Cena Fantázie 2011 - Blog porotcu (8)

Uf, tento víkend som ale dobrý. :) Až dve desiatky poviedok padli popolom... a z niektorých sa dokonca stali fénixy. Osobne som bol s týmito poviedkami dosť spokojný - bolo tu pár kúskov, ktoré by mohli zamiešať s poradím na vrchole.
Filmová história scifi
Poviedka X
Celkom schopne napísaná poviedka. Má to veľmi pekný atmosferický nádych melodramatiky, ktorá je dokonale sprostredkúvaná opismi v diele. Rozmýšľam, kde by som to zaradil a nakoniec sa uzhodnem sám so sebou na lyrizovanej próze. A tento štýl autorovi alebo autorke sedí ako zadok na šerbeľ. Žiaľ, sú to práve epické pasáže a príbeh hlavnej hrdinky, ktorý kazí pocit z príjemne sa vyvíjajúceho textu plného parafilozofických pojednávaní o svete, ľudstve, živote a vesmíre vôbec. Je to dobrý nadriemerný text, ale na vyššie umiestnenie by musel byť výborný, a to nie je. Epilóg by som asi vynechal. Pekná gramatika až na jeden bohemizmus.
Poviedka X
Nápad poviedky je veľmi podarený a pohybuje sa medzi steampunkom a fantasy – vskutku krásne podarená kombinácia, aj keď integrácia týchto aspektov nie je práve najšťastnejšia. Na čom táto poviedka pohorieva je jej opisnosť a minimum priestoru, ktorý dáva postavám na interakciu, popr. jej správne vylíčenie. Rozhovory sú skracované, jednotlivé scény strihané a zúžené na to najpotrebnejšie. Chýbajú detaily, ktoré by ma zatiahli hlbšie do veľmi zaujímavých svetov, v ktorých sa odohráva. Tiež sa mi nepáči, že hlavná postava nie je aktívnym činiteľom, ale len bábkou v deji (a náručí autora/ky). Trochu samostatnosti by jej neuškodilo. Priemer a možno aj to hodnotenie je príliš vysoké.
Poviedka X
Toto je veľmi podarené. Dosť minimalistické, ale viac to ani nepotrebuje, na dej, ktorý sa poviedka snaží vyrozprávať. Ten je vlastne len scénkovitý, no ide v jednotlivých detailoch dostatočne hlboko k podstate veci, o ktorej sa autor alebo autorka snaží podať svedectvo. Škoda len, že mi hlavný bod v deji vyznieva natoľko nelogicky, že sa tomu nedá uveriť, ak by to mala byť – a na tú sa aj čiastočne hrá – hard scifi. Čítavosť na veľmi vysokej úrovni, ďakujem. Hodnotím celkovo pozitívne, jedna z tých nejlepších, hoci sa v nej nájde aj pár gramatických chýb.
Poviedka X
Poviedka, ktorej dávam druhú devinu. :) Je to úžasne napísané, vynikajúco spracovaná a pochopená hlavná postava a jej pocity, či opis jej sveta. Perfektne vymyslený záver, ktorý ma prekvapil (asi prvé prekvapenie pointy v tejto súťaži). Problém je, že rozuzlenie prichádza tak nečakane a stroho, že som ho musel prečítať dvakrát, aby som ho strávil... čo sa podľa mňa nemuselo stať. Trochu viac by som popracoval na vedľajších postavách, určite by si – najmä na konci zaslúžili viac priestoru, aby tento z ich perspektívy vyšiel vierohodnejšie, stačilo by pár presnejších opisov. Inak výborné štylistické prvky a opisy – od začiatku do konca.
Poviedka X
Hm... neviem, či je toto vôbec poviedka patriaca do fantastického žánru. Je to dosť na kraji a podľa mňa by sa takto kľudne mohla aj odohrať... to by som už rovno Mitanu mohol považovať za žáner. No nič, ak to prejde, je to vcelku dosť dobré. Trošku problémy s interpunkciou, ale inak veľmi čistý text, ktorý stavia na opisoch a postavách v krajných situáciách a snaží sa z ich konania vyžmýkať, čo sa len dá... a veru, darí sa mu to. Myslím, že posledný odkaz v texte som nepochopil, ale nebolo to nutné (aspoň dúfam). Osobne by som si prial aj trochu silnejšie zakomponovanie začiatku textu k celkovému dielu, pretože ten tam vôbec nemusel byť. Hodnotím ale napriek tomu nadpriemerne.
Poviedka X
Obával som sa jednoduchého námetu poviedky, no autor či autorka sa s ním celkom dobre popasovali. Konanie postáv je vierohodné a vhodné v situáciám, v ktorých sa nachádzajú. Štylisticky je to síce neohrabané, ale príbeh napriek tomu je možné aspoň ako-tak plynulo stráviť. Konečný klimax je podarený, aj keď ešte jednoduchší a tým pádom dosť nelogický. Najhoršie na celej poviedke sú potom snáď konečné slová hlavnej postavy, ktoré sú nečakané (pretože k nej vôbec nepasujú) – hoci úplne logické. Ak by sa niekto nechcel pohrať s logikou a premisou príbehu, musel by celkovo prerobiť jeho spracovanie.
Poviedka X
Podarená krátka poviedka, ktorá sa na viac ani nehrá. A je celkom pohodová, hoci veľmi divná a totálne chybová, čo sa týka záujmu čitateľa o hlavné postavy a čo sa s nimi napokon stane. Autorovi/ke sa totiž nedarí presvedčiť ma, že hlavná postava je naozaj v problémoch – a ako zisťujeme na konci – nie je. Všetko falošný poplach, problém, že to bolo cítiť už od začiatku. Ak by to malo byť logické a vierohodné, viac by som zapracoval na svete hlavnej postavy a na jej motívoch a akciách, ako aj na povahách vedľajších postáv, aby práve v kontraste k nim hlavný hrdina vynikol. Takto je to iba o niečo málo lepšie ako priemer.
Poviedka X
Snaha zasadiť hlavný dej do retrospektívy a vyvrcholenie mimo nej je síce dobre premyslené, no v tomto diele úplne nelogické. Najmä, ak pochopíme, cez čo všetko prešli hlavní hrdinovia a porovnáme ich chovanie v týchto časových odstupoch. Ich chovanie sa potom zdá byť nanajvýš stupídne, hoci sa autor/ka snaží svoje postavy vykresliť čo najdokonalejšie. Možno aj preto nakoniec zlyháva(jú). Nepomôže tomu ani celkom podarený slangový jazyk. Dialógy škrípu nerealistickým spracovaním. Gramaticky až na mikrochybičku v poriadku.
Poviedka X
Tento štós poviedok veru mal medzi sebou niekoľko silných kúskov... Tento medzi ne tiež patrí. Veľmi abstraktný a alegoricky ponímaný pokus o fantasy, ktorý nakoniec aj vychádza. (Zase niečo na kraji žánru – neviem, no možno mám jednoducho skôr cit pre a túžbu po niečom pravom orechovom ako niečom, čo má na obale napísané, že obsahuje stopy po orechoch.) Štruktúrou deja je to dobre premyslené dielo, silné v atmosfére a sugescii. Trochu mi pripomína jeden súčasný film, ale nehodnotil by som to ako plagiát, skôr ako inšpiráciu. Hlavný hrdina by podľa mňa ale potreboval trochu prepracovať. Je síce stredom deja, no pre čitateľa je skoro neviditeľným, pretože sa manifestuje najmä v nejakých polokecoch a nie v dianí. Štylisticky to má niekoľko malých čitateľských bariér a dve prepisové chyby. Napriek tomu veľmi dobré.
Poviedka X
Dielko má vynikajúci a neobúchaný nápad a taktiež veľmi podarené netypické hlavné postavy, ktoré sa akosi dopĺňajú v svojej zvláštnosti. Číta sa to plynulo a prirodzene, no čiastočne až príliš ukvapene. Osobne by som žiadal trochu hlbší príbeh a detailnejšie spracovanie, keďže veľa veci ostáva stáť v priestore nedopovedaných. Text by potreboval opravu interpunkcií (týchto chýb je dosť) a nejak tej gramatickej chybičky, ale inak v poriadku. Okrem toho sa mi páči využitie rozprávača ako komentátora príbehu (aj to som už v súťaži videl niekoľko krát), no keď sa pre to už rozhodnete – urobte to poriadne alebo to nechajte tak, pretože tu je to len akosi na skusy a potom sa čitateľ pýta sám seba, či to bolo vôbec potrebné a prečo to autor/ka robil/a.
Ako vidno, kvalita nie je až taká úbohá. Dúfajme, že to takto pôjde ďalej. :) Príjemný začiatok týždňa prajem všetkým súťažiacim!

Alexander Schneider

Alexander Schneider
Knižný a filmový recenzent, bývalý porotca súťaže Martinus Cena Fantázie, propagátor a predseda Združenia fanúšikov Babylonu 5 na Slovensku. Scifi, fantasy, horor: Herbert, Holdstock a Lumley.

Súvisiace objekty SFDB

Diskusia

jurinko
Sano, ty si proste makac! Ozaj, kolko poviedok ti este zostava do konca?
22.08.2011
Šaňo aka Babcom
tipujem, ze uz len okolo 30.
22.08.2011
Jaro
Chcem sa len opýtať, kedy bude ďalšia časť? Nech nám trochu skráti čakanie na celkový výsledok, ktorý sa už blíži. :)
04.09.2011

Zostávajúci počet znakov:

(len pre registrovaných).

Registrovaný užívateľ
Login:
Heslo:
Zachovať prihlásenie po vypnutí prehliadača
Zaregistruj sa, a môžeš dostávať komentáre k témam a článkom, ktoré ťa zaujali.

Súvisiace objekty SFDB