A to bol Pragocon 2003

Pragocon je jeden z tých conov, na ktoré chodím už klasicky niekoľko rokov. Myslím, že toto bol možno už piaty... prestal som ich počítať. A prvýkrát ma tam ani nedostal Babylon 5, ale niečo úplne iné.
Podporte scifi.sk
Pragocon logo Logo Pragoconu
Pragocon logo Disclaimer
Pragocon je jeden z tých conov, na ktoré chodím už klasicky niekoľko rokov. Myslím, že toto bol možno už piaty... prestal som ich počítať. A prvýkrát ma tam ani nedostal Babylon 5, ale niečo úplne iné - Doomtrooper. (Ha, kto si už dnes spomenie na túto fajnovú hru. Btw - ak máte niekto nejaké pekné karty, ozvite sa mi.) Dosť ale s reklamou, prejdem k veci.
Musím priznať, že v Čechách je situácia vo fandome iná ako na Slovensku... Fandom je viacej viditeľný. Je pestrejší, viac živší. A bolo to vidieť hneď po príchode na akciu, ktorá sa - ako minulý rok - uskutočnila v priestoroch jedného milého "mexického" gymnázia v Prahe 6. Stretávate hráčov DrDu a iných RPG hier prezlečených do rôznych kostýmov - druidov, mágov, čo si len zmyslíte. (Ja som teda nelenil a vybalil som moje B5 tričko, aby som sa "zaškatuľkoval" do tejto spoločnosti a zároveň propagoval moju vieru.) Prízemie vestibulu okupovali - podobne ako po minulé roky - rôzne stoly s najnovšími knihami, hrami či antikvariátovými zbierkami. Príjemná čajovňa - naozaj profesionálna, kde som si dal (žiaľ iba ochutený, ale aj tak fajn) Rooibois čaj - dodávala silu, keď ste sa už z množstva prednášok a aktivít plazili po zemi a vláčili svoj jazyk za sebou. Povedľa bufet s milou obsluhou... (a rozvarenými párkami - pozor, to nie je kritika! skôr akýsi povzdych nad domáckou atmosférou).
Celá akcia sa "conala" na niekoľkých poschodiach skoro vo všetkých triedach menovanej školy. A aby som vám predstavil aspoň jednotlivé bloky, keď už nie celý zoznam prednášok, tak tu ich máte: Hlavný program (so zvučnými menami a vyhlásením víťazov literárnej súťaže spojenej s Pragoconom), Futurologický kongres, Fantastika, Meč a mágia, Role-Playing Games (ha, tu sú naše obľúbené RPG-čky), Literárny workshop, Neviditeľná univerzita, Japonsko a manga (.hack//SIGN rulez!), Star Trek, Star Wars, Babylon 5 maratón (to sme boli my!!!), Advanced Dungeons & Dragons, DračíDoupě.cz, Videoprojekce, Harry Potter, Kartové, stolové a iné hry, Súťaže.
Mňo... asi toľko.
Ja som sa samozrejme až do momentu, kedy na mňa prišiel spánok, pohyboval v prvom krídle hneď na konci, ktoré patrilo celú sobotu Babylonu 5. (Je mi veru ľúto, že som si nenašiel minútku času, aby som sa mohol odísť pozrieť sa na JanoSove fan-filmy zo Star Treku či nejakú prednášku Draculky o Harry Potterovi, ale tak to je, ak ste nejaký ten organizátor-pomáhač. Aspoň mám ale niečo, na čo sa tešiť na budúci rok!)
A Babylonu 5 bolo teda požehnane...
Začalo to všetko hneď ráno problémami s technikou, ktoré nám možno ukradli z času asi pol hodinku; tú sa nám ale vynikajúcim time manažmentom podarilo hravo získať späť. Keďže boli v Českej republike odvysielané iba prvé dve série B5, doháňa tento deficit skupinka fanúšikov sústredených okolo MOmegu (Viva!) a aj táto sobota bola ďalším z maratónov, na ktorom boli odvysielané časti prvej polovice piatej série Babylonu 5. Aby sme mohli ponúknuť ako-tak uzavretý príbeh, rozhodli sme sa s Martinom odvysielať vyselektovaných 13 častí s tématikou telepatov na Babylone 5. Túto časť príbehu som podporil ja prednáškou o knižnej trilógii PSI Corps, ktorú mali slovenskí fanúšikovia možnosť si vypočuť aj na nejakom tom dávnejšom Istrocone. Okrem toho referoval Mike extenzívne o technike v Babylone 5... Tento chalan vie, o čom hovorí a vie to aj vynikajúco podať, takže na konci jeho prednášky - za ktorú zožal búrlivý potlesk - by som možno aj bol schopný postaviť moju osobnú atómovú bombu. (Kto chce bližšie informácie, nech sa na mňa obráti osobne s príslušnou sumou na konte nejakej švajčiarskej banky.) Okrem toho MOmega popularizoval prvú sériu Babylonu 5 na DVD. (Kupujte! Kupujte!!) A ešte dokonca zostal čas nielen na prednášku o technomágoch, ktorá bola naozaj pekným prehľadom o ich tajomstvách ale aj premietanie pilotného (!) filmu Babylonu 5 - The Gathering, ktorý možno ešte za siedmimi horami a siedmimi dolami nájdete v nejakej videopožičovni. (Alebo na DVD. Kupujte!!!) :)
Bol to veľmi príjemný deň. Veľmi "perný" deň. Ale ako sme si ho naplánovali, taký aj bol...
S pozdravom všetkým česko-slovenským fanúšikom B5...
Entil'Zha Veni!

Alexander Schneider

Alexander Schneider
Knižný a filmový recenzent, bývalý porotca súťaže Martinus Cena Fantázie, propagátor a predseda Združenia fanúšikov Babylonu 5 na Slovensku. Scifi, fantasy, horor: Herbert, Holdstock a Lumley.

Súvisiace objekty SFDB

Diskusia

Buď prvý užívateľ a pridaj svoj príspevok do diskusie
 

Zostávajúci počet znakov:

(len pre registrovaných).

Registrovaný užívateľ
Login:
Heslo:
Zachovať prihlásenie po vypnutí prehliadača
Zaregistruj sa, a môžeš dostávať komentáre k témam a článkom, ktoré ťa zaujali.

Súvisiace objekty SFDB