Sedem životov

Havranových.
Podpor scifi.sk 2 % z dane v roku 2024
Sedem životov
Na priedomí na drevenom zábradlí sedel havran a v zobáku držal sľúbený život.
Pozoroval som ho spoza záclony už dobrú polhodinu. Len tam tak prestupoval z nôžky na nôžku a hlavou mykal zo strany na stranu.
Nezakrákal.
Moira, moja žena, vošla zo spálne do kuchyne. V čipkovanej nočnej košeli a bosá. Zbadala ma, aj pušku v mojej ruke. Cúvla naspäť do miestnosti a vrátila sa s Tommim, našim synkom. Bezpečne zavinutý v perinke bude vo väčšom bezpečí mimo našich aktivít, mali sme preňho pripravenú postieľku na opačnej strane domu.
Kývla na mňa. Ja som jej kývol nazad.
´Sedem.´ Naznačil som jej perami, ale hláska som nevydal.
Prikývla mi. Vytratila sa tichučko dozadu, do hosťovskej izby, aby tam nechala naše bábo.
Havran zoskočil zo zábradlia. Už som ho nevidel, iba som ho počul šramotiť za prahom.
Nezakrákal.
Netrpezlivo som sa obzrel.
Moira sa medzitým vrátila. Podávala mi môj samurajský meč. A granát. To boli dohromady s mojou A-K-čkou tri rôzne druhy zbraní, ale ja som ich potreboval mať sedem! Sedem hrozieb na sedem rôznych smrtí.
Ten škaredý meč som si kúpil iba tak, pre radosť. Podľa legendy som mohol pokojne použiť sekeru, alebo obyčajný kuchynský nôž. Akákoľvek sečná zbraň plnila účel. Bol tupý, bola to dosť nevydarená lacná replika. Ale aj tak som sa vytešoval, že budem vyzerať ako naozajstný bojovník, keď ho použijem. Strelné zbrane sú nuda.
Počkal som, kým nachystá hrniec plný vody na stôl a zapne plynový sporák na najvyšší stupeň. Plyn zasyčal, oheň sa rozhorel modrým plameňom. To bolo štyri a päť.
´Povraz.´ Moira si plesla dlaňou do čela a vyšmykla sa zadnými dverami z kuchyne do kôlne. Vrátila sa nazad s víťazoslávnym úsmevom. V jednej ruke lano a druhej motorová píla. Uchechtol som sa. Vždy sme boli dobrá dvojka.
Škrabkanie pazúrikov za prahom stíchlo.
„Krááááááá....“
Rozdrapil som dvere a skočil na havrana. Dočiahol som jedno krídlo.
„Kráááááá....“ Ďobol ma do hrude, tak som odtiahol ruky od tela ako najďalej som mohol a schmatol som ho oboma rukami.
Ani moja drahá nezaháľala. Povraz omotala vtákovi okolo krku a spoločnými silami sme ho strčili do hrnca z vodou. Taký utopený nám už nevzdoroval, len chrčal kým sme ho škvarili nad plameňom a strelili mu do brucha. Obradne, jediným švihom som mu usekol hlavu a potom sme ho rozštvrtili motorovou pílou a odniesli na kus od domu. Ostatky sme zničili granátom.
„Dodržali sme podmienky,“ zakričal som s plných pľúc a zdvihol červenú guľôčku, ktorú havran pustil keď zakrákal. „Počuješ?“
„Počujem, počujem...“
Čierny sa ukázal. Guľôčka z mojich rúk vyletela do vzduchu a zmizla vzadu v dome, kde sa predtým stratila Moira.
Detský plač odtiaľ mi znel ako rajská hudba.
„Tommi.“ vydýchol som si.
„Nesiahnem naňho, tak ako som sľúbil. Prežije pokojný a dlhý život. Už som sa dávno tak dobre nezabavil.“

Monika Kandriková

Monika Kandriková
Čo ma nezabije nech rýchlo utečie! :D :D

Diskusia

Veles
Zaujímavý príbeh, jednak tých sedem spôsobov, aj vyvrcholenie. Ale zaujímalo by ma, kto je ten Čierny?
20.08.2022
ama_rilla
Bolo to napínavé, ja som tomu porozumela tak, že dieťa dostalo sľúbený život a Moira oň prišla... Ale v tom prípade mi chýbalo na začiatku ohrozenie - prečo potrebovali pre dieťa ďalší život? Alebo som to pochopila zle?
20.08.2022
Monika Kandriková
Veštica vyveštila rodičom: Vaše dieťa vidí Smrť. A keď ho má v merku, môže si ho vziať. Zaklínajte. A potom urobte, čo je treba, aby maličkého nechal na pokoji. Rodičia pozaklínali, hoci veľmi neverili. Ale smrťák zareagoval a na priedomie havranko zosadol so sľúbenou odmenou. A tak aj rodičia zareagovali a sedmoro smrtí dodali. :D :D A bol Happyend, Moira je save, aj malinký je save. Aj odvážny tato.:D :D Lebo smrťáka dobre zabavili. :D :D Lenže pár informácii z tohto príbehu v poviedke chýba, a tak zostal iba fragment bez nejakej jasnej nálady. Ale už som veľmi chcela niečím prispieť a tak som poslala i ten fragment. Nabudúce sa mi hádam lepšie zadarí. :D :D Ďakujem za komenty :D :D
21.08.2022
YaYa
Takto má vyzerať prvá veta príbehu. Bolo to veľmi originálne, škoda, že sa tam nepodarilo napchať tie veci, čo si nám dovysvetľovala v komentári, bola by to pecka.
21.08.2022
Milan "Miňo" Tichý
Z toho mohlo čosi dobré byť. Škoda. PnP občas kvôli času nedovolia to dotiahnuť, chápem a poznám... ale aj tak to začalo fajne.
21.08.2022
B.T. Niromwell
Prvá veta naozaj ukážková! Aj s tým tajomnom by sa to dalo, ale predsalen ma zaujímalo, prečo museli vykupovať ten život. Vysvetenie by vystačilo na celú poviedku a nevidím dôvod, prečo by to dlhá poviedka nemohla byť! Nápad je dobrou zmesou originality a známeho, to je účinná kombinácia.
22.08.2022
Ak sa chcete zapojiť do diskusie, musíte najprv poviedku ohodnotiť.