Stratený

Poznáte ňuňa? V údolí ústia Anduinu ich žijú celé stáda. Ako taký ňuňo loví? Poďťe sa pozrieť!
Podpor scifi.sk 2 % z dane v roku 2024
Rubínová žiara zo zmesi slnečného jasu a červeného lístia objímala sporo odeté stromy, na sýtožltej tráve sa les trblietal ako obrovský drahokam.
Skrz červený jas smerovalo malé ryšavé stvorenie na neveľkú lúku na okraji lesa. Drobný ňuňo zastal chvíľu nasávajúc vzduch zo všetkých strán. Potom zdvihol hlavu k slnkom ožiarenému nebu a na nosových dierkach mu zaihral jemný vetrík. Hebká srsť sa vo vánku nepohla, iba z nej nenáhlivo vyprchávala lahodná vôňa vzbudzujúc v zvieratách sladkú chuť. K chutnej vôni malého ňuňa sa ako verný kamarát pridal ľúbezný zvuk. Nad lesom sa roztancoval farebný vír meniac vzhľad podľa tónov vychádzajúcich z pľúc malého stvorenia. Modrí kolibríci, či fialové sojky si posadali na konár, k ňuňovi prichádzali hermelínové hranostaje, zdiaľky sa prizerali hrdzavé líšky a sem tam sa objavila i hlava rysa. Všetky zvery sa kochali svetelnou hrou, premieňali sa na živé sochy, čo uprene hľadeli na farebné divadlo nad ich hlavami.
Medzitým sa takmer tri lakte vysoký muž uvelebil v korune neďalekého stromu ako na kráľovskom tróne. Do ruky si prichystal kušu a tulec s krátkymi šípmi zavesil na blízkom konári. Lovec Nago sa blažene pousmial, no prižmúril oči, aby ho farebný vír neovládol.
Malý muž zamľaskal, lebo v predstavách mu sladká chuť osviežila jazyk. Chlapíkov nos sa naplnil domnelou vôňou pečeného jedla, pred očami sa mu mihol obraz ohňa s mäsom na ražni. Imaginárne teplo mu opálilo fúzy, ústa mu zaplnila iluzórna chuť masti a dolu krkom mu zdanlivo išli horúce sústa. Telom mu putovali príjemné pocity z fiktívne naplneného žalúdka.
„Môžbyť chvílenku čas, než tá potvora ich ošáli,“ ústa tíško zívli, oči zaklipkali a v momente zaspal.
Keď Nago otvoril oči, uvedomil si, že leží na zemi pod stromom. Na uši mu klopali zmenené ňuňové tóny. Nádherný farebný vír sa pretvoril na karmínovočervený ohňostroj s občasnými bielomodrými stužkami.
Zvieratá obkolesili Naga. Počas krátkych piskľavých tónov malého ňuňa lesné tvory zaútočili na trpaslíka. Muž sa oháňal rukami, no nestíhal vykryť všetky zvieracie výpady. Po niekoľkých neúspešných pokusoch zovrel v ruke dýku. Sotva sa ňou ohnal, zvieratá ustúpili. Nago s námahou dočiahol kušu s pripraveným šípom, s ťažkosťami namieril na utekajúceho ňuňa a vystrelil. Povetrie narušil ostrý tón. Malé stvorenie sa zvalilo, ba ostalo ležať nehybne na zemi. Jednú nohu ozdobil ohnivočervený fľak.
***
„A ty čo tu? Prečo nie si pri ústí Anduinu?“ vysoký muž zatiahol ohlávku koňovi hneď ako sa priblížil k malému ňuňovi.
Jazdec s mierne bronzovou pokožkou, dlhými bielymi vlasmi ukrývajúce špicaté uši elegantne zoskočil z koňa. Elf oblečený v zelenom odeve a ľahkým koženým kabátcom z tašky vytiahol obväz a ampulku s priesvitnou fialovou tekutinou.
Kôň výstražne zaerdžal, keď pri nich pristáli šípy. Pôvabne voňajúci elf Felion však naďalej obväzoval postrelené zvieratko. Potom ho preložil cez chrbát koňa. Následne odcválal k stromu s trpaslíkom.
„Heh, vráť mi ňuňa!“ Nago vítal jazdca nielen slovami, ale aj s pripravenou kušou.
„Nie!“
„Je môj, hehe.“
„Tak prečo si ho postrelil?“
„Zaslúžil si, prašivec. Detiská sa rúvali kvôli nemu a uspával stráž. Pozri na mňa! No veď pozri, aký som kvôli nemu otrhaný. Uspal ma a spadol som zo stromu. Potom na mňa poštval všetky zvery. No veď pozri!“
Jazdec potiahol kútikom úst.
„Navaľ ho!“ trpaslík namieril šíp na jazdcovú hlavu.
„Prečo?“
„Páč je môj, ty dutá kotrba.“
„Toto je elfské územie a ty pytliačiš na ňom. Počul som chýry, ako tu miznú zvery v tajomnom farebnom víre. Myslel som si, že je to nejaký ňuňo! Preto ma Lesná rada vyslala, aby som to tu skontroloval.“
„Ty blb, nevidíš, že ti mierim na gebulu?“
Od elfa náhle vyletela bohato zdobená dýka. Len čo trafila trpasličiu ruku, kuša sa zvítala so zemou. Než sa Nago stihol po ňu zohnúť, Felion ju priklincoval šípmi o zem. Nevysoký lovec sa s revom rozbehol hlavou oproti konskému bruchu, no elf zatiahol opraty. Potom, čo sa kôň vzoprel na zadné, sa nevysoký pytliak zvalil na zem.
„Nevieš, kadiaľ vedie cesta domov?“ muž v zelenom šikovne zoskočil z koňa a tasil meč.„Porozmýšľaj, či takto bez brnenia a zbrane zvládneš boj proti elfskej oceli.“
„Choď do pekla!“ trpaslíkovi lietali sliny na všetky strany.
Vzápätí sa pohla ruka s mečom. Tetiva na kuši praskla. Potom mierne zahnutá čepeľ skončila opretá o trpasličí krk. Felion mykol hlavou do strany, na čo pytliak opatrne odhodil dýku. Elf sa zohol najprv po svoju dýku, no keď sa zohol po Nagovú zbraň, nízky lovec rýchlo chytil kušu a lučiskom podtrhol vysokého muža. Zelený strážca spadol pustiac meč z ruky.
Hneď ako Nago lapil dlhú zbraň, sekol po elfovi. Felion rýchlo vytiahol dýku. Malá ako aj veľká oceľ sa stretli. Elf sa svižne uhol, ako rýchlo vstal, tak sa pružnými pohybmi kryl. Trpaslík sa do neho energicky pustil.
„Vždy ma udivovala odvaha trpaslíkov,“ elfové ústa sa len mierne pootvorili.
„Choď do riti!“ zavrčal Nago a ešte besnejšie sa pustil do Feliona.
Popritom ako spolu zápolili, ňuňo vydával dlhé sykavé zvuky. Nad bojiskom sa vytvoril šedý vír, kde sa ako hady krútili žlté stužky. Do uší oboch bojovníkov sa doniesol tlmený dupot drobných nôh niekoľkých skupiniek mangúst vysokých trpaslíkovi po kolená. Húf malých hláv s naježenou tmavohnedou hladkou srsťou zastal neďaleko nich rozťahujúc ústa s ostrými prednými zubmi.
Po chvíli sa mangusty rozbehli skočiac na bojom zaujatého trpaslíka. Felion ich počul skôr, dýkou stíhal nielen odrážať Nagové útoky, ale aj prepichovať krky divým zvieratám. Trpasličie útoky tiež striedali cieľ, no nakoniec všetky seky mečom či dýkou sa zamerali na zvieracích útočníkov.
Elf zahvízdal. Kôň sa rozbehol za Felionom mliaždiac kopytami kosti drobných útočníkov. Muž v zelenom následne rýchlym pohybom strhol ňuňa k sebe. Malé stvorenie mu zdravou zadnou nohou okrášlilo ruku škrabancami, no Felion si aj napriek tomu pritisol ňuňovú papuľku k sebe, aby sa malé zvieratko stíšilo. Vír prestal, no rozdivočené mangusty sa medzitým ešte viac odhodlanejšie pustili do trpaslíka. Aj Felion ucítil zuby, keď sa zohol po meč vypadnutý z ruky bezmocne ležiaceho pytliaka. Netrvalo dlho, než zostal iba elf s ňuňom v ruke.
Felion si kľakol trpaslíkovi na chrbát. Hrot meča priložil trpaslíkovi zozadu na krk.
„V Linhire za tvoje veci dostanem peknú odmenu,“ elf sa záhadne pousmial.
Jemne bodol ostrou špicou do trpasličieho zadku. Malý muž zreval od bolesti. Niekoľko pokusov mu trvalo, kým bolestivo vstal. Potom sa sťažka pohol k tajnému otvoru do sveta trpaslíkov.
„ Ešte raz ťa uvidím v elfských lesoch, tak ti bez váhania pustím žilou, ty trpasličí zmätok!“
„ Šľak ťa opálil, ty zmrd, aby ťa skáralo, ty…,“ trpaslíkov hlas postupne mizol v diaľke, no elf len pokojne prizeral, ako sa malý muž občas chytil za zadok.
Felion pristúpil ku koňovi. Opatrne vyložil ňuňa hladkajúc ho, aby sa zvieratko s voľne visiacimi dlhými ušami upokojilo.
„Neboj, zavediem ťa domov k tvojim. Dovtedy ti noha vyzdravie a vrátia sa ti sily.“
Elf vytiahol z torby mrkvu pridržiavajúc ju ranenému stvoreniu, až kým ju nezožral. Potom naložil trpasličie veci a vyskočil na koňa. Silným stiskom stehien ho popchol smerom k stádam malých ňuňov do údolia pri ústí Anduinu.

Aleš Horváth

Aleš Horváth
Memento vivere!

Diskusia

Veles
Presladené. To asi najlepšie vystihuje moje pocity po dočítaní tejto poviedky. Nebolo to ani zlé, ale ani dobré. Je to len môj osobný postoj, ale úprimne už nemusís príliš to klasické fantasy zasadenie (Vznešení a nádherní elfovia, zatrpknutí trpaslí čo hovoria po záhorácky alebo škótskou angličtinou...) Keby to malo nejakú dobrú pointu alebo ponaučenie, mohlo by to ísť rovno do nejakej detskej knižky.
04.01.2022
ama_rilla
Myslím, že ten názov "Stratený" je výstižný. Tak som sa cítila miestami pri čítaní tejto poviedky. Musím ale uznať, že ma zaujala, chcela som vedieť, čo to je ňuňo :D. Hoci ponechanie priestoru na vlastnú fantáziu a dokreslenie danej osoby alebo bytosti väčšinou funguje, tu som mala veľmi málo údajov na to, aby som si vedela predstaviť nejakého ňuňa. Čiže som trochu sklamaná, že som nezistila, čo to ňuňo je a aký je vlastne zmysel jeho lovu - okrem osobnej pomsty (?). Ako píše Veles, hodilo by sa to do detskej knižky, keby to malo nejaké ponaučenie. Takto to bolo podľa mňa len také vykreslenie jednej scény, ktoré bolo miestami podarené aj úsmevné, ale príbeh nebol veľmi dopracovaný. Takže myslím, že by bolo potrebné príbeh trošku rozpracovať, vymyslieť nejakú pointu, niečo zaujímavé, čo osloví čitateľa, rozsah poviedky je pomerne skromný, takže priestor na to by bol. Ono myslím, čo sa týka nejakých nápadov vo svete sci- fi/fantasy, vždy sa bude niečo opakovať, podľa mňa sa veľmi ani nedá vymyslieť niečo úplne prevratné a nové, čo nikdy nikto nenapísal, ale je dobré vyhrať sa s príbehom a neuspokojiť sa len s opisom scén :). Čiže aj keď je toto také klasické fantasy usporiadanie vznešený elf a ufrfľaný trpaslík, dalo sa z toho vytrieskať viac, keby bol príbeh lepšie rozpracovaný. To je, samozrejme, moja preferencia a môj pohľad na vec :).
04.01.2022
Zlodejisnov
V podstate takmer všetko bolo povedané. Dodal by som len, že prostredie a štýl mi sedia na Smrtislava Pierka. Jeho poviedky boli zatiaľ však viac prepracované a aj ich dej bol lepší, a tak si nie som istý :D
04.01.2022
WriterInTheDark
Smrtihlav Pierko, presne ma to napadlo. Nuž, už bolo spomenuté naozaj skoro všetko, ale ja som si robila poznámky a tak sa musím spýtať:
Čo sú to hermelínové hranostaje?
Páčila sa mi veta: Páč je môj, ty dutá hlava :D
Nepáčilo sa mi: Neviem sa zbaviť pocitu, pri každej poviedke, kde je elf a trpaslík, že je to niečo, čo už každý tristokrát zožuval a vypľul, lebo to už nemá žiadnu chuť. Keby aspoň postavy neboli stále tie isté. Keby si to poňal možno opačne. Slušný trpaslík a drsný elf... trochu sa s tým vyhrať.
Ama_rilla má pravdu, aj ja som sa cítila stratená. Ani ten názov sa mi k poviedke nehodil. Ale aby som nebola zlá, musím pochváliť opisy, ktoré mi miestami pripomínali Gorana :)
04.01.2022
Goran
Opisy, jos... tie boli dobré, tie mám rád. Mám rád aj rozprávkovosť, mám rád i klasické fantasy i humor. Tu to všetko bolo. Nevadilo mi vôbec, že išlo o, svojím spôsobom, klišé, lebo to bolo tak schválne využité a do istej miery vlastne aj parodické. Ňuňo bol ňuňavý a jeho čaro práve spočívalo v tom, že neviem čo bol vlastne zač, ani ako vyzeral. Ale poviedka nebola ktovieako dobre napísaná a vlastne... bola o ničom. Nemusí byť všetko o spáse sveta a úžasných myšlienkach, ktoré majú moc zmeniť čitateľa (najlepšie k lepšiemu, že :)), ale toto mi akosi nič nedalo.
Svojou dikciou, tematikou, vlastne všetkým, by som tipoval na Grimbura.
04.01.2022
Aleš Horváth
v podstate súhlasím s Goranom. tiež mi tomu čosi chýba. niečo na štýl "Vini, vidi, vici". plochý dej, či ako to nazvať.
podľa tých veci v závere by som tipoval zajaca, tí majú dlhé uši a jedia mrkvu. ale kľudne by to mohol byť i psík.
writerka, možno tie hermelínove hranostaje myslel autor asi že boli biele. vyrábam syry a viem že hermelín ako syr má nazov odvodený od bieleho kožúška práve týchto zvierat.
podľa tej presladlosti by som tipoval buď writerku alebo gorana. alebo možno i amarillu.
04.01.2022
Terry Chrapúňzel
Elfsko-trpaslické stereotypy mi v tomto texte prídu ako najmenší problém. Používanie rasových klišé je v krátkych poviedkach celkom dosť ospravedlniteľné, lebo umožňuje preskočiť world building a vrhnúť sa rovno ku konfliktu a pointe. Tu ale žiadna pointa nebola. Ostáva nám tak text s veľmi svojskou štylistikou a miestami aj gramatikou. Vypichnem zopár vecí, čo ma pri čítaní vyrušovali:
- podivné dĺžne:
Jednú nohu (namiesto jednu nohu), rúvali sa (ruvali sa), Nagovú zbraň (Nagovu), na jazdcovú hlavu (jzdcovu), elfové ústa (elfove), ňuňovú papuľku (ňuňovu)
- záplava prechodníkov:
Prechodníky sa už dnes veľmi nepoužívajú. Ale práve to je ich výhodou – pomocou nich možno dodať fantasy poviedke príjemný historizujúci nádych. Treba ale mať na pamäti, že prechodníky sťažujú čitateľnosť textu a treba ich preto používať opatrne. Tu je ich na môj vkus priveľa. Navyše autor úplne odignoroval fakt, že rozvinutý prechodník má byť od zvyšku vety oddelený čiarkou, napríklad: Drobný ňuňo zastal, chvíľu nasávajúc vzduch zo všetkých strán.
- priveľa prídavných mien:
Dlhšie a bohatšie vety síce pôsobia dobre v pokojneších pasážach, napríklad v úvodných opisoch, ale keď ide do tuhého, je vhodné obmedziť prídavné mená a inú nepotrebnú slovnú vatu, aby vety lepšie odsýpali.
- priama reč:
V uvádzacích vetách priamej reči sú použité prevažne action tagy a takmer žiadne dialogue tagy. Jedno i druhé je vhodné striedať, inak text pôsobí trochu neprirodzene.
Dialogue tags sú slovesá, ktoré označujú kto čo hovorí – napríklad: povedal, opýtal sa, odvetil, zašeptal, zvolal. Z nich tu vidím len slovo zavrčal.
Action tags sú slovesá, ktoré opisujú, čo postava, ktorá rozpráva, práve robí – najčastejšie sú to slovesá opisujúce mimiku a gestikuláciu (zamračil sa, usmial sa, zalomil rukami). Komplikovanejšie action tagy je podľa mňa vhodné od priamej reči oddeliť skôr bodkou ako čiarkou, ale to je už otázka vkusu.
- príliš kreatívne označenie postáv
Nago je trpaslík, malý muž, chlapík, muž, nevysoký lovec, nevysoký pytliak, nízky lovec.
Felion je elf, vysoký muž, zelený strážca, jazdec.
Podľa mňa je vhodné každej postave vymyslieť dve-tri označenia a tých sa držať naprieč textom, nech sa čitateľ nemusí pri každom označení pozastaviť a porozmýšľať o koho ide. Stačí teda Nago – trpaslík - pytliak. Felion – elf - jazdec.
04.01.2022
Terry Chrapúňzel
Ale zase nech zo mňa autor nemá stresy. Moja fantastická poviedka, ktorá mala ísť do tohto kola, odpočíva v šuplíku, lebo má, trolololoooool, 30 000 znakov a do súťaže sa nezmestila. Tak mi neostáva iné, len si vybíjať vlastné komplexy kritizovaním cudzej roboty :D
04.01.2022
WriterInTheDark
Ja som si zase pamätala že maximum je 26 000 znakov. Mýlila som sa a musela som veľa škrtať :D ale Terry, nenechaj to len tak v šuflíku! Ja som mala takto pred rokom presne ten istý problém. Cez 10 000 znakov navyše, ako povoľovala jedna súťaž a napokon som z toho spravila knihu. Síce mi leží aj tá v šuflíku, ale aspoň som dokončila myšlienku :)
04.01.2022
Veles
Aleš, ja sa skôr asi prikláňam že autorov treba hladať u Smrťa alebo Grimbura. Na Gorana je to príliš krátke a ploché, chýba tomu hlbší príbeh. Writer písala že má niečo nové, no dúfam že toto nie je zrovna ono :D A na Amarillu sa mi skôr hodí predchádzajúca poviedka.
A presne viem ako sa cítiš Terry, aj mne sa také niečo už raz stalo :D
04.01.2022
ama_rilla
Som nevedela, že moje poviedky sú presladené :D ja inak neviem uhádnuť asi nikoho, chvíľu som si myslela, že táto poviedka patrí Goranovi skrz ten jazyk v niektorých pasážach, ale po dočítaní sa mi to nezdá...
04.01.2022
Aleš Horváth
Veles, ono smťa ani grima moc nepoznám, ale budiž, na Valentína sa dozvieme. ono každý autor asi pomení trochu štýl aby nebol tak ľahko uhádnuteľný.
Veles, Terry: aj ja som to raz prešvihol so znakmi, bola z toho potom nesúťažná.
Ama: asi som si ťa poplietol s writerkou potom.
writerka: vydaj ten román, alebo ho tu daj na pokračovanie. síce nepatrím k tvojim fanúšikom(tvoj štýl je moc moc pateticky pre mňa) ale skús to presadiť niekde.
04.01.2022
WriterInTheDark
Knihu som poslala do vydavateľstiev, ale nič z toho, žiadna odozva. Na pokračovanie? A čítal by to tu niekto? :)
04.01.2022
Zlodejisnov
Veles, Aleš, Writer....ja mam asi tucet poviedok ktoré prešvihli limit :D a par dalších, ktoré sa zmestia no cítim, že si zaslúžia viac znakov a preto ich rozširujem :D.....Writer, o čom je tvoja kniha?
04.01.2022
Veles
A čo takto vydať si to sama Writer, ako to urobil Lukáš? Minimálne by som to dal sem na pokračovanie, a tiež by ma zaujímalo o čom je.
04.01.2022
Terry Chrapúňzel
Smrtislav, Grimbur ani Goran nemajú problém s dĺžňami ani netrpia fóbiou zo slov povedal/opýtal/odvetil. Možno je autorom niekto úplne nový.
Writer: Popravde, moja poviedka zostala v šuplíku nielen kvôli rozsahu, ale aj kvôli dosť nepriaznivému feedbacku od betareaderov. Od jedného sa mi dostalo takého pičungu, že mi z toho takmer (ale nie úplne naozaj) vyhŕkli slzy.
Takže poviedku trochu nechám odležať. Neskôr sa k nej vrátim s čistou hlavou a skúsim zapracovať nejaké pripomienky. Možno z toho nakoniec bude niečo, čo sa bude dať poslať do nejakej súťaže s väčším limitom :)
04.01.2022
Goran
Často platí, najmä pre začiatočníkov (ale zďaleka nielen oni s tým majú problém), že treba škrtať a škrtať, lebo sa mnohí pisatelia radi rozpisujú, hovorí sa o takom pravidle, že ani veta naviac. Sú však vyložene príbehy, ktoré si zaslúžia rozšíriť a obohatiť, nie vždy to propozície tej ktorej súťaže umožňujú (mňa raz napríklad diskvalifikovali v Cene Fantázie, lebo som presiahol limit :D - poviedku som tu bublikoval na pokračovanie pod názvom Nepravdepodobný hrdina a bola uverejnená aj v jednom e-magazíne, aspoň toto by som poradil každému, kto má niečo dlhšie a myslí si, že to môže čitateľa osloviť - minimálne mňa má tak či tak v hrsti, lebo mňa to zaujíma a snažím sa prečítať každú jednu poviedku, čo sa okolo mňa mihne). Writer, dnes je veľmi veľký problém s vydávaním kníh. Aj mnohé zvučné mená v slovenskej literatúre, pokiaľ nemajú kontakty a nevedia v tom chodiť, tak nedostávajú za svoje publikácie honorár, ba musia si to niekedy i sami zafinancovať. Ak oželieš 1000+eur, áno, v takej cifre sa pohybuje náklad knižky medzi 200-tristo kusov, nájdeš vydavateľstvá, ktoré Ti vezmú rukopis pod svoje krídla, pokiaľ bude mať svoju úroveň, a to verím, že má. Alebo sa môžeš vydať cestou samovydania ako už spomínaný Lukáš.
04.01.2022
Goran
*publikoval - bublikoval: roztomilý preklep :D. Nuž, ja som si spočiatku myslel, že je to aj Velesova poviedka, lebo má vo zvyku poslať dve, jednu vážnejšiu, serióznejšiu a lepšie prepracovanú, druhú zas takú experimentálnu, priam uletenú, tak som myslel, že toto je "vončo", ale štýl a tematika mi sadne na Grimbura, nechám sa však prekvapiť, ostatne inak ani nemožno :D
04.01.2022
Veles
Goran, dúfam že si to nemyslel vážne :D Toto keby ja napíšem, tak mi môžu rovno diagnostikovať cukrovku, aké je to presladené :D Ale musím už konečne napísať niečo veselšie, vďaka za podnet :D A ešte jedna vec ku Writer, alebo ku hocikomu kto by mal záujem: jedna kamarátka mi tento rok odporúčila stránku spoločnosti, ktoré ti vydajú knihu, dokonca si u nich môžeš zaplatiť aj reklamu na Martinuse, aj keď to už asi nebude lacný špás :D
04.01.2022
ama_rilla
Goran, to by toho ňuňa musel aspoň zneužiť nejaký politik, aby to bola Velesova tvorba :D
04.01.2022
WriterInTheDark
Môj príbeh sa odohráva v budúcnosti, v čase, keď z podzemia vylezú tvori, ktorí zabijú takmer 90% obyvateľstva. Je to také trochu sci-fi, trochu fantasy, kde hlavná hrdinka príde o všetko a chce sa nie len pomstiť, ale hlavne vyhubiť, zničiť tvorov, pre ktorých nemôžu slobodne chodiť po zemi. Nie je dlhá, má len cca 220 strán a píšem pokračovanie. Vlasnte to bolo tak, že som knihu napísala v Januáry 2021 a po tom, ako sa mi nikto z vydavateľstva neozval, som si pomyslela, že asi nie je taká dobrá, ako všetci vravia. Tak som sa rozhodla zlepšiť sa, zapájala som sa do všetkých poviedkových súťaží, čo som si vygooglila :D
Inak s Lukášom sme si písali, vyčíslil mi čo ho to stálo, dokonca som sa s jeho priateľkou dohodla na návrhu prednej strany. Krásne totiž kreslí :)
Nuž, Možno to skúsim dať najprv sem, aby som sa utvrdila, alebo vyviedla z omylu, či sa to oplatí vydať :)
05.01.2022
Zlodejisnov
Ak chcesš, tak mi to pošli :)
05.01.2022
Goran
Pozri, Writer - píšeš dobre, to je jasné už na prvý pohľad a druhý pohľad to len stvrdí :) Ak by to tak nebolo, dvakrát po sebe by si nevyhrala. Ľuďom sa Tvoje príbehy páčia. Páčia sa veľmi aj mne, mám rád Tvoj štýl, v niečom máme aj podobné vnímanie a zmýšľanie. Ja osobne som ťa síce nenavrhoval na prvé miesto, ale vždy do prvej trojky áno. Navyše, mnohé veci sú subjektívne, to čo mne nesadne môže zaujať druhých a zas naopak, ale objektívne sú Tvoje texty dobré. Je veľmi skoro, aby som to hodnotil nejako globálne, čítal som od Teba len dve veci, ale z toho vidím, že Tvojou silnou stránkou je emocionalita príbehu a príbeh samotný + jeho forma, občas ale krívajú jednotlivé súvislosti a logické následnosti a nechávaš sa tak príbehom pohltiť, tak sa mu odovzdáš (ale aj preto má potom takú silu), že Ti unikajú detaily. Nevadí, každý má priestor na zlepšenie a to sú už maličkosti.
Mám toho veľa, okrem toho sa snažím publikovať aj vlastné literárne projekty, ale ak by to počkalo, ak to nehorí a nechceš s tým ísť hneď a zaraz von - v lete, cez prázdniny sa na to skutočne rád pozriem. Keď čosi, písni mi do mailu, je tiež pravda, že nie je korektné, keď tu asi príliš riešime takéto veci v komentári pod poviedkou - chudák autor, pre neho to nemá valný zmysel.
05.01.2022
WriterInTheDark
Autorovy sa ospravedlňujem. Zlodejisnov, tak sa teda na to pozriem a doladím to, veď za rok som sa snáď niečo naučila a možno to bude ešte lepšie, potom by som ti to buď poslala, (aj tebe Goran ) alebo skúsila dať sem na pokračovanie. Goran, veľmi si vážim tvoj názor, všetci ste tu úžasní a veľa ste mi pomohli, poradili. Posúva ma to vpred. Som naozaj rada, že som túto stránku objavila, konečne sa cítim niekde doma :)
05.01.2022
Terry Chrapúňzel
Inak, Writer, ak niečo posielaš do vydavateľstva, možno by nebolo v tvojom prípade na škodu zainvestovať do profesionálnej jazykovej korektúry textu ešte pred zaslaním, lebo ti fakt ťažko ulietavajú hrúbky. Ber to tak, že do vydavateľstiev im chodí fúra rukopisov (a v čase lockdownov ešte viac ako obvykle), takže pri neznámych autoroch asi ani nečítajú celé texty a riadia prvým dojmom. Ak na vydavateľa hneď na prvej strane vyskočia hrubice, povie si: "Eh, to bude nejaký amatér," a rukopis zahodí do koša. Minimálne prvá kapitola by mala byť tip-top, aby boli ochotní knihu prečítať celú.
05.01.2022
Terry Chrapúňzel
Však zaves sem prvú kapitolu, ja ti ju zpičujem zadarmo :D
05.01.2022
WriterInTheDark
Ďakujem Terry, už teraz sa cítim hrozne :D To radšej pošlem niekomu osobne, aby som si nenarobila ešte väčšiu hanbu :D
05.01.2022
Goran
Takto, Writer - práve teraz som čítal, pripomienkoval a opravoval jednu young adult fantasy istému dievčaťu (napísala to, keď mala 14 rokov a je to, samozrejme, v rámci žánru a cieľovej skupiny, veľmi, veľmi dobré), knihu som jej prakticky pripravil na vydanie a cez oficiálne vydavateľstvo, áno, musela si to, respektíve jej rodičia, zaplatiť, ale pôjde to von a teším sa z toho. Nahrubo som jej to opravil ja, ale zďaleka nie som profesionálny korektor, dal som to ešte odborníkovi, a nakoniec to prejde ešte sám vydavateľ... lebo čiarky a preklepy, to je hrôza :), takže vlastne trojitá korektúra - korektor je nevyhnutnosť.
A, Terry, nenadávaj tu, kurva! Nepôsobí to dobre ;)
05.01.2022
Terry Chrapúňzel
Ale necíť sa hrozne. Ja sa Ti s niečím priznám. Ale len Tebe, ostatným to nehovor. Po prečítaní feedbackov k mojej decembrovej poviedke mi tie slzy vyhŕkli naozaj. Jak malému decku. Až mi sopeľ od rumázgania tiekol z nosa :D
05.01.2022
Veles
A to som sa bál že v tomto anonymnom kole bude málo komentárov :D A Writer, nič čo tu uverejníš podľa mňa neprekoná moje hrôzy (teda minimálne Stolček Baranček :D ), takže sa neboj a smelo to sem jebni :D
05.01.2022
Goran
:D Rozhodne nepíšeš "hrôzy", Veles - áno, niekedy to pôsobí nevycválane, ale nie sú to určite zlé texty, ok, Stolček Barančekje kapitola sama osebe :D Takto: sebareflexia a sebakritickosť je fajn, skromnosť je cnosť... ale aj vie človeka zbytočne brzdiť.
A, Terry, to vieš... je to normálne, to mi viacerí, len málokto sa k tomu prizná :D problém je v tom, že v spoločenskom ohodnotení a pochvale hľadáme potvrdzovanie vlastnej hodnoty, opäť častá chyba - pán Chrapúňzel má nescudziteľnú a nezmerateľnú hodnotu bez ohľadu na to či napíše dielo, ktoré získa World Fantasy Award alebo skončí ako najhoršia slovenská fantasy v anticene na Fandome :)
05.01.2022
Terry Chrapúňzel
Awww :3 Nescudziteľnú a nezmerateľnú hodnotu. To je milé. Ďakujem :)
05.01.2022
Aleš Horváth
Terry vrátim sa k tvojmu komentáru, kde si rozoberal chyby.
- prídavné mená je overthinking
- prechodníky - čiarky bol tipos bingo, vybral som zlú možnosť. ale rozmýšľal som nad tým, len som sa na internete nedopátral.
- priama reč - toto je hlaavná vec čo ma zaujíma. z viacerých zdrojov som našiel že je chyba používanie "povedal, riekol, hovoril" preto som následne použil ako náhradu "skočil, urobil, namieril"(whatever). podľa tvojho komentára by som mal používať aj jedno aj druhé. Až som z toho jeleň. len by ma zaujímalo kde je ten pes zakopaný, či používať "vravel, hovoril, povedal..." alebo nie.
10.03.2022
Ak sa chcete zapojiť do diskusie, musíte najprv poviedku ohodnotiť.