Večer strávime spolu v malej reštaurácii. Jej steny zdobia originálne kresby komiksu, ktorý rozpráva históriu mesta Angouleme. Komiks si následne môžete prečítať počas večere. Steve a Fred počas čakania na hlavný chod vytiahnu svoje zápisníky, začnú do nich skicovať. Fred je o chvíľu hotový – jeho kresby znázorňuje nás všetkých, ako blúdime ulicami Angouleme (seriózne, stalo sa to).
Festival International de la Bande Dessinée d'Angoulême - Scéna - 9 - Fred a Steve kreslia v reštaurácii
Festival International de la Bande Dessinée d'Angoulême - Scéna - 9 - Fred a Steve kreslia v reštaurácii Disclaimer
Keď sa dostanem na WC reštaurácie, prekvapí ma dokonca aj na tomto mieste Gaston! Nedá sa nepozrieť doň. ;)
Festival International de la Bande Dessinée d'Angoulême - Scéna - 8 - Gaston na záchode
Festival International de la Bande Dessinée d'Angoulême - Scéna - 8 - Gaston na záchode Disclaimer
Zajtra ma čaká prvý deň na Angouleme, takže neponocujem, hoci Marie-Claude ma presviedča, aby som si dal ďalší pohárik koňaku...

Alexander Schneider

Alexander Schneider
Knižný a filmový recenzent, bývalý porotca súťaže Martinus Cena Fantázie, propagátor a predseda Združenia fanúšikov Babylonu 5 na Slovensku. Scifi, fantasy, horor: Herbert, Holdstock a Lumley.

Diskusia

Buď prvý užívateľ a pridaj svoj príspevok do diskusie
 

Zostávajúci počet znakov:

(len pre registrovaných).

Registrovaný užívateľ
Login:
Heslo:
Zachovať prihlásenie po vypnutí prehliadača
Zaregistruj sa, a môžeš dostávať komentáre k témam a článkom, ktoré ťa zaujali.

Ďalšie články a poviedky v téme Angouleme 2015

Margaret Atwood píše pokračovanie Príbehu služobníčky

Bombastická správa spoza oceána! Bude pokračovanie Príbehu služobníčky!

Dobrodružstvo v Angouleme - Deň druhý

Druhý deň na Medzinárodnom festivale komiksu v Angouleme: interview s nemeckými spolkom pre komiks a anglickým vydavateľstvom Nobrow. Šaňo sprevádza po udalostiach druhého dňa.

Dobrodružstvo v Angouleme - Deň prvý

Včera začal vo fracúzskom Angouleme jeden z najväčších festivalov komiksového umenia na svete - z miesta diania o ňom bloguje Šaňo.

Dobrodružstvo v Angouleme - D mínus 1

Vo francúzskom mestečku Angouleme dnes štartuje tretí najväčší festival komiksového umenia na svete a scifi.sk má na ňom svojho zástupcu! Ako teda vyzeral Šaňov včerajší príchod do centra komiksového diania na pár nasledujúcich dní na svete?