Hudba

PnP
Filmová história scifi
„Nie, to je zlá prípojka, tú naľavo. Naľavo, čo nerozoznáš pravú a ľavú alebo čo!“ od zúfalstva kričal Josei, keď dozeral na svojho „nadriadeného“, ako po prvýkrát mení relé vo veliacej miestnosti. Ten vyzeral že už má plač na krajíčku, pot sa z neho priam lial a lepil sa na všetko čoho sa chytil. No nebol za tým len Josei, hlavný podiel mal na tom, ako inak, Hergert.
Kapitán si totižto nedávno zmyslel, že jeho posádka potrebuje posilniť ducha a zdvihnúť morálku, a usúdil že umenie bude tým pravým prostriedkom na dosiahnutie tohto cieľa. Dokonca sa ako prvý ujal tejto neľahkej úlohy, a vystúpil ako prvý. Mal v pláne predniesť vlastnoručne vytvorenú báseň na oslavu Kézara. Bol to vskutku dobrý plán, len jeho prevedenie zaostávalo. Kapitán si totižto až tesne pred vystúpením spomenul na svoju trému keď má vystupovať pred publikom. Na(ne)šťastie sa však vynašiel, a počas príchodu na pódium v rýchlom slede stiahol dve fľaše Vesmírneho rumu. Posádka, nevedomá si čo podstaty jeho predstavenia, mu okamžite začala tlieskať, a tak sa rozhodol pre zmenu plánu.
Nasledujúce štyri hodiny obšťastňoval posádku svojimi historkami a zážitkami, a medzi pauzami pri rozprávaní veľkoryso zalieval svoje rozprávačské črevo. Posádka bola nadšená, dokonca ho nechceli pustiť do jeho kajuty. Povolili až potom, čo na nich vytiahol plazmovú karabínu, a vyhrážal sa im, že ich vystrelí do vesmíru.
Nasledujúce vystúpenie si vylosoval práve Josei. Nikdy nebol nejako umelecky nadaný, no v pilotovaní sa mu nik nevyrovnal. Zmyslel si teda, s kapitánovým povolením, že posádke predvedie svoje umenie za kormidlom jednej z únikových lodí.
Posádka jasala a povzbudzovala ho, no len do momentu, kedy nestihol poriadne vytočiť jednu piruetu a oškrel celý pravobok, a poodtŕhal niekoľko komunikačných antén. Potom radšej pristal a pobral sa do väzenia.
„Kézar a jeho synovia pri sebe, dajte mi silu! Chceš sa zabiť alebo čo! Veď si odizoloval káble pod napätím! Keby sa toho chytíš, v momente si tuhý!“ kričal po ňom Josei a oháňal sa po ňom so skúšačkou.
„Josei, nechaj ho tak a poď sem,“ ozval sa zrazu kapitán a zamával po ňom s fľaškou. „Zbytočne sa stresuješ, aj tak to nemá zmysel. Ak si ho má Kézar povolať ku sebe, nech sa tak stane, možno tak bude užitočnejší,“ povedal a cynicky sa usmial na jeho nadriadeného. Ten to už nevydržal a s plačom sa rozbehol preč, ani si nezobral svoji vozík s náradím.
„Čoraz horších a horších sem posielajú, však?“ spýtal sa Joseia, uhol si z flaše a ponúkol mu ju. Ten sa nenechal dva krát ponúkať a zvyšok stiahol.
„Pravdu máte kapitán, veru tak. Od tej čokolády akoby sa na nás lepila smola,“ povzdychol si a vrátil mu fľašu.
„Hlavu hore dôstojník! Všetko sa raz predsa musí obrátiť ku lepšiemu!“ povedal kapitán popritom ako otváral novú fľašu. „Možno“ napil sa a pokračoval,“ tá smola o ktorej hovoríš, začuje Hergertovu symfóniu a utečie od nás,“ dopovedal a započúval sa do Hergertovho pokusu o zdvihnutie morálky.
„Začína sa druhá časť mojej operety s názvom Môj sychravý deň,“ šírili sa po celej lodi Hergertove slová z komunikátora. Hneď na to zaplnila loď celá škála zvukov, zo všetkých možných aj nemožných nástrojov. V prípade potreby totižto vedel Hergert zo seba vyprodukovať viacero chápadiel, a s nimi teraz obsluhoval všetky hudobné nástroje ktoré našiel. A aby toho nebolo málo, začal aj spievať.
„Vesmír temný, môjho zrodu miesto,
slyšte keď vravím že je to moje hniezdo!
Bez vzduchu, bez ohňa, bez vody,
nezažil som ja tam nijaké hody...“
„Po tomto nám skôr utečie posádka kapitán,“ povedal Josei a vrátil sa späť do práce, zatiaľ čo posádka na celej lodi sa snažila prehlušiť Hergerta.
„Možno máš pravdu,“ povedal si pre seba kapitán a uzamkol všetky únikové lode. Jeden nikdy nevie.

Veles

Veles
Fear is ever-changing and evolving

Diskusia

Aleš Horváth
Rozmýšľal som tesne pred zadaním tém, či si môžem predstaviť Hergerta ako Ursenu z E&P, samozrejme v mužskom prevedení.
Josei opravoval to čo pilotovaním pokazil? či to pilotovanie boli spomienky?
Joseiho nadriadený bol kto? nemyslím konkrétneho človeka ale vzťah voči kapitánovi.
Páči sa mi tvoja séria o Hergertov(prvá pnp ktorú vzdy čìtam)i ale tento diel je trochu zamotaný aj po druhom čítaní.
20.02.2022
Veles
Viem viem, už sa asi moc spolieham že čitateľ si pamätá detaily z predchádzajúcich častí :D Josei bol degradovaný na elektrikára, a jeho nadriadený je také mladé ucho zelené.
20.02.2022
B.T. Niromwell
Bolo to veľmi príjemné, akosi mi tie postavičky prirástli k srdcu. Proste nejaké odľahčené za vlasy pritiahnutí scifi v hlbke vesmíru, fajne.
20.02.2022
xius
Ja som si uvedomil! Ze tato saga je nas vecernicek! Teda mesacnicek... Tiez sa mi niekedy pletie, co kto s kym. Aka cokolada? :) Ale ono to prilis nevadi, naroky na citatela su nevelke a ma to rastucu davku sebaparodie, ktora celej posadke sedi.
22.02.2022
Veles
Tak teda dúfam že aj naďalej mi budú šichty vychádzať v robote aby som mohol písať "mesačníček" :D
23.02.2022
Ak sa chcete zapojiť do diskusie, musíte najprv poviedku ohodnotiť.