Literárna súťaž New Weird 2013

Ešte ani poriadne nezaschli pixely na článku o vyhlásení víťazov minulého ročníka, a Sussanah už vyhlásila nový ročník tejto ojedinelej literárnej súťaže.
jurinko
Filmová história scifi
Na svojom blogu zverejnila podmienky účasti, ktoré sa oproti minulému roku zmenili iba minimálne. Zásadnou zmenou je snáď len zavedenie fakultatívnej kategórie „Do 15 rokov“, resp. niečoho ako „Junior prize“. Ich vznik inšpirovalo vysoké umiestnenie poviedky Aréna v minulom ročníku, ktorej autor mal v čase napísania poviedky iba dvanásť rokov. Ostatné zmeny sú v podstate iba dopilovaním už existujúcich pravidiel z nultého ročníka, doplnených o zopár výslovných pokynov, ktoré vyplynuli zo situácie.
Porota zostáva nezmenená, takže okrem Sussanah ako autorky nápadu a mňa ako autora tohto článku sú v nej osvedčené mená z ročníka 2012: Sikar, Cirrat, Maglaiz, Temnářka a LuLu Fairy, všetko podkutí blogeri a literárni kritici, ktorých rady sa oplatí počúvať a ktorých sme si predstavili už v úvodnom článku k minulému ročníku.
Na záver snáď už len jediný, najdôležitejší, údaj: Svoje poviedky žánru New Weird môžete posielať v češtine alebo slovenčine na sherridon@seznam.cz najneskôr do 30.06.2013! Zdá sa to byť more času, ale myslím, že je lepšia odležaná, vyzretá a prepracovaná poviedka, než nejaký narýchlo zbúchaný blábol, takže všetkým odporúčam: Hor sa do písania :-)
Viac tu.

jurinko

jurinko

Súvisiace objekty SFDB

Diskusia

Aldeberan
a co je to ten new weird?
12.01.2013
jurinko
V zasade je to mix hororu, sci-fi, fantasy, kyberpunku a v podstate uplne cohokolvek, co je aspon trochu fantasticke a novatorske. Malo by ist o nezvycajne spojenia relativne znamych veci v temnom prevedeni ("elfske gangy vo futuristickom megacity bojuju s mutantami o novu drogu" - ano; "hopsajuce ruzove slony plavaju s jednorohymi vorvanmi v oceane duhoveho medu" - nie). Nejake definicie a podobne zalezitosti sa daju najst TU: http://cs.wikipedia.org/wiki/N ew_Weird ALEBO (este lepsie) TU: http://ekyelka.blogspot.sk/201 2/01/cozeto-zanr-opatrne-rozva zovani.html (treba odstranit medzery z linkov). Ja osobne mam pocit, ze to spaja asi to najlepsie, co vo fantastickej literature existuje, a preto ma to nadmieru bavi citat (a asi ma to celkom bavi aj pisat, aj ked ja vzdy sklznem ku klasickejsiemu urban fantasy/sci-fi a dam tam malo toho bizarneho, aby to bolo NW :-) )
12.01.2013
Juraj Búry
ehm..hlupa otazka ale: "Všetko podkutý blogeri a literárny krityci" ..mám sa cítitť ako hlupák a ignorant keď som o žiadnom z nich ešte nepočul?
12.01.2013
jurinko
Ono ceska scena asi nie je uplne previazana so slovenskou. Sikar (Karel Dolezal) je ale zevraj pomerne pojem, podobne ako Cirrat (Olga Xaverova). To mi vraveli ludia, ktori ich poznali aj pred touto sutazou (ani ja som ich predtym nepoznal). Mna k tejto formulacii vlastne najviac primalo citanie ich hodnoteni z minuleho rocnika. Vsetko to boli super recenzie, mali hlavu a patu, davaju dobre rady a je vidiet, ze sa tomu uz nejaky cas venuju. Keby som nebol v porote, urcite by som sa prihlasil, pretoze ich hodnotenia by mi dali vela do dalsieho pisania. Odporucam zucastnit sa, je to naozaj ojedinely projekt a vsetci porotcovia to beru skor ako workshop, nez ako sutaz v zmysle "nasekame body, vyhlasime vitaza a padla". O tom najviac svedci videohodnotenie, ktore natocili prave Sikar s Cirrat a ktore sa da vidiet na blogu Sussanah.
12.01.2013
Aldeberan
musim sa niekedy kuknut na ich blogy :)
12.01.2013
kAnYs
"hopsajuce ruzove slony plavaju s jednorohymi vorvanmi v oceane duhoveho medu" - nie :DDDDD EPIC!
14.01.2013

Zostávajúci počet znakov:

(len pre registrovaných).

Registrovaný užívateľ
Login:
Heslo:
Zachovať prihlásenie po vypnutí prehliadača
Zaregistruj sa, a môžeš dostávať komentáre k témam a článkom, ktoré ťa zaujali.

Súvisiace objekty SFDB