SyFy seriály - prehľad projektov

SyFy chystá nové seriály. A nepôjde o žiadne slaďučké fantasy pre násťročné upíro fanynky, ale o riadne nadupané scifi a a space opery!!!!
cyberstorm
Podporte scifi.sk
Ehmmmm, ako to povedať? Poďme na to takto: je tomu už niečo vyše roka, čo sa predstaviteľ kanálu SyFy nechal počuť, že plánujú nové seriály. S mnohými, ako napríklad Defiance, Helix či Dominion sme sa mali možnosť už stretnúť. Z Nation, postapo zombie dráma sa už naplno vysiela a u iných, ako napr. zoserializovania klasickej časovky 12 Monkeys alebo šesť hodinovej mini sérii Ascension o generačnej vesmírnej lodi z konca 60-tych rokov, sme mali možnosť si pozrieť trailer.
A čo zvyšok? Poďme sa teda juknúť najskôr na tie potvrdené:
Prvou z nich, už dávnejšie známou, je adaptácia space operovej pecky The Expanse (Expanzia) z pier Daniel Abrahama a Ty Franckeho (tí vystupujú pod spoločným alter egom James S. A. Corey). V USA sú z celkového plánovaného počtu deviatich románov vonku už prvých päť dielov (Leviathan Wakes, Caliban´s War, Abaddon´s Gate, Cibola Burn, chystá sa Nemesis Games) + nejaké tie novely a poviedky (Drive, The Churn, The Butcher of Anderson Station a Gods of Risk). Prvá časť cyklu, Leviathan Wakes, popisuje pátranie po zmiznutej žene naprieč celou Slnečnou sústavou a odhalenie obrovskej konšpirácie. Kniha by by mala dostať podobu série s desiatimi jednohodinovými epizódami. Ak sa seriál osvedčí, mali by nasledovať ďalšie série. Scenár majú na starosti Mark Fergus a Hawk Ostby (scenáre pre Children of Man alebo Cowboys, Iron Man či Cowboys and Aliens), spolu s Naren Shankarom (má na svedomí viacero zárezov s podobe scenárov a produkcie ST: DS9, ST: Voyager, SeaQuest, Outer Limits a i. ). V havných úlohách sa predstavia Thomas Jane, Steven Strait, Shohreh Aghdashloo. Premiéra je plánovaná na budúci rok.
Childhood's End - 2
Konec dětství. Druhé české vydanie (Baronet, 2005).
Ďalšou potvrdenou knižnou adaptáciou je Chilhoods End (Koniec detstva), román od veľmajstra A. C. Clarka. Príbeh popisuje príchod mimozemšťanov, Overlordov, ktorí sa nápadne podobajú na isté bytosti, a udalosti, ktoré po ich príchode nasledujú. Treba uviesť, že román patrí k zlatému fondu svetovej SF a bol v 2004 nominovaný na cenu Retro Hugo za rok 1954. O adaptáciu knihy v minulosti uvažoval Stanely Kubrick či gitarista Richie Havens. V podaní syfy pôjde o 6-hodinovú minisériu produkovanú Michaelom DeLuca (The Social Network) a štúdiom Universal Cable Productions. V hlavnej úlohe sa predstaví Charles Dance (Tywin Lannister z GoT). Premiéra: 2015.
3001: The Final odyssey - Plagát - 3001: The Final odyssey cover 1
3001: The Final odyssey - Plagát - 3001: Poslední odysea (Laser, 2014)
A keďže Clarka je evidentne vždy málo, pár dní dozadu bola potvrdená aj adaptácia Vesmírnej odysei. Teda, nie tej 2001, a ani 2010, ale rovno posledného čriepka Clarkovho opusu, 3001: The Final Odyssey (3001: Posledná odysea). Príbeh by mal ísť v stopách predchádzajúcich dielov a mal by sa zamerať na tajomstvá legendárnych monolitov, ich tvorcov a budúcnosť ľudstva. Dej knihy popisuje čo nastalo potom, čo v 1000 rokov vzdialenej budúcnosti našli zmrznuté telo Frank Poolea, jedného z hlavných hrdinov 2001. Scenár by mal mať na starosti Stuart Beattie (scenár pre Pirátov z Karibiku) a na pozícii výkonných producentov by sa mali nachádzať David W. Zucker, Clayton Krueger a Ridley Scott. Po tom, čo sme mali možnosť si pozrieť 2001 aj 2010, by už do zbierky chýbala iba 2061.
Ďalším potvrdeným projektom je seriál Hunters (Lovci). 13 dielny serial, ktorý vznikne na zálade románu Alien Hunter od Whitley Striebera. Pátranie po svojej zmiznutej žene privedie policajta k objavu tajnej vládnej jednotky loviacej teroristov, ktorí nie sú tak úplne z tejto planet. Premiéra sa plánuje na rok 2016.
Okrem uvedených sa už dávnejšie spomínalo množstvo ďalších. Tu je zopár z nich:
Blake's 7 - Plagát - logo
Blake's 7 - Plagát - Blake´s 7
Blake's 7 - Plagát - Liberator
Reboot Blake's 7. Pôvodný Blake’s 7 bola TV space opera z konca 70-tych rokov vezúca sa na úspechu filmových Star Wars. Príbeh o odboji hrdinskej posádky hviezdoletu Lebartor proti diktátorskej Federácii vydržal autorom na 52 dielov a v audiopodobe pokračuje dodnes (a podľa wiki zrejme aj bude pokračovať minimálne do augusta budúceho roku). V apríli minulého roku rokovalo BBC a SyFy o možnom uvedení rebootu serialu po spôsobu obnovenej Battlestar Galactica. O niečo sa objavili správy o objednávke 13 tich epiz´d prvej série. A od vtedy je ticho... Pilotnú epizódu mal písať Joe Pokaski (Heroes) a režírovať Martin Campbell (Casino Royale).
Old Man's War - Plagát - Old Man's War cover
The Ghost Brigades - Plagát - The Ghost Brigades cover
Ghost Brigades (Brigády duchov): Román Old Man’s War (Vojna starého muža) John Scalziho vznikol len pred necelými styrmi rokmi, a už sa stihol zpísať medzi klasiku Military Science Fiction. Preto SyFy pred nedávnom oznámila plán adaptácie Scalziho diela. Hoci by názov Ghost Brigades napoveda, že pôjde o zoserializovanie až druhej knihy (názov druhej knihy v sérii je skutočne Ghost Brigades), opak je pravdou. Ako sa vyjadril tvorca a režisér v jednej osobe, Wolfgang Petersen, seriál bude obsahovať prvky všetkých vydaných kníh a názov Brigády duchov bol uprednostnený pred názvom Vojna starého muža jednoducho preto, lebo to znie viac sexi. V každom prípade by malo ísť o čistú military science fiction popisujúcu osudy John Perryho, ktorý sa vo veku 75 rozhodol vstúpiť do armády.
Ringworld - Plagát - Ringworld cover
Ringworld - Plagát - Prstenec (Baronet, 2000)
Ďalšia miniséria by podľa správ mala byť postavená na Hugom, Nebulou a Locusom ocenenom románe Ringworld (Prstenec) od hard sci fi nestora Larryho Nivena. Dej knihy opisuje medzihviezdnu výpravu na obrovský konštrukt v tvare prstenca obopínajúci hviezdu. V príbehu sa stretávame so všetkými najdôležitejšími mimozemšťanmi, vystupujúcich v Nivenovom známom vesmíre. A tak tu stretávame popri človeku aj Kzina (mačkovitý druh, ktorý s ľuďmi prehral vojnu a teraz im slúži), Piersonovho Bábkara (tvor podobný pštrosovi s dvoma hlavami a troma nohami) a protektorov. Plánovanú podobu štvorhodinovej minisérie by mal mať na starosť Michael Perry (The River, Paranormal Activity 2).
The Man in the High Castle - Plagát - The Man in the High Castle cover 1
The Man in the High Castle - Plagát - Muž z vysokého zámku (Laser, 1992)
The Man in the High Castle (Muž z vysokého zámku): Vo februári 2013 bola do sveta vypustená správa o adaptácii kultovej knihy z pera Phillip K. Dicka. Malo ísť o štvordielnu minisériu s Ridley Scottom a Frank Spotnitzom ako výkonnými producentmi, pričom na produkcii sa mali zúčastniť aj spoločnosti ako Scott Free Prods., Headline Pictures, Electric Shepherd Prods. a FremantleMedia. Román je príbehom z alternatívneho vesmíru, kde druhú svetovú vojnu spojenci prehrali a USA je, podobne ako u nás povojnové Nemecko, rozdelené na dve okupačné zóny. Východná polovica je pod správou Nemecka, kým západnú časť USA okupujú Japonci. A podobne ako v našom svete, i v Dickovej alternatívnej histórii sa vzťahy medzi bývalými spojencami osi dostali na úroveň mŕtveho bodu a panuje medzi nimi studená vojna… Najnovšie informácie naznačujú, že do sfilmovania pilotnej časti sa v októbri tohto roku nečakane pustil Amazon.com, ktorú plánujú vysielať cez stream video prostredníctvom webu...
Infinity: Podľa magazínu The Hollywood Reporter, príbeh začína objavením mimozemskej flotily pri Plute. Zem ako odpoveď vyšle k Plutu jedinú medzihviezdnu loď postavenú na základe mimozemskej technológie získanej v 60-tych rokoch. Ale potom, čo loď konečne dosiahne predvoj mimozemskej flotily padne je skrz objavenú červiu dieru odhodená do neznámeho vesmíry s cieľom nájsť cestu domov. Tvorcom by mal byť Javier Grillo-Marxuach (The Middleman)a produkovaná spoločnosťami Berman/Braun a Universal Television.
Orion: seriál od tvorcov Alphas, Ron Milbauera a Terri Hughes. Príbeh je zameraný na Orion, ženskú lovkyňu pokladov, ktorá sa ženie za cennými vesmírnymi artefaktmi. Popri tom sa ale snaží dať dohromady čriepky svojej vlastnej tajomnej minulosti. Celý príbeh sa odohráva na pozadí vojenského konfliktu ľudí a mimozemskej rasy. A hoc má Orion isté špeciálne schopnosti, nie je tak úplne rozhodnutá, či ich použije pre svoje vlastné ciele, odhalenie svojej minulosti alebo získanie artefaktov, ktoré môžu spasiť ľudstvo.
Clandestine: Od scenáristov Todd Stashwicka a Dennis Caleroa a od producenta John Shibana (X-Files, Supernatural, Torchwood). Skupina banditov, ktorá je atakovaná a zanechaná svojmu osudu Koaličnými silami, je donútená hľadať úkryt vo vraku Koaličnej lodi vznášajúcej sa v hlbokom vesmíre. Tam, maskovaní za koaličných dôstojníkov pokračujú vo svojom pitátskom spôsobe života, až kým jedného dňa nenarazia na tajomstvo ohľadom skutočnej podstaty Koalície. Príbeh troche pripomína Blake's 7, produkuje Gale Ann Hurd (Walking Dead).
High Moon: Ďalší serial z vesmírneho prostredia, tentoraz trošku bližšiho k Zemi. Ide o adaptáciu románu The Lotus Caves od John Christophera. V blízkej budúcnosti začnú rôzne národy Zeme zakladať na Mesiaci svoje kolónie s cieľom využitia mesačných prírodných zdrojov, pričom narazia na úplne novú, neznámu formu života. Pilot je zväčša písaný Jim Danger Grayom (Pushing Daisies), produkciu má na starosti Bryan Fuller (Hannibal, Pushing Daisies).
Silver Shields: A teraz jeden z nevesmírnych príbehov. Je od Robert Hewitt Wolfea (Alphas, Star Trek: Deep Space Nine). V Strieborných štítoch ide o Caymera, mladého chlapca vyrastajúceho na farme, ktorého otec je zavraždený zabijakom napojeným na blízkeho mesta Pont Royal. Hlavný hrdina teda odíde do mesta a stane sa policajným dôstojníkom, ako jeho otec, a snaží sa vyriešiť otcovu vraždu…v meste plnom orkov, elfov ainých magických potvor.
Shelter: Smerom k Zemi letí obrovský asteroid. Preto sa zodpovední rozhodnú zachrániť 30 tisíc ľudí v podzemnom bunkri, kde udalosti takmer okamžite vyústia do vzájomnej rivality a intríg. Zatiaľ sa na povrchu udalosti nevyvíjajú takým smerom, ako každý očakával a preživší si celkom skoro uvedomia, že mohli byť určení pre niečo omnoho väčšie. Produkcia Bruce Joel Rubin (Deep Impact) a Ari Rubin.
No Place: Projekt založený na komikse z vydavateľstva Top Cow, The Test, od Matt Hawkinsa a Joshua Hele Fialkova s ilustráciami Rahsan Ekedala. V príbehu ide o spoločenstvo ľudí, ktoré sa jedného dňa zobudia a zistia, že sú úplne sami, odrezaní od zvyšku reality – mimo steny komunity samotnej neexistuje nič. Iba jeden muž má kontakt so silami zodpovednými za túto, tzv. Trhlinu... V tomto projekte spojila SyFy svoje sily s Fox Television Studios a celým spektáklom rôznych producentov a scenáristov, na čele s Robert Zemeckisom a Jack Rapkeom.
Zatiaľ neznámy projekt Alfonso Morenoa: Potom, čo je lietadlo zasiahnuté meteoritom, z celej posádky prežijú len dvaja námesační cestujúci, bez akýchkoľvek spomienok na predchádzajúce udalosti. Teraz, na úteku pred vládnymi zložkami, musia zistiť, čo sa im stalo a dokázať svoju nevinu. Produkcia: Alfonso Moreno ("NCIS") a Ross Fineman ("Lights Out").
Je samozrejme otázne, čo z uvedených, plánovaných ale nepotvrdených seriálov vznikne. Za seba môžem len dúfať, že čo najviac :)

cyberstorm

cyberstorm
Fanúšik scifi, knižný recenzent. Poviedkový beta-reader a porotca poviedkových súťaží scifi.sk, koordinátor Poviedok na počkanie.

Diskusia

Bester (Anonym)
Konečne má Syfy zaujímavé plány, no treba sa mať na pozore, či ich aj kvalitne zrealizujú. Mňa také Defiance prestalo baviť po nejakých troch epizódach a 12 Monkeys vyzerá z traileru otrasne (až urážlivo voči pôvodnému filmu). Helixu ale asi dám šancu a som veľmi zvedavý na Ascension a Expanse (Thomas Jane ako hlavný hrdina je výborný casting). Myslím si, že film Interstellar môže celkom pekne konečne nakopnúť záujem publika a nové filmové aj televízne vesmírne scifi. Snáď Syfy využije príležitosť a z plánov vzídu kvalitné seriály a nie brak, ktorý bude potenciálnym fanúšikom akurát tak na posmech.
08.11.2014
cyberstorm
mno, len cast z toho sa planuje realizovat. Mna osobne z projektov dost zaujimaju adaptacie knih - ci uz ide o Koniec detstva alebo 3001. Dalsimi divokymi kartami v hre mozu byt avizovane (otazne je ako a ci sa vobec uskutocnia) Muz z vysokeho zamku, co je paradna vec, a Vojna stareho muza (Brigady duchov). Prstenec je podla mna priiz velke susto aby mohol byt zmaknuty na slusnej urovni. A z nekniznych veci ma osobne dost zaujal projekt Orion :)
09.11.2014

Zostávajúci počet znakov:

(len pre registrovaných).

Registrovaný užívateľ
Login:
Heslo:
Zachovať prihlásenie po vypnutí prehliadača
Zaregistruj sa, a môžeš dostávať komentáre k témam a článkom, ktoré ťa zaujali.