Odvaha

.
Podpor scifi.sk 2 % z dane v roku 2024
Su-Nang bol obvinený zo siedmnástich ozbrojených vlúpaní a dvanástich vrážd. Hovorilo sa o ňom ako prízraku, ako o mužovi, ktorý vie prechádzať cez steny. O tieni, ktorý číha v domov bohatých, s krátkym mečom v ruke, o hrdlorezovi, ktorý nepozná zľutovanie.
Ren-Nang bola obvinená z trinástich ozbrojených vlúpaní, sedemnástich vrážd a zo znesvätenia mnícha. Mních sa nesťažoval. Mestá, ktoré chceli znížiť prostitúciu v ich okolí šírili klebety o tom, že ju niekto videl. Fungovalo to. Krátkymi nožmi dorezané telá bývali nájdené za pochybnými hostincami, v zlých štvrtiach.
Nevedelo sa, či boli jedinými členmi Nang klanu, či boli vyvrheľmi Nang klanu za to, že sa nechali poznať, alebo boli jeho vodcami. Ani najlepší špióni sa nevedeli v banditských kruhoch dopátrať k niečomu viac. Správcovia provincií pomaly zvažovali list ciasárovi.
Agi-En skontrolovala peniaze v pokladnici. Ešte je čas, pomyslela si. Zamkla pokladnicu, kľúč skryla späť do svojich šiat a zapálila sviečku. Sadla si, zatvorila oči a začala sa modliť za svojho otca, ktorý ťažko dýchal vo vedľajšej izbe. Domom sa niesol bolestivý kašeľ. Po toľkom čase už ani nevedela, či sa prosí za jeho uzdravenie, alebo skorý skon. Slzy tiekli po jej bledých lícach. Nech je už dobre.
Zabolelo ju, keď počula ďalší nával silného kašľu.
Nemohla počuť tiché kroky za sebou.
Su-Nang jej zakryl ústa rukou a podrezal jej hrdlo. Držal ju, kým sa triasla a podlaha sa máčala horúcou krvou. Trinásť.
Položil ju na zem, v šatách našiel kľúč k pokladnici pri stene. Z pleca si zvesil ošúchaný vak, rozložil ho na zem. Schytil pokladnicu. Zamračil sa. Čakal, že bude ťažšia. Nevadí.
O necelú pol hodinu bolo celé mesto na nohách. Vojaci prehľadávali každý dom. Snažili sa nasledovať krvavú stopu z domu En, ale tá končila v strede rušnej cesty. Psy márne obiehali okolité domy, stopa sa, ako vždy pri zločinoch klanu Nang, stratila.
„Vypadni von a vynes nás z tohto hnusného mesta,“ tresol Su-Nang päsťou o stôl.
„Prečo ja? Nech ide Ren.“
„Lebo ja, chrobáčik, som tu na plagátoch na každom jednom rohu,“ povedala chladne.
„Nevymýšľaj. Práve ležíme na konci mojich krvavých šľapají.“
Započúval sa. Práve začali biť poplašné zvony.
„Zdržali sme sa v tomto meste pridlho,“ povedal miernejšie.
„Už toho máme všetci plné zuby. Vynes nás von. Zaslúžime si oddych. S pokladmi klanu En si vieme dožičiť oddych. Len nás dostaň von. Hneď.“
Ang prikývol. Poklad klanu En?
Ocitol sa v strede ulice a spoza rohu videl približujúce sa stráže s fakľami. Počul brechot psov. Zdvihol vak, zahol do bočnej uličky. Ešte raz sa obzrel za končiacou krvavou stopou. Pomazal batoh voňavým olejom, aby ho psy nenasledovali a pomaly sa dostával na kraj mesta.
Nech už je to všetko za nami.
Ach Su. Prečo?
Stál na moste. Prečo ju musel zabiť? Bol pokojný. Slzy na tvári už vyschli. Prečo tak hrozná vec, ako je pomsta, spraví z tohto sveta lepšie miesto? Prečo musela zomrieť Agi-En, aby našiel odvahu?
Olejom nasiaknutý batoh hodil do rieky.

nenasytnik

nenasytnik
Ak nepíšeš dobre budem tebou pohŕdať, ak píšeš dobre budem ti závidieť.

Diskusia

Veles
Mám taký pocit, že niečo mu stále uniká v príbehu, nejaký detail, ktorý by to zjednotil.
30.04.2022
Alexander Schneider
Prečítal som to dvakrát a nepochopil som to. Ako píše Veles - chýba tu nejaké prepojenie medzi tou vraždou a motiváciou Su. Zároveň nevieme, s kým hovorí a prečo vlastne musia utiecť, keď doteraz vlastne fungovali bez problému a je vlastne nezistiteľný... a prečo tam bola krvavá šmuha na strede rušnej ulice... niekam ju vyniesol? Prečo? Je to veľmi fajnové prostredie (som fajnda easternov a ázijskej produkcie), len dotiahnuť to do zmysluplnej skladačky a lepšie vykresliť postavy. Rozsahovo je to inak fajn.
30.04.2022
Gullath
Pri druhom precitani mi doslo, ze boli schovani v tom batohu, nejako... Otazka je, kde bol ten, ked sa "stratili". Zaver je tiez dobry, i ked vobec neviem ako bola tretia postava viazana na tu zabitu. Mozno dotiahnut taketo detaily a je to uplne super.
01.05.2022
ama_rilla
Pripájam sa k predošlým komentárom. Atmosféra super, celý čas som bola zvedavá, čo sa stalo. Veľmi dobre sa to čítalo. Ale chýba tam prepojenie, tiež sa mi zdá, že boli v tom batohu... Ale prečo vôbec ľutoval hlavný hrdina vraždu? Druhá postava sa mi tam navyše zdá taká zbytočná, možno by ju bolo možné vynechať a radšej doplniť nejaké informácie o motíve vraždy.
01.05.2022
xius
Minimalizmus s ninjami, uuu! Klan Nang mal troch clenov, najmenej. Okradali klan En, do ktorej bol zalubeny treti, nepomenovany clen. Ked ju Su zabil, nechtiac mu dali prilezitost pomstit sa - prikazali mu, aby ich dostal v batohu von z mesta. A on ich utopil, jeho pomsta urobila zo sveta lepsie miesto, zabil Su-Ang a Ren-Ang!
Velmi sa mi pacili tie strohe vety. Vypocet zlocinov na zaciatku znel ako otvaracia scena nejakej starej HK klasiky. A nenapadny vtip s mnichom! :D Mam tiez podozrenie, ze Su a Ren sa s vrazdami pretekali. Ak nekecam, tak ozaj vycibreny minimalizmus. :)
01.05.2022
Ak sa chcete zapojiť do diskusie, musíte najprv poviedku ohodnotiť.