Duna podľa Morela

Po tom, čo sa Peter Berg rozhodol opustiť mamutí projekt podľa tzv. nesfilmovateľnej knižnej predlohy od Franka Herberta, Duna, na veliteľský mostík bol dosadený Pierre Morel (Taken). A zdá sa, že to bola dobrá voľba...
Podpor scifi.sk 2 % z dane v roku 2024
Morel, Pierre
Morel, Pierre Disclaimer
Na otázku, či plánuje do politicko-psychologickej space opery strčiť nasilu akčné scény, odpovedal Morel opatrne, keď povedal, že Duna "nie je o akcii, o tom to nie je". Zároveň ale priznal, že rozmýšľal o možných riešeniach akčných scén. "Myslím, že sa v príbehu nachádza veľa scén, ktoré nie sú vykreslené v knihách, napríklad, keď nepriatelia niečo napadnú, a mohlo by to mať zmysel tieto zakomponovať do filmu. V týchto prípadoch by to chcelo nejaké akčné scény, áno."
Na Dune si skoro vylámal zuby nejeden režisér: či už Alejandro Jodorowsky alebo skoro David Lynch. Čistá váha politiky opísanej v knihe spolu s Herbertovou záľubou vo vnútorných monológoch postáv robia z tejto ságy nočnú moru pre scenáristov, ktorí sa pokúšali ju adaptovať. Napriek tomu, mini-seriály Sci-Fi Channelu Duna a Deti Duny sú považované za celkovo úspešné.
Epické sci-fi filmy potrebujú obrovské kulisy. Je to skoro niečo ako tradícia. Ak ale Morel plánuje stráviť veľa času na nejakých scénach bojov medzi Sardaukarmi a Fremenmi na púštnych červoch, asi bude musieť veľa vecí zjednodušiť. A to sa takto bohatému materiálu určite vypomstí.
Zdá sa ale, že si je toho sám vedomý: "Čítal som ten román desaťkrát, takže mu chcem ostať verný. Má obrovskú fanúšikovskú základňu. A s ňou sa zahrávať nemôžete."
Zatiaľ je príliš skoro povedať, čo z toho bude... tento mesiac by mal začať Chase Palmer pracovať na prepísaní scenára Joshua Zetumera podľa Morelových pripomienok.

Alexander Schneider

Alexander Schneider
Knižný a filmový recenzent, bývalý porotca súťaže Martinus Cena Fantázie, propagátor a predseda Združenia fanúšikov Babylonu 5 na Slovensku. Scifi, fantasy, horor: Herbert, Holdstock a Lumley.

Súvisiace objekty SFDB

(2021)

Duna

Diskusia

Roland Axenberg
ZYTOCNE! Aj keby to tocil Cameron tak to bude nic v porovnani z knihou. Nechapem, je 100 dalsich kvalitnych sci-fi romanov, ktore by sli sfilmovat lachsie a lepsie a oni furt nedaju tej Dune pokoj.
02.03.2010
Šaňo aka Babcom
Ja by som si rad pozrel velkolepu poriadnu Dunu... :) Nech to ma grady, epicke sialene velkolepe sceny... proste nieco na styl Pana Prstenov. Ale vo vesmire... Asi si to budem musiet opaet precitat. :D
02.03.2010
cyberstorm
"Má obrovskú fanúšikovskú základňu. A s ňou sa zahrávať nemôžete." - noooo, len nech to zle natoci a sajby mu osobne pojde rozkopat...SajHuluda :DDD Ale nie, som na toto celkom zvedavy... Lynchova Duna mala dost co do seba, ale nedrzala sa tak uplne knihy.. Harrisonova sa zasa knihy drzi dost, chybaju jej vsak vnutorne monology postav a ich myslienkove pochody, ako aj financie (je to predsaa len tv film)... Osobne si myslim ze najlepsia Duna bude asi len predsa ta Herbertova... Chcelo by to vyvazenie psychologicko- politickej stranky a atej akcnej a velkolepej, ktora tam je. Faktom ostava, ze vacsina knihy sa odohrava na planete, ale oba filmy mali s tym problem, podla mna...prilis kostrbate, prilis slabe, prilis malo... Uvidime...
02.03.2010
Roland Axenberg
JJ, to si vystihol. Inak radsej by som videl pokracovanie miniserie, Deti Duny boli natocene fakt skvele. Dufal som, ze budu pokracovat v dalsich knihach, namiesto toho vymyslaju blbosti.
02.03.2010
Šaňo aka Babcom
Uplne suhlasim s Detmi Duny, bolo to vynikajuce... James McAvoy sa tym vyhupol medzi A-ckovych hercov.
02.03.2010
cyberstorm
JJ, Deti Duny boli celkom OK, ale samotna Duna (mam na mysli tym Harrisonovu) bola dost slaba...vyzera to tak, ze u Duny sa tvorcovia poucili a svoje skusenosti zurocili u Deti...
02.03.2010
Stano Lacko
SPOILER: No podla mna urobit pokracovanie deti duny by bola samovrazda, nakolko kniha je super, ale uvedomne si je to subor uvah o sile moci, diktatorstve, megalomanskych projektoch ala Caucescu, utlacani ludu, proste z toho dobry blockbuster nebude, to si skor viem riesenie ako Gattaca, ale ziadna space opera ;-)
02.03.2010
SARS
Bohuzial z Deti Duny som videl pol diela (nejak som to nestihol, ked to slo v telke). Osobne sa stotoznujem s nazorom o nesfilmovatelnosti herbertovej duny (lynchova duna je u mna top), ale uz som vyrastol a som ochotny pozriet aj vydareny akcny velkolepy kusok. Som zvedavy ako sa tym popasoval.
02.03.2010
Stano Lacko
No pripajam sa k tomu, ze je x sf/f kniziek, ktore by stali za silmovanie, naco dalsiu dunu, to opat skonci ako so Solarisom, OMG!
03.03.2010
cyberstorm
problem je v tom, ze akonahle sa snzis nieco sfilmovat, mozu nastat len dve moznosti: 1/ film sa nedrzi kniznej predlohy a ma tam vlastne vsuvky-co mu bude vycitane....alebo 2/ film sa drzi predlohy a posobi kostrbato a priskrtene - co mu bude zas a len vycitane... V podstate to, co gunguje na papieri nie je mozne aby fungovalo aj na platne. Hlavne ak ma ist o blockbuster (nicim inym sa dnesne produkcne spolocnosti ani nezaoberaju). Preto suhlasim so Stanom o samovrazde sfilmovat pokracovanie pribehu...ktore je castokrat komornejsie ako samotna Duna. A podobne sa asi budem musietstavat aj k sfilmovani Nadace a Hyperionu...a podobnych veci... Rozumejte ma, nepredstavitelne rad by som mal kvalitne sfilmovany Hyperion, Nadaci ci Dunu...bojim sa vsak, ze to nepojde...preco? lebo som to uz cital a VZDY to budem porovnavat s knihou.
03.03.2010

Zostávajúci počet znakov:

(len pre registrovaných).

Registrovaný užívateľ
Login:
Heslo:
Zachovať prihlásenie po vypnutí prehliadača
Zaregistruj sa, a môžeš dostávať komentáre k témam a článkom, ktoré ťa zaujali.

Súvisiace objekty SFDB

(2021)

Duna