Space Side Story

A zatiaľ čo sa celá Stoka dívala na blázna, ktorý ňou s úsmevom a rytmom tancoval, akoby bol v muzikáli, Xanmerián si len ďalej užíval Queenov, hrajúcich mu v ušnom implantáte, zatiaľ čo sa blížil k bránam klubu Červia diera.
Podpor scifi.sk 2 % z dane v roku 2024
Čierny jet naštartoval motor a nenápadne, držiac si odstup, začal sledovať svoj cieľ.
***
Is this the real life?
Is this just fantasy?
Caught in a landside,
No escape from reality.
Nesúc sa ladnými tónmi piana a melodického spevu nezameniteľného Freddieho Mercuryho, jeden červený Xanmerián si teatrálne vykračoval ulicami nočnej Stoky.
Ignoroval všetky smradľavé splašky, ktoré vytekali z Gargoilanských barov. Nevšímal si dotieravé Araziánske šľapky, ktoré lacno ponúkali všetkých svojich dvanásť otvorov na radovánky. Tanečne preskočil slizký chvost jedného Brrgauna, vyprázdňujúceho svoje vnútornosti na chodníku. S rozbehom sa šmykol po kyselinovej mláke, pričom ošpliechal skupinu nešťastne okolostojacich Traubumov. Pozdravil ich hlbokým úklonom, keď mu každý z nich pohrozil šiestimi päsťami. A zatiaľ čo sa celá Stoka dívala na blázna, ktorý ňou s úsmevom a rytmom tancoval, akoby bol v muzikáli, Xanmerián si len ďalej užíval Queenov, hrajúcich mu v ušnom implantáte, zatiaľ čo sa blížil k bránam klubu Červia diera.
„Ty nie Salmazar,“ zastavil ho obrovský slizký ochrankár pri vchode.
„Mám sa tu stretnúť s bossom,“ odpovedal.
„Meno?“
„Ozyntoth.“
Salmazarský strážca si začal prezerať virtuálny zoznam v inventári.
„Ty ísť za mnou,“ zavrčal a nasadil Ozyntothovi okolo zápästia blokátor.
Xanmerián sa ešte nenápadne obzrel cez rameno do ulíc Stoky. Čierny jet zaparkoval naproti cez ulicu.
Vošli dnu.
***
O Salmazaroch sú všeobecne známe dve veci. Po prvé, sú to najväčší milovníci hudby v celej galaxii. Po druhé, sú to najhorší hudobníci v celej galaxii.
Ozyntoth sa o tom na vlastné uši presvedčil aj tento večer. Na pódiu spievala, alebo presnejšie škriekala, dosť nechutná Salmazarka, ktorej tukové vaky by nasýtili celý Hladomoron. Po jej sivej pórovitej koži stekal zelený sliz a z jej obrovských úst, zaberajúcich dve tretiny hlavy, sa niesli neznesiteľné tóny, schopné porozbíjať všetky sklenené poháre v klube. Jej sprievodná kapela akoby netušila, čo má hrať, a disharmonická programovo generovaná hudba by niektorým rasám s určitosťou navodila srdcovú arytmiu. Xanmeriáni našťastie srdcia nemali.
Červia diera bol jeden z najluxusnejších klubov na celej planéte. Nóbl smotánku by ste tu ale hľadali len ťažko. Vstup mali povolení len Salmazari. A tí mali veľmi svojskú etiketu. Len ťažko by ste v galaxii našli početnejšiu koncentráciu arogantných, mrzutých a ťažko ožratých hulvátov na jeden meter štvorcový. Nenažrato sa napchávali a následne vyprázdňovali v tej istej miestnosti. Jeden cez druhého sa prekrikovali v ich primitívnej reči, až sa zdalo, že im je ľahostajné, či ich ten druhý vôbec počúva. Obklopovali sa Salmazarkami, ktoré všade mávali troma nahými prsníkmi a vyzývavo natriasali mohutnými tukovými vakmi na svojom pozadí. Čím väčšia a tlstejšia Salmazarka, tým viac nápadníkov sa okolo nej združovalo.
Ozyntothovi sa z tohto miesta zdvíhal žalúdok. Ochrankár ho našťastie zaviedol do súkromného salónika v zadnej časti, ktorý bol izolovaný od zvyšku klubu.
Miestnosť bola zdobená virtuálnymi projekciami slávnych Salmazarských malieb. O umeleckej hodnote by sa samozrejme dalo polemizovať, keďže maliarov mali rovnako talentovaných ako spevákov. Zväčšia šlo o paličkové postavy, či jednoduché geometrické tvary, ktoré boli dokonca vyfarbené mimo svojej línie.
Uprostred salónika práve večeral starý zvráskavený Salmazarský boss, ktorý mal celú kožu pokrytú piercingmi z najvzácnejších farebných kameňov v celom vesmíre. Vidieť Salmazara jesť vyblýskaným príborom je ako stretnúť Araziánsku pannu. Vieš, že teoreticky musí existovať, ale nikdy na ňu nenatrafíš.
„No to podrž Czabu! Pravdu mať priatelia, keď vravieť, že Xanmerián na planéta!“ zvolal s plnými ústami neohrabaným medzigalaktickým jazykom. „Czaba rád stretnúť tak známy obchodník.“
Ozyntotha schytil ochrankár za rameno a posadil na stoličku. Všimol si, že v miestnosti sa nachádzajú ďalší piati ozbrojení strážcovia.
„Dať niečo? Humuzurum byť náš delikatesa!“
Ozyntoth si prezrel podnos nechutne vyzerajúceho, stále sa hemžiaceho hmyzu.
„Ďakujem, ale už som dnes večeral.“
„Tak povedať, Xanmerián, čo robiť na planéta Dyspotium? Czaba počuť, že nebezpečné pre Xanmerián byť tu. Veľká odmena za hlava Xanmerián. Veľmi veľká odmena.“
Salmazar si rukou pretrel ústa a vyceril na svojho hosťa zlovestný úškrn.
„Priviedol ma tu obchod s mocným Czabom, kráľom čierneho trhu. Vraví sa, že je pravým vládcom tejto planéty. Najmocnejším v celej galaxii. Jeho nekonečná moc a múdrosť siaha nad právomoci samotných Inžinierov. Jeho informácie sú väčšie než dáta Archivára Zarra Ohaya. Mám preňho ponuku. Výmenný obchod.“
Hostiteľ sa zasmial. Lichôtka dopadla na úrodnú pôdu.
„A čo ty môcť ponúknuť Czabovi? Čo Czaba vedieť, on už všetko mať, čo len mať dokázať.“
„Nepochybujem o bohatstve veľkého kráľa. Pred pár rokmi sa mi však podarilo nájsť tovar, aký inde v galaxii niet. Myslím, že mocní kráľ by zužitkoval jeho hodnotu v svojej osobnej zbierke.“
„Čo za tovar?“ spýtal sa Czaba zvedavo.
„Hudba.“
Salmazarský boss sa na sekundu zarazil. Potom však začal nahlas chrochtať, pričom mu z nozdier vystrelil sliz. Všetci strážcovia v tej chvíli začali chrochtať spolu s ním.
„Ty pobaviť Czaba. On počuť zvesti o Xanmeriánovi, posledného svojej rasy, čo obchoduje po galaxii s hudba. Ty predať Nemŕtvym. Ty predať Radugom. Ty kšeftovať planéta čo planéta. A teraz chcieť tovar predať mocnému Czaba. A pritom vravieť, aký výnimočný a ojedinelý, keď ho už vlastniť rasy kade kde. Czaba mať zbierku celej galaktickej hudba! Prečo ty, Xanmerián, myslieť, že Czaba chcieť tvoja?“
„Pretože táto hudba nie je z našej galaxie.“
Odpoveď zabrala. Czaba sa snažil nedať na sebe nič vedieť, ale z jeho výrazu bolo jasné, že ho informácia zaujala.
„Ako sa ty dostať k takej hudba?“
„Som obchodník. A jeden šťastný večer som vyobchodoval mapu. Stála ma takmer všetky kryptomince, no nakoniec stála sa nákup. Zaviedla ma na prastarý mŕtvy svet. Nič, len suchá zem a zomierajúca hviezda. Dlho som hľadal, až našiel som schránku. Boli v nej informácie napísané v zvláštnych virtuálnych kódoch. Ale, ako isto múdry Czaba vie, pre Xanmeriána nie je žiaden kód, čo by nevedel hacknúť. Našiel som tam odkaz. Dedičstvo dávnej civilizácie, rasy, ktorá by mohla kráľa zaujímať.“
Czaba premýšľavo zachrčal.
Ozyntoth pokračoval ďalej: „Je to rasa Zakladateľov, mocný Czaba. Boli jedni z troch, čo založili Systém! Som si tým istý. Mám celú ich virtuálnu informáciu. Literatúru, maľbu, architektúru, históriu, celý kultúrny spis, a v neposlednom rade, ich hudbu.“
Ozyntoth položil ruku na stôl a ukázal na zariadenie na svojom zápästí.
„Ak mi ho na chvíľu dáte dole, pustím Czabovi malú ukážku.“
Czaba zaváhal, ale nakoniec prikývol.
„Za malá ukážka nič nedať.“
Povedal čosi v drsnej Salmazarčine a jeden z jeho ochrankárov mu prišiel zložiť blokátor. Ostatní hneď spozorneli a pevne zovreli svoje kvantové zbrane. Jeden nesprávny pohyb a z Xanmeriána nezostanú ani len atómy.
Len čo mal zariadenie dole zo zápästia, myšlienkou si otvoril svoj inventár. Vyhľadal, čo potreboval a ľavú dlaň zdvihol nad stôl. Vyšli z nej paralúče, ktoré zhmotnili malý prehrávač. Ďalšou myšlienkou ho zapol.
You can dance
You can jive
Having the time of your life.
Ooh, see that girl
Whatch the scene
Digging for dancing queen
S Czabom to ani nepohlo. Ozyntoth na chvíľu zatuhol. Nepáči sa mu ABBA? Netrafil jeho vkus? Zatiaľ vždy dokázal predvídať, čo sa jednotlivým rasám zapáči.
Pochybnosti zrazu pominuli. Czabova obrovská hlava sa na jeho tlstom krku začala nemotorne pohybovať do rytmov pesničky. Všetci ochrankári začali prestupovať z jednej ťažkej nohy na druhú. Ozyntoth nechal skladbu dohrať do konca. Bolo zjavné, že Salmazarovia sú z nej nadšení.
„Čo za jazyk to spievať?“ spýtal sa, keď prehrávač stíchol.
„Angličtina, jeden z mnohých jazykov tejto rasy.“
„Ona mať viac než jedna reč?“
„V časoch svojho najväčšieho rozkvetu dosahovala jej populácia cez 50 miliárd obyvateľov. Mali mnohé jazyky a mnohé nárečia.“
„O čom byť pesnička?“
„O kráľovnej. O takej, ktorá by sa určite mocnému Czabovi páčila.“
Salmazarský boss opäť zachrčal.
„Xanmerián, komu ty už dať toto hudba?“
„Túto nikomu. Ako už kráľ spomenul, obchodoval som s mnohými. Táto hudba má ale mnoho podôb, mnoho rytmov a mnoho žánrov. Nemŕtvym som predal Death Metal. Radugom zas Heavy a Hard rock. Obchodoval som dokonca aj so samotnými Inžiniermi, ktorých uchvátila vážna inštrumentálna hudba. Ale najväčšia časť knižnice je zatiaľ u mňa. Disco, pop, hip hop, country a mnoho ďalšieho. Všetky kluby v celej galaxii zaplatia nemalé sumy za tak kvalitnú hudbu. A kto iný, by ju mal všetkým predávať, ak nie samotný kráľ čierneho trhu, mocný Czaba? Pričom najlepšie kúsky si samozrejme môže nechať pre svoj vychýrený klub Čierna diera.“
Czabu táto ponuka nadchla. Xanmerián dobre vedel, s akou vzácnosťou prichádza, najmä pre najväčšieho milovníka hudby v celej galaxii. Kráľ čierneho trhu však ostal obozretný.
„Čo chcieť Xanmerián za to?“ Prebodol ho pohľadom.
Ozyntoth si zhlboka povzdychol a odpovedal: „Kľúč.“
V miestnosti na chvíľu zavládlo ľadové ticho.
„Aký to kľúč, Xanmerián?!“ spýtal sa Czaba hromovým hlasom.
„Kľúč od čierneho trhu,“ odpovedal mu Ozyntoth sebavedomo. „Prístup k zakázanému dátovému obsahu a všetkým cenzurovaným informáciám v galaxii. Zadné dvierka, ktoré umožňujú komukoľvek vstúpiť do celej Virtuality. Ten Kľúč.“
Ticho pokračovalo a atmosféra zhusťovala.
„Blázon, Xanmerián. Prečo ty myslieť, že Czaba ťa hneď za toto nezabiť a vziať tvoj inventár?“
Ochrankári spozorneli.
„Mocný Czaba určite dobre vie, že bezpečnostný kód Xanmeriána žiadna rasa neprelomí.“
V tomto neblufoval a Czaba to dobre vedel. Xanmeriáni naprogramovali tento svet. Ani samotní Inžinieri sa nevyznajú v kódoch tak dobre, ako oni.
„Ja mať teda ponuka pre Xanmerián. On mi tu nechať hudba, ja ho nechať ísť živý,“ navrhol Czaba.
„Odmietam.“
Salmazar ostal na chvíľu zaskočený.
„Ako chcieť, Xanmerián. Povedať, pred tým než ty zomrieť tu, načo chcieť Kľúč?“
Strážcovia namierili na Ozyntotha zbrane. On však ostal pokojný.
„Oslobodím Virtualitu spod nadvlády Cenzúry.“
Czaba sa pri týchto slovách začal opäť rehotať.
„Myslieť, že Xanmerián byť múdry. Hlupák! Ako chcieť poraziť Inžinierov, vládcov Systému?“
„Mocný kráľ si neuvedomuje, akú moc drží vo svojich tlstých rukách.“
Czabu v momente prešiel smiech. Roztiahol nozdry, zovrel päste a hrozivo zavrčal.
Ozyntoth ďalej pokračoval: „Najmocnejšou zbraňou Inžinierov je Cenzúra. Program, ktorý ovláda informácie v celej galaxii. Kvadriliardy obyvateľov Systému udržiava v Nevedomosti, v okovách klamstiev, manipulácie a nehanebnej propagandy. Načítavajú len to, čo im je dovolené. Tisícročia budovaný virtuálny priestor je len skrz naskrz blokovaným bludiskom. Naše najväčšie bohatstvo, informácie všetkých svetov, sú pod permanentným banom. A Czabovi to samozrejme vyhovuje. Mocný kráľ môže vďaka tomu vládnuť svojmu malému kráľovstvu. Držať to najcennejšie v celom vesmíre pod zámkom, od ktorého má ako jediný Kľúč. Povedz, kráľ čierneho trhu, vlastník zakázaného dedičstva miliónov rás, akú cenu má sloboda?“
Salmazar sa rozohnil. „Špinavec! Blázon! Hlupák! Xanmerián nikdy Kľúč nezískať! Czaba potom nebyť kráľom. Čierny trh neexistovať. Xanmerián to dobre vedieť! Nepriateľ! Xanmerián si nechať hudba do hrobu!“
„Mocný kráľ nerozumie. Kľúč Czabovi nikdy nepatril! Jeho predok ho ukradol z Archívov! Bol to Xanmerián, čo napísal ten program. Je to jediný spôsob ako ukončiť Nevedomosť. A dnes si Xanmerián vezme svoje dedičstvo späť!“
„Dosť!“ Salmazar udrel po stole, ktorý ťarchu jeho ťažkých pästí nevydržal a prelomil sa. „Mocný Czaba byť rád, že mať ten česť, zabiť posledný Xanmerián.“
Czaba išiel od zúrivosti prasknúť ako nafúkaný balón, do ktorého stále prúdi ďalší vzduch. Už by aj vydal rozkaz na popravu, no prerušili ho výkriky, ozývajúce sa z klubu. Ozyntothovi odľahlo. Dokonale načasované. Už sa bál, že zdržiaval príliš krátko.
Dvere salónika sa zrazu rozleteli a do miestnosti vletel ďalší ochrankár. Czabovi čosi horlivo oznámil v Salamarčine.
„Xanmerián! Koho ty priniesť do môj dom! Abŕŕŕ hŕk!“ zreval ako besný.
Posledným slovám Ozyntoth nerozumel. Ani nemusel. Strážcovia naňho spustili paľbu. Kvantové výstrely ho však nezasiahli. Rozplynuli sa v neviditeľnom silovom poli, ktoré Ozyntotha obklopovalo.
„Múdry kráľ spravil hlúpu chybu. Zabudol nasadiť svojmu hosťovi naspäť blokátor.“
Ozyntoth vyletel zo stoličky a paralúče zhmotnili v jeho rukách kvantové pištole. Ochranka sa v okamihu premenila na porozbíjané atómy roztrúsené v priestore. Výstrely smerujúce na Czabu však zastavil jeho silový štíť.
„Za toto byť Xanmerián mŕtvy!“ zavrčal cez sliny, ktoré mu od zúrivosti tiekli z úst ako vodopády.
Czabu obklopili teleportačné kruhy. Chystal sa ujsť. Ozyntoth začal myšlienkami hackovať jeho signál. Silové pole sa mu nepodarilo vypnúť, ale teleport zastavil. Czaba tomu nedokázal uveriť. Skôr, než stihol nejak zareagovať, v Ozyntothových rukách sa už stihlo zhmotniť antihmotové delo.
Vystrelil.
Energia prenikla silovým poľom a Czaba sa rozšplechol po miestnosti ako ružová mazľavá tekutina a drahé kamienky, ktorými mal opiercingované celé telo, sa pozapichovali do stien.
„Tak toto som nečakal,“ prekvapil sa Ozyntoth, ktorému Czabove zvyšky stekali po silovom poli.
Zo svojho inventára zhmotnil energetický zámok, zabezpečil ním dvere do miestnosti a pustil sa do hľadania. Myšlienkou zapol skener, ktorým hneď lokalizoval predmet.
Odľahlo mu. Czabov mozgový čip ostal neporušený. Naskenoval ho a vložil do inventára. Objavili sa paralúče a čip mu zmizol v dlani. Zapol synchronizáciu.
Našiel schránku s tak veľkým objemom dát, že by zaplnil celý Systémový virtuálny priestor na miliardu krát. Nikdy predtým takýto objem nevidel. Bol si istý, že to musí byť Czabov osobný inventár z čierneho trhu spolu s Kľúčom. Zacítil chuť sladkého víťazstva. Jeho plán vyšiel.
***
Už keď Ozyntoth pricestoval večer na planétu, dal si záležať, aby jeho prítomnosť neušla stopovacím algoritmom. Roky už obchoduje s vojenskou technológiou, hackuje Systémové programy a nemalým dielom prispel k obrovskému objemu čierneho trhu zakázanými informáciami.
Vďaka svojej šikovnosti a prešibanosti doteraz vždy unikol ako Cenzúrovým programom, tak aj Klonom – systémovým agentom, ktorých ovládali Inžinieri. Centrálna planéta galaxie bola však inak káva. Na Dyspotiume bola na jeho hlavu vypísaná gigantická odmena, čo značne marilo akúkoľvek snahu na ukrývanie. A to mu vyhovovalo.
Čierny jet si všimol hneď, ako ho začal prenasledovať. Nesnažil sa mu uniknúť, naopak, pritiahol na seba v Stoke čo najväčšiu pozornosť, aby mali Klony dostatok času overiť si jeho totožnosť a pripraviť záťah. Nechcel nič nechať na náhodu.
Keď zaparkovali oproti klubu, vedel, že je len otázka času, kedy si poňho prídu. K Salmazarom sa ale nechodí ako na obyčajnú raziu. V klube, ktorý vlastní sám kráľ čierneho trhu, sa očakáva, že každý hosť ma v inventári aspoň jeden kvantový kanón, či antigravitačný granát. Hotová armáda bezmyšlienkovitých ožranov.
Na Czabu bola naviac vypísaná najvyššia odmena v celej galaxii. Triliarda kryptomincí tomu, kto naskenuje jeho hlavu do Systému. Klonom sa ale nikdy nepodarilo dostať ho. Vždy sa zázračne teleportoval preč a to aj napriek blokácii všetkých virtuálnych vĺn.
Xanmeriánovi, poslednému z rasy programátorov, bolo jasné, že používa teleportačné signály vo vlastnom subvirtuálnom priestore. Jediný spôsob, ako ich zastaviť, je hacknúť ich na vlnách krátkeho dosahu. Potreboval by však k tomu telepatický hacker. Našťastie, Radugovia jeden taký mali. A vymenil zaň len zopár rockových albumov.
Problémom bolo vymyslieť, ako preniknúť cez Czabove silové pole, ktoré ho určite bude chrániť. Riešenie našiel u Nemŕtvych, kde kúpil antihmotový kanón. Stál ho nejeden Death Metalový album.
Uvedomil si, že ochranu potrebuje aj on sám, čo ho priviedlo k ďalšiemu výhodnému obchodu. Bol ním generátor superenergetického štítu, ktorý kúpil od Abremájov za jediný song – All along the Watchtower od Jimiho Hendrixa.
Ostalo to najťažšie. Dostať sa do klubu. O Salmazaroch sa vedia dve veci. Prvou je, že sú to najväčší milovníci hudby v celej galaxii. Bol si istý, že Czabovi neunikne jeho krvopotne budovaná povesť obchodníka s hudbou. A veru že neunikla. Pozvánka do klubu prišla hneď, ako na planéte vystúpil z astroplánu.
Xanmerián mal malú nádej, že Czaba bude ochotný vymeniť najdôležitejší program v celej galaxii za jedinečnú hudobnú knižnicu prastarej rasy Zakladateľov. Programátor sa však vždy orientuje číslami. A pravdepodobnosť hovorila jasne. Kráľ sa nikdy nevzdá svojho kráľovstva. Nie dobrovoľne.
A preto ostávalo už len posledné. Nechať čierny jet, aby ho sledoval.
***
Zvuky spoza dverí salónika silneli. K výkrikom sa pridali výstrely a rachot. Ozyntoth ich opatrne otvoril a pohľad do klubu prekonal očakávania. Ochranka bola pod ťažkou paľbou. Klony premenili priestor na bojisko. Niektorí hostia sa v panike snažili ukryť, no drvivá väčšina sa postavila na odpor. Salmazarom to veľmi nemyslelo. Vytiahli z inventárov všetko, čo mohli. Bolo len otázkou času, kedy to tu celé vyhodia do vzduchu.
Ozyntoth si myšlienkou zapol program na prehrávanie zvuku v ušnom implantáte. Zvolil skladbu. A zatiaľ čo mu Gloria Gaynor spievala I will survive!, on teatrálne vykročil bojovou zónou.
Go on now, go, walk out the door
Just turn around now
'Cause you're not welcome anymore
Ignoroval všetky porozbíjané predmety a sutiny poletujúce vzduchom. Nevšímal si zúriacich Salmazarov, ktorí mizli vo vzduchu po zásahoch kvantových striel. Tanečne preskočil prevrátený stôl, za ktorým sa skrývala urevaná slizká speváčka. S rozbehom sa šmykol po rozliatej ružovkastej krvi, pričom ošpliechal skupinu nešťastne okolostojacich Klonov. Pozdravil ich hlbokým úklonom, keď po ňom každý z nich vypálil, pričom strely preleteli presne miestom, kde mal pred chvíľou hlavu. A zatiaľ čo sa celý klub menil na popol a prach, jeden pomätený blázon ním s úsmevom a rytmom tancoval, akoby bol v muzikáli.
Ozyntoth vykopol zadné dvere a vyšiel do úzkej temnej uličky za klubom, kde Klony zatýkali utekajúcich Salmazarov. Za jeho chrbtom sa ozvala ohromná rana, ktorá otriasla celou Stokou. Červia diera sa zmenila na obrovský klobúčik zeleného plazmového výbuchu. On ho nesledoval, neotočil sa. Len ďalej kráčal, zatiaľ čo telá Klonov a Salmazarov lietali vzduchom navôkol. A Gloria Gaynor ďalej spievala:
I will survive!

Tomáš Staviteľ

Tomáš Staviteľ
Nakoniec som na začiatku. Bez zmyslu. Tak dal som si meno. A napísal svet.

Diskusia

Zlodejisnov
Za mňa zatiaľ najlepšia poviedka. Príjemné opisy aj dialógy. Dej obsahoval veľa nových pojmov, no bolo ich tak akurát a v niektorých prípadoch nebolo ani nutné pamätať si ich, čo ma potešilo. Pointa príbehu mi prišla trošku slabšia ako spracovanie ale aj tak ma bavila. Jediné, čo ma tak akosi sklamalo, bola vysvetľovacia pasáž. Mne osobne bolo jasné z textu čo a ako. Tú vysvetľovaciu pasáž som nepotreboval. Len zbytočne pretrhla dobre rozbehnutý dej. No asi to je len vec vkusu. Osobne by mi stačilo ak by si napísal napríklad: "Nemŕtvym som predal Death Metal. Radugom zas Heavy a Hard rock. Obchodoval som dokonca aj so samotnými Inžiniermi, ktorých uchvátila vážna inštrumentálna hudba. KAŽDÝ Z NICH MAL NIEČO, ČO SOM POTREBOVAL, ROVNAKO AKO TY MÁŠ NIEČO ČO POTREBUJEM." To by mi dostatočne objasnilo, že od nich má nejaké hračky a potom by len stačilo pridať do textu "...zhmotnil antihmotový kanón od Nemrtvých. Vystrelil." Ale ako vravím, asi to je len vec vkusu :)
06.05.2021
Amaterius
Príjemná akčná komédia. Vytvoril si naozaj pestrý svet a to, že rovnakým muzikálovým štýlom akým príbeh začal aj skončil sa mi tiež páčilo. Pár detailov mi ale udrelo do očí: Inžinieri na Ozyntotha vypísali odmenu a napriek tomu s ním urobili obchod s vážnou hudbou. To moc nemá logiku. A ešte mi prišlo čudné, že ako posledného zástupcu svojho druhu ho hneď všetci nespoznali a mohol vôbec cestovať. Ale keďže si vlastne nedal opis jeho druhu, tak sa teoreticky môže podobať na niektorý iný druh. :D
07.05.2021
Tomáš Staviteľ
Vďaka za reakcie :). Zlodejisnov - asi som to trošku prehnal no :D. V posledných 2 FP som nezvládol dobre odkomunikovať všetky dôležité informácie pre čitateľa, tak som si dal záväzok, aby bolo v tejto poviedke všetko jasné :D. Asi som sa prehúpol do druhého extrému, keď už niektoré dovysvetľovanie bolo zbytočné :). Ale diky za komentár, bol určite podnetný! :)
Amaterius - áno, obchodoval "dokonca" aj so samotnými Inžiniermi. Predstavoval som si, že tak šikovný obchodník v tak prehnitom svete môže bežne predávať tovar aj "nepriateľom" :). Ale máš pravdu, že to môže byť zbytočne zmätočné a príbeh to nepotrebuje. Mohol som to vypustiť :). Čo sa týka toho cestovania, vysvetľujem (v texte), že vďaka svojej šikovnosti a prešibanosti sa dokázal vyhýbať stopovacím systémom :). Posledný svojho druhu, ale že akého! Najlepší programátor v galaxii určite niečo vymyslí, aby cestoval nenápadne :). Každopádne, ako píšeš, je to asi vec na domyslenie, Xanmeriáni nemusia byť pre všetkých spoznateľné celebrity :). Ale diky za koment! Potešil aj donútil sa zamyslieť ;).
07.05.2021
Smrtislav Pierko
Nádherný pestrofarebný obraz. Človeku hneď bolo jasné v akom svete sa nachádza a tak tá spŕška názvov a podivných jedincov to celé len rozvíjala. Prakticky som mal celú dobu pred očami komiks :)
Tá vysvetľovacia pasáž bol veľmi dobrý bonus. Možno tam byť nemusela, ale vôbec mi nevadí že tam je. Práve mi skôr pripomína plánovačku z heist filmov.
07.05.2021
Goran
Jedna z mála poviedok, ktorej som kedy dal "desiatku". Pre mňa je dokonalá, a to napriek dvom malým chybičkám - klub sa volá Červia diera, ale raz je premenovaný na Čierna diera (pokiaľ to hl. hrdina teda nepovedal naschvál), a na to, aký boli Salmazarovia tupci, dosiahli toho prekvapivo veľa, to akosi spolu nekorešponduje. Napriek tomu je to zrejme najlepšia poviedka tohto kola, aj keď môjmu naturelu a môjmu srdcu viac vyhovuje Rád bieleho krídla. Ale dokázal si, čo nie je vôbec ľahké, že britká a jadrná humoreska môže byť na rovnakej úrovni ako smrteľne vážna, srdcervúca dráma. Z hľadiska výstavby tam nenachádzam chybičku a vysvetľovačka pekne osvetlila a pritom neprekážala ani nebrzdila, takže to nekritizujem, a aj štylisticky som tam nenašiel nič, čo by som mohol vytknúť. Samotný nápad považujem za takmer geniálny. Krásne si všetko prepojil, a nielen celý príbeh, ale aj jednotlivé pasáže, s hudbou a tie vložky s textami piesní potešili. Najdôležitejšie ale je, že čitateľ ostáva celý čas v napätí a so záujmom sleduje dejovú niť, a pritom sa bokom i vďačne pochechtáva na vtípkoch. Zaujali i odkazy - Czaba alá Jabba a vôbec, celý príbeh je svojráznou poctou v štýle Douglasa Adamsa či Spidera Robinsona všetkým tým klasickým space operám a planetárnym romancám a vesmírnym kovbojkám zlatého veku science fiction... no proste nádhera! Viem, že s každou Tvojou ďalšou poviedkou dostanem kvalitný a pútavý prídel žánrovej prózy, ktorá by sa nestratila v nijakom zborníku, dokonca si viem predstaviť i zbierku Tvojich poviedok.
11.05.2021
Tomáš Staviteľ
Opäť vám obom ďakujem za reakcie :). Goran, máš veľmi pozorné oko - Čierna diera je preklep :(. Je to neskutočne iritujúce a je to aj také moje prekliatie. Text som po sebe čítal asi na 6x a bol som už z toho značne unavený. Keď sa sem nahodil, prečítal som ho znova a našiel som tých preklepov viac, ktoré ma teraz značne mrzia a neskutočne dráždia (napr. mocní kráľ, alebo inaK káva, alebo Salmazarčina je raz Salamarčina). Ale to je jedno, za to si môžem sám :). Len som ti chcel napísať, že si celkom dobre trafil ten "zlatý vek", je to taká moja srdcovka. Chválou síce nešetríš, ale ja stále ostávam pri zemi, myslím, že mám ešte veľa práce pred sebou :). Som ale rád, že sa ti (vám) poviedka páčila.
A ešte taká bokovka k tým Salmazarom: ja som k tomu mal aj v hlave dejovú linku, ako Czabov pradedo ukradne Kľúč Xanmeriánom. Malo to byť celkom grotesktné, ale neprišiel som na spôsob, ako to tam zakomponovať (aj kvôli rozsahu) tak aby to fungovalo. Tak som to len letmo spomenul v texte. V podstate celá rasa Salmazarov sa vďaka tomu "vyšvihla" a Czabova rodinná línia zbohatla. Možno sa o tom dočítaš v ďalšej FP, alebo nesúťažnej :D.
Ešte raz vďaka za váš čas.
11.05.2021
Goran
Áno, skromnosť je dôležitá, je to cnosť. Ale fakt je tiež fakt - a ako vieš, ja tiež dokážem aj pohaniť, nie len pochváliť (hoci Ty si to nezažil :D - nebol totiž dôvod) :D S preklepmi a chybičkami mám podobný problém - prečítam to po sebe viackrát, dám aj skontrolovať kamarátke, ktorá je "grammar nazi" a stále sa tam dá dačo nájsť...
Teším sa na prípadné voľné pokračovanie :D
11.05.2021
8HitBoy
Našiel si svoj štýl, čo ti poviem :D tieto scifička do ktorých dávaš hudobné referencie ťa skrátka bavia a to sa vždy odrazí na kvalite textu. Úprimne si myslím, že si urobil obrovský progres ako autor a momentálne si už na hranici toho momentu, kedy podobné súťaže ako FP alebo Ohnivé pero "výkonnostne" prerastieš a budeš mieriť ešte vyššie (lookin straight at u, CeFa). Drž sa, ak bude treba betaready, kedykoľvek píš :)
14.05.2021
Ak sa chcete zapojiť do diskusie, musíte najprv poviedku ohodnotiť.