HBO chystá legendárnu Nadáciu!!!

Dnes v noci sa na internetových stránkach objavila správa, že HBO chystá v spolupráci s Jonathan Nolanom adaptáciu Asimovovej Nadácie.
cyberstorm
Podporte scifi.sk
Foundation - Plagát - 2
Foundation - Plagát - 2 / Zdroj Disclaimer
Podľa internetových stránok, chystá HBO v spolpráci s Jonathan Nolanom Nadáciu. Malo by ísť o adaptáciu všetkých troch kníh Asimovovho opus magnum. Môžeme sa teda tešiť nielen na Nadáciu (Foundation), ale i na Nadáciu a Ríšu (Foundation and Empire) a Druhú Nadáciu (Second Foundation). Nolan by mal v projekte pôsobiť na pozícii scenáristu. Nie je to jeho prvý seriálový projekt (v súčasnosti pracuje na seriáli Westworld, taktiež pre HBO), a už vôbec nie prvá práca so scenárom. Koniec koncov, na väčšine filmov jeho staršieho brata, Christophera, ako napr. The Prestige, The Dark Knight či Dark Knight Rises figuroval ako spolutvorca, na najnovšom Interstellar ako spolu-scenárista.
Foundation - Plagát - 1
Foundation - Plagát - 1 / Zdroj Disclaimer
Ako sa sám Jonathan už v minulosti vyjadril, Nadácia patri medzi jeho najobľúbenejšie knihy. Treba poznamenať, že pár pokusov o sfilmovanie tu už bolo aj v minulosti: v 1998 sa o ňu snažila spoločnosť New Line Cinema, v 2008 sa o niečo podobné snažili zas Warneri. O rok neskôr, v 2009 skúpil práva Columbia Pictures (Sony) a Nadácia mala vzniknúť pod taktovkou Rolanda Emmericha. Od vtedy nebolo o rojekte ani slychu. Aby sme však neostali len pri neuskutočnených projektoch, britská BBC sa celú trilógiu Nadácie podarilo predsa len adaptovať, i keď v podobe rádiového vysielania – a to konkrétne v podobe 8 dielnej série z roku 1973, ktorá bola reprízovaná v r. 2003.
Foundation and Empire - Plagát - 1
Foundation and Empire - Plagát - 1 / Zdroj Disclaimer
A o čo vlastne ide? V budúcnosti je Zem, spolu s ďalšími planétami členom Hviezdneho Impéria. To zjednocuje ľudí už niekoľko tisíc rokov – a zdá sa že niekoľko tisíc rokov tu v neochvejnej podobe aj bude naďalej. Neotrasiteľné., Večné. Opak je však pravdou. Matematik a sociológ v jednej osobe, Hari Seldon na základe svojich matematických výpočtov a teoretického modelu novej vedy zvanej psychohistória, predpovedá, že Ríša bude existovať už len pár rokov, maximálne desaťročí. A potom nastane tridsaťtisíc rokov temnoty a barbarstva, kým nedôjde k vzostupu novej Ríše. Preto sa rozhodne potajomky založiť Nadáciu, pomocou ktorej je možné skrátiť dobu temna na desatinu...
Foundation - Plagát - Isaac Asimov
Foundation - Plagát - Isaac Asimov / Zdroj Disclaimer
Nadácia je prvou knihou z pôvodnej trilógie (ostatné diely sa volajú Nadácia a Ríša a Druhá Nadácia), ktorá bola neskôr rozšírená o viaceré prequely a sequely, a po spojení s Asimovovou sériou o robotoch dala vzniknúť komplexnému univerzu RoboNadácie. Napriek svojmu veku (prvá časť Asimovovi vyšla časopisecky v Astoundingu už v roku 1942) sa Nadácia neustále teší veľkej obľube (v roku 1966 získala špeciálne ocenenie v rámci Hugo Award ako Najlepšia séria všetkých čias), o čom svedčí aj neustále nové vydania.

cyberstorm

cyberstorm
Fanúšik scifi, knižný recenzent. Poviedkový beta-reader a porotca poviedkových súťaží scifi.sk, koordinátor Poviedok na počkanie.

Súvisiace objekty SFDB

Diskusia

Bester (Anonym)
Teším sa veru, snáď neostane len pri plánoch. Nemám síce potrebu vidieť Nadáciu v akejkoľvek audiovizuálnej podobe, vystačím si s knihami, ktoré som čítal x krát (prvú asi 10-krát v troch jazykoch:), ale keď už to musí byť, tak lepšie ako v kombinácii HBO + Jonathan Nolan to asi nemohlo dopadnúť. Možno ešte keby tam bol zakomponovaný aj Strazcynski :)
12.11.2014
andrej android praznovsky
Teším teším.
14.11.2014

Zostávajúci počet znakov:

(len pre registrovaných).

Registrovaný užívateľ
Login:
Heslo:
Zachovať prihlásenie po vypnutí prehliadača
Zaregistruj sa, a môžeš dostávať komentáre k témam a článkom, ktoré ťa zaujali.

Súvisiace objekty SFDB