Novinky o Blu-Ray Star Trek TNG, DS9 a Enterprise

Na TrekCore boli publikované dve dlhé interview o práci na multi-miliónovom projekte upgrade-u seriálu Star Trek: The Next Generation do vysokého rozlíšenia pre vydanie na Blu-Ray diskoch.
Podpor scifi.sk 2 % z dane v roku 2024
Star Trek: The Next Generation - CBS Remastering Team
Star Trek: The Next Generation - CBS Remastering Team / Zdroj Disclaimer
Seriál je v súčasnosti masívne reštaurovaný a každá epizóda sa musí viac-menej kompletne prerobiť v post-produkčnom procese. Výsledkom je ale 25 rokov starý seriál, ktorý vyzerá, akoby ho niekto natočil len včera. Zároveň je to asi jeden z najväčších výkonov na Blu-Ray formáte tento rok.
Druhá séria by sa mala na police obchodov dostať 4. decembra tohto roku. V interview s tímom CBS Digital a vedúcimi divízie CBS Television Distribution Multimedia sa reportéri TrekCore pýtali na niekoľko dôležitých otázok, na odpovede ktorých fanúšikovia univerza Star Trek čakajú s veľkým očakávaním.
Napríklad čísla predajnosti. Vysvitlo, že CBS je extrémne spokojná s počtom, v akom sa prvá séria na Blu-Ray doposiaľ predala: „Myslím, že to, čo predpokladali, že sa bude predávať niekoľko mesiacov alebo mesiac, sa predalo ca. za týždeň... a samozrejme, ďalšie divízie by rady sú už nažhavené, aby mohli produkt predávať na svojich trhoch.“
Práca bola rozdelená medzi dva tímy a výsledok ich práce prechádza detailnou kontrolou kvality, aby bola zaručená kontinuita počas celej produkcie. Pozitívum je, že práca takto ubieha rýchlejšie, dokonca „na budúci rok plánujeme vydať ďalšie tri série“, hovoria. Čo by znamenalo, že by sme sa ostatných epizód všetkých siedmich sérií dočkali v strede alebo koncom roku 2014.
Zatiaľ, čo v prvej sérii bolo nutné konvertovať na vyššiu kvalitu stratený materiál v dĺžke dvoch sekúnd, z druhej série nechýba žiaden materiál. Dokonca, ako už bolo publikované na internete, bol nájdený materiál pre vytvorenie rozšírenej verzie epizódy odohrávajúcej sa v súdnej sieni The Measure of a Man, ktorá získala ocenenie Emmy.
Hovorilo sa aj o ostatných seriáloch Star Treku a ich možnostiach na Blu-Ray formáte – špeciálne Deep Space Nine a Enterprise. Objavili sa totiž chýry o tom, že práve Enterprise by sa mala na disky dostať už skôr, najmä preto, že bola natáčaná a produkovaná v HD a nepotrebuje preto toľko remasteringu.
Keď sa TrekCore opýtal vedúcich CBS Multimedia divízie na Enterprise, odpovedali: „Povedzme, že o nich hovoríme... Hovoríme o nich práve v tomto momente, sú to rozhovory o ďalších produktoch Star Trek.“ Ich odpoveďou bolo tiež, že nič by nerobili radšej, ake keby mohli prejsť z upgradovania TNG na upgrade DS9, ale projekt ešte nedostal oficiálne zelenú. Ak ale fanúšikovia ostanú seriálu verní a budú dávať na známosť svoj záujem a predaj TNG Blu-Ray titulov bude dostatočne silný, o to viac porastie aj pravdepodobnosť, že sa tak stane.
Určite si prečítajte aj celé interview s tímom reštaurátorov a tiež s tímom CBS Multimedia.

Alexander Schneider

Alexander Schneider
Knižný a filmový recenzent, bývalý porotca súťaže Martinus Cena Fantázie, propagátor a predseda Združenia fanúšikov Babylonu 5 na Slovensku. Scifi, fantasy, horor: Herbert, Holdstock a Lumley.

Diskusia

Feidias
pamatuji se, že kdysi se mluvilo o nějakém ukázkovém Blu-Ray. To už vyšlo?
10.10.2012
Feidias
Ach jo teď koukám, že můj příspěvek je trochu mimo když vyšla celá první série:)
10.10.2012
Stano Lacko
Nevadi my sme tiez vacsinou mimo, aj ked to piseme ;-)
10.10.2012
Feidias
:)))
10.10.2012

Zostávajúci počet znakov:

(len pre registrovaných).

Registrovaný užívateľ
Login:
Heslo:
Zachovať prihlásenie po vypnutí prehliadača
Zaregistruj sa, a môžeš dostávať komentáre k témam a článkom, ktoré ťa zaujali.