Útek do Dib Muání

Sotva však vyleteli, utŕžili niekoľko zásahov a letúň len silou vôle pristál neďaleko lesa, v ktorom by sa tajným hangárom dostali do podzemného tunela a neskôr k tajnej základni Dib Muání. Vojak krvácal, už poriadne ani nevnímal čo sa deje okolo neho. Sinel mu vytrhla zbraň a zastrčila za pás. Zelená kapuca jej zakryla časť tváre a rýchlo bežala k stromom.
Podpor scifi.sk 2 % z dane v roku 2024
Na oblohe malej dáždivej planéty sa objavilo tajomné, svetielkujúce žiarenie.
„Sinel, rýchlo, cisárskí vojaci. Ber Foxtrana a utekajte do Dib Muání!“ vykríkol vysoký bradatý muž zapínajúc si opasok s ochranným štítom.
„A ty?“
„Sme posledná bašta odporu. Musíme bojovať za slobodu!“ natiahol muž ruky za ženou s dieťaťom, silno oboch objal. „Stretneme sa po bitke. Majú len niekoľko Múch, za pár hodín ich hádam zvládneme postrielať!“
„Miláčik, ľúbim ťa!“ vykríkla žena a natiahla ústa k rýchlemu bozku.
Muž ešte kývol vojakovi, nech chráni jeho ženu a už bolo počuť kovové zvuky čižiem o schody.
„Tadiaľto, madam!“ vojak otváral tajné dvere k malému výťahu zabudovanému v opornom stĺpe.
Avšak žena inštinktívne vedela, kam má mieriť, nebolo to prvý raz, čo sa utekala skryť. Cisárske vojska čoraz častejšie doliezali na povstaleckú planétu.
Vojak odisťoval zbraň, no prísny pohľad Sinel ho zastavil. Akonáhle sa s výťahom blížili, budovou zatriaslo a elektrika zablikala.
„Do šľaka!“ zahundral vojak. „Museli sa vylodiť i Cikády.“
„Pevnosť odolá?“
„To závisí, či trafili iontové delá, madam.“
„Ak áno?“
„Tak Foxtrana musíte vychovať tak, aby viedol ďalšiu vlnu povstalcov.“
Prižmúrené oči Sinel neveštili nič dobré, toto nechcela počuť ani v zlom sne.
Z výťahu sa vybrali úzkymi chodbičkami, cez stenu počuli dupot vojakov, štrngot zbraní i huriavk streľby diel. Pomedzi to sa predierali príkazy jednotlivých veliteľov a Sinel počúvala, či nezačuje aj hlas Foxtranovho otca.
„Rýchlo, madam do Osy!“
Sadla si dozadu dvojmiestneho letúňa, Foxtrana si pritískala v zelenom ovine. Sama mala oblečený zelený plášť, v prípade potreby by splynula s prírodou. Potajme však dúfala, že vojak vie lietať a nebude to treba.
Sotva však vyleteli, utŕžili niekoľko zásahov a letúň len silou vôle pristál neďaleko lesa, v ktorom by sa tajným hangárom dostali do podzemného tunela a neskôr k tajnej základni Dib Muání.
Vojak krvácal, už poriadne ani nevnímal čo sa deje okolo neho. Sinel mu vytrhla zbraň a zastrčila za pás. Zelená kapuca jej zakryla časť tváre a rýchlo bežala k stromom.
„Spi, ideme na prechádzku!“ zašepkala Sinel a pohľadom pohladkala Foxtrana.
Rozhliadla sa, či nejaká Mucha neletí okolo a poďho medzi stromy. No než stihla dobehnúť, jej ucho zaregistrovalo postavu cisárovho Labanca. Vrhla sa za prvý strom a stíšila dýchanie, jednou rukou držala malého, druhou si prikrývala nos, aby v chladnom počasí nedýchala paru.
Z boku stromu sa vyklonil Labanec, cisársky vojak, v podstate svietiaci mutant, cez ktorého diery v skafandri vychádzalo ohnivé žiarenie a od nosa viedla hadica niekde k boku. Aby nebudil pozornosť, jeho postavu zakrýval tmavý plášť. V ruke držal vykliesňovaciu sekerku, akiste ju zobral z ich letúňa.
„Viem, že si tu! Vzdaj sa dobrovoľne! Nemáš na nás, ani tvoj manžel to neprežije. Cisár poslal tri Rojnice Múch a štyri s Cikádami.“
Sinel ucítila Labancovú hlavu blízko svojho pleca. Zvrtla sa a voľnou rukou namierila plazmovú zbraň doprostred Labancovho tela.
„Nikdy!“ vykríkla, no než stihla stisnúť spúšť, sekerka sa jej zahryzla do čela.
Výstrel tak skončil v korunách stromov a žena na zemi. Dieťa začalo vrieskať na plné pecky, no matka ho už nemohla tíšiť.
Labanec vytiahol iontovú pištoľ a v tichosti dvakrát vystrelil. Raz do hrude batolaťa, iný raz do jeho hlavy. Okolitá zem sa začervenala a Labanec sa na chvíľu rozžiaril.
„Tu Orol, tu Orol. Koniec akcie! Oheň je na streche!“

Aleš Horváth

Aleš Horváth
Memento vivere!

Diskusia

8HitBoy
Riadna depresia! Na malom priestore sa ti podarilo vykresliť pomerne dobrú atmosféru. Niektorými použitými slovíčkami si ju ale podľa mňa trošku rušil, spomeniem ako príklad: "Dieťa začalo vrieskať na plné pecky." To na plné pecky sa mi tam vážne v tomto kontexte a v kontraste so spomínanou atmosférou fakt nehodí. Inak pekne zvládnuté a naozaj pomerne pekná robota.
25.09.2021
B.T. Niromwell
Tiež ma vyrušili plné pecky a sekera do čela, ale inak to bol riadne naľapnutý akčák! Fakt sa ti podairlo na malom priestore vybudovať veľa, povedala by som, že v hlave máš toho ešte viac, možno aj celú space operu. Snáď uvidíme zvyšok v nejakom dlhšom texte.
25.09.2021
Gullath
Tie mena, nazvy miest a aj lietadiel vo mne invokovali predstavu Duny. Ale inak vyborne napisane, a u mna plusovy bod za inu formu happyendu.
26.09.2021
Straka
Wow, skvelé prevedenie in medias res. Máš talent diváka vtrhnúť do stredu diania, v tomto prípade do stredu rebélie, bez toho, aby si ho stratil na zbytočných detailoch. Dielo bolo svižné a nabité akciou. Ako spomína kolega predo mnou, je zaujímavé na záver vidieť druhý uhol pohľadu. Pripomenulo mi to októbrovú revolúciu a smrť cárskej rodiny vrátane detí, s tým, že tu práve cisárske vojská lovia na povstalcov. Pekne narábaš so slovom, vidno, že toho máš veľa načítaného, ako príklady uvádzam: "pohľadom pohladkala", "huriavk streľby", "len silou vôle pristál". Bolo to super :)
26.09.2021
xius
Slusna akcia, menej slusna vykradacka Dune. Hoci ohnuta prijemne svojsky. (muchy, cikady a osy) Rusivych slov bolo viac - letun, kapuca, sekerka, pecky. Priama rec a logika postav si robi svoje, ale to PNP ustoji, lebo tam je najdolezitejsi ten utrzok z celku a jeho atmosfera. Ta ti sla celkom pekne. A mozno by som prave ocenil u teba nieco take - seriu mikro scen z vacsieho celku, ktory si ako citatel pozlepujem sam dokopy. (ale mozno potom uz menej poziciaviania, lebo to vonia ako fanfic a myli ma, ze co je rovnake a co uplne ine)
26.09.2021
jd
Typicky "chlapské". Akcia, bitky, technika... Áno, aj mne vadili slová, ktoré sa do textu nehodili (k predošlým pridám ešte huriavk), ale naopak, páčili sa mi opisy.
Myslím, že akcia prebiehala zaujímavejšie v hlave autora. Chce to ešte lepšie preniesť na papier pre nás - čitateľov. Tým chcem povedať, že tam je potenciál.
27.09.2021
Aleš Horváth
Ďakujem veľmi pekne za všetky komentáre:
ad slová: beriem na vedomie, ďakujem za upozornenie
ad Duna: myslím si osobne, že keby som nedal "Dib Muání"( Muad dib) tak by to až tak tu Dunu neevokovalo, pretože rebélia voči cisárovi/republike je námetom aj iných diel(Starwars, Foundation Serenity...). Takže spojitosť s Dunou je skôr náhodná ako úmyselne "vykrádanie a ohýbanie". Myslím si, že v dnešnej dobe sa dá ťažko niečo napísať, aby to nemalo náväznosť na nejaké už existujúce dielo.
14.10.2021
Aleš Horváth
jd: som si vedomý, že je to vyslovene chlapske, no isto sa tam dajú nájsť aj ženské prvky.
myslím si že text je postavený na archetypoch, či už postáv alebo situácie alebo žánru. viem že ma to neospravedlňuje, ale nemôžeš od pnp vyžadovať dokonalosť ako pri FP, jednoducho z časových dôvodov.
14.10.2021
Ak sa chcete zapojiť do diskusie, musíte najprv poviedku ohodnotiť.