Pre teba

.
Podporte scifi.sk
Každý potrebuje občas trochu pomôcť. Svet je zložité miesto, nie je na nič čas, dobre sa pripraviť na každý ďalší deň, ktorý ťa čaká, nie je ľahké. Čo je naozaj prekliatie, je keď je človek, popri tom všetkom, aj kreatívny.
O kreativite sa hovorí všetko možné, najčastejšie v dobrom. Možno preto, že svet za ňu oceňuje len minimálnu čiastku ľudí. Je super, že filmové hviezdy a promile z promila maliarov zarobia za jedno svoje dielo na živobytie svojich ďalších desať generácií. Ostatní nie.
Kreativita je prekliatie. Keď sa potrebuješ prejaviť, keď potrebuješ tvoriť, tak šanca je, že to nikoho nikdy nebude zaujímať. A šanca je to 99 celých, desatinná čiarka a veľa deviatok za tým. Možno ti na tom nezáleží, ale pravda je, že okrem toho celého sveta vôkol, ty, ako kreatívny človek, musíš aj niečo vytvoriť. Možno ani nevieš čo, možno ti je to jedno, len aby to niečo bolo. A preto som tu ja. Som tu, aby som ti pomohol.
_________________________________________________________
Tie poviedky sú proste hra. Ty chceš tvoriť a ja ti dám tému. Hlúposť. Veta, slovné spojenie, obrázok. Neuvedomuješ si to, ale ja svoju úlohu beriem veľmi vážne. Každý tam hodí nejakú sprostosť, a potom nie je zvláštne, že to, čo si napísal je priemer. Nekonečný priemer, dostaneš 7.6 bodovanie, dva komentáre a koniec. Nebol si správne motivovaný, nebol si správne stimulovaný. Aby to tebou pohlo, potrebuješ niečo dobré. Niečo, čo sa spojí s tvojím reálnym ja.
Správny stimul ti povie, že časť teba, ktorú ešte nikdy nikto nevidel, je v poriadku. Vo svetle tohto podnetu si s tou časťou teba podáš ruku. Môže to byť hlúpe, smiešne, temné, zakázané, obyčajné, ale určite to bude reálna časť teba. Keď tvoríš, opisuješ seba, akokoľvek nepravdepodobné, sa ti to môže zdať.
Ja som tým, ktorý ti dá túto možnosť. Nesľubujem, že to dá tvojej kreativite zmysel, ale ukojím jej smäd. Ty, ukojíš jej smäd. Poď von, povieš, časť mňa, ktorá je práve teraz ozajstná. Presne preto zachádzam ďaleko. Viem to. Viem, že musím, a viem, že mi za to nikto nepoďakuje. Nikto o tom nesmie vedieť. Ani ty. Ale vedz, že všetkom som to robil preto, lebo som ťa miloval. Tie časti teba, ktorých sa bojíš aj ty sám. Hlavne tie.
_________________________________________________________
Žiarovka občas blikne. Vyzerá to tak lepšie. Párkrát som si to musel nacvičiť, párkrát to celkom nevyšlo. Ale pre teba, pre teba to stálo za to.
Malý chlapec sa zobúdza pomaly. Začína fňukať. Cíti chlad, cíti studenú zem. Mňa nevidí. Cvakne za ním fotoaparát a on sa otočí, ale malý prístroj v tme nerozoznáva. Nemotorne sa postaví, nie je to dlho, čo vie chodiť.
Zvedavo pozerá na macka. Bojí sa, je mu zima a nepáči sa mu priestor, v ktorom je. Vidí presne to, čo budem mať na fotke. Pomaly prichádza k hračke, ktorá sa usmieva.
Pre teba som to spravil:
1. POSLEDNÝ KRÁT
2. fotka

nenasytnik

nenasytnik
Ak nepíšeš dobre budem tebou pohŕdať, ak píšeš dobre budem ti závidieť.

Diskusia

ama_rilla
Uprimne, tato poviedka sa mi pacila asi najviac, aj ked podobny napad skrsol aj mne v hlave :) Paci sa mi, ako text oslovuje citatela a zaroven to ma taky trochu smutny nadych pre mna :)
22.08.2021
Monika Kandriková
Kreatívny prosto kreuje, občas za desať, občas za päť, občas za osem. :D :D. Lebo aj tak dobre, aj tak dobre. :D :D
22.08.2021
YaYa
Takto to nezadávame, naozaj :D
22.08.2021
cyberstorm
wut č. 2? Posledna cast ok, prve dve som nechapal. Ak bol zaver o mackovi unoscovi a uchylnom teroristovi ktory si robil fotky obeti (ftw!), tak predchadzajuce dva odstavce boli o com - o jeho umeleckom zapise pre FBI? Takze nie, ani tuto poviedku nebudem hodnotit, bo som ju nepochopil
22.08.2021
nenasytnik
Cyberstorm, tato poviedka je tak trochu meta a sama o sabe naozaj velmi zmysel nedava. V podstate ju ma sancu pochopit len ten, kto si predtym pozrie temy tychto poviedok na pockanie a pokusi sa vzit do role takehoto pisuceho. Presne k autorom pisucim na konkretne temy presne tohto kola sa rozpravac prihovara.
22.08.2021
nenasytnik
Cyberstorm, ved ty si vymyslal temy, vsak? .. ta poviedka je o tom ako o svojom poslani davat temy do tychto poviedok rozmyslas a co preto robis :D
22.08.2021
xius
Mna to najprv nakrklo! Pochopil som to ako meta-kritiku PNP-ciek! Pch! :)
Ale zda sa, ze som bol len vztahovacny pnpckar. :) Moze byt. Slova a temy, ktore sa ti tam zjavuju su napisane pekne. Len celok na mna posobi prilis jednoducho.
Ale rozvilnilo to vela pocitov a to sa pocita! :)
22.08.2021
YaYa
Pocit márnosti, že sa poviedky málo komentujú by som nebrala ako kritiku organizácie, ale skôr účastníkov. Niekedy mám pocit, že viac ľudí je ochotných písať ako čítať. Ale snáď sa nájde aj dosť tichých čitateľov, ktorí nekliknú na čísielko a nenapíšu koment, ale aj tak sa na poviedky pozrú.
23.08.2021
Ak sa chcete zapojiť do diskusie, musíte najprv poviedku ohodnotiť.