Božia láska

ako pápež zničil mimožemštanov
Filmová história scifi
Leli je stredne vysoký chlapík. Čierne vlasy, mierne číro, modré oči. Bruško. Niečo cez tridsať.
Žena je chudá, o niečo nižšia od Leliho.
Majú synčeka, asi šesťročný. Má prázdniny, od septembra škola.
Boli na púti v Mariánke. Cestou domov sa zastavili v Bratislave.
V aute je celkom dobrá nálada. Chlapček je už unavený a klipkaju mu očká. V ruke drží sošku Panny Márie ako objima malého Ježiša.
Žena pozerá von oknom, po čase si oprie hlavu o okno.
Leli sa usmieva. Po rozhovore so ženou zapína rádio, v ktorom viackrát za sebou odznie varovná správa. Ešte sa ani nedokončilo druhé opakovanie a čierny mrak preletí nízko ponad domy. Nastane hromadná zrážka áut. Ani Leli sa nevyhne zrážke. Jemu sa až ná pár škrabancov nič nestane, chlapček je v šoku , pred úrazom mu pomáha sedačka a mäkká batožina. Žena ostáva zakliesnená na prednom sedadle. Utrpí slabý otras mozgu. Spolu ich odvážajú do nemocnice milosrdnych bratov.
Leli po ošetrení prichádza k zeninej posteli. Žena nie je vážne zranená, ale si musí pár dní poležať, hlavne kvôli pozorovaniu. Je tam aj synček. Všetci sa spolu bavia. Správy v telke informujú o nezvyčajnej udalosti. Žena je nahnevaná ná muža kvôli pobytu v nemocnici. Leli sa jej ospravedlňuje. Žena to prijíma. Uprostred rozhovoru dochádza k útoku na nemocnicu. Muž padne a ako vstane tak zažije prvé zjavenie ako blik o tom kto je nepriateľ - je to forma života, ktorá naberá energiu z negatívnych emócií. A aby ju získala, tak človeka najprv poriadne nahnevá a zabije. Videnie je skôr myšlienka z vnútra.
Keď sa situácia v nemocnici upokojuje, Leli sa snaží vyhľadať kňaza. Ten má plné ruky práce a tak Leli musí čakať do druhého dňa, lebo kňaz je veľmi unavený. Hneď ráno Leli trieli za kňazom. Po rozhovore s kňazom podpíše reverz, lebo kňaz ho odkáže biskupského paláca za biskupom.
Ako sa rozlúčia so ženou, vysvetlí synovi, že pôjde na dlhšie preč. Z vnútra však cíti, že už sa nikdy neuvidia. Leli pred nimi neplače, no po príchode ná izbu sa rozplače.
Leli ide peši do biskupskeho paláca. Pomotá sa. ľudia sa boja a utekajú domov, ale aj pomedzi havarované autá aj dôsledkom zasiahnutia mimozemskými loďmi. Mesto vyzerá dosť spustošené. Vo výklade telka zobrazuje rovnakú správu z celého sveta - svet je ničený tmavými oblakmi. Mŕtvi ľudia majú jedno spoločné - nahnevaný výraz tváre akoby preťatý hrôzou.
Po akčnom príchode do biskupského paláca sa udeje rozhovor s biskupom. Ten skúma pravosť zjavenia. Navonok je prísny. Leli mu porozpráva o videní a poukáže ná to že v správach zatiaľ nebol žiaden kostol, kláštor, či charita. Poprosí o nižšie svätenie, keďže iné ani nemôže dostať, aby bol viac chránený Božiou Láskou. Biskup mu po viacnásobnom naliehaní vyhovie. Avšak musí si spraviť krátke duchovné cvičenie, kde ho biskup preverí. Zároveň musí sľúbiť, že aspoň externe vyštuduje školu, aby si doplnil vedomosti, kým bude verejne fungovať.
vysviacka ná diakona počas omše.
Ná druhý deň po vysviacke vyráža do Ríma. Cestuje aj s kňazom, aby sa navzájom povzbudzovali a kňaz mohol slúžiť omše. Ktoré by ich intenzívne napĺňali láskou a Leli sa mohol vyspovedať, aby zostal v stave Božej milosti.
Pár kilometrov za rakúskymi hranicami Leliho unesú. Využijú moment, keď sa Lelimu začne cnieť za rodinou. Teleportácia do mimozemskej lode. V miestnosti je síce sám a nepripútaný ale mučenie ho paralyzuje. Leží horeznačky s roztiahnutými rukami. Cez predstavivosť vyvolávajú v ňom hnev a negatívne emócie.
Ale v úplne najhoršom momente zúfalstva nastane vytrysknutie Božej Lásky zo srdca.
Leli sa po prebudení ocitá v pápežskych záhradach. Neďaleko sa prechádza pápež.
Leli pod vplyvom Ducha Svätého sa pozhovára s pápežom. Vysvetlí mu prečo prichádza. Pápež je tiež otrasený udalosťami. a následne Pozvanie na omšu
Počas omše ná leli Druhé zjavenie - Boží zástup okolo kríža.
Pápež zasvati svet Božej Láske z vatikánskeho námestia.
Objavia sa záhadne znamenia ná oblohe a tmavú oblohu presvieti žiarivé svetlo. Mimozemšťania zmiznú a celý svet je zachránený.
Leli sa vytratil aby sa vyhol sláve. Cestou domov ochorie - vredy, malomocenstvo, kašeľ, nemohúcnosť. Začne pršať a on sa schová pod prístrešok. Ľudia ho odsacujú a strkajú, nadávajú, pľujú. Bijú. Padne cez sklo dorezaný do nejakej pivnice. Zažije pocit samoty, opustenosti. Vtom umiera. Cez okno vidieť síce svetlo ale nikto si toho nevšíma.
Iba pápež pozerá von oknom mysliac ná neho a modliac sa za neho.

Cpt. Ko Alia

Cpt. Ko Alia
Write it, soldier!

Diskusia

Alexander Schneider
Prvých pár viet bolo zaujímavých, štýl krátkych oznámení mal šmrnc. Keď sa ale v prvej polovici "poviedky" (skôr skica / koncept niečoho dlhšieho) nič nemenilo a následne len viac a viac skratkovito popisovalo, žiaľ nedostavil sa požadovaný efekt. Je nutné si uvedomiť, že poviedka za hodinu ešte stále musí byť poviedka - musí mať nejakú zápletku alebo niečo, čo je jej hlavným momentom. A vzhľadom na čas jej písania ani fyzicky nie je možné z nej urobiť 10-stranový počin, na ten dej jednoducho nie je miesta. Nabudúce teda by som si prial skôr menej, ale o to hutnejšie. Aj dialógy (ak sa dá) a nejakú pointu na konci. ;)
30.04.2022
Veles
Mne to príde, ako by si si otvoril nový dokument vo Worde, a zhruba načrtol príbeh, ktorý sa chystáš písať. Mohol/mohla by si sa pokúsiť rozpracovať to do plnohodnotnej poviedky a zaslať ju do FP :)
30.04.2022
Gullath
toto sa dost tazko citalo, naozaj to vyzera viac ako nejaky koncept nez poviedka. Skus to prerobit, nekopit tam dookola Leli, mozno to presunut z tretej osoby do prvej a dat tomu dej, nie len osnovu.
30.04.2022
xius
Zdielam Sanov postreh, ze start bol dobry. Ta skratkovitost posobila ako zaznam v kronike, nevadilo to. Len sa ti postupne prilis skomplikoval dej a to uz neslo uhrat ani stihnut.
Zmensit scenu, ubrat na velkoleposti a voila! :) Napriklad zapletka by bola ta uvodna havaria a bozske vnuknutie pre zachranu zranenej zeny?
01.05.2022
xius
Premyslam vlastne, kde bola zachytena tema. Ten oblak pod lietajucim vorvanom? Ci tam niekde nenapadne padlo slovo batozina? To je tiez cesta, ale stoji za to sa temy drzat viac. Mantinely pomahaju.
01.05.2022
Martin Hlavňa
Ja sa chytím viac tých krátkych oznámení - mohlo by byť veľmi zaujímavé urobiť to vyslovene takým kronikárskym/denníkovým spôsobom. Ako keby v tvare krátkych zápisov do denníka a následne to aspoň vo finále (ak to bude mikropoviedka) stočiť to do viac akčnejšieho deja, ktorý by predchádzal poslednému zápisu.
01.05.2022
Ak sa chcete zapojiť do diskusie, musíte najprv poviedku ohodnotiť.