Prímerie

PNP
Podpor scifi.sk 2 % z dane v roku 2024
„Nabite trieštivým,“ prikázal Thoryrr Olafsson, sledujúc nepriateľské zákopy v zameriavači hlavného kanóna. Zasnežené územie nikoho osvetľoval len mesiac v splne, no pozornému oku po rokoch na fronte by pohyb neušiel.
„Nabité, komandér,“ potvrdil vojak. Thorryr len prikývol a vyliezol z tanku, stále zodpovedal za ďalšiu desiatku strojov. Chápal, že sú Vianoce a velenie uzavrelo s nepriateľom prímerie na dobu troch dní, predsa však veril varovaniu spojeneckých prieskumníkov. Bolo ich príliš málo na príliš širokom fronte, aby neverili.
S rukami hlboko vo vreckách kabáta prechádzal od jedného zakopaného tanku k druhému, medzery vypĺňali postavenia ďalších expedičných jednotiek. Okrem domácej čechoslovenčiny počul rodnú angličtinu, blízke jazyky Škandinávie aj nie celkom priateľskej Moskvy, Talianom a skomolenej francúzštine Légie nerozumel vôbec. Napriek tomu všetkých zdravil povzbudzujúcim úsmevom, veliteľom prízvukoval byť na pozore.
Na línii to tak bolo, o čosi ďalej vzadu delostrelci vyspevovali, ktovie, ako rýchlo zareagujú, ak sa niečo zomelie – a to sa zomelie, pomyslel si, sotva na oblohe zbadal polárnu žiaru. Aurora borealis bola krásna, vídal ju na Islande, no bol si istý, že na moravskú hranicu nepatrí. Rozbehol sa späť.
-
„Nič?“
„Nič, komandér, akurát ten Tanenbau by som im zakázal. Však to spievajú ako za trest...“
„Rovnaká koleda ako naše. Kým spievajú, je to – počkať, takto spievajú od začiatku?“
„Áno, pane, všetci zborovo.“
„Štartujte. Volajte štáb. Idú.“
-
Najprv to vyzeralo, že pohotová reakcia komndéra Olafssona bitku vyhrala skôr, než začala. To by však tiene, ktoré sa začali zdvíhať nad zákopmi, museli patriť ľuďom, krvácať a padať po zásahu. Tieto to nerobili. Thorryr pocítil známu hrôzu.
„Áno, plukovník, majú tu mŕtvych. Áno, tých rytierov, bojovali sme s nimi. Rozsekali nám divíziu. Rozumiem, neustúpime. Rozkaz.“
-
„Neprejdú! Neprejdú, počujete! Sekajte, čím sa dá!“ reval Thorryr, zatiaľ čo nabrúseným rýľom takmer odsekol hlavu ďalšiemu z nemŕtvych. Neboli nijako rýchli, no bolo ich veľa a tiež mali zbrane. Živí aj mŕtvi sa premiešali, paľba ustala, len tu i tam niekto hodil granát do zhluku rytierov.
Každou chvíľou ustupovali, tú masu by nezastavili ani keby boli počty vyrovnané. Mŕtvych však pribúdalo, od nepriateľských zákopov prichádzali ďalší a ďalší. Ani tí, ktorých raz skolili, nezostali vždy ležať, zdvíhali sa a pokračovali, plazili sa, ak im chýbali nohy, proste kráčali, ak prišli o ruky.
Thorryr strácal sily, hýbal sa stále ťažšie. Bolo to ako pred polrokom, ibaže vtedy bojovali za dňa, o vlastné územie, o svoje rodiny. Tu boli síce spojenci, no prečo zomrieť na cudzom... neprejdú. Neustúpi.
Kým dýcha, neustúpi.
-
Mŕtvy sekol a kráčal ďalej, akosi mu stačilo, že človek pred ním padol na kolená. Thorryr pustil zlomenú násadu rýľu, zbytočný kus dreva mu viac nepomôže, nie keď cítil, ako krváca. Hrdzavému meču takmer uhol, len takmer. Bol koniec.
Okolo sa už nebránil takmer nikto, zatlačili ich. Thorryr zaklonil hlavu, aurora stále žiarila. Možno je to tak správne, možno má severan zomrieť pod jej svetlom, hoci Škandináviu v živote nevidel a umiera kdesi prekliato ďaleko od domova. Možno...
A možno dnes ani neumrie, uvedomil si, keď krásne farby aurory prekryla oslepujúca biela žiara a zem sa začala triasť. Jeden z prechádzajúcich dvojnohých oceľových kolosov sa pri ňom pristavil a sklonil. Ktosi zoskočil do snehu.
„Hej, počujete? Viete, kde sa nachádza ten nekromant? Potrebujeme...“

Ray Janonoff

Ray Janonoff
Pokiaľ si pamätám, písal som vždy. Dnes to už nie je hrozné, hoci zďaleka nie dobré. Preto som tu.

Diskusia

Veles
Zaujímavý nápad, no veľa vecí je nevypovedaných, ale chápem, v mojej je to isté.
22.12.2022
Arcey
Nápad fajn, ale prevedenie sa mi akosi nepozdávalo. Hlavne tie úvodné odstavce sú veľmi kostrbaté a plno komplikovaných a príliš dlhých viet. Hlavná postava vo mne evovkovala pseudonym Ďura Červenáka - Thorleif Larssen. :) Zaujímalo by ma, ako trieštivé náboje nezdecimovali zombíkov na kašu. Alebo tanky vôbec nestrieľali?
22.12.2022
Ray Janonoff
Treba byť úprimný, prevedenie je strašné... asi som sa potreboval uistiť, že rýchlovky nie sú nič pre mňa, dokonca ani keď je téma tank:D (a samozrejme, že nenapchám celý svet do niečoho kratšieho, než môj priemerný komentár).
V každom prípade - Arcey, mne prídu všetky severské mená rovnaké, ak to nie je náhodou Ragnar. Thorryr nemá s Ďurom nič, pokiaľ sa už nepustil aj do steam/dieselpunku:)
K otázniku. Ten svet je komplikovaný a hoci expedičné jednotky pomáhajú spojenecom, niektorí ľudia to nechcú a radšej by nechať všetkých bez zásob, nech hrdinsky padnú - doma to vadiť nebude, keďže väčšina expedičných jednotiek z vlasti odišla, lebo bola nepohodlná. Odstavec o tom, ako majú málo munície som kdesi zahodil, ale zombíci neútočia vo formáciách, toľko sa už tí-čo-spievajú-Tannenbaum naučili, takže úvodná paľba (čo by aj nespomenutá) nenarobila veľa škody.
22.12.2022
Olex
Ahoj,
neplašila by som toľko:) Ja už som od teba v PNPčkach parádny kúsok čítala. Niekedy to vyjde lepšie, inokedy horšie. Aj témy nie vždy rovnako naštartujú kreativitu. Som niekde počula, že si King sťažoval na to, že odkedy je slávny, už nemôže zverejniť príbehy, ktoré nie sú hodné jeho mena. No vidíš, my aspoň takéto problémy nemáme:))
22.12.2022
Ray Janonoff
Olex, ak myslíš Vianoce (dúfam teda, že nie Bitku:), tak to bol ideálny prípad - múza denne nablízku a fantastický svet výroby všade okolo:D
Zase netvrdím, že z pokusov o pnp som si nič neodniesol, ale aspoň som mal dosť súdnosti, aby som to zakaždým o 20:05 vymazal. Pri tom asi zostanem.
Pokiaľ ide o Kráľovské problemy - myslím, že u nás je to skôr o tom zverejniť aspoň nejaký príbeh, ktorý urobí meno:) Teda pre drvivú väčšinu, povedal by som.
23.12.2022
Ray Janonoff
Olex, ak myslíš Vianoce (dúfam teda, že nie Bitku:), tak to bol ideálny prípad - múza denne nablízku a fantastický svet výroby všade okolo:D
Zase netvrdím, že z pokusov o pnp som si nič neodniesol, ale aspoň som mal dosť súdnosti, aby som to zakaždým o 20:05 vymazal. Pri tom asi zostanem.
Pokiaľ ide o Kráľovské problemy - myslím, že u nás je to skôr o tom zverejniť aspoň nejaký príbeh, ktorý urobí meno:) Teda pre drvivú väčšinu, povedal by som.
23.12.2022
Martin Hlavňa
Pripájam sa nápad je fajn, prevedenie kríva. Ale zas strašným by som to nenazval, problém je hlavne to, že z toho nemám pocit uzatvoreného celku, skôr je to ake keby výsek z niečoho.
23.12.2022
Ak sa chcete zapojiť do diskusie, musíte najprv poviedku ohodnotiť.