Kedy kam na Comics Salóne, IstroCone a ParCone 2012

Áno, v Bratislave sa – ak ste to teda ešte nepočuli a nevideli – coná už x-tý (prestal som to počítať, ale stránka udalosti ma presvedčuje o tom, že to bude jubilejný 25.) ročník IstroConu a zároveň Comics Salónu a zároveň (tento rok špeciálne) putovného česko-slovenského ParConu.
Podporte scifi.sk
Dúfam, že na akcii nebudete chýbať. Zo šiestich prednáškových a ďalších vizuálnych a hráčskych línií je ťažko si vybrať a preto za Vás program tohtoročného podujatia hodil pod mikroskop Šaňo, aby Vám ponúkol malý výcuc toho – podľa jeho subjektívneho názoru – najzaujímavejšieho.
IstroCon 2012 - Poster
IstroCon 2012 - Poster Disclaimer
Predtým, než rozpitveme obsah programu, povedzme si niečo všeobecné o jednotlivých programoch na akcii. Okrem známeho kina, v ktorom sa – prekvapivo (hehe) – budú premietať filmy, sa dočkáme aj jednej miestnosti, v ktorej bude sídliť už spomínaný ParCon. ParCon je putovný con, ktorý je každý rok niekde inde a podľa toho, čo som počul, vedú sa oň urputné boje na zasadaniach združenia česko-slovenského Fandomu, aby ho nedostal nejaký zákerný človek, ale aby sa dostal do rúk tým správnym fanúšikom, a tak ďalej, a tak ďalej... Asi odbočujem do nejakej politiky, a Vás to tiež nezaujíma, takže si skôr povieme, že ParCon je – čo sa prejaví na spomínanom obsahu – o nostalgii, stretávaní sa starých korifejí a dinosaurov fandomu a Fandomu a taktiež skôr o tej analogickej sci-fi a fantasy kultúre. (Dúfam, že v tom tí nostalgici vidia nadsádzku, lebo inak si ma na ParCone podajú...) Vzápätí musím priznať, že som tiež taký skoro-dinosaurus, keď si pomyslím, že moje prvé cony a prednášky boli v roku 1998 a 1999. (Tá mladá nezdvorilá generácia asi v tomto momente prestáva čítať, a kliká inde... ale pre tých, ktorí by chceli počuť pár múdrych slov od takého starca, ako som ja, pretože si vážia svojich starých rodičov a vedia, že u nich dostanú okrem obložených chlebíčkov aj nejaké to poučenie, inak odo mňa žiadne obložené chlebíčky nedostanete a ak sa veľmi posnažíte, tak medzi riadkami nájdete aj nejaké to ono ponaučenie.) Ale zase som odbočil... to tá demencia... kde som to bol... aha, ParCon. Takže: ParCon bude trochu o spomienkach na ľudí a slávu a vývoj fandomu, ale aj o stáliciach slovenskej a českej fantasy a science-fiction scény, pretože sa na ňom uskutočnia aj krsty dvoch nových kníh zo slovenskej produkcie za účasti autorov a autoriek. (Hip-hip-hurá!) Takže to bude taká zmes starého aj nového, no určite v každom prípade veľmi kvalitného programu.
Okrem ParConu si na Comics Salóne prídu na svoje najmä fanúšikovia japonského pop-umenia, anime, mangy a japonskej kultúry všeobecne v troch líniách zameraných na anime, komiksy a Japonsko ako také... a na IstroCone to budú dve línie štandardne zamerané na science-fiction a fantasy. V porovnaní s posledným ročníkom môžeme teda sumarizovať, že sa nám tento conový mišung rozrástol v sobotu o jednu líniu (ParCon), inak ale ostalo všetko viac-menej kvantitatívne rovnaké. (To bolo predtým, než som začal počítať hodiny.) Oh, ešte jedna zmena: tento rok sa con bude denne zatvárať o 21 hod. a nie o 22 hod. a v nedeľu bude con „len“ do 17 hod. oproti 18 hod. minulý rok. Čo znamená, že organizátori z conu urezali 17 hod. programu a za to nahradili dodatočnou líniou v sobotu, ktorá má 11 hod. (Ehm, takže predsa sa niečo zmenilo... myslím, že túto matematickú úlohu zvládnete aj sami.)
Nefňukáme ale, sme radi, že niečo také je a preto si musíme náš čas na mieste naplánovať úplne do poslednej sekundy!
Ideme na to:
Con začína v piatok, 21.09.2012 o 14 hod. Ak sa vám pošťastí byť už o tomto čase na mieste, vynechajte Hachiko (ak si dobre pamätám, je to nejaký romantický film o nejakom japonskom psovi - dúfam, že sa mýlim) a radšej si sadnite na fandomácku besedu o minulostiach IstroConov a ParConov na Slovensku. Ak tam bude, kto si myslím, že by tam mal byť, mali by ste sa dozvedieť pár celkom zaujímavých pikošiek z organizácie conov. Odporúčam! Po tomto zavítame do IstroConu a sadneme si na čítačku novej knihy vydavateľstva Fragment: Ríša temnoty od L.J.Smithovej. To meno je vám známe, ak ste fanúšikom násťročných upírskych denníkov alebo iných romantických ság s kalužami krvi. Ak to bude trápne, aspoň sa zasmejeme a utečieme z nej na niečo ešte divočejšie: Star Trek TAS (to znamená: The Animated Series) – toto je ozaj asi len pre tých najskalnejších a najodolnejších. Ak po týchto dvoch prednáškach budete presvedčení, že horšie to už byť nemôže a že aj vy by ste to dokázali urobiť lepšie, môžete si hneď na to do svojho debilníčka spísať pár poznámok na Prednáške o prednášaní. Prednášku robia hneď štyri osoby znalé fachu... dúfajme len, že veľa kuchárov tú polievku nepokazí. Ak si to nechcete vyskúšať a neplánujete prednášať v budúcnosti nielen na conoch ale ani v práci a vo verejnom živote (pretože toto je vlastne prezentačný rýchlokurz), tak si radšej choďte zasúťažiť s namuras o vašich poznatkoch o Bojovej hviezde Galactice. Ako poznám namu, tak sa asi dostatočne nasmejete. :) Po tejto prestávke nastáva asi strategická pauza na večeru, pretože o 17:45 začína Iron Sky, na ktorý by ste – ak ste ho ešte nevideli – mali ísť. A potom hneď môžete zostať v sále sedieť, aby ste si pozreli otvárací ceremoniál. Týmto pádom sme premeškali nejaké potterovské a alieňácke diskusie, ale tieto môžeme mať aj v kuloároch Istropolisu postaveného tak perfektne v štýle funkcionalizmu socialistickej architektúry... Mňo, a to je asi na piatok všetko. Ak sa vám zvýšili nejaké peniažky a nemyslíte si, že ďalšie dni budete potrebovať jesť alebo cestovať z Bratislavy domov, kľudne si môžete kúpiť na dražbe kníh niekoľko antikvariátnych kúskov... (Ja by som si asi šiel pozrieť prednášku o wargamingu, pretože ma to zaujíma, ale počas celého poobedia budem organizovať turnaj v kartičkovej hre Babylon 5, takže to nebude možné. Ak mi chcete povedať, čo som všetko ten piatok prepásol, príďte ma pozrieť a vyrozprávajte sa mi.)
A... sobota:
Dobré ráno, deti! Verím, že ste sa zobudili do krásneho usmiateho dňa, ktorý zase strávime v uzavretých a zatemnených miestnostiach bez dobrej klimatizácie a výmeny vzduchu... ale možno motyka vystrelí... ale nech... takže, v sobotu začíname o 10 hod. Neviem, či tak skoro budete už na nohách, ja určite nie... a ak, tak asi budem ešte bez zmyslov prežúvať moje raňajky. :P Ak by som ale mal byť o 10 hod. na mieste, asi by som sa rozhodol pre prednášku o Konci LARPov na Slovensku – pretože by som chcel vedieť, či to je naozaj tak a že prečo... (Pretože tiež nejaký ten LARP chcem pripraviť... ale o tom inokedy.) Musím priznať, že na doobedňajších prednáškach som pre mňa veľa nenašiel. Na filmy na cone nechodím, pretože si ich môžem pozrieť aj doma sám a radšej teda investujem čas na cone pre prítomné osoby a kamarátov, takže Clone Wars neprichádzajú do úvahy. Ostatné prednášky sa mi javia dosť úzko zamerané (napr. Aspekt pomsty vo svete a mange) alebo príliš všeobecné (Komiksové spracovania fantasy kníh). Na obed si priatelia a nostalgici na ParCone uctia spomienku na Vlada Srpoňa, zatiaľ čo my minulosti neznalí si asi budeme tlačiť nejaké sendviče do nosa, aby sme boli boli na nasledovný krst dvoch slovenských fantasy kníh dostatočne pripravení. O 13 hod. totiž začne krst slovenskej antológie fantasy pod názvom Čas hrdinov s prítomnými autormi a autorkami tejto zbierky a o 14 hod. to bude Ďuro Červenák s jeho novým románom Zlato Arkony. Ak ste fandomu-chtiví ostanete na svojich miestach a v ďalšej dvojhodinovke sa podrobíte fandomáckej diskusii na tému Fandom dnes. (Tipujem, že to bude nadväzovať na piatkovú besedu na tému Fandom v minulosti.) Neviem, o čom to bude – možno to bude nábor nových členov, možno prehľad o tom, čo sa vlastne deje v organizovanom Fandomáckom združení a podobne. Osobne som trochu skeptický, ale rád si to vypočujem, hoci dve hodiny mi pripadajú trochu veľa... ale veď uvidíme. Ak sa naozaj budete nudiť, kľudne sa budete môcť pokúsiť skoncovať so životom na prednáške „Prežijete domáci komiks Generace nula?“. O tom, či prežijete alebo nie sa asi dozviete – hoci iba v jednom z týchto prípadov – na konci prednášky. Všetky báje a mytológiu pop-kultúry bude na cone rozoberať naozajstný koryfej a polyhistor ParConu – Františka Vrbenská. Odporúčam! Ja sa zatiaľ budem potiť na mojej prednáške o vplyve Tolkienovho Pána prsteňov na Babylon 5, ktorá asi nikoho okrem Tolkienistov a Babyloňákov zaujímať nebude. A možno aj tí budú na Františke, takže mám smolu. :P A ak Tolkienistom nestačí, hneď po mne nasleduje v inej miestnosti prehľad o Hobitovi. (Ja si ale pôjdem pozrieť prednášku o dragu a gender-bendingu!) Mňo, potom si ešte môžete ísť pozrieť, či ste náhodou nevyhrali tombolu alebo Mloka alebo Draka a iné príšery. :) A potom šup do postieľky alebo do nabližšej krčmy. scifi.sk sa asi bude stretávať v 44-ke, takže kľudne môžete dôsť si s nami naživo poklábosiť. Zakončíme to tradične open-endom...
Kohútiky kikiríkajú, vrabce čvitoria... a je desať hodín ráno v nedeľu, čo je posledný deň conu. My už sedíme vo veľkej sále kina, pretože sa tam o svojich zážitkoch a múdrostiach s nami delí Mitsuhisa Ishikawa, producent takej klasiky anime, akou je Ghost in the Shell. A verím, že sme sa dobre naraňajkovali, alebo si so sebou do sály zobrali nejakú poživeň, pretože s nami bude Matsu kecať až do obeda. Ak nie ste fanúšikom anime, ste kreatívni a chcete sa zlepšiť napr. v písaní, asi by som skôr odporučil Tvorbu literárnych svetov (tiež od 10 hod.). Po tomto sa už program rozdrobuje... Nájdeme tu asi pre každého niečo: Batman, elfovia, poľská fantasy, NGE, Babylon 5, Hunger Games alebo My Little Pony či Stargate. Niet čo riešiť, posaďte sa potom niekam, hrajte prednáškové bingo a tlieskajte na konci prednášok, aby si prenášajúci boli istí, že sa tie hodiny námahy pri príprave a ten stres pri prednášaní oplatili... Alternatívne ešte využite posledné hodiny pri hraní stolových hier ale kuloárovom browsovaní po sajte. :)
Na koniec len dodám, že cony sú sociálna záležitosť a veľa ľudí na nich chodí ani nie kvôli programu, ale kvôli tomu, že tu spoznávajú nových a stretávajú starých priateľov. Je len na vás, koľko priateľov stretnete.
Príjemný ComicsSalón / IstroCon / ParCon všetkým návštevníkom a bezstresovú akciu všetkým organizátorom praje za scifi.sk
Šaňo

Alexander Schneider

Alexander Schneider
Knižný a filmový recenzent, bývalý porotca súťaže Martinus Cena Fantázie, propagátor a predseda Združenia fanúšikov Babylonu 5 na Slovensku. Scifi, fantasy, horor: Herbert, Holdstock a Lumley.

Súvisiace objekty SFDB

Diskusia

cyberstorm
tak, zial, zas sa nestretneme :(
21.09.2012
Aldeberan
v sobotu sa mozno stretneme :)
21.09.2012

Zostávajúci počet znakov:

(len pre registrovaných).

Registrovaný užívateľ
Login:
Heslo:
Zachovať prihlásenie po vypnutí prehliadača
Zaregistruj sa, a môžeš dostávať komentáre k témam a článkom, ktoré ťa zaujali.

Súvisiace objekty SFDB