Anime Jar/Leto 2013 - Šingeki no Kjódžin (Útok Titanov)

Pokiaľ vás nudia šťastné konce a lezie vám na nervy, že hlavným postávam sa v seriáloch takmer nikdy nič nestane, Šingeki no Kjódžin by mohlo byť práve pre vás. Anime je plné akcie, krvi a roztrhaných tiel.
Filmová história scifi
Šingeki no Kjódžin - Titan
Šingeki no Kjódžin - Titan Disclaimer
Je to už vyše 100 rokov, odkeky ľudí napadli Titani. Titani sú obrovské tvory, ktoré vzdialene pripomínajú ľudí. Avšak nie sú inteligentní a ich jediným záujmom je zožrať každého človeka, ktorého stretnú. Ľudstvo nimi bolo takmer vyhubené a donútené stiahnuť sa do miest, ktoré sú obklopené systémom troch Hradieb – Hradby Maria, Hradby Rosé a Hradby Sine. Tento systém hradieb dovolil ľuďom pokojne žiť posledných 100 rokov. Možno až príliš pokojne, pretože väčšina z nich zabudla na nebezpečenstvo, ktoré za hradbami číha.
V centre deja je Eren, syn miestneho doktora, jeho nevlastná sestra Mikasa a najlepší kamarát Armin. Táto trojka často sníva o svete mimo hradieb. Hlavne Eren sa v meste cíti ako v klietke a sníva o dni, kedy bude môcť ľudstvo opäť osídliť celý svet. Avšak netuší, že svet zvonku príde čoskoro za ním. Hradby napadne obrovský Titan, ktorému sa podarí preraziť v hradbe dieru a tak je mesto, v ktorom Eren žije, zaplavené Titanmi. Ľudia, ktorí o týchto monštrách počuli iba z rozprávania, sú v panike a ulice sú čoskoro pokryté ľudskými mŕtvolami, alebo ich zvyškami.
Šingeki no Kjódžin - Mikasa, Eren a Armin
Šingeki no Kjódžin - Mikasa, Eren a Armin Disclaimer
Divák sleduje, ako Eren prichádza o matku a jeho túžba spoznať svet je nahradená nenávisťou voči Titanom. Zaprisahá sa, že ich všetkých vyhubí a táto nenávisť ho vedie k tomu, aby sa stal vojakom, ktorý sa môže týmto monštrám postaviť.
Šingeki no Kjódžin je anime založené na rovnomennej mange a rýchlo si získava popularitu. Hovorí sa o ňom ako o ďalšom veľkom šónen anime a to zaslúžene. Má prvotriednu kresbu, akcia je plynulá a doplnená dynamickou hudbou. Divák je počas sledovania stále v napätí a netuší, čo sa stane počas ďalších minút.
Šingeki no Kjódžin - Titan si dáva niečo pod zub
Šingeki no Kjódžin - Titan si dáva niečo pod zub Disclaimer
V seriáli nejde o jednoduchý príbeh o pomste, ako by sa na prvý pohľad mohlo zdať. Hoci Eren vstúpi do armády z nenávisti voči Titanom, nebojuje proti ním iba kvôli pomste. Chce ochrániť svojich kamarátov a nezabúda ani na túžbu vidieť svet mimo hradieb. Sníva o tom, že jedného dňa, keď budú Titatni mŕtví, bude môcť ľudstvo opustiť klietku, ktorú pre neho predstavujú Hradby.
Šingeki no Kjódžin - Armin
Šingeki no Kjódžin - Armin Disclaimer
Aby spojil tieto svoje sny, chce sa pridať do špeciálnych jednotiek, Recon Corps, ktoré sa špecializujú na skúmanie sveta okolo hradieb a hlavne na získanie informácii o Titanoch. No ani Erenovi blízki nie sú bezmocní. Armin je mozog partie. Jeho skvelé analytické myslenie mu dovoľuje nájsť riešenie v hocijakej situácii a neraz sa na neho všetci spoľahnú. A ani Mikasa nie je bezradná, práve naopak. Je armáda sama o sebe. Vyniká vo všetkom, je inteligentná, vie si zachovať chladnú hlavu v každej situácii a bez problémov si poradí s Titanmi. Vlastne ako jedinej z tejto trojice hrdinov jej nerobí problém postaviť sa Titanom a zopár ich pozabíjať.
Šingeki no Kjódžin - Mikasa
Šingeki no Kjódžin - Mikasa Disclaimer
Samotní Titani sú veľkým plusom celej šou a zaujmú každého diváka. Tieto bizarné tvory očividne nezaujíma nič iné, iba požieranie ľudí. Existuje ohľadne nich mnoho otázok. Odkiaľ sa vzali a prečo bezhlavo vraždia ľudí? Ako to, že po 100 rokoch sa im zrazu podarilo prebiť hradby bez toho, aby si ich predtým niekto všimol? Kam zmizol kolosálny Titan, ktorý urobil v hradbe dieru? A ako sa mu to podarilo, keď ostatní Titani sú očividne veľmi málo inteligentní, poháňaní iba pudom požierať ľudí? Seriál postupne odpovedá na tieto otázky, no divákovi predkladá ďalšie a tak je veľmi rýchlo vtiahnutý do tohto sveta a chce o ňom vedieť čo najviac. Napätie pomáha udržať aj to, že anime sa nehrá na žiadnu rozprávku. Nebojí sa pripraviť dôležité postavy o končatiny, odtrhnúť im ruky, nohy, hlavy, alebo z nich urobiť jednohubky pre Titanov. To všetko detailne ukáže divákovi s poriadnou dávkou krvi.
Šingeki no Kjódžin - Eren
Šingeki no Kjódžin - Eren Disclaimer
Pokiaľ ste jemnejšej povahy a neradi vidíte, ako sú vaše obľúbené postavy roztrhané na kúsky, Šingeki no Kjódžin určite nie je pre vás. No ak znesiete občasnú smrť postáv, poletujúce kusy tiel a litre krvi, anime vás odmení napínavým príbehom, ktorý vás bude držať v napätí od začiatku do konca. A ak máte v okolí niekoho, kto si myslí, že anime sú iba rozprávky pre deti, pustite mu z tohto anime pár dielov. Už po prvom zistí, že sa ohromne mýlil.
Boj medzi ľuďmi a titanmi môžete vidieť na Comics Salóne 2013. Anime bude premietané v anime salóne v nedeľu o 15:30.
Názov: Šingeki no Kjódžin (Attack on Titan, Shingeki no Kyojin, Útok Titanov)
Žáner: akčné fantasy
Réžia: Tecuró Araki
Scenár: Jasuko Kobajaši
Fakty: Japonko, 2013, momentálne 20 dielov, každý cca 24 minút, anime stále vychádza
Výrobca: Wit Studio
Hodnotenie: 90%
Šingeki no Kjódžin - Trailer - Attack on Titan trailer Disclaimer

Peter 'BlackAssasin' Bagoňa

Peter 'BlackAssasin' Bagoňa
Fanúšik fantastiky v každej jej podobe. Na scifi.sk sa venuje anime a cosplayu ale občas sa pozrie aj na komiksy, mangu, videohry a stolové hry.

Súvisiace objekty SFDB

Diskusia

Stano Lacko
No, tak toto vyzera zaujimavejsie ako ten satan brigadnik!
30.08.2013
Remover (Anonym)
Zdravim, vyzera to ako zaujimavy kusok :) ale taka technicka, nie je to skor Shonen manga ako Shojo? ;)
30.08.2013
Peter 'BlackAssasin' Bagoňa
J Šónen určite! Dik za upozornenie, nejako som to zabudol opraviť, keď som to nahadzoval. A zaujímavé to je, asi najlepší titul za posledné obdobie. :)
30.08.2013

Zostávajúci počet znakov:

(len pre registrovaných).

Registrovaný užívateľ
Login:
Heslo:
Zachovať prihlásenie po vypnutí prehliadača
Zaregistruj sa, a môžeš dostávať komentáre k témam a článkom, ktoré ťa zaujali.

Súvisiace objekty SFDB

Ďalšie články a poviedky v téme Anime Jar/Leto 2013

Deadman Wonderland - recenzia

Spojme si väzenie so zábavným parkom, bojom o život a litrami krvi, ktoré nesmú chýbať v žiadnom akčnom anime. Potom pridajme štipku nadprirodzených schopností a vznikne nám Deadman Wonderland – väzenie, v ktorom to, či spadne mydlo na zem, je ten najmenší problém, ktorý väzňov trápi.

Pokémon Origins alebo ako dokázať za hodinu a pol to, čo Ash neurobil za 16 rokov

Už 16 rokov majú diváci možnosť sledovať, ako sa snaží Ash chytiť všetkých pokémonov (ktorých stále pribúda) a stať sa najlepším z najlepších trénerov. Ten, kto si seriál občas pozrie vie, že sa mu to asi nikdy nepodarí. No teraz tu máme príbeh niekoho, kto vie, ako dosiahnuť svoj cieľ a stať sa najlepším.

Anime jar/leto 2013 - Blood Lad (Krvavý chalan)

Upíri sú elegantní, nosia plášť s vysokým golierom, radi si pochutnajú na krvi panien a ich nepriateľom je cesnak a kríž. Sú pánmi noci. Teda, ktorí ako. Nájdu sa aj takí, ktorí by radšej prijali pomenovanie otaku.

Anime jar/leto 2013 - Sujsé no Gargantia (Gargantia na zelenej planéte)

Pokiaľ máte chuť na kúsok mecha akcie, pozrite si príbeh Leda, vojaka Galaktickej Aliancie Ľudstva.

Anime Jar/Leto 2013 - Šingeki no Kjódžin (Útok Titanov)

Pokiaľ vás nudia šťastné konce a lezie vám na nervy, že hlavným postávam sa v seriáloch takmer nikdy nič nestane, Šingeki no Kjódžin by mohlo byť práve pre vás. Anime je plné akcie, krvi a roztrhaných tiel.

Anime Jar/Leto 2013 - Hataraku Maó-sama! (Satan je brigádnik!)

Položili ste si v poslednej dobe otázku, aké anime by stálo za pozretie? Alebo anime nesledujete a chceli by ste si nejaké pozrieť, nech viete, čo to vlastne je? Alebo ste ostrieľaný otaku a hľadáte inšpiráciu na nové veci? Ak ste odpovedali áno, táto séria recenzií je práve pre vás.