Návrat

nedam ;)
Podporte scifi.sk
Cesta tam trvala nekonečne dlho. Loď ladných, priam aerodynamických tvarov s tichým zábleskom vyskočila z brány pri troskách mesiaca a nedočkavo sa usalašila na obežnej dráhe okolo modro zeleno sivej planéty.
Čakala na signál, že môže vstúpiť do atmosféry tej pradávnej kolísky, odkiaľ všetci pochádzali.
Posádka - vyslanci a potomkovia dávnych obyvateľov tej planéty, mali trochu obavy, že sa im to nepodarí. Predsa len, Zem bola v karanténe už niekoľko tisícročí a za celé miléniá sa ešte ani raz nestalo, že by tamojšie UI sprístupnili vyprahnutý svet.
„Teda, kto vie, či je naozaj vyprahnutý,“ zamyslela sa Euryké nahlas. „Naši predkovia odtiaľ odišli pred eónmi a možno sa už dovtedy podarilo ju obnoviť.“
„Čo tým myslíš?“ nedalo pokoj Thasiemovi. Spomedzi všetkých pätnástich členov výpravy bol najstarší a čo sa týka hodnosti, najvyššie postavený.
„No, strážne umelé inteligencie odpojili Zem zo siete brán už pred vyše desať tisíc rokmi a odvtedy sa neozvali. Celé eóny sme sa s nimi snažili nadviazať kontakt Prečo práve teraz? Prečo z ničoho nič súhlasili? Po toľkých rokoch?“
„Vieš čo vraveli? Že vraj sme konečne dospeli.“
„A vieš čo sa šepká po sieti?“ vpadla im do reči Hypata, ktorá nenápadne vošla dverami obrej transportnej lode.
„Že vraj tam na niečom celé tie tisícročia pracovali. Stabilizovali ekosystém, alebo upravovali planétu. Možno modifikovali tých pár druhov aby prežili na povrchu.“
„Reči,“ odfrkol si Thasiemus.
V každom prípade, mali by sme sa pripraviť na pristátie. Podľa posledných inštrukcií sa na planétu môže vydať iba malá skupina prieskumníkov. A zabudnite na metaskafandre. Čokoľvek nad treťou tech úrovňou dole prestáva fungovať. Oznámte to aj ostatným.“
„Sakra, takže žiadne teleporty?“ zašomrala Euryké.
„Nie, maximálne alternátory poľa. A aj to buďme radi,“ ukončil diskusiu Thasiemus.
***
Na povrch nakoniec mohla iba malá skupinka z nich a aj to v skafandroch, ktoré neboli ich. Thasiemovi a celej Federácii síce bolo prisľúbený omnoho väčší počet, no čo sa týka UI, nikto vám nemôže dať toľko, čo vám UI môže sľúbiť.
Po tom, čo ich nakontaktovala strážna UI, identifikujúca sa ako EuropaMaxima, sa im a napriek ochrannému štítu na lodi zmaterializovalo niekoľko priehľadných skafandrov, tenších než membrána mydlovej bubliny.
Tieto obleky vás budú chrániť na ceste atmosférou aj počas pobytu na planéte. V oblekoch sú už zakomponované komunikačné, nahrávacie i vedecké zariadenia. Máte prísny zákaz zbierania akýchkoľvek vzoriek. Neuposlúchnutie sa rovná rozsudku smrti pre vás aj celú výpravu a opätovné uzavretie Zeme do karantény.
Euryké prehltla. Dole teda nepôjdu v žiadnom pristávacom module, ale priamo skokom z orbity. Nemo pozrela na veliteľa výpravy.
Thasiemus presne vedel na čo jeho kolegyňa myslí. Celý čas verili svojej technológii a teraz sa majú prezliecť do skafandrov, ktoré sú z neznámeho, pre nich nepochopiteľného materiálu, zvrhnúť sa z výšku niekoľko tisíc kilometrov a spoliehať na to, že ich skafandre ochránia pred kozmickým žiarením, takmer absolútnou nulou, vákuom a neskôr pred trením v atmosfére a šialenou teplotou?
„Viem, na čo myslíte. Ale nezabudnite, že práve UI postavili sieť brán a práve tie isté UI dokázali zo siete vybrať celú Zemskú sústavu.“ Navyše si bol istý, že je to test. Test, či naozaj dospeli a sú ochotní riskovať všetko pre objav, ktorý im strážcovia Zeme sľubovali. Zodvihol hlavu a videl nerozhodnosť medzi členmi výpravy.
Na okamih sa zamyslel. Ak by chceli, mohli nás UI už dávno zlikvidovať a nerobili by takéto divadlo. Už predsa dokázali svoju technologickú dominanciu tým, že sa im napriek štítom podarilo dostať na palubu tie obleky. Napokon mrzuto zavrčal a začal sa pomaly súkať do skafandra. Ostatní členovia po chvíľke napodobili jeho snahu.
***
Zoskok napokon nebol taký nepríjemný ako sa obávali. Z pretlakovej komory ich do vákua vycuclo behom okamihu a aj napriek dvom nešťastným buchnutiam o antény vesmírnej lode sa im absolútne nič nestalo. Materiál, z ktorého boli obleky vyrobené bol naozaj úžasný.
Prakticky ihneď akonáhle boli v priestore sa ozvala UI, tentoraz identifikovaná ako AfricaMagna a prebrala ich zostup. Hypata síce začala trocha zmätkovať, nakoľko trochu zaostávala za zvyškom skupiny, ale čoskoro ju vďaka femtotryskám rozmiestnených rovnomerne po celom skafandri dohnala.
Najviac sa báli zostupu atmosférou. Hoci obleky dokázali chrániť per dokonalým vákuom aj takmer absolútnou nulou, trenie nemuseli vydržať. Čí viac sa blížili k mezosfére, tým viac sa obleky zahrievali, pretože brzdili svojou plochou o molekuly vzduchu. Napriek tomu sa však teplota v ich vnútri nezmenila a to dokonca ani po niekoľkých minútach, keď vstúpili do najspodnejších vrstiev pozemskej atmosféry.
Vo výške približne desať kilometrov nad povrchom začalo ich klesanie spomaľovať a vonkajšia teplota tiež klesla. Po chvíli sa už vznášali smerom k obrovskému kaňonu, vyhĺbenému pred eónmi nejakou dávnou riekou.
V hlavách im zrazu všetkým vybuchlo mohutné crescendo, poskladaný z desiatok menších hlasov.
Deti Zeme. Hovoria k vám SolInvictus a TerraUltima, strážne gestalty pozemskej metasféry.
Ako sa ku kaňonu viac a viac približovali, v diaľke, tam na vrchole jedného z brál, zbadali dve malé bodky.
Pozvali sme vás všetkých sem, aby ste sa stali svedkami vzkriesenia dávnej slávy Zeme, pokračoval mohutný hlas.
Euryké zaostrila oči na tie dve malé bodky a neviditeľný oblek jej obraz okamžite priblížil. Z ničoho nič ju zalial strach. Všetko to bola pravda. Tajomné experimenty. Pokus o obnovenie ekosféry. To všetko bola pravda. O bytosti, ktoré zbadala, sa rozprávajú na sieti legendy, strašia sa nimi deti. Príšery. Démoni. Ničitelia svetov.
Ste svedkami ich návratu zo záhrobia! Hlas spojenej UI v skafandre gradoval až dosiahol maxima.
Ale to sú, to sú, znel Thasiemovi v ušiach Eurykin hlas. Sám sa triasol ako osika, chcel namieriť svoje obrovské telo a v mene civilizácie zničiť tie ohavnosti tam na brale. Chcel ich rozpučiť svojou hmotnosťou, zbaviť vesmír toho moru. No nech robil, čo chcel, skafander mali v svojich neviditeľných rukách pozemské UI.
Napriek tomu dúfal, že sa mýli. Dúfal, že to čo sa ozvalo so slávnostnými fanfárami v jeho skafandri, čo teraz letelo celou sieťou po celej Federácii, je lož. Alebo šialená forma humoru. Ale mýlil sa.
Ajhľa, človek!
Behom sekundy sa všetci v celom známom vesmíre vďaka Sieti s hrôzou dozvedeli, že ich páni a vládcovia, ničitelia i dobroditelia sa vrátil. A že už nikdy nič nebude také, aké bývalo.

cyberstorm

cyberstorm
Fanúšik scifi, knižný recenzent. Poviedkový beta-reader a porotca poviedkových súťaží scifi.sk, koordinátor Poviedok na počkanie.

Diskusia

YaYa
Dobré to je. Občas nejaký čechizmus či podrobnôstka ujde. Ale space operová atmosféra a pointa to statočne ťahajú nahor. A svet v pozadí je na hodinový výtvor veľmi bohatý. Keď človeku dôjde, o čo beží, tak musí rozmýšľať, čo bolo predtým. Čiže je tam potenciál na ďalšie prequelové príbehy. Uf... podarilo sa mi to okomentovať a neospoilerovať. P.S. Dávam také "nezaujaté" bodové hodnotenie ;)
20.02.2021
B.T. Niromwell
Táto poviedka má pre svet veľký prínos, lebo si v nej vynašiel "meh okamihu" and its beautiful :D
Ale vážne, poctivá scifi s mnohými hard detailmi a krásnou iróniou na konci, keď sa prieskumníci trasú pred ľuďmi ako ratlíky. Krásne.
20.02.2021
Marek Páperíčko Brenišin
Mňa to až tak neoslnilo. Máš dobré nápady, o tom bez debaty, len to občas zahadzes zbytočným balastom. Ale píš, máš na to. Osem bodov.
20.02.2021
8HitBoy
Fero, ty ma už neštvi a píš, veľa! Máš dobré nápady a cítiť z tvojich textov, že máš prečítaných tony kvalitných kníh. Pokojne menej článkuj a viac poviedkuj, my to potiahneme trošku miesto teba. Bola by škoda nevyužívať takýto talent.
21.02.2021
Ak sa chcete zapojiť do diskusie, musíte najprv poviedku ohodnotiť.